• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Logotip HRS-a

Autor 9A2JK, 11. Listopad 2016, 19:28:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2VX

#135
Ali se damo nagovoriti na svašta.
1. HRS ima svoj logo (HRS odnosno Hrvatski radio amaterski Savez ), ima svoj znak koji se nekada mogao naručiti po 10 kuna i moj ga je klub nabavio za sve članove dok je to bilo aktualno. Oni su definitani Statutom i točka.
2. Kolekcionari značaka ( a i  moj sin je bio jedno vrijeme dok je bio mlađi ), imali su raznih značaka i amblema od dobrovoljnog davanja krvi do ..... Tko je radio te ambleme i značke ( IKOM iz Zagreba ), ako nije reklama, jer je čini mi se ugašen. Novac više ne kujemo doma pa nam ne treba IKOM niti kovnica novca.
3. Ako se stvara neka paralelna HRS, onda moram reći da nećete moći registrirati udrugu- savez s istim logom, odnosno nazivom.
4. Što se tiče ideje i uratka 9A5HZ, samo čestitke! Ja bih osobno primijenio 10. 2 uradak jer ima crvene , bijele i plave boje, a 10.1 nije dobra po tome.
5. I dalje sam za naš grb ili značku s pleterom jer tako piše u Statutu HRSa, a dok je tako treba i ostati.
A što se tiče legitimiranja dali smo i brojeve cipela pa sve piše, ali ako netko nije pročitao: konstantni član od 1970, osnivač i reobnovitelj više klubova, a sada, dok radim u Rijeci, tajnik jednog od klubova...
I na žalost i ovih dana kada bi bilo lijepo da smo pričali o nekoj diplomi vezanoj na sjećanje 25 godina patnje i stradanja naših branitelja u Vukovaru ( i širom Hrvatske), mi pričamo kako nam je znak s previše hrvatskih obilježja  i da su bolji neki strani znakovi... I znam da dijelim mišljenja mnogih branitelja radio amatera jer sam i sam bio branitelj...
Pozdrav, Zvone 9a2vx


9A2JK

Citat: 9A3IV  u 17. Studeni 2016, 18:43:03
...
umoran sam od objašnjavanja stvari ljudima koji ne žele da im se objasni, ne čuju i ne prihvaćaju ništa osim svog mišljenja

Nešto mi ove riječi zvuče poznato...  ;)
Logo HRS-a je poznat. Zašto mislim da nije dobar već sam spomenuo, a još bolje od mene
obrazložio je Tonči, 9A2BX. To nema nikakve veze sa bilo čijom željom da si o svom trošku
izradi bilo kakav znak. Uostalom, i ja sam svoj logo HRS-a napravio za svoje novce.
Živimo u slobodnom svijetu, slobodno možemo javno reći svoje mišljenje
(i izrađivati značke kave nas je volja).

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3SM

Mark, pošto ne znam vratiti do Dinine poruke da ti je ubacim i da je vidiš molim te odi i pročitaj samo donji dio poruke i pitanje pa će ti sve biti jasno.
Nismo mi ništa kovali ili mutili oko postojećeg grba ili slično ... pitanje je bilo DA LI IMA HRS BILO KAKVE ZNAČKICE, NALJEPNICE,LOGOVE i moj odgovor je NEMA .. uvjeri me u suprotno s time da se ne računaju privatne izrade ovih stvarčica ...

Nismo mi protiv i znamo proceduru. Iskreno idu mi pojedinci na živce svojim AKO NISI UZ NAS ONDA SI PROTIV NAS tj. prevedeno u pleter voliš ga ili ne voliš tj. svidja ti se ili ne svidja onda smo anti državni elementi ..

Osobno smatram sve ove predloške od Zlatka kao radio amaterske predloške koji su identifikator radio amamtera ( radio amater sam od 1980 godine )  ... naravno  sadašnji logo je legitimni i nitko ne kaže da ga idemo rušiti.

Kako je krenulo imali smo one koji ispadaju iz pašteta pa ćemo doći do toga ako nema pletera na WC papiru, konzervi od gulaša, pašteti to je anti hrvatsko .. GLUPOSTIIIIIII

Ako se ljubav prema Hrvatskoj pokazuje desnom rukom na srcu, pleterom na rukavu, ručniku, maramici onda mislim da bi malo bilo domoljuba tog tipa .. nisam ni jedan od ovih a poštivam ovu zemlju io sve njene institucije ... takav sam i dalje ostajem radio amater starog kova ...

VY 73 de Mato - 9A3SM


9A6AA

Citat: 9A3IV  u 17. Studeni 2016, 18:43:03
...

I da se ipak vratim na temu. Mislim da je priča o logu, kovanju značkica sa "plebiscitarno" prihvaćenim novim logom kukavičje jaje novom čelništvu. A jako neozbiljno i neodgovorno od onih koji to rade ovako kako rade. Postoji postupak kako to ide....

Damire,
ne bih ja to baš nazvao kukavičjim jajetom, mada svi znamo kako ide postupak.
Već sam o tome pisao.
No, s druge strane, svatko može napraviti svoju značkicu i staviti je na sebe. Pa, čija će biti ljepša i bolja. Kao i QSL-ke.

Podsjeća me to na dane dok sam bio u zagrebačkoj Tehničkoj školi u Klaićevoj: da bi se razlikovali od drugih srednjih škola, na rever smo stavljali otpornike u boji, one, male snage. Baš smo se šarenili! I to je bio plebiscit...
"DX never sleeps..."

9A2NO

Logo sa pleterom je službeni HRS-ov logo. Što se tiče službenih dokumenata
ne treba ga mijenjati.
Zaš HRS ne bi mogao imati drugačiju značku. Uostalom zar nije 25 godina
HRS-a ili tu negdje...  Specijalno izdanje. SES
I nisam nikakav buntovnik protiv HRS-a ali jesam protiv nerada.
Radioamater sam od 1968 kad sam položio C i D kategoriju i od onda sam
član, tada SRH, sada HRS i to i dalje namjeravam biti. U što se izrodi
jednostavna diskusija i prijedlog oko značke. Svašta...

73 Dino

9A6WW

#140
Citat:U što se izrodi
jednostavna diskusija i prijedlog oko značke. Svašta...

Nisam uspio shvatiti što u što se to strašno diskusija izrodila...
Bila je raznovrsna, konstruktivna i uključivala različite (pa i suprostavljne) ideje,  te i opaske upućenih kako to "ozakoniti".

Naravno da naš HRS mora imati značku koja se razlikuje od drugih, ali to nije razlog da budemo jedni od rijetkih na svijetu koji ne koristimo kao okvir logo standardni ham radio romb. Taj romb sa svojim elementima simbolizira radio-amaterski pokret u svijetu.

Izistirati na "biti potpuno različit" pod svaku cijenu, pa i cijenu i neestetskog i ružnopg znaka (kao važeći), nema smisla. Molim dežurne policajce za ocjenu nečijeg domoljublja neka shvate da forsirati neki "domoljubni" detalj u nestručno i nakaradno izrađenom riješenju ne donosi promociji vrijednosti za koje se zalažu / zalažemo, nego upravo suprotno. U jednom od prethodnih postova sam napisao da se može razmotriti ideja osnovnog i proširenog znaka uokvirenog pleterom, što je Zlatko odmah vizualizirao.

Usput, kad se već javljam, meni se najviše sviđa Zlatkova verzija 10.2, ima mi nekako bolje uravnotežene boje nego 10.1 (iako je i ona odlična). No to je samo moje mišljenje... Ideja 9A px unutar logo mi se ne sviđa. Zagovornici te ideje će možda reći da svi radioamateri znaju što je 9A, ali ne i HRS. E, pa ko im je kriv ako ne znaju... koliko znam svi ozbiljiniji savezi imaju unutar logo samo skraćenicu saveza, a ITU px ne.

Slijedeći potez je na vodstvu HRS. Neka od ovdje prezentiranih rješenja bi sigurno prošla validaciju bilo kojeg stručnog tima ili komisije.

73

9A2VX

#141
9A6WW, Zvonimire,
Citat:Usput, kad se već javljam, meni se najviše sviđa Zlatkova verzija 10.2, ima mi nekako bolje uravnotežene boje nego 10.1 (iako je i ona odlična). No to je samo moje mišljenje... Ideja 9A px unutar logo mi se ne sviđa. Zagovornici te ideje će možda reći da svi radioamateri znaju što je 9A, ali ne i HRS.
Sve što si rekao, potpisujem. Čak ako pročitaš moj post, vidjet ćeš da sam i ja rekao da je 10.2 bolje rješenje.
usput Ovo nije znak 9A već HRS, pa stoji i ono da ne treba stavljati 9A u znak. Kad ga HRS skupština odobri, onda ćemo imati drugi znak.
Inače pleter kojeg su neki predočili na HRS stranici i nije pleter, već razmazana žuta boja. A pleter kao pleter pojavljuje se odavno u povijesti i može se reći da je simbol Hrvatske, od Zadarske krstionice, Ninskog križa, Zvonimirove darovnice itd. A što ga mnogi danas koriste, to je nešto drugo, osobito ako je politički obojeno...
No ipak da spomenem samo još jedno: Ako Amer napravi kuću u pustinji postavi američku zastavu više nego naše antene, a mi se stidimo reći da živimo u Hrvatskoj. No to je off topic.

Pozdrav, Zvone, 9a2vx

9A2NO

Da nešto razlučimo.
Niti jedna značka nekog saveza nema politička obilježja.
To što Ameri cijene svoje vrijednosti i obilježavaju ih na različite načine
je u redu. I to jako poštujem. Volio bih da i mi cijenimo naša obilježja
a ne da mi se susjedi čude kad na antenski stup objesim hrvatsku zastavu.
Odustao sam...
Ali ni ARRL niti bilo koja članica IARU-a nema politička obilježja u znački.
To su stvari koje ne spadaju u radioamaterski Ham Spirit..

Romboidna značka je oznaka radioamaterskih udruga. Nema politike.
To je i u HAM SPIRITU. Nema politike, nema vjerskih obilježja i sl.

73 Dino

9A2VX

Pleter nije političko obilježje !!!

9A2Z

Citat: 9A2VX  u 18. Studeni 2016, 19:43:32
Pleter nije političko obilježje !!!

Dobro, ako nije političko onda je Državno obilježje.
Imam prijedlog.
Mislim da je ova tema "iscrpljena do kraja". Rekli smo sve što smo mislili reći.
Možda čak i previše  :) Sada se samo ponavljamo i izlazimo iz teme.
Sve predloženo pustiti Skupštini HRS-a da odradi kada dođe vrijeme za to.

Prijedlog od Marka 9A8A

Citat:U Statutu o tome pise:

Članak 66.
Inicijativu za izmjene i dopune Statuta može pokrenuti Skupština, Izvršni odbor, predsjednik, Nadzorni odbor i 5 (pet) članica Saveza.
Nacrt izmjena i dopuna Statuta pripremaju predsjednik i tajnik, utvrđuje ga Izvršni odbor i upućuje na raspravu članovima Skupštine Saveza radi pribavljanja mišljenja i prijedloga, s time da u roku od 15 dana nakon primitka nacrta obavijeste Izvršni odbor o primjedbama i mišljenjima

Ovdje bi valjda trebalo pisati "....Nadzorni odbor ili 5 (pet) članica Saveza"...ovako ispada da Nadzorni odobor treba jos i 5 clanica Saveza da nesto predlozi..hi

Ocito treba Statut pazljivo procitati i popraviti neke stvari  ;D73
Mark

+++

Mislim da je to najbolje riješenje. Novi Predsjednik, novi IO i novi "popravljeni Statut" HRS-a donijet će neke promjene.
Idemo nekaj delat .... 8)

VY 73!
9A2Z
Štef9A2BX

Radioamater sam i član (SRH/HRS) od 1959.
Danas obilježje članstva bez "kockica" i sa statutarnim članstvom u HZTK kao reliktom prošlosti ne priznajem.
Biti radioamater nije samo želja za tehničkom znanošću.
To je i izraz osobne slobode.

9A2VX

#146
9A2BX , 9A2Z 9A3SM i ostali kojma je najednom proradila "svijest HAM spirita", a do sada ste "dozvolili" da mi "neznalice" živimo iu neznanju i "slavimo" neradioamaterske značke HRS-a  i ne prihvaćate ono što ste godinama prihvaćali zaista ste me razočarali. Vraćate se kao "fenixi" i tumačite nešto drugo nego prošlih godina. Da stvarno tumačite ono što je nekada bilo, a bilo je. I ja sam bio i u tom sistemu, i u ovom sustavu. Uvijek poštujem trenutno Zakonom odobreno , i kada se promijeni Statut, poštovat ću usvojeni prijedlog, makar bio i vaš. Nikda nisam dijelio na ove ili one ili naše i vaše iako mi to jedan od navedenih ( Mato ) prišiva. Možda se on želi dijeliti. Iako se 9a2BX zalagao da se SRH pretvori u HRS, sada stalno spominje SRH . Iako 9A2Z želi zaboraviti od kuda pleter i zašto je došao u znak HRS ( a možda je i on bio član skupštine koja ga je usvojila) , dok njegov zastupnik ili on ako je zastupnik ne izglasuju drugi, može predlagati skupštini da izabere novi, bolji Statut u kome će biti romboidna značka. I da dopunim Dina 9A2NO, Nija Ham spirit sakriti podatak iz koje države ili zemlje ( DXCC) radimo, jer, uostalom tada bi bila besmislena DXCC diplome, već je nastao romboid zbog najlakšeg dizajna simbola antene, zavojnice kondenzatora i uzemljenja u toj znački, a svaki Savez napiše svoju kraticu unutar kondenzatora. DAKLE HRS, ne 9A, ne nešto drugo.
Ali definitivno je protuzakonito govoriti o 2vx, a ne o 9A2VX, po međunarodnom hamspiritu ali i prema nekim zakonima koje smo prihvatili, postajući radio amaterima, iako nas kao takvih također više nema u Odlukama Državne uprave...
I kako netko reče " tema je iscrpljena", a ja dodajem "iscrpljena prije nego je krenula".
I još se jednom ponavljam: Veliko hvala 9A5HZ na lijepim dizajnerskim rješenjima PRIJEDLOGA logotipa ili znaka HRS-a
Kako sam rekao, ako bi se mene poslušalo ja bih glasovao za verziju 10.2
kako sam i u prijašnjim postovima naglasio, iako vi samo čitate što vas bode u oči, a ne cjeloviti tekst!!!

Ovo nije vrijeđanje ili ne daj Bože mržnja, već samo mišljenje o nekim radnjama koje se moraju napraviti najprije na Skupštini, a zatim provesti u život.
Pozdrav Zvone, 9a2vx


9A3SM

Zvone - 2VX,

Ako nas 4 prozvana budemo osjetili potrebu da nešto naučimo vjeruj mi da osobno od tebe neću tražiti pameti .. ovim tekstom mi nisi ništa pametno ponudio.
Dobra stara poslovica kaže : NE GLEDAJ ŠTA PIŠE NEGO TKO PIŠE  pa ti neću čak niti replicirati ni po jednom tvome navodu ... iskreno bi bilo najgluplje izgubljeno vrijeme.
U svoje ime govorim što sam napisao  ostajem pri tome i da nisam nikoga vrijedjao to mi nije ni na kraj pameti.
Svatko ima svoje mišljenje pa i ti svoje i meni ne smeta, a ti se veseli ako ti odgovara tako.

VY 73 de Mato - 9A3SM

9A3LI

Citat: 9A2VX  u 18. Studeni 2016, 19:43:32
Pleter nije političko obilježje !!!

A još manje radio-amatersko !!

9A3IV

Pleter nije državno obilježje. A još manje amatersko. Ali je Hrvatsko. I to je razlog zašto ga treba staviti u radioamaterski logo. Budite bez brige, Ameri ga neće staviti. To nije njihovo obilježje. Po tome se razlikujemo od ostalih. I zato ga treba staviti. Posebni smo. I zašto se sramiti toga što smo posebni???

Naravno, kao što je bio komentar na prijedlog loga sa pleterom da pleter loše izgleda i da kao takav nije dobar. Hrvatsko obilježje u logu Hrvatskog radio amaterskog saveza je normalno. Tu nema nikakvog problema. Ali, ako se nemože ukomponirati da bude lijepo i prepoznatljivo onda se netreba stavljati. To je jedini razlog da se ne stavi pleter. Nečim ružnim pljujemo po pleteru i po onomu što on predstavlja.

I jasno, jasno mi je da nije kod svakog razvijeno domoljublje. Jasno mi je da ima puno ljudi koji ne shvaćaju zašto bi trebali biti Hrvati i ponositi se hrvatskim znakovljem i tradicijom. Pa imamo Europu!!!! Ako kažem što mislim o Evropi preći ću u politiku. a tome tu nije mjesto.

Nije mi jasno zašto bi trebali preuzeti ono što imaju drugi. samo zato što su svi drugi takvi. Ako se sjetite nekad su svi govorili da je Zemlja ravna a jedinog koji je govorio da je okrugla su spalili. I na kraju je taj jedini ispao u pravu. Netreba slijediti uvijek druge. Ne znači da su u pravu.

Hrvatski pleter, Hrvatski kvadratići, Hrvatski crven, bijeli, plavi. To je naše. To treba svuda postavljati i ponositi se time
SVE ILI NIŠTA