• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

HRS i članstvo

Autor 9A2NO, 14. Srpanj 2024, 16:23:53

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2NO

Evo mene,
sada sam na Ugljanu i još 2 tjedna pa uživam.

Zgodna tema u kojoj bih volio shvatiti koje članove HRS treba i kuda ide HRS.
HRS stalno naglašava "mlade članove", favorizira ih na sve moguće načine kao da mi, stariji,
ne postojimo. HRS-u ne značimo ništa osim da "platimo članarinu".
Ako je to stav HRS-a pa zašto bih ja morao platiti članarinu za koju ne dobivam ama baš ništa.
Nek mladi plaćaju članarinu koja se ionako troši na njih i neka HRS plaća od članarine sve
troškove koje na plaća ZTKH.

Sve što radi HRS se zamumulji pod izgovorom "za mlade, mladima i samo mladi sve najbolje znaju". Pa što niste pozvali mlade CW-aše, da organiziraju kvalifikacije? Stari operatori vam,
ionako, ne trebaju. Ali "stari OP ( ili IO ) je rekao ide ovaj i ovaj i ovaj ..."
Mladi preuzeli 9ADX natjecanje ... nakon 8 mjeseci konačnih rezultata nema.
Neka tako nastave i nema natjecanja.
QSL biro trpite jer ga koriste samo stariji operatori. Mladi ni neznaju što je QSL karta.
Ne treba im.

Tko i što je budućnost HRS-a?

LP Dino

To je samoupravljanje IO HRS-a.

9A6ARP

Dino mi stariji služimo HRS-u kako bi nam moderarator foruma mogao davati kaznene bodove, zabranu nepisanja na forumu i krajnje izbacivanje sa foruma, zar to još nisi shvatio.
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A2Z

Dino, pišeš da si na Ugljanu još dva tjedna i UŽIVAŠ. Uživaj, hladi se u moru kad imaš mogučnosti. Zašto se sada opterećuješ sa HRS-om i članstvom u HRS-u. Ne moraš biti član HRS-a, ne moraš plačati članarinu i svoj problem si riješio. Radi samo ono što ti čini zadovoljstvo u tvom životu. U ostalom, na mladima Svijet ostaje, mi smo dali svoje, jel tako. Snaći će se oni i bez nas "starih radioamatera".

Lp. 9A2Z

9A3MR

Dino, uživaj na Ugljanu, krasan je to otok, vjerujem da će ti se svidjeti.

Nisi ti jedini kojega mori pitanje tipa "što ja imam od HRS-a ?"
Isto tako, ima dosta 9A radioamatera koji se pitaju slično pitanje.."što ja imam od mog radio-kluba?"

Svi mi stariji smo bili produkt jedne socijalističke državne politike, klubovi su bili financirani da bi proizvodili mlade amatere koji znaju telegrafiju koji će sutradan otići u JNA i tamo biti zvijezde. Nama, koji smo tada bili mladi data je mogućnosti da radimo iz kluba na klupskim uređajima iz toplih prostorija i nije nas brinulo odakle novci za to.
To je bilo do , ajmo reći, 1991. Tada se desio Domovinski rat, odradili smo što je trebalo i nakon toga smo se zatekli u nekim novim uvjetima. Što se desilo, od rata je prošlo već eto tri desetljeća a mi smo ostali još u osamdesetima a neki od nas i u sedamdesetima, što bi se reklo, nismo odrasli.
Očekujemo da će nam nepoznat netko dati tople prostorije, novi uređaj na stolu , dobru antenu na krovu i linear, ne mora biti om4000 dobar je i om2500. A mi ćemo zvati CQ na 7005, usput odraditi neku vezu za klub i sve sretni i zadovoljni. Ajde, neka dovede i neke mlade u klub samo da te ne bude kad mi pijemo pivo i spominjemo se što je bilo na kontestu 1984-e godine.

Međutim, ne ide to tako.

Država je rekla 1993: vi ste korisne udruge, dobićete sredstva ako budete svoje znanje prenijeli mlađima. Isto tako i HRS, može računati na državna sredstva ako će raditi sa mladima. Ako neće, Bogu hvala, nema ni novaca.

Kao što je Štef 9A2Z lijepo sažeo, svatko može osnovati klub, lijepo se dogovorite da vam je godišnja članarina 500EUR, ako vas je 20ak možete od tih novaca kupiti dosta opreme i ostaje vam još za najam lokacije. Ne morate biti članovi HRS-a, niste dužni nikome se pravdati, trošite novac kako vas je volja i sve 5. Ne morate raditi sa mladima, možete osnovati i svoj QSL biro.

Vrlo rado ću vas raditi u bilo kojoj prilici a QSL kartu ću vam poslati direkt.

73, Rolando 9A3MR

9A2Z

Gospon Predsjednik Rolando, ima jedan članak objavljen na stranicama HRS-a od 18.06.24. upravo za ovu temu HRS i članstvo.
Članak, koji nitko nije komentirao a oslikava točno današnje stanje HRS-a. Mali gradić točno u centru Svijeta, Ludbreg i radio klub Ludbreg 9A1EZA. U tom radio klubu, još uvijek postoji dobra ekipa radioamatera koji održavaju taj radio klub bez neke pomoći HRS-a. Snalaze se na sve moguće načine, kao što je i vidljivo iz članka, da se održe i uspjeh je vidljiv. Postoje već 70 godina.

Naslov članka:  Mladi radiooperateri i nova oprema u RK "Ludbreg"

https://www.hamradio.hr/mladi-radiooperateri-i-nova-oprema-u-rk-ludbreg/

Lp. 9A2Z

9A3TY

Citat: 9A3MR  u 15. Srpanj 2024, 16:41:42Država je rekla 1993: vi ste korisne udruge, dobićete sredstva ako budete svoje znanje prenijeli mlađima. Isto tako i HRS, može računati na državna sredstva ako će raditi sa mladima. Ako neće, Bogu hvala, nema ni novaca.

Jel može link na neki dokument u kojem je država to rekla 1993? (Tko god bio ta država.)

Koliko ja vidim postoji gomila udruga koja se ili financira iz sredstava državnog i/ili lokalnog proračuna ili je dobila od njih prostor na uporabu a nema nikakve veze sa radom s mladima.

Znamo mi i da bi nekima odgovaralo da nas nema u HRSu pa da im još lakše ide usmjeravanje tih sredstava "za mlade" na njihov mlin.

A "mladi" su dovoljno jasno i glasno rekli što misle o životu u 9A : "Porazno istraživanje: Čak 70 posto mladih razmišlja o odlasku iz Hrvatske" Pa ti sad budi domoljub i uloži svoj trud i ovo malo vremena što nam je ostalo u rad s njima a zauzvrat - ništa? Samo gorak okus u ustima da si pomogao Irskoj, Njemačkoj, ... državi da se razvija? I sve to pod patronatom Lijepe tvoje? Pa tko je tu lud?

Lako je tebi Rolando pričati o članarini od 500 EUR. Lako ti je pričati i o drugom QSL birou kad znaš da je to nemoguće. A što će ljudima koji imaju lovu uopće klub? Mecena kupi prostor za okupljenja, lokaciju za dx rad, podijeli passworde, ... Pa kome se bakće sa pisanjem izvješća i raznoraznih dokumenata bez veze? Nešto kao K3LR ?
Lako je i onima koji imaju đon obraz, koji su zahvaljujući svojim (kako ti kažeš socijalističkim) radnim mjestima i vezama i poznanstvima došli i do love i do prostora i do opreme a zbog "rada" s mladima i dalje im kapa li ga kapa juro po juro - a od tih mladih ni traga ni glasa ?!? Tko je tu lud a tko zbunjen? Tko lovi u magli - znamo.

73 de Ivo, 9A3TY

9A2Z

Ivo, Rolando je sve dobro napisao ali ti, kao da to ne razumiješ. Ti si uvijek kontra svega. Nisi pročitao članak RK Ludbreg. Pročitaj i pogledaj slike. Kada bi oni razmišljali kao ti ove godine nebi slavili 70 godina postojanja. Ovime završavam pisanje u ovoj temi.

Lp 9A2Z

Ivo, ako imaš nešto protiv mene piši na mel.
9a2z.croatia@gmail.com

73!

9A3MR

Citat: 9A3TY  u 17. Srpanj 2024, 10:10:42Jel može link na neki dokument u kojem je država to rekla 1993? (Tko god bio ta država.)

https://www.zakon.hr/z/796/Zakon-o-tehničkoj-kulturi

Mislim da je ovo drugi ili treći put da ti dijelim link, nema veze, uporan sam. Obrati pažnju na članak 20.

Citat: 9A3TY  u 17. Srpanj 2024, 10:10:42Koliko ja vidim postoji gomila udruga koja se ili financira iz sredstava državnog i/ili lokalnog proračuna ili je dobila od njih prostor na uporabu a nema nikakve veze sa radom s mladima.

Udruge tehničke kulture?

Citat: 9A3TY  u 17. Srpanj 2024, 10:10:42Znamo mi i da bi nekima odgovaralo da nas nema u HRSu pa da im još lakše ide usmjeravanje tih sredstava "za mlade" na njihov mlin.

Kome? Što? HRS se za programe financira iz sredstava MZO (članak 18. Zakona o teh kulturi)  a klubovi iz sredstava lokalnih zajednica (članak 20 istog Zakona). Kome će lakše ići "usmjeravanje" sredstava?
Ova tvoja rečenica pokazuje šokantno nepoznavanje načina rada udruga tehničke kulture.
U Kaštelima imamo situaciju da Grad u proračunu predvidi 30000 EUR za udruge tehničke kulture. Javi se nekoliko udruga sa programima, bude odobreno 18000EUR, ostatak se vraća u proračun. Kakvo "preusmjeravanje"? Sredstva se dobiju na osnovi programa.

Citat: 9A3TY  u 17. Srpanj 2024, 10:10:42A "mladi" su dovoljno jasno i glasno rekli što misle o životu u 9A : "Porazno istraživanje: Čak 70 posto mladih razmišlja o odlasku iz Hrvatske" Pa ti sad budi domoljub i uloži svoj trud i ovo malo vremena što nam je ostalo u rad s njima a zauzvrat - ništa? Samo gorak okus u ustima da si pomogao Irskoj, Njemačkoj, ... državi da se razvija? I sve to pod patronatom Lijepe tvoje? Pa tko je tu lud?

Očito ja.
Možda je i bolje da ne radiš sa mladima, tvoji vjerojatno ne bi išli u Irsku ili Njemačku već bi se bacili sa prvoga mosta.  ;D

Citat: 9A3TY  u 17. Srpanj 2024, 10:10:42Lako je tebi Rolando pričati o članarini od 500 EUR. Lako ti je pričati i o drugom QSL birou kad znaš da je to nemoguće. A što će ljudima koji imaju lovu uopće klub? Mecena kupi prostor za okupljenja, lokaciju za dx rad, podijeli passworde, ... Pa kome se bakće sa pisanjem izvješća i raznoraznih dokumenata bez veze? Nešto kao K3LR?

Nedavno sam bio u Berlinu (tko to plaća?) i posjetio Ortsverband 20 u Hohenschönhausenu, inače poznatom po Stasijevom zatvoru. Krasne prostorije na trećem katu zgrade namijenjene udrugama za mlade. Cca 300m kvadratnih, PPS, laboratorij, sala za sastanke, radionica, soba za odmor, velika terasa, izlaz na ravni krov...itd. Ukratko, divota. Pitam, kakva je situacija u Berlinu? U gradu od cca 4 do 5 milijuna stanovnika ima nešto više od 1000 amatera. Samo 2 Ov (po našem klub), njihov i još jedan u ex zapadnom dijelu imaju svoje prostorije (od 25). Ostali se sastaju po kafićima. Moji domaćini se financiraju iz svojih sredstava (imaju cca 40 članova) i iz programa rada sa mladima koje im odobrava lokalna općina...ali većinom iz vlastitih članarina.
Dakle može se kad se hoće.

Citat: 9A3TY  u 17. Srpanj 2024, 10:10:42Lako je i onima koji imaju đon obraz, koji su zahvaljujući svojim (kako ti kažeš socijalističkim) radnim mjestima i vezama i poznanstvima došli i do love i do prostora i do opreme a zbog "rada" s mladima i dalje im kapa li ga kapa juro po juro - a od tih mladih ni traga ni glasa ?!? Tko je tu lud a tko zbunjen? Tko lovi u magli - znamo.

Znam jedan klub iz Splita koji je osamdesetih držao tečajeve za operatore u dvije smjene, jutarnjoj i večernjoj. Imali su prekrasne prostorije a sad je dovoljna jedna ruka da pobrojiš operatore. Gdje su ti nekadašnji tečajci, nisu valjda svi izginuli u ratu ili otišli u Irsku? Nije valjda to sve bila muljaža od početka?
Ako sam dobro razumio što si napisao, klubovi koji rade sa mladima su "muljatori" a ovi koji ne rade su "borci za istinu i pravdu" ?

73, Rolando 9A3MR

9A3TY

OK Rolando,

puknija si link na pročišćeni tekst u kojem više nije sadržaj iz '93 a i ne vidim da se igdje navodi da se financira ISKLJUČIVO rad s mladima kako ti stalno tvrdiš. Ali ok. Neka i je. Pa što HRS sprječava da se javi na druge natječaje npr. za poboljšanje života starijim osobama ili nešto slično gdje bi se mogli uklopiti? Ako se ne varam kad ste doveli novu djelatnicu hvalili ste je na sva usta i tvrdili da će donijeti i EU novac pa ste joj namjestili i VSS plaću. Što je od toga bilo? EU fondovi polako ali sigurno idu ka svom kraju.

Nikad ne generaliziram. Nisam rekao da su svi koji rade s mladima muljatori.
Ja sam ti malo ograničenih intelektualnih sposobnosti pa mi je teško skužiti na što jedan klub potroši X tisuća kuna / eura prilikom održavanja P tečaja nakon kojeg nerijetko ne znaju samostalno niti održati vezu.

I da, u pravu si, može se, kad imaš plaću par tisuća eura ili kad ti HRS da donaciju od par tisuća eura, eto tako, da ti se nađe.

BTW, sva sreća da su u Zadru Jazine očišćene pa se bacanje s prvog mosta pretvori u ugodno osvježenje u moru. Čudi me samo što nisi nabacio i standarnu mantru kako ja nikad ništa u životu nisam napravio za radioamaterizam. Ah kako mi nedostaje Hrle i ekipa i njihove doskočice ;D

Ako te slučajno put nanese (s obzirom da predsjednici HRSa nikada ne obilaze članice) svrati. Imamo mi i vodu i sokove, plaćene iz vlastitog džepa, a ne samo pivo. Možda će razgovor uživo biti učinkovitiji u međusobnom razumijevanju a možda nam i pomogneš svojim iskustvom, savjetima, ... i pomogneš ovo malo ljudi koji još imaju neku volju raditi.

Ako ti je zaista stalo do mladih predloži HZTK da umjesto plaća djelatnicama novac da za još programa za mlade a posao djelatnica nek rade volonteri. Tako će biti cca. dvostruko više novca. Valjda ćeš u tih "preko 2000 radioamatera u više od 90 radioklubova diljem Hrvatske" kojima se i dalje hvališ na uredno plaćenim i redovno održavanim web stranicama, valjda naći par volontera. Sigurno ima onih koji izuzetno cijene rad i postignuća HRS-a. Evo, stavio bih ruku u vatru da bi Martin jedva dočekao da vodi npr. bazu podataka članica i članova članica.

Ja sam nažalost krivo školovan. Mene su učili da je stagnacija nazadovanje. Da je nazadovanje isto nazadovanje ne treba ni spominjati. ;D Zato mi se se stalno čini da je nešto trulo u zemlji HRSovskoj.

Živi i zdravi bili i još tisuće mladih radioamaterizmu naučili !

73 de Ivo, 9A3TY

9A3MR

Citat: 9A3TY  u 18. Srpanj 2024, 10:48:08OK Rolando,

puknija si link na pročišćeni tekst u kojem više nije sadržaj iz '93 a i ne vidim da se igdje navodi da se financira ISKLJUČIVO rad s mladima kako ti stalno tvrdiš. Ali ok. Neka i je. Pa što HRS sprječava da se javi na druge natječaje npr. za poboljšanje života starijim osobama ili nešto slično gdje bi se mogli uklopiti? Ako se ne varam kad ste doveli novu djelatnicu hvalili ste je na sva usta i tvrdili da će donijeti i EU novac pa ste joj namjestili i VSS plaću. Što je od toga bilo? EU fondovi polako ali sigurno idu ka svom kraju.

Glavnina teksta Zakona o teh kulturi je iz 1993, naknadne promjene su minorne.
Paradoksalna je činjenica da HRS ima sredstava zahvaljujući ljudima koji su se angažirali na radu sa mladima, od YOTA kampa pa do natjecanja mladih tehničara.Naš (HRSov) problem je što je entuzijasta koji bi radili sa mladima malo.

Citat: 9A3TY  u 18. Srpanj 2024, 10:48:08Nikad ne generaliziram. Nisam rekao da su svi koji rade s mladima muljatori.
Ja sam ti malo ograničenih intelektualnih sposobnosti pa mi je teško skužiti na što jedan klub potroši X tisuća kuna / eura prilikom održavanja P tečaja nakon kojeg nerijetko ne znaju samostalno niti održati vezu.
Dakle, imaš dva obrasca, jedan je financijski plan a drugi je prijava projekta. U financijskom planu su prihvatljivi troškovi kao što su naknada predavaču i materijalni troškovi, lemila, elektronički kitovi i tome slično.
Hoće li znati ili ne napraviti samostalnu vezu to ovisi o potpori ostalih članova nakon ispita. Nisam ni ja znao napraviti samostalnu vezu nakon onog famoznog tečaja od 6 mjeseci. Tek peta ili šesta je bila bez pomoći mentora.

Citat: 9A3TY  u 18. Srpanj 2024, 10:48:08I da, u pravu si, može se, kad imaš plaću par tisuća eura ili kad ti HRS da donaciju od par tisuća eura, eto tako, da ti se nađe.

Mater mi je govorila: uči sinko, uči. Srećom sam je poslušao i sad imam 6500 EURa plaće i moram priznati da je to sasvim OK. (znam, nije korektno ali iskušenje je bilo preveliko :P)
Koja donacija HRS od par tisuća eura? O čemu pričaš? Ako misliš na sredstva koja se dijele klubovima na osnovu održanih ispita za mlade ili sudjelovanja u natjecanju mladih tehničara, uključite se i vi pa ćete dobiti proporcionalno.

Citat: 9A3TY  u 18. Srpanj 2024, 10:48:08BTW, sva sreća da su u Zadru Jazine očišćene pa se bacanje s prvog mosta pretvori u ugodno osvježenje u moru. Čudi me samo što nisi nabacio i standarnu mantru kako ja nikad ništa u životu nisam napravio za radioamaterizam. Ah kako mi nedostaje Hrle i ekipa i njihove doskočice ;D
Ne dovodim u pitanje tvoje radioamatersko znanje, upitan je tvoj "negativni entuzijazam". Kakvu poruku možeš poslati mladima? Ne radite ništa i ne trudite se, ionako nemate nikakve šanse.
Podsjećaš me na razrednika moje mlađe kćeri iz srednje škole. Grad Split je raspisao natječaj za najbolje učenike strukovnih škola, kako je bila najbolja u razredu reknem joj da se prijavi. Trebala je donijeti potvrdu o ocjenama a razrednik joj je rekao da nema smisla da se javlja na natječaj jer "nije pisan za nju". Poznato?
Naravno, odnijela je papire i dobila nagradu.

Citat: 9A3TY  u 18. Srpanj 2024, 10:48:08Ako te slučajno put nanese (s obzirom da predsjednici HRSa nikada ne obilaze članice) svrati. Imamo mi i vodu i sokove, plaćene iz vlastitog džepa, a ne samo pivo. Možda će razgovor uživo biti učinkovitiji u međusobnom razumijevanju a možda nam i pomogneš svojim iskustvom, savjetima, ... i pomogneš ovo malo ljudi koji još imaju neku volju raditi.

Pa da mi kažeš da ne bi dolazio da nema dnevnica a kad bi rekao da sam došao o svom trošku da mi namigneš i kažeš..je je kako ne.  ;D
Znam da u Zadru imate problem sa gradskim proračunom ali proći će i to. Sorry, da me uvjeravaš kako se ne može i da je sve u banani....ne treba mi to. Ako ti treba konkretni savjet, mail, telefon...ima načina.

Citat: 9A3TY  u 18. Srpanj 2024, 10:48:08Ako ti je zaista stalo do mladih predloži HZTK da umjesto plaća djelatnicama novac da za još programa za mlade a posao djelatnica nek rade volonteri. Tako će biti cca. dvostruko više novca.

Ima jedna novokomponirana poslovica: "Pretpostavka je majka svih za*eba". Pretpostavka da će HRS dobiti više sredstava jer će otpustiti Stručnu službu je potpuno kriva. Ne daje MZO sredstva po principu: evo vama novci pa se vi raskusurajte. HRS prema HZTK/MZO iskazuje sredstva za plaće djelatnica i programska sredstva. Da kažemo da nam ne treba više Stručna služba dobili bi samo programska sredstva i to je to. I ova programska koja sad dobijemo jedva potrošimo/ realiziramo programe.

Citat: 9A3TY  u 18. Srpanj 2024, 10:48:08Valjda ćeš u tih "preko 2000 radioamatera u više od 90 radioklubova diljem Hrvatske" kojima se i dalje hvališ na uredno plaćenim i redovno održavanim web stranicama, valjda naći par volontera. Sigurno ima onih koji izuzetno cijene rad i postignuća HRS-a. Evo, stavio bih ruku u vatru da bi Martin jedva dočekao da vodi npr. bazu podataka članica i članova članica.

Martin svoj dio posla radi dobro i predano. Koliko znam, ti si tata-mata za baze podataka, ne vidim bolje osobe od tebe za to.
Iskoristio bi ovu priliku da se zahvalim svim ljudima koji žrtvuju svoje osobno vrijeme da bi omogućili HRS-u da funkcionira. Nema vas puno ali ste pravi.

Citat: 9A3TY  u 18. Srpanj 2024, 10:48:08Ja sam nažalost krivo školovan. Mene su učili da je stagnacija nazadovanje. Da je nazadovanje isto nazadovanje ne treba ni spominjati. ;D Zato mi se se stalno čini da je nešto trulo u zemlji HRSovskoj.

Kako bi ocijenio situaciju u svom klubu? Napredujete ili stagnirate?
Nažalost, već trideset (30) godina se čeka da padne mana sa neba, netko dovede 1000 momaka u klub..... Ako nećemo sami neće nitko umjesto nas.

Citat: 9A3TY  u 18. Srpanj 2024, 10:48:08Živi i zdravi bili i još tisuće mladih radioamaterizmu naučili !

Živ ti meni bio 100 godina.

73, Rolando 9A3MR

9A2JK

Sa KH8 već tjedan dana radi grupa radioamatera sa znakom K8R.
To nije obična DX ekspedicija. Oni su tamo da bi testirali novu
vrstu rada za ekspedicije – FT8 Super Fox.
Ova vrsta rada donosi revolucionarne novosti, nešto do sada nikad
viđeno u povijesti radioamaterizma. Plan je raditi još nekih 5 dana.
Od danas u Super Fox modu rade samo na 20 m, na ostalim opsezima
rade FT8 F/H, ali to se može već sutra promijeniti.

Citat: 9A3TY  u 18. Srpanj 2024, 10:48:08Ja sam ti malo ograničenih intelektualnih sposobnosti pa mi je teško skužiti na što jedan klub potroši X tisuća kuna / eura prilikom održavanja P tečaja nakon kojeg nerijetko ne znaju samostalno niti održati vezu.

Ivo, 9A3TY, umjesto neumjesnih i neutemeljenih tvrdnji kako ''(mladi)
nerijetko ne znaju samostalno niti održati vezu'', pozivam te da
napraviš QSO s K8R u Super Fox modu i onda opišeš kako se radi veza u
Super Fox, što je tu novo, a može i tvoje subjektivno mišljenje.
To će biti od koristi svima, a posebno onima koji su tek položili
P razred.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 18. Srpanj 2024, 20:57:17Ova vrsta rada donosi revolucionarne novosti, nešto do sada nikad
viđeno u povijesti radioamaterizma.

Moooolim? Zar nije to još uvijek stari dobri SSB način prijenosa informacije?
Što je sljedeće? Online prijava i dobivanje jedinstvenog broja (HUID - hamradio unique identification number) jer je tako lakše smanjiti broj bitova koje je potrebno poslati pa se još više ubrzava veza?

Citat: 9A2JK  u 18. Srpanj 2024, 20:57:17pozivam te da napraviš QSO s K8R u Super Fox modu i onda opišeš kako se radi veza u
Super Fox, što je tu novo, a može i tvoje subjektivno mišljenje.
To će biti od koristi svima, a posebno onima koji su tek položili
P razred.

Martine, što misliš, da se svi oni koji su TEK položili P razred kod nas (i u svijetu) pojave na frekvenciji DX ekspedicije, da li bi to dovelo do povećanja ili smanjenja broja održanih veza?
S obzirom da je FT8 tvoja domena ne bih se štel mešat.
A vjerujem i da HRS prati sve moderne stvari pa da će već ove godine mladi u Zvjezdanom selu naučiti sve o tim superinovativnim načinima komunikacije jer im ionako ništa drugo (barem kako stvari trenutno izgledaju) ne preostaje.. 
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Ivo, 9A3TY, čini mi se da si me pogrešno shvatio. OK, nisi jedini.
Ovo nije tema o FT8 i novim tehnologijama. O tome u drugim temama.
Ovo je tema ''HRS i članstvo''. Ti po tko zna koji put ponavljaš tvrdnju
kako nakon položenog ispita za P razred, polaznici, citiram: ''nerijetko
ne znaju samostalno niti održati vezu'', pitaš se gdje su? čime valjda
želiš reći da nisu aktivni na opsegu i iznosiš slične, ničim utemeljene
tvrdnje. Zapravo, kako se to moderno kaže, iznosiš ''fake news''. Osim
toga omalovažavaš rad svih onih koji održavaju tečajeve i na druge
načine rade sa mladim radioamaterima.

Paralelno s tim tvojim neargumentiranim tvrdnjama, baš ničim ne
pridonosiš da se to, po tebi loše stanje, promjeni.

Umjesto prozivanja članova HRS-a za ovo ili ono, prvo se ti pokaži.
Sad je prava prilika. Opiši nam što i kako raditi N5J ekspediciju, koja će
raditi novim načinom  održavanja QSO-a u DX ekspedicijama. To će
biti od velike koristi svima koji ulaze u svijet radioamaterizma, a isto
tako i nama ''old timerima''.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 19. Srpanj 2024, 13:54:22Ivo, 9A3TY, čini mi se da si me pogrešno shvatio. OK, nisi jedini.
Ovo nije tema o FT8 i novim tehnologijama. O tome u drugim temama.

Martine, 9A2JK, dobro sam ja tebe shvatio i odgovorio ti na tvoje prozivke. Ali ti i dalje nastavljaš po svom uhodanom principu pa iako kažeš da nije tema FT8 (a ti si je uveo u razgovor) opet spominješ da bih ja trebao nešto napisati o radu tamo neke ekspedicije FT8 SFH modom. To nije tema. Tema je odnos HRS-a prema starijim članovima članica HRSa.

Citat: 9A2JK  u 19. Srpanj 2024, 13:54:22Ti po tko zna koji put ponavljaš tvrdnju kako nakon položenog ispita za P razred, polaznici, citiram: ''nerijetko ne znaju samostalno niti održati vezu'', pitaš se gdje su? čime valjda
želiš reći da nisu aktivni na opsegu i iznosiš slične, ničim utemeljene tvrdnje. Zapravo, kako se to moderno kaže, iznosiš ''fake news''.

- Ako "po tko zna koji put ponavljam tvrdnju" daj molim te stavi 5 linkova na moje postove u kojem sam to napisao. Ja ih niti uz pomoć svemogućeg google-a nisam uspio pronaći.

- Da bi nešto bilo fake news najprije mora biti news. Ako je "po tko zna koji put ponovljeno" onda definitivno nije news. A da je fake moraš imati dokaze. A nemaš ih.

Citat: 9A2JK  u 19. Srpanj 2024, 13:54:22Osim toga omalovažavaš rad svih onih koji održavaju tečajeve i na druge načine rade sa mladim radioamaterima.

Kako ih omalovažavam? Jesu li održali tečaj, osposobili mlade za polaganje P razreda i dobili pravičnu naknadu za to? Nitko nije u pravilniku napisao da moraju znati održati vezu pa po tome nije napravljen nikakav propust. To što bih ja želio drugačije ishode to nije omalovažavanje.

Citat: 9A2JK  u 19. Srpanj 2024, 13:54:22Paralelno s tim tvojim neargumentiranim tvrdnjama, baš ničim ne pridonosiš da se to, po tebi loše stanje, promjeni.

Kako ne pridonosim? Pa pogledaj koliko svog vremena ulažem u diskusije na forumu ne bi li pokrenuo nekakve pozitivne promjene (po mom mišljenju, of kours).

Inače, da HRS želi da netko nešto piše onda bi npr. na službenim web stranicama postavio listu tema koje smatra interesantnim za svekoliku radioamatersku javnost i pozvao ljude da se uključe. Također bi kreirao dio web-a gdje bi se raznorazni radovi prezentirali toj istoj javnosti. No, HRSu je dovoljno da na webu drži netočne i nepotpune informacije. Jedino je bitno da se potroše novci na par uglavnom uvijek istih programa "za mlade". No to nije ni čudno. Ako se rezultati smatraju uspješnima zašto bilo što mijenjati, zar ne?!
Koliko ima mladih u Skupštini HRS-a? Koliko ih ima u IO? Koliko ih ima u upravama klubova, članica HRS-a? Koliko ih piše o svojim iskustvima i "kako se radi veza u Super Fox?". Koliko ih radi na popularizaciji radioamaterizma među svojim vršnjacima? Jesam li ono već spominjao prste momaka iz pilane?
Da li je onda HRS postigao željeni cilj? Zadovoljan je ishodima? Ako je tako, svaka čast !
Šteta što se onda nije iskoristila prilika kad se sad mijenjao Statut pa lijepo izbacilo sve što nema veze s mladima pa da znamo na čemu smo. Ovako je ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

73 de Ivo, 9A3TY