• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

FT8

Autor 9A2JK, 31. Listopad 2017, 10:06:55

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2TE

Damire na žalost nije to bas tako
ne ide kako misliš i kako su naprićali
ako si radio bilo koje DIGI veze ovo ti je samo novi način DIGI rada

ništ posebno
ne omogućava ti da napraviš sve u kratkom roku

ponukan svim tim pričama o lakom radu bez potrebe snage i antena
instalira sam WSJ i rarim od 14,08,2018 FT8
ništ nije kako sam očekivao prema pričanjima kako to ide sa miliwatima i šrot antenom

ne ide bas tako
ide ponekad evropa ali ne bas uvijek
radim sa TS690s 80W  vertikalka za 7Mhz radi ok na 7-18-21 28 ali jako slabo na 14 i 24

čuješ divne stvari ali
ne uspiješ odraditi
napravio do danas oko 1500 QSO 116 DXCC i negdje oko 700WPX

ali pravi DX ne ide bez dobre antene i snage slićno kao i CW

ja ne znam ali mislim da tek signali ispod -24 se ne čuju na uho
teško je to odredit kad nemaš dobar sluh (kao ja )

jer ima previše signala  a ti trebaš čuti točno određene frekvencije

uglavno instaliraj probaj i budeš se razočarao
jer ne budeš odradio u par mjeseci sve kako očekuješ

neke stanice iz oceanije po 20 dana slušao zovem i šipak nema QSOčisti NIL sa strane DX-a(recimo FK)
jednostavno
QRM na tvojoj frekvenciji i tebe pregaze jace stanice
ili netko počne zvat na njegovoj frekvenciji jer ga ne čuje ili namjerno ne znam
znaci opet moraš malo iskustva kemijanja sa promjenom frekvencije kad je tvoj signal pregažen
ali kod DX stanice možes samo plakat kao i kod QRM-a na SSB/CW
ne ide to tako jednostavno
istina automatizacija ti pomaže u zvanju ali to pomaže i memori taster ili papiga na CW/SSB

nasa sam neku tabelu loša je ali se vidi
i prema njoj tek signali ispod -25 su nešto sto nečeš odradit na CW
ali na žalost ja nisam niti jedan raport dobio ispod -22
ili odradio neku stanicu koju čujem ispod -23
ne znam zašto
oćito nisam nešto dobro podesio ili ne znam raditi
ali  dok ide ide

ne znam koliko će me to držat ali ja osobno ne vidim razliku između PSK i FT8
čak MIXwin ima bolje regulirano informaciju o WPX po bandovima nego FT8 program

eto toliko
a tabela u prilogu nije moja samo sam je nasa i mislim da je čak relativno korektna
ako se zaborave neke stvari o tome da je to ipak neka mjera signal/šum ali NF

evo od mene toliko
pa ko oče neka proba bez opterečenja
73 Stjepan

9A3IV

Eh, potvrđuješ ono što sam rekao. Od 14.8. do danas si napravio 116 zemaqlja. Za mjesec i pol dxcc!!!! Koliko će ti trebati za 5BDXCC?. A za 9BDXCC? I da te davno prije nije ugrizao i zarazio radio amaterski crv, da imaš 20 godina, glava ne u oblaku nego u cloudu nakon toga bi odustao

Mene baš briga što radioamaterski svijet radi. Ne koristim ni jedan log program. I znaš što je posljedica toga? kako svi hoće elektronski log, ne takmičim se više. Ako se uključim u contest radim samo meni interesantne stvari. Dobio sam par puta zahtjev mailom za log. Skenirao sam svoj papirnati i poslao im ga. Ako ga hoćete ukucavati, nemam ništa protiv, ako nećete, baš me briga. Tri mjeseca ne upalim stanicu i ništa nisam propustio. Igram se antenicama. Igrram se lemilom. Nisam opterećen brojem odrađenih zemalja, brojem veza. Nemam eqsl i lotw. Radujem se svakom komadiću papira iz dalekog svijeta. I znaš što. Radio amaterizam mi je sad stvarno hobi. Bavim se koliko i kad želim i baš me briga za druge. Uživam.

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9A2TE

Ma Damire na žalost ne potvrđujem

pokušao sam odraditi bar još 20tak DXCC  koje sam čuo ali bezuspješno

ne ide
ne čuje me ko i sa CW/SSB ako jnemam dovoljno sape il bolje antene
a sad kad odradim nešto novo je već uspjeh i za WPX a kamoli za DXCC

nema baš uspjeha kad zoveš a ne dozoveš isto kao i kod CW/SSB

a 116 DXCC su standard evropa nešto azije i sjeverna  i južna amerika par stanica iz afrike i  australija
jedino što mi ne ide redovno je ZL ali sve  imam rađeno na CW/SSB ništa novog da bi bilo unikat za FT8
tako da ne ide kako misliš da ide lagano

sto da ti kažem
probaj 
po meni nema velike razlike između PSK i FT8
barem ja ne vidim
73 Stjepan

9A3IV

Probao sam PSK, toliko davno da se više i ne sjećam. I odustao. Jedino što sam puno koristio je bio paket radio. Dopisivao sam se sa cijelim svijetom :).

Ali Stjepane, samo ti radi. Nemam ništa protiv. Ja to ne želim. Moj odabir je da ne radim digitalije. Nisu interesantne, dosadne su. To je moje mišljenje. I mislim da digitalije ubijaju radio amaterizam. I nadam se da sam u krivu.

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9A3TY

Citat: 9A2TE  u 30. Rujan 2018, 20:28:58
po meni nema velike razlike između PSK i FT8

Hi Stjepane,

s kojim programom radiš PSK veze? Ovi s kojima sam ja radio nemaju mogućnost da sa samo jednim klikom na OK imaš odrađenu vezu.
Da li PSK radiš na samo jednoj jedinoj frekveniciji na VFOu (po bandu) ? (Sad će Martin reći da DX expedicije rade FT8 i na drugim, nestandardnim frekvencijama :-) )
Koliko puta si na PSK primio (čitaj: vidio na ekranu) pogrešan znak a koliko puta ti se to dogodilo na FT8 ?

Dajte, budimo realni.

Najljepša vijest već duže vrijeme je da stiže WSJT 2.0. Valjda se misli na FT8 v 2.0. A da ga nazovemo FT8.2 ? Nakon što je DX mode napravio puno problema hrpi neinformiranih ljudi 2.0 će konačno napraviti još veću pomutnju. Ako stvarno bude kako Martin kaže potpuno nekompatibilan s 1.0 to će biti genijalno. Baš me interesira kako ćeš moći prepoznati koji signal je 1.0 a koji 2.0 jer ne vjerujem da će na waterfallu biti bitne razlike. Možda se varam. Heh.

A sve te mambo jumbo "po mom mišljenju" "IMHO" i slične izjave (iza kojih ne stoje apsolutno nikakvi konkretni dokazni materijali) imamo prilike svakodnevno vidjeti u praksi. Dokazane ili opovrgnute.
Pogledajte samo u svoje dvorište. Koliko mladih vam je došlo u klub? Koliko ih je ostalo dulje od godinu-dvije?

Tužno je ali istinito.

Samo (pro)mjena stalna jest. Zaboravite na radioamaterizam kakav je bio. Vrijeme je za radioamaterizam 2.0 ili nastupa EOL (EndOfLife) kad mi postanemo SK (SilentKey).

P.S. I da, s velikim nestrpljenjem iščekujem rezultate prvog FT8 contesta.
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Stjepane, 9A2TE, apsolutno si u pravu. Najvažniji je operator, a bolja antena pomaže.

Autori FT8 kažu da je prag dekodiranja FT8 signala oko -20 dB slabije od šuma u tvojem prijemniku, iako se puno
puta može dekodirati i slabiji signal u što si se i sam uvjerio. U FT8 radu ne koristimo nikakav filtar na prijemu. 
RX treba biti namješten na USB, na najveću moguću širinu prijema. Šum u tvojem RX-u, osim od samog RX-a, zavisi 
i od antene, atmosferskog šuma i gomile raznih smetnji od uređaja kojima smo okruženi (od LED rasvjete pa na dalje).

WSJTX računa referentni šum tako da iz RX-a uzme najslabiji signal i to onda pomnoži sa 2500. Ta vrijednost je
referenca u računanju koliko je neki FT8 signal slabiji ili jači od reference. Računa se logaritamski, u decibelima.
Dakle, ako smanjiš razinu smetnji koje iz okoline i preko antene ulaze u TVOJ prijemnik, imaš bolji prijem i bolje 
dekodiranje FT8.

Signal koji je jačine -15 dB u tvojem RX-u, više ne možeš čuti na uši. Isprobano u praksi. Tko ne vjeruje, lako može 
napraviti sked sa nekim, na pustom bandu, npr. gornji bandovi, sa nekim koji ti je blizu. U FT8 postepeno smanjivajte 
snagu. Kad signal padne na -15 dB ili manje, biti će uredno dekodiran, ali ga nećete čuti.

I, kad smo već kod signala, vrlo korisno je što bolje namjestiti prikaz na vodopadu.
Prikaz na vodopadu nema baš nikakvog utjecaja na dekodiranje, ali je OGROMNA pomoć operatoru za izbjegavanje
međusobnih smetnji i brže odrađivanje DX veza. Posebno kod slabih signala i kad se propagacije brzo mijenjaju. 
Kako najlakše podesiti vodopad, opisano je u dokumentu Uvod_u_FT8_09_1_4.DIO.pdf na 13. stranici.
Dokument je u forumskoj temi Uvod u FT8, predzadnji post.

73 ES BEST DX
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2TE

a žao mi je tek sada dođao iz QRL.a
Ivo PSK sam radio jako intenzivno cca 2 godine i prestao
radio sa Digipanom MixWin i sve programe koje sam mogao skinuti i probati
svaki ima svoje prednoti i mane

e sad o mladima
kako da ih zainteresiraš kad ih zanima samo kako se provesti ludovati ili dobro napiti
osobito ako nije o njihovom trošku
na žalost vjerujem da sam u pravu čast izuzecima
iz iskustva u QRL-u do rada u klubu

mislim da bi ih možda DIGI modovi čak i nakratko zadržali ali i to je pod upitnikom

e sad pogrešno dekodiranje ima svuda gdje ima smetnji
nije na tome imun PSK RTTY ili cak CW
sve se svodi o kvaliteti signala

ne mogu ti reći koliko u brojkama kad sam zaboravio već nekoliko godina nisam upalio
niti PSK niti RTTY ili SSTV
probao ide i stao čak imam i neke članske brojeve ali
eto nemam vremena ili ganjam po ljetu 2M i 6M

da se niste toliko ovdje prepucavali ne vjerujem da bih ga isprobao
eto inat na djelu

sada radim dok mi ne dosadi ili se otvore propagacije na 2M ili 6M

a ne vjerujem da ćemo samo tako nestati kao dinosaurusi
naći će se novih pa makar i sa DIGI modom koji god bude

Martine hvala na informaciji

čitao sam što  se kaže ali stvarno se nisam uvjerio
to su prićali i za FSK441
odradio sam prethodnih godina dosta veza
i tamo kažu da ide ispod šuma ali

ja sam spojio NF pojačalo ispred ulaza u laptop znaci na izlaz NF od stanice
i nisam doživio da se dekodira neki BURST a da ga ja na sluh nisam čuo
osobito se to odnosi kada si na skedu na nekoj frekvenciji na kojoj nema drugih da rade

tako da si možda u pravu ali ja sam nevjerni toma i ne vjerujem dok se sam ne uvjerim
kod FT8 je problem sto ima puno signala koje su uske a ja nemam sluh da razlikujem po frekvenciji osobito bliskoj
tako da i ne slušam nego samo gledam slap

i normalno pratim promet

čitao sam i o načinu davanja raporta po WSJX-u opet je to nešto samo računa na NF signal

tako da je to neki omjer koji je tog trenutka takav i ja nemam primjedbu na njega

evo jedna prednost je da ima tu automatizaciju pa ipak se malo brže održi QSO nego na PSK
a za slap imam iskustva s podešavanjem još od FSK
eto malo odužio
ali ipak prijedlog neka se proba prije nego se omalovažava ili što već
73 Stjepan

9A2JK

Stjepane, odličan 6!
I ja sam bio ''nevjerni Toma'' dok nisam isprobao.
Jednostavno dogovori QSO na 12 ili 10 m, u doba kad je band zatvoren, zato da vaš QSO bude
jedini signal na frekvenciji.  Postepeno smanjivajte snagu tako da signal padne na -15 dB ili manje.
Program će i dalje uredno dekodirati, ali ga na uši više nećeš čuti jer je prekriven šumom.

73 ES BEST DX
Martin 9A2JK

9A2JK

Citat: 9A3TY  u 01. Listopad 2018, 10:42:14

Koliko puta si na PSK primio (čitaj: vidio na ekranu) pogrešan znak a koliko puta ti se to dogodilo na FT8 ?

Dajte, budimo realni.
Komentar dok čekam pajdaša za odlazak ''na bolji položaj'' (klijet).

Gledam statistiku u mojem logu. Nisam već dugo bio aktivan na PSK, ali kad sam bio aktivan na PSK (31,63,125)
sam odradio 178 DXCC entiteta (148 CFM).

Pogrešno primljeni znakovi i/ili dio poruke su redovna pojava na PSK. Gotovo da nema QSO-a gdje je sve
100 % primljeno, bez greške. Naravno, to je potpuno normalna stvar.
Ništa za čuđenje niti zabrinjavanje.

U FT8 pogrešno dekodirana poruka se desi JEDNOM od MILIJUN ili manje.
To zato jer svaka FT8 poruka sadrži i podatke za korekciju greške. Kad program primi poruku, prvo računa
da li je poruka ispravna.

Ako je poruka bez greške, program ispisuje poruku na ekranu. Operatoru (ili automatici) to je znak da
šalje iduću poruku, ovisno o slijedu veze. Kada se poruke razmjenjuju bez greške, nakon slanja
posljednje poruke u QSO-u, program isključuje TX !

Ako poruka ima grešku, program NEĆE ispisati poruku. Operatoru (ili automatici) to je znak da ponovi
posljednju poslanu poruku. Ponavljanje može ići u beskraj, osim ako operator to ručno ne prekine.

FT8 je spas radioamaterizma zato jer ''otvara zatvorene'' bandove. Došao je u pravo vrijeme.
U vrijeme smanjene radioamaterske aktivnosti zbog loših propagacija i priprema za svjetsku radijsku
konferenciju. Ako ne koristimo frekvencije, gubimo ih.

73 ES BEST FT8 DX
Martin 9A2JK

9A2JK

Navala na FT8 DXpedition mode (F/H kako to objavljuju na clusteru) da ''ne možeš disati''.

Upravo rade PY0FW, FS/W9ILY, H7/N3QQ, FS/K9EL

73
Martin 9A2JK

PUNA VERZIJA WSJT-X 2.0 PLANIRANO IZLAZI 10.12.2018. (ZA 5 DANA).
QSO IZMEĐU NOVE VERZIJE V2.0 I STARIH VERZIJA NIJE MOGUĆ.
9A18YOTA ĆE MOĆI RADITI SA V2.0 !!!

9A4QV

Evo sta moj pas misli o temi...

9A2JK

U temi TO19A načeli smo raspravu o nedostajućem raportu
u FT8 radu. Budući da se ovo više tiče softvera za FT8 nego
ekspedicije, predlažem da nastavimo ovdje.

Citat: 9A5N  u 30. Travanj 2019, 22:40:30
Tko ti je kriv što koristiš WSJT-X.
Koristi JTDX pa nećeš imati takvih problema.
TO19A upravo šiba sa pet signala na 20 m.
Slušam, pardon, gledam ih sa JTDX i kao što
se vidi iz priložene slike, fali raport za
neke znakove kao i u WSJT-X.

73
Martin 9A2JK

9A2JK

''As technology advances mode usage changes.
FT8, for example, opened 30 meters to those not conversant in CW.''

Zanimljiva opservacija sa WSJTX grupe koja čak ni meni nije pala na pamet.  ;D ;D
Znači da i oni koji ne rade CW, a imaju pravo na 30-metarski opseg, mogu
bolje i više raditi DX-ove na 30 m.  8)

73 ES BEST DX
Martin 9A2JK

9A3IV

Čitam postove o FT8 i nemogu a ne primjetiti. Prije koji mjesec postavio sam pitanje da li je FT8 uopće nešto važan. Nitko, ali baš nitko nije rekao da je. Znači, nepotrebno. Druga stvar, naročito zbog neprimanja raporta na obadvije strane. Program je pisao netko tko nema pojma o radioamaterizmu. Inače nebi napravio takav propust sa nestandardim znakovima. Zaključak: obilaziti u širokom luku, obavezno se cijepiti protiv FT8. Samo što se bojim da je zaraza smrtonosna. Ubit će radio amaterizam. Polako ali sigurno.

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9A2JK

Citat: 9A3IV  u 07. Svibanj 2019, 20:22:37
...
Druga stvar, naročito zbog neprimanja raporta na obadvije strane.
...

Damire,

TO19A uredno prima raport. Očito nisi pročitao što sam napisao
o FT8 vezi sa TO19A u TO19A temi, pa ponavljam, TO19A uredno
prima sve raporte
. Da nije tako ne bi potvrdio vezu sa RR73.

Kad smo kod raporta, molim te objasni, što u natjecanjima,
ekspedicijama, vezama sa nestandardnim (prigodnim) znakovima,
a vrlo često i u ''normalnim'' vezama, dakle što u tim vezama
znače raporti 5NN, 599 ili 59 ?  Znamo vrlo dobro da dvije trećine
tih ''raporta'' nisu 599 ili 59 ?

73
Martin 9A2JK