• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

FT8

Autor 9A2JK, 31. Listopad 2017, 10:06:55

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3IV

Procitao sam clanak. Jos jucer kad sam vidio link.

Ako pratis moje postove i pamtis sto sam napisao sjetit ces se da sam jednom rekao kako zagovaratelji digitalnih vrsta rada govore da ce to privuci mase mladih u radioamaterizam. Da li je tako ili ne, vidimo svi.

Najbolja stvar koju sam vidio je kad je netko ovdje objavio link na youtube o G hamovima koji su radili cw kontest a da uopce  neznaju telegrafiju.

Kompjuteri, e ovo i e ono su stetni za radioamaterizam. Das 10000 dolara, eura neznam sto za opremu a onda nemas 100 necega za papirnatu qsl i za placanje clanarine.

Druga stvar sto se ja divim i fasciniran sam softverom koji omogucuje vezu 20 ili vise dB ispod razine suma. Da li cu ja to koristiti ili ne nema veze s time sto se divim programeru.

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9A2JK

Citat: 9A3IV  u 06. Svibanj 2018, 13:39:44
Procitao sam clanak. Jos jucer kad sam vidio link.

Damire, OK. 

Iz tvojeg daljnjeg komentara može se zaključiti da si ti protivnik digitalnih QSO-a.
OK, što se mene tiče, ali budući da ti to javno obznanjuješ, zanima me zašto?
Zanima me posebno zato jer si ti ipak dugogodišnji radioamater. Što to u digitalnom
QSO-u nije dobro za radioamaterizam, a u CW/SSB QSO-u valja? Ako takva razlika postoji,
bilo bi dobro da razjasnimo koja je to razlika, pa onda možemo dalje.
Zato sam i postavio ona pitanja, a ti skrećeš s teme.

Ili sam te pogrešno shvatio ?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4QV

Martine, najprije se izjasni, jesi li ti početnik - HAMLET ili si radioamater sa određenim stažom.
Postavljaš pitanja na nivou početnika a očekuješ odgovore na nivou akademske rapsprave.
Ako želiš raspravu na nivou akademske, ja ti takvu raspravu mogu priuštiti samo ne znam da li imaš kapaciteta takvu raspravu procesuirati?

Osobno nemam ništa protiv bilo kakvih smjernica i ljudi koji se bave našim hobijem, ako netko voli tzv.digitalije samo naprijed, sve je to hobi.
Ono što me smeta je kako gospodin Nobelovac želi na mala vrata ugurati nešto što on dobro zna da ne smije.

Evo Martine, da skratim priču i dignem stepenicu na akademsku raspravu.
Temelji priče leže u spread spectrum tehnologijama.
Spread spectrum tehnologije su zabranjene za U.S.A. radioamatere na kratkovalnom području , to će tako ostati zauvijek.
Spread spectrum tehnologije nisu zabranjene za većinu ostale populacije širom svijeta.
Zamisli situaciju gdje ostatak populacije koristi tu tehnologiju a USA operatori ne mogu.
Forsiranje ovakvih načina digitalnih komunikacija je upravo to, prevencija da se ne desi korištenje SS tehnologija od strane radioamatera jer onda to vodi do velikih sigurnosnih rizika. Nadogradimo li SS tehnologiju sa 256 bitnom enkripcijom, otkrivanje takvih komunikacija ne velikim udaljenostima koje HF omogućava je danas gotovo nemoguće. To odgovara vojnim i sigurnosnim službama, ali ne odgovara da to koriste oni koji nisu u tim krugovima jer nemaš kontrolu nad komunikacijama a ni sadržajem komunikacija.

A sad jednostavniji odgovor na tvoje pitanje:
Po statistici, radioamatera u svijetu je sve manje. Ako je radioamatera sve manje, zašto sad upirati u tehnologiju bržeg odrađivanja veze ako je do sad to sve imalo neku draž. Vidimo da se i savijaju pravila i definicija što je veza. Sve radi komercijalnih interesa. Ds bi ekipa otišla na neki otok, natukla par sto tisuća QSO-a i još brže otvorila Paypal račun za skupljanje doloresa za tzv.QSL-ke.
Jesi probao nekome objasniti da ti zaljubljenik u to da nekome platiš paypalom 10 doloresa ili čega već a da ti on za to pošalje razglednicu?
Ja kad to pokušavam nekome objasniti, ljudi me baš ne shvaćaju. Još nekako i uspiju shvatiti da je meni gušt visiti na stanici dvije tri noći da bi mi čovjek dao 59 u jednoj sekundi pored interneta, i svih mogućih aplikacija ali nikako im ne ide u glavu da to zadovoljstvo od jedne sekunde platim 10 dolara.

P.S. najsmješnija me je ekipa koja te digitalne komunikacije naziva "weak signal", a kad pogledaš spektrum najači signali na bandu su upravo ti "digitalni signali"  ;D ;D

9A3IV

Adame, slažem se sa tobom. Radio amaterizam je kao hobi toliko širok da svatko može naći neki djelić koji ga interesira i baviti se njima. S te točke gledišta, svi smo radioamateri, bavimo se hobijem. Onaj tko želi raditi digitalije, nemam ništa protiv.

Što se mene tiče, dugo sam bio u vojsci. Nisam probao FT8, onda ga nije bilo. Ali probao sam puno digitalnih modova. Što jer se to koristilo, što iz radoznalosti da vidim može li to koristiti meni kao vojniku. I koliko god digitalni prijenos bio dobar za profesionalne komunikacije toliko je dosadan meni kao radio amateru. Mi to zovemo digitalije ali u band planu već valjda 30 godina, možda i više stoji MGM. Machine generated mode. FT8 i ostale digitalije su to, MGM. Bez stroja  nema tih modova. MGM me ne interesira, dosadan je. Tu nema ništa interesantno u čemu bi se ja našao. I dok ovo pišem, sjetio sam se svoje prve MGM veze. FT101 sa RTTY konverterom. Mali osciloskop na kojem si morao složiti dvije elipse okomito jednu na drugu i hrpa prekidača. Tako da mislim da znam što govorim kad kažem da je to dosadno.

To što se odjednom može napraviti veza kad je signal 20 db ispod šuma. Pa se onda kaže da je band otvoren. Svakom radio amateru sa dužim stažem je to odavno jasno. Slusam AM postaju iz Južne Amerike malo iznad 21, 450 MHz. Dobro ju čujem. Na 21 ni traga ni glasa od radioamatera. Kad radiš sa 100kW band je sasvim drugačije otvoren nego kad radiš sa 50W.

Da nema digitalnih modova što bi radila industrija? Nastavila bi proizvoditi uređaje na razini 80-tih ili možda 90-tih godina proslog stoljeća. Tu nema zarade. Ali svake godine novi model sa novim DSP, većim LCD ekranom i dva nova menija, e tu ima.

Nadam se da radio amaterizam nikad neće "uginuti". Neće jer će se uvijek naći netko tko uživa čuti šum svojim ušima i pomučiti se. Naročito ako radi CW. Onda se mora pomučiti još više. Koliko će nas biti za 20 godina neznam, ali želio bih to doživjeti i vidjeti. Tek onda će ova rasprava biti gotova, da li su digitalni modovi smrt ili novi život radio amaterizma.

73 Damir

SVE ILI NIŠTA

9A2JK

Adame, napisao si nekoliko netočnosti.

Po statistici, radioamatera je na svijetu više, ne manje, nego više!
To nema nikakve veze sa Hrvatskom.

Što se tiče DX ekspedicija i paypal računa za QSL karte, govoriš nešto o čemu nemaš pojma ili
namjerno iskrivljuješ činjenice. QSL kartu za veliku većinu DX ekspedicija možeš dobiti preko biroa,
za nula novaca. Samo treba zatražiti na odgovarajući način i NE slati svoju kartu. Ako želiš kartu
direktno, normalno da trebaš platiti povratnu poštarinu. Najjeftinija i najsigurnija opcija je preko
paypal-a i to košta dva ili tri dolara, definitivno ne 10, kao što ti pišeš. Predlažem da to ostavimo
na stranu. Ti ćeš i onako tjerati svoju kozu (a ja naravno svoju).  ;)

Da, u svijetu ima onih koji ''ne znaju čitati (upute)'' pa nepotrebno koriste preveliku snagu.
To nema nikakve veze s kojom vrstom emisije radiš. Oduvijek je vrijedilo pravilo da se QSO radi
sa najmanjom snagom potrebnom za QSO. I oduvijek je bilo pametnjakovića koji to nisu poštovali.

Za kraj, vratimo se na temu. Vidim da uopće nisi shvatio (ili ne želiš shvatiti) o čemu je riječ. Neki
tvrde da je Joe Taylor ''uništio radioamaterizam'' sa FT8 digitalnom vrstom rada, a kao glavni (ako
ne i jedini) argument navode kratkoću QSO-a (ili kako ti kažeš ''tehnologiju bržeg odrađivanja veze'')
u kojem se ne priča koliko memorije ima njegov PC, niti koji softver koristi, a o antenama pogotovo...
Zato sam postavio pitanje kakva je razlika između FT8 QSO-a i npr. RTTY, SSB, CW itd... pa da lakše
''odvagnemo'' K1JT ''krivnju''. Usput WSJT softver postoji od 2001. i sad se, nakon pojave FT8, digla
halabuka i to najviše od onih koje FT8 ''ne zanima i ne žele raditi digitalije''.

Pusti priče o vezi Spread spectrum tehnologije sa FT8. Kao što si napisao, to je zabranjeno i tako
će ostati. A kriptirane komunikacije su izrijekom zabranjene u propisima o amaterskim radijskim
komunikacijama, na bilo koji način. Tako je bilo oduvijek i tako će ostati.

Neoboriva činjenica je da se sa FT8 mogu raditi DX veze sa skromnim antenama i malom snagom.
Drugim riječima amateri koji nemaju prostor i ostale uvjete za yagi antene, linearce i sl., sa FT8 mogu
raditi veze o kojima su prije mogli samo sanjati (to su one veze za koje je tebi ''gušt visiti na stanici
dvije tri noći da bi mi čovjek dao 59 u jednoj sekundi'').  Zašto to nekima smeta? E, vidiš baš bi štel
znati, zakaj to nekome smeta? Ili morti na svetu ima jalnijih od nas? Žmeko, ali morti itak ima!  ::)

73
Martin 9A2JK

9A4QV

Citat: 9A2JK  u 06. Svibanj 2018, 18:20:25
Adame, napisao si nekoliko netočnosti.

Po statistici, radioamatera je na svijetu više, ne manje, nego više!
To nema nikakve veze sa Hrvatskom.

Evo jedne susjedne zemlje koja ima u EU najveći broj radioamatera a to nema nikakve veze sa Hrvatskom:
http://www.arrl.org/news/statistics-from-germany-show-decline-in-amateur-radio-numbers

I Talijani su brojni ali i oni opadaju, znam to iz prve ruke od ljudi koji su u vodstvu ARI i ostalih saveza.

Amerikance nećemo računati jer i njih je manje, oni u svojim brojkama računaju i sve radioamatere koji nisu domicilni u USA ali imaju njihove pozivne znakove. Takvih imaš i u Hrvatskoj a tek u Njemačkoj.

Što se tiče DX ekspedicija i paypal računa za QSL karte, govoriš nešto o čemu nemaš pojma ili
namjerno iskrivljuješ činjenice. QSL kartu za veliku većinu DX ekspedicija možeš dobiti preko biroa,
za nula novaca. Samo treba zatražiti na odgovarajući način i NE slati svoju kartu. Ako želiš kartu
direktno, normalno da trebaš platiti povratnu poštarinu. Najjeftinija i najsigurnija opcija je preko
paypal-a i to košta dva ili tri dolara, definitivno ne 10, kao što ti pišeš. Predlažem da to ostavimo
na stranu. Ti ćeš i onako tjerati svoju kozu (a ja naravno svoju).  ;)

Meni ne trebaš prodavati tu demagogiju. Ja sam na 2m odradio što mnogi nisu ni na kratkom valu pa sam za to htio imati neku potvrdu, kao na primjer Vatikan, Malteške križeve, ITU itd. Za sve te stvari sam slao i po 10 Eura jer se tobože skuplja za neku školu u Africi preko tih Malteških križeva i Vatikana i nikad te kartice nisam vidio. Školu u Africi malo sutra...ako se jednom zagubilo, ne može tri puta. Od tada sam odlučio ne slati uopće QSL-ke, skoro pa nikome. Rijetki su oni koji su dobili moju karticu i tako će i biti. Nisam ni ja veslo sisao....Dakle QSL biznis postoji pa ti govori što hoćeš....

Da, u svijetu ima onih koji ''ne znaju čitati (upute)'' pa nepotrebno koriste preveliku snagu.
To nema nikakve veze s kojom vrstom emisije radiš. Oduvijek je vrijedilo pravilo da se QSO radi
sa najmanjom snagom potrebnom za QSO. I oduvijek je bilo pametnjakovića koji to nisu poštovali.

Oćeš reći da u svijetu radioamatera ima idiota? FT8 i slične stvari su samo hrana za takve pacijente.
To bi ti bilo u žargonu, hraniti trola, to su takvi likovi..

Za kraj, vratimo se na temu. Vidim da uopće nisi shvatio (ili ne želiš shvatiti) o čemu je riječ. Neki
tvrde da je Joe Taylor ''uništio radioamaterizam'' sa FT8 digitalnom vrstom rada, a kao glavni (ako
ne i jedini) argument navode kratkoću QSO-a (ili kako ti kažeš ''tehnologiju bržeg odrađivanja veze'')
u kojem se ne priča koliko memorije ima njegov PC, niti koji softver koristi, a o antenama pogotovo...
Zato sam postavio pitanje kakva je razlika između FT8 QSO-a i npr. RTTY, SSB, CW itd... pa da lakše
''odvagnemo'' K1JT ''krivnju''. Usput WSJT softver postoji od 2001. i sad se, nakon pojave FT8, digla
halabuka i to najviše od onih koje FT8 ''ne zanima i ne žele raditi digitalije''.

Da, njegova je krivnja što su se počela savijati pravila, pogotovo oko kompletiranja QSO-a. Sve je počelo sa EME protokolima i sad se nastavilo na HF-u. To vodi do takvog rasula i ludila da imaš vojsku luđaka koji u konvencionalnom radu CW/SSB samo udaraju svoj pozivni znak nemilice po expedicijama a da uopće ne čuju DX-a i samo gledaju kad će se pojaviti u on line ili club logu jer i taktika ekspedicija postala takva da samo natuku što veći broj veza pa ide znak i 59 i ne slušaju odgovor.
FT8 je samo ulje na vatru takvom načinu rada.
ja znam što su digitalije, vrati se malo u povijest i prelistaj stare brojeve časopisa pa ćeš vidjeti tko je bio urednik "digitalija".

Pusti priče o vezi Spread spectrum tehnologije sa FT8. Kao što si napisao, to je zabranjeno i tako
će ostati. A kriptirane komunikacije su izrijekom zabranjene u propisima o amaterskim radijskim
komunikacijama, na bilo koji način. Tako je bilo oduvijek i tako će ostati.

Mogu ja to pustiti, ali problem je što ja vidim što se valja iza brda a ti to ne želiš prihvatiti...

Neoboriva činjenica je da se sa FT8 mogu raditi DX veze sa skromnim antenama i malom snagom.
Drugim riječima amateri koji nemaju prostor i ostale uvjete za yagi antene, linearce i sl., sa FT8 mogu
raditi veze o kojima su prije mogli samo sanjati (to su one veze za koje je tebi ''gušt visiti na stanici
dvije tri noći da bi mi čovjek dao 59 u jednoj sekundi'').  Zašto to nekima smeta? E, vidiš baš bi štel
znati, zakaj to nekome smeta? Ili morti na svetu ima jalnijih od nas? Žmeko, ali morti itak ima!  ::)

73
Martin 9A2JK

Kao što sam i rekao, svatko radi što ga veseli, nemam problema sa digitalnim "majstorima", kad mi se nadju u bandu samo ih pregazim snagom. Nemam razumijevanja za njihovo "kur....e"  ;D  istina je to da se sa FT8 mogu raditi DX-evi sa malim snagama i malim antenama ali broj takvih je jako malen, ispod 10%, barem ono što ja vidim na svom SDR-u.
Uostalom, zašto se živcirati postom gdje netko navodi da je dotični gospodin uništio radioamaterizam. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ionako je preko 50% stvari na netu čista pi...rija...

9A4OE

Prapočeci komunikacija na daljinu.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3LI

Citat: 9A4QV  u 06. Svibanj 2018, 22:49:01

Mogu ja to pustiti, ali problem je što ja vidim što se valja iza brda a ti to ne želiš prihvatiti...

Vidim i ja, iza brda se valja mali medo !!
;D

9A6XX

Martine, ako ti što znači - uz sve ove akademske komentare, ja bi da krenem raditi FT-8 prvo pročitao tvoje upute. Čini mi se kao nešto što bi mi bio dobar uvod.

Male snage i antene, pogotovo u gradskim sredinama, mogu sigurno revitalizirati neke radioamatere, no trend nije taj da broj radioamatera raste. Možda negdje čak i raste na papiru, uglavnom radi bitnog smanjenja potrebnih znanja i sposobnosti koje se očekuju od novih radioamatera - iliti licence se doslovno dijele šakom i kapom. To je pojava svugdje u svijetu, a unatoč tome, u nekim velikim sredinama i dalje pada broj radioamatera. Isto tako je i kod nas. Pada i broj radioamatera i klubova. Potezi onih koji pokušavaju raditi s mladima i novim radioamaterima su takvi i tko god se bavio time zna da je to realnost, a onda preostaje nada da će se netko i trajnije upecati. Mislim da je to sigurno smanjilo opadanje broja radioamatera. Idući potezi su i da 14MHz dolazi do početničkih klasa (a nekad, kad se počinjalo o 14 MHz se moglo samo sanjati). Ja takve poteze podržavam, a oni koji ne podržavaju nam uvijek mogu svojim primjerom pokazati kako su uspjeli održati tečaj telegrafije od 5 mjeseci u 21. stoljeću.

Nažalost, od inovatora smo postali dinosauri, iako se radioamaterizam na krilima inovativnijih raširio do mjere koje mogu biti zanimljive i današnjim generacijama. Stanje duha radioamatera je ostao negdje u 70ima-80ima. Za početak, puno više tolerancije bi dobro došlo.

73,
Hrle - 9A6XX

9A2JK

Citat: 9A4QV  u 06. Svibanj 2018, 22:49:01
...
vrati se malo u povijest i prelistaj stare brojeve časopisa pa ćeš vidjeti tko je bio urednik "digitalija".
Znam ja tko je bio urednik ''digitalija'' u RadioHRS-u i tko je odobrio članak
''Digitalne komunikacije – kako početi?'' objavljen u RadioHRS br. 2/2009.

Citat: 9A6XX  u 07. Svibanj 2018, 10:16:38
...
Nažalost, od inovatora smo postali dinosauri, iako se radioamaterizam na krilima inovativnijih raširio do mjere koje mogu biti zanimljive i današnjim generacijama. Stanje duha radioamatera je ostao negdje u 70ima-80ima. Za početak, puno više tolerancije bi dobro došlo.

73,
Hrle - 9A6XX
Hrle, ''Uvod u FT8'' je počeo kao zabilješke koje sam radio sam sebi kad sam počinjao sa FT8.
Kad sam već imao nešto, zašto to ne bi podijelio sa drugima i tako im olakšao prve korake u FT8?
U konačnici (ako bi baš želio biti totalno sebičan) i meni pomaže da svi manje griješe i bolje rade.
Tako ću i ja doći prije na red i napraviti DX-a.  ;)

Kod nas ima onih koji su napravili više FT8 QSO-a od mene, ali i ja sam napravio dovoljan broj veza
da mogu relevantno potvrditi nekoliko činjenica o FT8.

1. Sa FT8 se mogu raditi DX-ovi sa jednostavnim antenama i manjim snagama nego što je to
potrebno za CW i SSB

2. Za napraviti DX vezu sa FT8 najvažniji je OPERATOR. Jednako kao za CW, SSB, RTTY itd...

Mogu shvatiti one koji ne žele ništa novo, samo CW i SSB. Meni to ne smeta. Ne smeta mi ni
kada neki od takvih (jednako kod nas kao i drugdje u svijetu) sa nevjerojatnim žarom govore
i pišu protiv FT8. Čak mi ne smeta ni kada nemaju argumentirani odgovor na pitanje: ''Kakva je
razlika između FT8 veze i CW, SSB, RTTY...?''. Podsjećam te i takove da na opsezima ima dovoljno
mjesta za sve. Idite i radite beskonačno duge QSO-e po vašoj volji. Nas, koji još imamo snove,
ostavite na miru.

''Za dvadeset godina, više ćete biti razočarani onim što niste učinili, nego onim što ste učinili.
Zato isplovite iz sigurne luke. Istražujte. Sanjajte. Otkrivajte''
                                                        Mark Twain

73
Martin 9A2JK

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 07. Svibanj 2018, 21:14:47
2. Za napraviti DX vezu sa FT8 najvažniji je OPERATOR. Jednako kao za CW, SSB, RTTY itd...

Martine, ti se sigurno držiš one - ako dovoljno puta nešto ponovim onda će to postati istina (iako to nije).
Prije nekoliko desetljeća su me učili da je DX na KV-u svaka veza preko 3000 km.
FT8 DX vezu odradi moj unuk od 5 godina bez iakakvog iskustva i operatorskog znanja jer zna kliknuti na OK ili stisnuti tipku ENTER.
Kako je onda najvažniji OPERATOR ??

73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Ivo,9A3TY, tvoj unuk zna reći 9A3TY. Dakle, ako on u mikrofon kaže 9A3TY, da li to znači da će napraviti DX vezu?

Za napraviti vezu sa nekom stanicom, dakle sa onom sa kojom želim napraviti vezu, nije dovoljno samo pozvati
tu stanicu klikom na neku tipku ili reći u mikrofon pozivni znak. Treba napraviti hrpu prethodnih radnji.
Npr. prvo treba slušati, slušati, slušati da bi shvatio kako DX stanica radi ''pile-up'' gdje i koga sluša.
Onda treba TX postaviti na frekvenciju na kojoj DX sluša i u pravom trenutku pozvati.
Osim toga vrlo važno je znati bar malo o propagacijama.
To je onaj minimalni minimum koji apsolutno jednako vrijedi za FT8 kao i za CW, SSB, RTTY...

Ili još kraće, to što si nekoga pozvao na FT8 ne znači da ćeš napraviti vezu (isto kao i na CW, SSB, RTTY).
U zabludi su svi koji tako misle.

Citat: 9A3TY  u 09. Svibanj 2018, 02:20:01
Prije nekoliko desetljeća su me učili da je DX na KV-u svaka veza preko 3000 km.
Učili su te i da je DX veza sa stanicom iz zemlje gdje nema (ili ima vrlo malo) radioamatera.
Prije nekoliko desetljeća Albaniju nije bilo moguće napraviti kao ni danas Sjevernu Koreju.
BTW, da li si ti radio Mt. Athos? To je ''super DX'', a udaljenost je manja od tisuću km.

73
Martin, 9A2JK

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 09. Svibanj 2018, 09:34:04
Za napraviti vezu sa nekom stanicom, dakle sa onom sa kojom želim napraviti vezu, nije dovoljno samo pozvati
tu stanicu klikom na neku tipku ili reći u mikrofon pozivni znak. Treba napraviti hrpu prethodnih radnji.
Npr. prvo treba slušati, slušati, slušati da bi shvatio kako DX stanica radi ''pile-up'' gdje i koga sluša.
Onda treba TX postaviti na frekvenciju na kojoj DX sluša i u pravom trenutku pozvati.
Osim toga vrlo važno je znati bar malo o propagacijama.
To je onaj minimalni minimum koji apsolutno jednako vrijedi za FT8 kao i za CW, SSB, RTTY...

Martine, s obzirom da si napisao lijepi priručnik za softver s kojim se mogu raditi veze FT8 režimom rada nije mi jasno zašto sada pričaš drugačiju priču.

• Zar se FT8 veze (osim u eksperimentalnom DXexpedition modu) ne rade na točno jednoj jedinoj frekvenciji (po bandu)?
  • Zar ta frekvencija nije predmemorirana?
  • Zar neće PC sam zvati CQ i raditi veze ako daš Enable TX i   Call 1st? Sve "mudro" što operator treba raditi je klikati OK (možda i Enable TX).
  • Zašto bi tražio (audio) frekvenciju na kojoj normalni svakodnevni DX sluša kad taj 99,99% dekodira sve jer mu je u interesu da čuje što više a ne samo jednu jedinu (audio) frekvenciju? Kako to može biti isto kao i CW, SBB, .. ?
  • Zašto bi se brinuo o propagacijama kad mogu ostaviti da radi 24h i sluša da li će se pojaviti neki meni interesantni znak (a što mi kažu pomoćni programi) i onda ga odmah zove?

Ako je operator najbitniji što se onda ne prebacimo svi na hamsphere ?

Citat: 9A2JK  u 09. Svibanj 2018, 09:34:04
Učili su te i da je DX veza sa stanicom iz zemlje gdje nema (ili ima vrlo malo) radioamatera.

Nikada. Brkaš pojmove "DX" i "rare DXCC entity".

Dao bih se kladiti da u 99% svih odrađenih FT8 veza jedan od korespodenata NIJE iz "rare DXCC" entiteta.
73 de Ivo, 9A3TY

9A6WW

Pozdrav svima,

vidim sad na KV stiže sudbina koja je zadesila UKV prije 15 godina. I tada se pričalo da je Joe Taylor uništio HSCW/SSB meteor scatter rad na 2m. Koju godinu kasnije isto se pričalo za CW EME.

Ono što je neosporno, to je da danas HSCW/SSB MS gotovo ne postoji. WSJT način rada bio je jednostavniji, brži, konforniji, produktivniji (istorištava i vrlo kratke MS burstove), i na kraju ono što je najbitnije, zahtjeva najmanje operatorskih vještina. One vještine koje trebaju su neke nove vještine, klikanje po computeru. Naravno, operateri vole ići linijom manjeg odpora (npr. zašto učiti CW?).

Pustimo na stranu to što neke K1JT digitalije krše neke osnovne uzanse onog što se smatra ispravnom vezom. Npr. MS verzije WSJT nemaju checksum, nema nikakve garancije da je znak prikazan na ekranu točan. Kod prijema "na uho" mi znamo što je ispravno primjljeno, što je "sumnjivo", a što neispravno pa tražimo ponavljanje podatka. Tu naravno nemamo nikakvu indikaciju. "RRR" se šalje kad smo sigurni da su svi podaci dobro primljeni. Pa kako onda poslati "RRRR" osim ako malo lažemo? (Ovaj komentar se naravno ne odnosi na neke druge digitalije koje koriste različite vrste checksum kontrola, kao npr FT8).

Ili npr - EME deep search. Traženje nekompletno primljenih znakova na temelju baze podataka koja se nalazi na našem computeru. Naravno da je kontra svih IARU direktiva o EME QSO. Sjećam se kad mi je prijatelj ispričao kako je održao uspješan WSJT QSO s (CW!) beaconom, jer je computer primio ROGER. Computer je izvuko neki pozivni znak iz baze...

Što se FT8 tiče, bio bi interesantan eksperiment (uz postojeći ili malo nadograđeni software) koliko DXCC može computer i stanica odraditi u nekom periodu, a da joj se operator ne približava od momenta starta programa.

Da li je HSCW/SSB MS uništio K1JT? Naravno da nije. HSCW/SSB je nestao prvenstveno zbog radioamaterske regulative. Da kod validacije amaterskog rada (broj rađenih WWWLOC, diplome itd.) postoji jasna dinstikcija (kategorije!) koje razdvajaju digitalije od CW/SSB, to se ne bi desilo. Jer, ne smiju se miješati kruške i jabuke.

Neosporno je da su digitalni modovi zajedno sa software u stanju učiniti ono što ljudsko uho ne može, kao i važnost digitalija za profesionalne komunikacije, a time i amaterski doprinos razvoju istih (iako mislim da je tu neusporedivo veći doprinos razvoju od strane programera/autora programa nego operatera). I naravno, ni u kom slučaju ne osporavam nečije pravo da sam bira čime će se zabavljati. Uostalom, i ja sam na UKV radio WSJT i još uvijek radim.

No to nije opravdanje da veličamo nove vještine digitalnih "operatera", kad to jednostavno ne drži vodu. Preporučam da se ukinu ispiti za radio-operatore, jer su postali bespredmenti. Tamo se provjeravaju neka totalno nepotrebna znanja kao pravila radio-saobraćaja ili elektronika. Kad ono, vidi, ništa od toga ne treba, a computer ionako zna kako veza mora izgledati i na kojoj QRG se smije raditi.

LP

9A3IV

Pratim ovu priču o digitalijama a i sam sam malo pridonio njoj. Imam dva osjećaja kad čitam postove. Prvi je da amateri koji rade digitalijama u njih vjeruju vjerskim žarom. Ništa bolje nije napravljeno, to je idealno, samo to. Drugi osjećaj je da ti amateri ipak duboko u sebi shvaćaju da je to kompjuterska veza, da to nije ono pravo. Zašto bi inače toliko grčevito, zaneseno, upravo vjerski branili svoje stavove. I ne žele priznati da su krivu.

Naravno, moguće da sam savim promašio i da sam napisao totalno krivo. Ali ja nemam osjećaj da moram braniti CW/SSB/FM/AM. A po postovima stalno čitam da su digitalije iste i ravnopravne sa ostalim vrstama rada. E, pa nisu

73 Damir
SVE ILI NIŠTA