• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

IMAGINALNI, NAPLAĆENI POZIVNI ZNACI - 9A5DXX

Autor 9A3SM, 14. Srpanj 2022, 22:46:41

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2NO

9A5SSS je na ARRL CW DXCC listi.
Ima ih još ali nisu na 9A DXCC listi

LP

9A3MR

Odgovor na pitanje stranaca i njihovih pozivnih oznaka dao sam 16.07, prošle godine:

Citat:Pozdrav svima,

postovi su dugi i teško je iščitati što je pitanje.

Činjenice su sljedeće:
-od očitovanja HAKOM-a (rujan 2021) nije izdan ni jedan prijedlog pozivne oznake strancima.
-HRS ne naplaćuje izdavanje pozovne oznake članovima, samo izdavanje pozivne oznake po izboru i nečlanovima HRS-a

Izdavanje pozivnih oznaka strancima  dugo godina je bila siva zona. U tijeku su izmjene odgovarajućih akata koje bi trebale regulirati to pitanje.

Glede korištenja QSL-biroa, stranac koji ima 9A pozivnu oznaku može koristiti 9A QSL biro samo za veze učinjene pod 9A pozivnom oznakom.

73, Rolando 9A3MR

Od tada je donešen novi Pravilnik o amaterskim radio komunikacijama koji regulira remote rad i dozvole strancima  i to je to .

Mi (IO HRS) se neće baviti revizijama izdatih dozvola i pozivnih oznaka, barem ne u mom mandatu. Gdje je granica revizija? Hoćemo li revidirati i jednoslovne pozivne oznake? Trebali bi ići po kućama i provjeravati imaju li svi QSLke i antene kojima mogu ostvariti uvjete za jednoslovni?
Čak sam čuo i prijedlog da revidiramo dozvole A razreda i da ponovo polažemo ispit za A ali ne u klubu već u HAKOM-u?
Ponavljam, nećemo se time baviti.

Nadam se da je ovo bilo dovoljno transparentno.

73, Rolando 9A3MR

9A2M

Citat: 9A2JK  u 01. Rujan 2023, 09:00:09

Od ovoga skoro ništa nije točno, ali dobro, svatko ima pravo na svoje mišljenje
pa makar ono bilo i pogrešno.

Hrvoje, gdje si ti to vidio da je 9A5SSS na DXCC listi?
Gledam pažljivo 9A DXCC listu, ali 9A5SSS nema na DXCC listi.
Baš me zanima kako si ti našao da je 9A5SSS na DXCC listi.

TKS ES 73
Martin 9A2JK

Nije točno? Onda obrazloži što nije točno a nemoj bježati od odgovora i okretati temu i odgovarati na nešto što te nisam ni pitao.
A ja te za 9A5SSS nisam niti pitao. Napisao sam: "Sramota me je da na ARRL DXCC listi od svih država na svijetu vidim samo 9A/neki američki znak"
Za 9A5SSS ti je odgovorio 9A3TY/Ivo. Ne vidiš dobro, uzmi jače đozluke.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A3TY

Što je pisac (Rolando, 9A3MR, Predsjednik HRS-a) hito reći? Na koje "teško iščitljivo" pitanje je dao konkretan odgovor?
Izgleda da je napravio isto ono na što se buni. Pišem pismo tinta mi se proli, za razumljivost baš me zaboli   ;D

Citat: 9A3MR
Nadam se da je ovo bilo dovoljno transparentno.

Da Rolando, nažalost dovoljno transparentno se vidi :

Na prijedlogu pozivne oznake nalazi se i polje "Adresa (Address)". Dovoljno je vidjeti tko sve ima adresu Dalmatinska 12, Zagreb (a da nije HRS)  i znamo koji su znakovi sigurno dobiveni žmireći ne na jedno nego na oba oka kršeći propise i zakone RH.
Decidirano odbijanje ne samo ispravljanja tih grijeha (iz prošlosti?) nego i sankcioniranja počinitelja znači "držati ljestve lopovu" i svjesno gaženje svih moralnih i zakonskih načela pravne države (a nadam se da ipak živimo u takvoj državi).
Za odgovornu osobu svjesno izdavanje falsifikata ima i puno teže posljedice (a kad znaš da netko ne živi u zgradi u kojoj radiš onda je to svjesno okretanje glave na drugu stranu) .

Mi (IO HRS) se neće baviti revizijama izdatih dozvola i pozivnih oznaka, barem ne u mom mandatu. Gdje je granica revizija? Hoćemo li revidirati i jednoslovne pozivne oznake? Trebali bi ići po kućama i provjeravati imaju li svi QSLke i antene kojima mogu ostvariti uvjete za jednoslovni?

Što bi ovo trebalo značiti ? Da li je IO odlučivao o ovom pitanju? Da li Predsjednik HRS-a ima pravo veta na odluke IO ? Možda ćemo uskoro čuti i da ima pravo veta na odluke Skupštine?
Kakvo politikantstvo : "Trebali bi ići po kućama i provjeravati imaju li svi QSLke i antene kojima mogu ostvariti uvjete za jednoslovni?" Za stjecanje nekog prava potrebno je dokazati zadovoljavanje uvjeta u tom trenutku. Valjda je komisija odradila svoj posao i provjerila navode podnostielja zahtjeva. Prava komisija bi imala u evideniciji i preslike dokaza da joj kasnije nitko ne može nabijati na nos da je nekom poklonila nešto.  Barem ne svjesno.
A netko tko brine o transparentnosti bi onda sve to napravio dostupnim za kontrolu tko god ima slobodnog vremena da se zabavlja s tim. A Nadzorni odbor bi onda po spoznaji o nepravilnoj radnji (iz bilo kojeg izvora) trebao poduzeti potrebne korake a ne se "praviti blesav".
Tko se boji vuka još? Zbog koje sive eminencije se neće napraviti revizija?

-HRS ne naplaćuje izdavanje pozovne oznake članovima, samo izdavanje pozivne oznake po izboru i nečlanovima HRS-a

Koliko sam ja imao prilike vidjeti velika većina su bile pozivne oznake po izboru pa je zaključak da su naplaćene. A onda se nameće zaključak da su ljudi vjerojatno u pravu kad kažu da se sve radilo radi novca a možda i drugih povlastica ili protuusluga.
I ne, nije dovoljno transparentno kad se ne objavljuju podaci tko su članovi članica koji su platili članski doprinos.

Činjenice su sljedeće:
-od očitovanja HAKOM-a (rujan 2021) nije izdan ni jedan prijedlog pozivne oznake strancima.

Jel ovo još stoji ?
Ako ne stoji - kako je onda ovim dan odgovor na teško iščitljiva postavljena pitanja ?

Eh da, dovoljno je transparentno vidljivo i da se na službenoj stranici HRS-a klikom na izvješće NO za 2021 pojavljuje zapisnik konstituirajuće sjednice (https://www.hamradio.hr/download/KonstituirajucaNO_potpis.pdf) a ne traženo izvješće koje se pak "krije" pod 2022 godinom a za koju onda nije moguće uopće pročitati izvješće. A uredno plaćamo web urednika, tajnicu, tajničinu tajnicu, ....
Usput, rad NO i njegova izvješća su po mom mišljenju najčešće teška lakrdija i napravljeni čisto da se zadovolji forma. Tko to može napraviti kontrolu godišnjeg poslovanja u jedan dan ("opravdavajući" se činjenicom da je netko sjedio na sastancima IO). Ponekad čak i bez dostupne financijske dokumentacije. I onda (jedva skupljeni kvorum) Skupštine to jednoglasno prihvati jer (skoro) nikome nazočnome nije do ozbiljnog rada nego "nek službeni dio što prije završi da se možemo baciti na neslužbeni". No o radu Skupštine i NO bismo mogli (uskoro?) u novoj temi.   
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Ova tema traje dulje od turskih sapunica. Ne znam za turske sapunice, ali ovdje
vrvi netočnim i neistinitim tvrdnjama. Je li to iz neznanja, pogrešnog uvjerenja
zbog neinformiranosti ili nekih drugih razloga, nije važno. Ako je nešto
pogrešno, onda je to pogrešno. Pa da se podsjetimo.

Način izdavanja dozvole stranim državljanima je propisala država. Procedura je
opisana na našim web stranicama. Ukratko, stranac prvo treba zatražiti OIB od
Porezne uprave. Za dobiti OIB stranac NE TREBA BORAVITI U HRVATSKOJ NITI IMATI
HRVATSKU ADRESU.
Sve lijepo piše na web stranici Porezne uprave. Za informacije
na hrvatskom jeziku, klikni OVDJE.

Kad dobije OIB, od HRS-a zatraži prijedlog pozivne oznake. Ne treba boraviti u
Hrvatskoj niti ne treba imati hrvatsku adresu, niti HRS ne treba provjeravati
njegove podatke. Provjeru je napravila Porezna uprava kod izdavanja OIB-a.

Dalje on ide na HAKOM, a HAKOM također ne treba provjeravati njegove podatke. Sve
je to prije napravila Porezna uprava. I sve je to po zakonu. Ako netko misli da
je Porezna uprava prekršila zakon, zna se postupak.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2JK

Hrvoje,

9A5SSS nije na 9A DXCC listi koju objavljujemo na našoj web stranici, a meni nije palo na
pamet da provjerim na ARRL-ovoj listi. Zašto nije na 9A DXCC listi, ne znam.

Hrvoje, poslao si ARRL-u slijedeći upit:
''Gledao sam ARRL DXCC listu. Na njoj je 9A5SSS. Taj radio amater je sve QSO-e radio preko
daljinski upravljanih stanica instaliranih u 9A dok se fizički nalazio u SAD-u! I to čak
piše na njegovoj stranici na QRZ.com. Je li to ispravno i ako jest, po kojim bi pravilima
mogao osvajati DXCC diplome?''

Upit ARRL-u je tvoja privatna stvar, a javnim objavljivanjem ove prepiske očito želiš svima
nama nešto poručiti. Nejasno mi je što?

Tvrdiš da si upoznat s DXCC pravilima. DXCC pravila jasno kažu da je ''remote rad''
dopušten. Dakle, ne bi trebalo biti problem u tome da netko radi ''remote'', nego je u
pitanju nešto sasvim drugo. Gdje je problem?

Citat: 9A2M  u 01. Rujan 2023, 15:02:44
... nemoj bježati od odgovora i okretati temu i odgovarati na nešto što te nisam ni pitao.
Dakle, kao što sam kažeš, ''nemoj bježati od odgovora i okretati temu'', molim te obrazloži
gdje je problem.

73
Martin 9A2JK

9A2NO

Da pojasnim kako funcionira 9A DXCC lista otvoriti ću novi topic.

73 Dino

9A2M

Citat: 9A2JK  u 02. Rujan 2023, 08:52:04
Hrvoje,

Hrvoje, poslao si ARRL-u slijedeći upit:
''Gledao sam ARRL DXCC listu. Na njoj je 9A5SSS. Taj radio amater je sve QSO-e radio preko
daljinski upravljanih stanica instaliranih u 9A dok se fizički nalazio u SAD-u! I to čak
piše na njegovoj stranici na QRZ.com. Je li to ispravno i ako jest, po kojim bi pravilima
mogao osvajati DXCC diplome?''

Upit ARRL-u je tvoja privatna stvar, a javnim objavljivanjem ove prepiske očito želiš svima
nama nešto poručiti. Nejasno mi je što?

Tvrdiš da si upoznat s DXCC pravilima. DXCC pravila jasno kažu da je ''remote rad''
dopušten. Dakle, ne bi trebalo biti problem u tome da netko radi ''remote'', nego je u
pitanju nešto sasvim drugo. Gdje je problem?

Citat: 9A2M  u 01. Rujan 2023, 15:02:44
... nemoj bježati od odgovora i okretati temu i odgovarati na nešto što te nisam ni pitao.
Dakle, kao što sam kažeš, ''nemoj bježati od odgovora i okretati temu'', molim te obrazloži
gdje je problem.

Već jesam negdje u prijašnjem postu ali očito nisi vidio. Napisao sam ti da ne pišem o 9A5SSS nego o 9A/neki američki pozivni znak.
I napisao sam ti da me je sramota što se na ARRL DXCC listi od tolikog broja država nalaze samo hrvatski prefiksi 9A/neki američki pozivni znak.
Nema čak ni Puerto Rica ni Haitija u kojima je uz Hrvatsku moguće raditi remote na ovakav način. Ponavljam, to su od svih zemalja na svijetu jedine tri države na svijetu koje su amerikancima ovo dozvolile. Puerto Rico i Haiti znamo zašto. Njih ameri gledaju kao svoje kolonije, ali zašto Hrvatska? Da li smo i mi američka kolonija?
To me Martine boli, ja sam domoljub i volim ovu Hrvatsku. Ali nismo se mi borili da nam je netko prodaje. Pa niti naše prefikse i znakove koji su javno dobro RH.

Ovo ti je ujedno i odgovor na pitanje koje si mi postavio u prvom citatu.

Izvukao si samo dio gdje ja postavljam pitanje ARRL-u a ja sam na forumu objavio svoju kompletnu mail prepisku sa ARRL deskom gdje je vidljiv i njihov odgovor.
Moja namjera njene objave bila je da ljudi vide kako nas ameri doživljavaju za što je isključivi krivac bivše i sadašnje vodstvo HRS-a koje je sve ovo napravilo i dopustilo.

Ponavljam: Puerto Rico, Haiti i Hrvatska, jedini na kugli zemaljskoj u istom remote statusu.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2M

Citat: 9A2JK  u 02. Rujan 2023, 08:27:13
vrvi netočnim i neistinitim tvrdnjama. Je li to iz neznanja, pogrešnog uvjerenja

HRVATSKU ADRESU.

Dalje on ide na HAKOM, a HAKOM također ne treba provjeravati njegove podatke. Sve

73
Martin 9A2JK

Martine, ne moraš nas podsjećati, niti smo zaboravni niti glupi.

Uvjet za dobijanje dozvole je prebivalište u RH. Prebivalište se upisuje u obrazac Zahtjeva za OIB. Javna je tajna i javno je moguće provjeriti koliko je stranaca prijavljeno na lažnim adresama u Hrvatskoj, puno njih i u Dalmatinskoj 12, Zagreb.

Naravno, oni tamo ne prebivaju, nisu čak nikada ni nogom kročili u RH.

Onaj tko im je dozvolio da se prijave tamo gdje ne prebivaju a i onaj koji je tu prijavu umjesto njih napravio počinio je kazneno djelo. Isto tako i onaj tko je znao za ovo kriv je jer to nije spriječio ili prijavio i također može snositi pravne posljedice. Tj. biti kažnjeno gonjen.

A sada napiši da je i ovo netočna i neistinita tvrdnja.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 02. Rujan 2023, 08:27:13

HRVATSKU ADRESU.

73
Martin 9A2JK

E Martine, srićo naša, svakim postom samo se sve dublje zakopavaš u rovove braneći što se obraniti ne može.

Na potvrdi o dodjeljenom OIBu nema adrese. Vidi https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_01_1_6.html kao i https://www.porezna-uprava.hr/hr_propisi/_layouts/15/in2.vuk2019.sp.propisi.intranet/propisi.aspx#id=pro1333 (članak 30.)
Dakle, ne može se stručna služba izvlačiti na činjenicu da je na tom dokumentu adresa Dalmatinska 12, Zagreb i tako kao Pilat (ali onaj Poncije) "oprati ruke" i izdati prijedlog pozivne oznake s tom adresom.
Ma čak i da ima adresa trebali bi prijaviti da je netko dao lažne podatke a ne dalje svjesno omogućavati ishođenje dozvole kod HAKOMa znajući da je riječ o lažnim podacima. Ma čak i da pustimo sve pravilnike i zakone na stranu, odakle im obraz? Gdje im je moral?

Zašto više nema poplave novih znakova izdanih strancima? Jer je po novom Pravilniku o radioamaterskim komunikacijama NN 150/2022 potrebno "U svrhu izdavanja dozvole strani državljanin je obvezan uz zahtjev i dokumentaciju iz stavka 1. i 2. ovog članka dostaviti i dozvolu boravka (biometrijska isprava) ili potvrdu boravka izdanu od strane Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske."
(Zašto HRS nije u skladu s tim izvršio izmjene vlastitog pravilnika kako bi se izbjeglo nepotrebno izdavanje Prijedloga pozivne oznake to samo tijela HRSa znaju.)

Očito je i HAKOMU bilo dosta lažnih dokumenata pa je na taj način stao na kraj toj raboti.
A zašto nema 9A8DV u bazi HAKOMA a već godinama se koristi u eteru vjerojatno se može lako saznati.
Ako mi netko dojavi na koju e-mail adresu se ovih dana može kontaktirati HAKOM u svezi s takvim upitima vrlo rado ću im postaviti to pitanje pa da konačno saznamo pravu istinu da li su bili UNLIS u ovogodišnjem IOTA contestu (a i u svim aktivacijama zadnjih 7 godina).
Sramota da imamo i HRSovo Povjerenstvo za praćenje i nadzor radioamaterskih frekvencija koje godinama nije uočilo nepostajanje tog znaka u bazi i samo izvidilo da li radi legalno ili ilegalno. Čemu onda uopće postoji? Kako to uopće funkcionira? Sastanu se jednom godišnje po ure kao i Nadzorni i prate i nadziru frekvencije?  ???

73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Hrvoje,

nije točno da su SAD dozvolile da samo radioamateri iz Republike Hrvatske i Republike
Haiti mogu dobiti dozvolu za rad iz SAD. Meni je poznato puno radioamatera iz puno
različitih država koji imaju američki pozivni znak i samim time mogu raditi iz SAD-a.
Molim te nemoj širiti lažne vijesti.

Nije točno da su hrvatske pozivne oznake, prefiks iz serije 9AA – 9AZ  javno dobro.
Hrvatske pozivne oznake NISU JAVNO DOBRO RH! 9A prefiks Hrvatskoj je dodijelio ITU
temeljem ITU Radijskih propisa (Dodatak 42 ITU radijskih propisa).
I, BTW, 9A prefiks bio je dodijeljen Republici San Marino. Toliko o ''javnom dobru''.

I konačno, je si li se zapitao zašto netko iz SAD-a tako žarko želi 9A znak?
Znamo da izvan Hrvatske žive milijuni Hrvata i njihovih potomaka, a koji naravno nisu
državljani Hrvatske.
Znamo da veliki broj njih živi i u SAD-u.
Znamo da je velik broj njih ponosan na svoje korijene iako vjerojatno nikad nisu bili
niti će doći u Hrvatsku.
Znamo da među njima sigurno ima i radioamatera.

Možda su to razlozi zašto žele 9A znak i dozvolu. Pogotovo sada kada se legalno može
daljinski upravljati amaterskom stanicom.

Molim te, odgovori mi, gdje ti vidiš štetu što je radioamaterima iz drugih država  dopušteno   
raditi daljinski upravljanom amaterskom radijskom postajom koja se nalazi  u Hrvatskoj 
i koja ima legalnu dozvolu za rad?

73
Martin 9A2JK

9A2M

Citat: 9A2JK  u 02. Rujan 2023, 14:17:08
Hrvoje,

Molim te, odgovori mi, gdje ti vidiš štetu što je radioamaterima iz drugih država  dopušteno   
raditi daljinski upravljanom amaterskom radijskom postajom koja se nalazi  u Hrvatskoj 
i koja ima legalnu dozvolu za rad?

73
Martin 9A2JK

Da, ima jako puno hrvatskih iseljenika u USA, to je točno. Ali ja nisam čuo niti jednog sa kupljenim hrvatskim znakom a pogotovo da radi remote sa postaja instaliranih u hrvatskoj. Javljaju se na američki znak i koriste svoje radio stanice i antene. Ima naših iseljenika i u puno drugih država po svijetu, i oni rade i javljaju se pod pozivnim znakovima država u kojima žive.

Martine, trolaš li ga trolaš...

Jako puno sam pisao o toj temi na ovom forumu. I rekao sam kompletno svoje mišljenje. Zašto da sve ponavljam kada su svi ti moji postovi već objavljeni i mogu se pogledati pregledavanjem foruma unazad? Zar to nije jedno od osnovnih pravila svih foruma? Prvo pregledaj teme da li je već o nečemu što te zanima pisano, a ako nije onda postavi pitanje. To bi ti kao moderator morao znati.

Spomenuo si turske sapunice. Pa te epizode na forumu Martine ti praviš!

I stalno vrtiš stvari u krug.

S tobom se ne isplati raspravljati, to je čisto gubljenje vremena. Isto kao i sa Rolandom koji se jučer javio.

Pišete, zamagljujete stvari, ne priznajete niti jednu svoju grešku, greške IO-a, Stručne službe...

Kad neuki čovjek otvori naslovnicu može samo reći: Vauuu, pa ovo je super. Ovo je pravi Savez. Tu se radi!

Odrodili ste se od malih i sitnih radioamatera, bitni su vam samo da dižu ruke svake četvrte godine kad je glasanje.

I to tajno glasanje!

Hajde za promjenu objavite nam vijest koliko klubova i članova imamo sa plaćenim članarinama do 31.03.2023.

I to tajite ili možda ne znate matematiku pa vam treba puno vremena da sve zbrojite?

Mi se ponosimo da smo EU država. Odi na web stranicu Saveza radioamatera Srbije. Oni su objavili uplaćene šlanarine za ovu godinu već odavno.

I to sa najsitnijim specifikacijama. Oni u balkanskoj krčmi a mi ponosno u EU.

Martine, uzdignuli ste iznad naroda, pravde, prava i Boga!

Samo naprijed, za sada vam ide dobro ali vidjet ćemo dokle.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A4OE

Citat: 9A2JK  u 02. Rujan 2023, 14:17:08
Nije točno da su hrvatske pozivne oznake, prefiks iz serije 9AA – 9AZ  javno dobro.
Hrvatske pozivne oznake NISU JAVNO DOBRO RH!

"ZAKON O ELEKTRONIČKIM KOMUNIKACIJAMA
POGLAVLJE II.
PRISTUP RADIOFREKVENCIJSKOM SPEKTRU

Načela upravljanja radiofrekvencijskim spektrom

Članak 66.
(1) Upravljanje i uporaba radiofrekvencijskog spektra, kao prirodno ograničenog općeg dobra, od interesa je za Republiku Hrvatsku."

Temelj za sve akte koji se donose na osnovu Zakona a tiču se RF spektra.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2JK

Hrvoje,

zašto se sa mnom ne isplati raspravljati? Valjda zato što umjesto ''zamagljivanja stvari''
(tvoje riječi), iznosim lako provjerljive činjenice.

Zamagljivanja stvari i širenje lažnih vijesti su objave u kojima se iznosi dio istine i
neistina na način da se čitatelja navodi na pogrešan zaključak. To ponekad može biti kao
posljedica nedovoljne informiranosti (nitko nije bezgrešan). Klasičan primjer je ova
objava:
Citat: 9A3TY  u 02. Rujan 2023, 13:25:03

Na potvrdi o dodjeljenom OIBu nema adrese. Vidi https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_01_1_6.html kao i https://www.porezna-uprava.hr/hr_propisi/_layouts/15/in2.vuk2019.sp.propisi.intranet/propisi.aspx#id=pro1333 (članak 30.)
Dakle, ne može se stručna služba izvlačiti na činjenicu da je na tom dokumentu adresa Dalmatinska 12, Zagreb i tako kao Pilat (ali onaj Poncije) "oprati ruke" i izdati prijedlog pozivne oznake s tom adresom.
Ma čak i da ima adresa trebali bi prijaviti da je netko dao lažne podatke a ne dalje svjesno omogućavati ishođenje dozvole kod HAKOMa znajući da je riječ o lažnim podacima. Ma čak i da pustimo sve pravilnike i zakone na stranu, odakle im obraz? Gdje im je moral?

Zašto više nema poplave novih znakova izdanih strancima? Jer je po novom Pravilniku o radioamaterskim komunikacijama NN 150/2022 potrebno "U svrhu izdavanja dozvole strani državljanin je obvezan uz zahtjev i dokumentaciju iz stavka 1. i 2. ovog članka dostaviti i dozvolu boravka (biometrijska isprava) ili potvrdu boravka izdanu od strane Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske."
(Zašto HRS nije u skladu s tim izvršio izmjene vlastitog pravilnika kako bi se izbjeglo nepotrebno izdavanje Prijedloga pozivne oznake to samo tijela HRSa znaju.)

Očito je i HAKOMU bilo dosta lažnih dokumenata pa je na taj način stao na kraj toj raboti.
A zašto nema 9A8DV u bazi HAKOMA a već godinama se koristi u eteru vjerojatno se može lako saznati.
Ako mi netko dojavi na koju e-mail adresu se ovih dana može kontaktirati HAKOM u svezi s takvim upitima vrlo rado ću im postaviti to pitanje pa da konačno saznamo pravu istinu da li su bili UNLIS u ovogodišnjem IOTA contestu (a i u svim aktivacijama zadnjih 7 godina).
Sramota da imamo i HRSovo Povjerenstvo za praćenje i nadzor radioamaterskih frekvencija koje godinama nije uočilo nepostajanje tog znaka u bazi i samo izvidilo da li radi legalno ili ilegalno. Čemu onda uopće postoji? Kako to uopće funkcionira? Sastanu se jednom godišnje po ure kao i Nadzorni i prate i nadziru frekvencije?  ???

Citira se Pravilnik koji je stupio na snagu u prosincu 2022., a dozvole o kojima
raspravljamo su izdane godinama ranije, dakle kada je na snazi bio stari Pravilnik u kojemu
nije bilo odredbe koja piše u novom Pravilniku. Ili, skraćeno, sve te dozvole koje neki
negiraju su izdane potpuno u skladu s zakonom.

Zamagljivanje stvari su neprestane tvrdnje kako netko treba provjeravati nečije osobne
podatke, u konkretnom slučaju adresu. Nejasno mi je zašto je tako teško shvatiti da pristup
u bazu osobnih podataka građana ove države imaju samo za to ovlaštene službe. Nitko osim
ovlaštenih službi ne može provjeravati ničiju adresu ili OIB kad bi i htio. Tko ne vjeruje,
lako se informira u npr. Poreznoj upravi ili policiji ili negdje drugdje. I HRS definitivno
nije ta ''ovlaštena služba''.

Malo izvan teme, ali kao paralela raspravi o adresi. Svaka promjena adrese MORA se
prijaviti, ali to nije ni približno važno kako to neki uporno žele prikazati. Evo dva zorna
primjera:

a) Koliko naših građana ima osobne iskaznice s starom adresom?
b) Koliko naši građana, sada u vrijeme turističke sezone, radi na moru i nije prijavilo
promjenu adrese? Vjerojatno deseci, ako ne i stotine tisuća! Može li se to ''riješiti''.
Može, vrlo jednostavno. Policija legitimira svakog zaposlenog na moru. Koje dobro bi iz
toga izašlo? Ništa dobroga, samo šteta!

Hrvoje, stalno od mene zahtijevaš da ja tebi nešto odgovorim, a kada ja tebe pitam onda
skrećeš s teme. Pitao sam te za tvoje mišljenje zašto strani radioamateri žele raditi iz Hrvatske? 
Što si nam htio poručiti s objavom tvoje prepiske s ARRL-o u kojem ih pitaš da li
ARRL priznaje rad s daljinski upravljanom radijskom postajom za DXCC diplome?

73
Martin 9A2JK

9A2M

Napisao sam ti već a ti me opet pitaš. Evo ti opet odgovaram.

Sramota je što se na ARRL DXCC listi od tolikog broja država nalaze samo hrvatski prefiksi 9A/neki strani pozivni znak.
Nema čak ni Puerto Rica ni Haitija u kojima je uz Hrvatsku moguće raditi remote na ovakav način. Ponavljam, to su od svih zemalja na svijetu jedine tri države na svijetu koje su amerikancima ovo dozvolile. Puerto Rico i Haiti znamo zašto. Njih ameri gledaju kao svoje kolonije, ali zašto Hrvatska? Da li smo i mi američka kolonija?

Pitaš zašto stranci žele raditi 9A/svoj znak. Pa zato što im je HRS to omogućio!

Zašto sam objavio prepisku sa ARRL deskom u vezi 9A5SSS?

Zato da ovdje pokažem nekima koji to možda ne znaju kako nas američki ARRL tretira opet zahvaljujući HRS-u koji je to omogućio.

73 de 9A2M, Hrvoje