• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

IMAGINALNI, NAPLAĆENI POZIVNI ZNACI - 9A5DXX

Autor 9A3SM, 14. Srpanj 2022, 22:46:41

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3SM

Dobra večer svima koji ne spavaju u ovo doba,

Vrteći po QRZ.COM naidjem na pozivnu oznaku 9A5DXX i naravno stranu adresu .. vlasnik WW2DX ( ne EB7DX kako sam pogrešno napisao )
Poznavajući zakon i pravilnik o pozivnim oznakama ovaj znak ne bi trebao biti dodijeljen  stranom radio amateru ako nije prijavio BORAVIŠTE u RH i to ne po sadašnjem ( PREPRAVLJENOM PRAVILNIKU) da me predsjednik ne ispravlja da to ne piše nego po informacijama odgovorne osobe iz HAKOM-a
Volio bi da me se posavjetuje kako je to moguće jer imam i ja stranih prijatelja koji bi htjeli i želili imati 9A pozivnu oznaku i sjediti na terasi u USA , EU zemljama i raditi veze od kuće .. hahah

Predsjedniče, stručna službo zna li se šta o ovome ili da ja čovjeka pitam osobno za savjet a to nije nikakav problem da napravim pa da zajedno propagiramo ( prodajemo i sramotimo ) Lijepu našu

Svima ugodnu večer i laku noć de Mato - 9A3SM

Uh, pronašao sam brzinskom pretragom i provjerom adresa jos najmanje 11 pozivnih oznaka Amera i  Talijana .. i sad netko da kaže da se u našem, savezu ne radi i privredjuje u najmanju ruku nije korektno prema onima koji su ovo odradili .. hahaha

9A2M

Zanimljivo i vrlo zbunjujuće,

Naime 9A5DXX nije EB7DX nego je WW2DX  ;D

Daljnjim pretraživanjem, oba znaka su QSL manageri za mnoge druge radioamatere i DX-expedicije.

U HAKOMU je dozvola za rad stanice 9A5DXX na ime i prezime WW2DX!

I što se više kopa po internetu, sve je više pitanja i upitnika jer se sve vrti u krug.

Ali sve ima isto ishodište, a to je stranica RemoteHamRadio.com

Pridružujem se 9A3SM/Mati u traženju odgovora o čemu se ovdje radi?

73 de 9A2M, Hrvoje

9A3SM

Hrvoje hvala na ispravku ali u svakom slučaju ista stvar je u pitanju ..
Bez obzira na remote ili ne remote znak je dao SAVEZ .. kako i po kojim uvjetima ?

Mato - 9A3SM

9A2JK

Ne bi se štel mešati,  ;) , ali prijedlog znaka koji daje Savez ništ ne znači.
HAKOM to može prihvatiti i ne mora. Ako je HAKOM dao dozvolu za
korištenje radiofrekvencijskog spektra, onda je to legalno.
Ili ja, opet, griješim?

74
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A7PJT

Citat: 9A2JK  u 15. Srpanj 2022, 08:21:27
Ne bi se štel mešati,  ;) ,....
Ili ja, opet, griješim?

74
Martin 9A2JK
Grijesis i  to ⁷
puno .. nemoj se opet misat...!

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A2M

Citat: 9A2JK  u 15. Srpanj 2022, 08:21:27
Ne bi se štel mešati,  ;) , ali prijedlog znaka koji daje Savez ništ ne znači.
HAKOM to može prihvatiti i ne mora. Ako je HAKOM dao dozvolu za
korištenje radiofrekvencijskog spektra, onda je to legalno.
Ili ja, opet, griješim?

74
Martin 9A2JK

Martine,

Ti si moderator ovoga foruma i ovo je tvoje mišljenje. Naravno, svatko ima pravo iznijeti svoje mišljenje pa tako i ti.
Ali na ovo pitanje nedvosmisleni odgovor sa svim argumentima treba dati onaj koji je za to zadužen.
I tada bi se s tim postom zatvorio ovaj topic.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

Moje mišljenje po ovoj temi nema nikakve veze s time jesam li moderator ili ne.

Jednostavna činjenica je da HRS nikome ne dodjeljuje pozivni znak.
Druga činjenica je da dozvolu za korištenje radiofrekvencijskog spektra daje HAKOM i s time HRS 
nema baš ništa. HAKOM može prihvatiti prijedlog HRS-a za znak, ali i ne mora.
Treća i najvažnija činjenica je da ako HAKOM nekome izda dozvolu onda je to zakonito.
Taj ''netko'' kome je HAKOM izdao dozvolu mora udovoljavati nekakve uvjete. Te, ''zakonom 
propisane uvjete'' provjerava HAKOM, ne HRS. Remote rad, s radio stanicom koja je locirana u 
Hrvatskoj, je legalan i operater se ne mora nalaziti u Hrvatskoj, niti mu radio stanica mora biti 
''na dohvat ruke''.

I kao zaključak, HAKOM je, ne tako davno, poslao dopis HRS u kojem je dano jasno tumačenje 
izdavanja pozivnih oznaka i dozvola stranim državljanima i rad s daljinski upravljanim radijskim 
postajama. Dopis je, naravno, na našoj web stranici.

Je li možda problem u tome što se prijedlog pozivne oznake naplaćuje?
Ili se možda ne bi trebalo naplaćivati nego davati besplatno?

73
Martin 9A2JK

9A3SM

Martine,
Poštivajući tvoje pravo na mišljenje i stav mislim da ipak nisi toliko "nazadan" da ne kažem nešto drugo da ti to ne razumiješ.
U načelu si u pravu DA NIŠTA NE ZNAČI pa onda bez obzira i na ovu tvoju nadopunu .. ipak znači ..
Prijedlog pozivne oznake bi se trebao IZDATI NAKON ZAPRIMLJENIH SVIH POTREBNIH I TRAŽENIH DOKAZA ili POTVRDA znači dokaz o položenom ispitu - CEPT ili kako god ga nazvali, potvrde o PRIJAVLJENOM BORAVIŠTU ZA STRANCE ( izdaje je PU po mjestu prijave ) i još potvrda o nekom broju ..bla, bla ..bla ..
Ako ti dođeš u PU po novu osobnu iskaznicu ili bilo kakav dokumenat koji ti izdaje državni organ da li ćeš je dobiti bez predočenih svih potrebnih papira ... NE, NEĆEŠ .. znači dostavi potrebne papire i tvoj zahtjev ide u proceduru izrade .. šta je ovdje različito od gore navedenog .. dostavi potrebne dokumente i izdaje ti se potvrda ili zvana PPO i sa njom podnosiš zahtjev za dozvolu od HAKOM-a .. nemojmo se odmah izvlačiti na HAKOM da su oni krivi jer su dali papir ... oni idu na povjerenje u HRS službenice koje to rade ( a to mi je osobno u telefonskom razgovoru rekla gospodja iz HAKOM-a ) i ako im se nešto učini krivo nazovu i provjere to .. u ovim slučajevima koga su mogle nazvati kad niti jedna adresa ili kontakt nije na osobu za koju se traži dozvola za rad ... znači papire za pojedince sredjuju pojedinci u dosluhu ili uz podršku stručne službe i onda HAKOM vjeruje i ne provjerava .. da li je to sramota nas ili onoga tko je to potpisao i proslijedio dalje prosudite sami .. na kraju mi ostali pošteni radio amateri HR ćemo ispaštati i biti sankcionirani ukidanjem ustupaka HAKOM-a prema nama pa će onda stanje biti rigoroznije pri izdavanju novih dozvola .. sad se pitam a pročešljao sam samo QRZ.COM da li je vrijedno da zbog 43 pozivna znaka dodijeljena strancima budemo mi drugi kažnjeni od HAKOM-a ? Od 43 znaka 8 ih ima postojeću dozvolu i ne trebam reći da su sve Amerikanci ( sve dozvole izdate u mandatu trenutne vlasti 2020 ili 2021.godina )koji se ne libe napisati da sjede doma i rade sa 9A znakom, 35 znakova nema nikakve dozvole u HAKOM evidencijama i 2 operatora su SK .. evo to je ono što sam ja pronašao .. mislim da ne moraš braniti NEOBRANJIVO jer si u službi HRS-a ... nismo ni mi protiv našeg saveza ali idemo raditi po zakonu a ne po babi i stričeviću .. nekome tražimo dlaku u jajetu i oštrimo ( neću reći šta na njemu ) i idemo po redu dok pojedinci mogu birati znakove kako hoće .. ne pitaj mene za dokaz nego uzeti evidenciju iz baze HRS.a pa recimo od početka mandata nove vlasti vidjeti koliko znakova je izdano po redu a koji znakovi su prekoredno dodijeljeni .. osobno s time nemam problema ali sa duplim aršinom itekako .. svi bi trebali biti isti pred zakonom  ..  evo malo mi se odužilo ali to je ponekad ljutnja na nerazumijevanje a ne na nepoznavanje materije koju se brani ..
Ovdje se ne povlači pitanje REMORE RADA .. to meni ne smeta ali da li taj koji radi REMOTE mora imati 9A pozivnu oznaku ili može raditi 9A/KO7SS a ne kao 9A5SSS ? To je pitanje i kada se pozivaš na ovu zadnju HAKOMOVU preporuku onda ti kažem da je ona plod iznesenih prijave o nepravilnostima i podastrijetim dokazima o nelegalnosti u radu naše stručne službe i to mi je gospodja potvrdila da će ako se to nastavi oni ponovno preuzeti SVE TE ZADAĆE OKO POZIVNIH OZNAKA na što sam je podržao .. s obzirom na cijeli naš razgovor od skoro 20 minuta ovo ti je samo čin dobre volje prema savezu ali kao opomena kako se treba raditi .. nakon moga razgovora na ovu temu sa trenutnim predsjednikom i ukazivanjem na odredjene članke vezane za strance PRAVILNIK O POZIVNIM OZNAKAMA JE PROMPTNO IZMIJENJEN i ukinuta su ta 2 članka koja su izričito spominjala PRIJAVE BORAVIŠTA .. e sada o tom postupku pomno prosudite sami tko je u pravu a tko je u krivu i tko ima prste u marmeladi ili u .. da mu ne smrde 
I naplaćivanje pozivne oznake je po riječima gospodje takodje nelegalno jer HAKOM je ukinuo prema nama radio amaterima plaćanje 100 kn taksi da bi nam naši vrli VLASTODRŠCI nelegalno naplaćivali izdavanje pozivne oznake .. za ovo provjeriti slobodno nazovite HAKOM pa ih pitajte a kome treba ime i prezime osobe neka mi se javi da može provjeriti .. velikog li bogatstva za HRS je u matematici 43x200 ili 300 kn ovisno da li su ili nisu članovi HRS-a ali sramota je veća jer obraz i povjerenje nema cijene ( barem za nas koji razmišljamo časno i pošteno ) 
svima 73 de Mato - 9A3SM

9A3MR

Pozdrav svima,

postovi su dugi i teško je iščitati što je pitanje.

Činjenice su sljedeće:
-od očitovanja HAKOM-a (rujan 2021) nije izdan ni jedan prijedlog pozivne oznake strancima.
-HRS ne naplaćuje izdavanje pozovne oznake članovima, samo izdavanje pozivne oznake po izboru i nečlanovima HRS-a

Izdavanje pozivnih oznaka strancima  dugo godina je bila siva zona. U tijeku su izmjene odgovarajućih akata koje bi trebale regulirati to pitanje.

Glede korištenja QSL-biroa, stranac koji ima 9A pozivnu oznaku može koristiti 9A QSL biro samo za veze učinjene pod 9A pozivnom oznakom.

73, Rolando 9A3MR

9A2NO

Bok!

Svašta... siva zona.
Izdavanje hrvatskih pozivnih oznaka: hrvatski državljanin ili stranac koji ima privremeno boravište
u Hrvatskoj na prijavljenoj adresi ( a ne nekoliko "prijatelja" na "prijateljevoj adresi" - ima toga ).
Sivu zonu su izmislili oni kojima je to odgovaralo... tj. "prijatelj prijateljima"...
Ali i to su uspjeli promijeniti "prijatelji za prijatelje". Ako baš netko radi sa REMOTE postaje koja je locirana
u 9A a on je "negdje", neka koristi oznaku 9A/... a ne da vara. Jer to je varanje, lažno predstavljanje QTH.

Korištenje 9A QSL biroa... kuda ćete slati strancu njegove QSL karte za veze odrađene na 9A znak?
Na njegovu kućnu adresu ili na njegov nacionalni savez... da ne bi bilo opet talijana.

LP

9A2JK

Prijedlog pozivne oznake daje HRS, na temelje određenih dokaza. Koji su to dokazi negdje piše. 
I, gle čuda. Imamo Pravilnik o pozivnim oznakama, gdje u članku 15. jasno piše što treba stranom 
državljaninu, a to je: CEPT dozvola i OIB (treba samo navesti broj OIB-a, ništa drugo!). Na temelju 
toga HRS izdaje prijedlog znaka. Nigdje ne piše da HRS treba nešto provjeravati.

U Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama jasno piše da se stranom državljaninu može 
izdati dozvola za razdoblje dulje od tri mjeseca.

Tražitelj, strani državljanin, sam, osobno, traži dozvolu od HAKOM-a i prilaže sve što HAKOM traži. 
Ako mu neki ''papir'' nedostaje, HAKOM će tražiti da ga pošalje. I, gdje je sad problem?

Pozivne oznake na qrz.com definitivno ne znače da osoba kojoj je dodijeljen 9A znak ima dozvolu 
niti da koristi tu dozvolu. To samo znači da je osobi nekad bio dodijeljen 9A znak i da je osoba taj 
znak upisala u komercijalnu web stranicu qrz.com. Možda je ta osoba/znak imala i dozvolu za 
korištenje radiofrekvencijskog spektra u Hrvatskoj, ali je dozvola istekla? To nitko ne zna, pa ne 
možemo ništa decidirano tvrditi.

I, najvažnije od svega, znak upisan u qrz.com ***baš ništa ne znači***.
U prilog tvrdnji imamo puno primjera 9A radioamatera kojima je istekla dozvola, a evidentirani su 
u qrz.com. Čak i 9A klubovi s plaćenom članarinom HRS-u, a nemaju dozvolu za rad. Osim toga 
(pre)velik je broj 9A SK amatera koji su ''aktivni'' na qrz.com.

Sve gore navedeno su lako provjerljive činjenice. Zato ja ne razumijem gdje je problem?
Posebno ne razumijem da se ''strelica napada'' usmjeruje na one koji su najmanje krivi, ako 
nekakva krivnja kod izdavanja prijedloga pozivne oznake uopće i postoji.

73
Martin 9A2JK

9A2NO

OK, Martine.
S obzirom da se govoriš kao advjetnik HRS-a onda sigurno znaš tko je dao prijedloge pozivnih oznaka za strance koji nisu bili u Hrvatskoj,
a kamoli 3 mjeseca i na kojoj su adresi prijavljeni ako su bili u 9A. Netko je morao dostaviti HAKOM-u te podatke.

Znaš li tko?

LP

9A2JK

Meni je poznato samo da svatko sam za sebe treba slati HAKOM-u zahtjev za Dozvolu za korištenje 
radiofrekvencijskog spektra. Isto kao i za svaku drugu dozvolu/ovlaštenje (npr. za  ribičku dozvolu). 
Ništa drugo mi nije poznato. Svi oni ''kojima je nešto poznato'' (npr. nedolično i izrijekom zabranjeno 
ponašanje na 80 i 2 m), poznato je što treba napraviti.

73
Martin 9A2JK

9A2NO

OK, sad smo nešto raščistili.
Ostaju samo odgovori na pitanja. Mato je počeo a ja ga podržavam.

Tko je strancima izdao Prijedlog pozivne oznake u ime HRS-a?
Tko je strancima dao "potvrdu o prebivalištu?

Ako stranci koriste pozivne iznake bez dozvole onda bi HRS morao postlati obavijest HAKOM-u, a i ARRL-u
da su to piratske pozivne oznake. Naime, ARRL ih uredno prihvaća na LotW kao legalne pozivne oznake.
Pratim DXCC i te pozivne oznake se neće naći na HRS DXCC listi jer ih smatram piratima.

Za QSL biro nam je trebalo nekoliko godina da HRS prizna da biro nije radio i da QSL karte nisu godinama
poslane van (iako se vrh HRS-a "zaklinjao" da je sve u redu).
Možda se i ovo riješi. Oni koji su odgovorni se na javljaju na Forumu.
Nisu prije a, vjerojatno, neće ni sada.

LP

9A3MR

Pozdrav svima,

HRS ne izdaje dozvole. HRS daje potvrde o pozivnim oznakama, tj generira pozivne oznake, HAKOM izdaje dozvole.
Pitanje je tko treba provjeriti boravak/prebivalište? HAKOM kao državna agencija ili HRS kao udruga građana?
Stranci koji su dobili dozvole za rad dobili su ih od HAKOM-a i vrijede 5 godina tako da nisu UNLIS.

Kad već pričamo o tome, što ćemo sa našim ljudima koji su se odselili. Kako ćemo znati da 9A2NO nije odjavio svoje prebivalište u RH i odselio u Irsku? Treba li možda HRS od svih svih koji traže PPO tražiti i potvrdu o prebivalištu?

Mogu razumjeti da netko ne spava noćima jer neki stranac koristi 9A pozivnu oznaku ali meni osobno ta stvar nije u top 5 prioriteta i mislim da HRS ima većih problema  od toga.

73, Rolando 9A3MR