• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

9A DXCC i KV liste

Autor 9A2NO, 02. Rujan 2023, 11:29:34

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2NO

Dakle, da pojasnim kako radim 9A DXCC, IOTA i CQ (WAZ, WPX) Magazin liste.

Počeo je Boris, 2GA. Objavljivao je DXCC listu povremeno, kako je imao vremena. Dogovorili smo se da ja preuzmem listu.

Od 2016, redovno, svaki mjesec, obnavljam liste. Radim to dobrovoljno, bez lipe naknade.

Na DXCC listi su samo hrvatski radioamateri čiji update na DXCC je odradio ARRL.
ARRL-ovu DXCC listu uzimam kao mjerodavnu. Kao i IOTA (jednom godišnje).
Screenshot LotW statusa ne priznajem (potvrđeno na LotW). Ima i naših postaja koje
su odradile update kod ARRL-a ali s obzirom da nemaju DXCC diplomu nisu na DXCC listi pa ih
nema ni na 9A DXCC listi.

Remote postaje sa hrvatskim pozivnim znakovima nisu na listi niti ću ih ja uvrstiti jer
smatram da to nije u duhu HAM SPIRITA. U to kako su dobili pozivne znakove ne ulazim.

Napravio sam si popis tzv. remote postaja. Trenutno ih je 17, bez talijana. Njima je bio jedini
interes naš QSL biro jer su se posvađali sa ARI (pandan HRS-a).

CQ Magazin, tj WAZ i WPX liste ne ažurira ni CQ Magazin. Pa ako se pojavi neka izmjena, odradim.

Svaku primjedbu na liste sam prihvaćao ako su ispravne. Javite ako mislite da nešto nije u redu.
E-mail na QRZ.com je OK. U hrvatskom Callbooku me nema!!! Zašto??? Pitajte HRS.

Toliko, da ne dužim.

73, Dino

9A3MR

Pozdrav Dino,

lijepo je to što volonterski radiš liste DXCC, IOTA i WAZ/WPX.

Nadam se da si svjestan da se radi o komercijalnim programima stranih saveza (ARRL i RSGB) i američkog radioamaterskog časopisa koji  živi od prodaje diploma, časopisa i oglasnog prostora? Vidiš kakva je situacija kod nas, ne treba puno da te proglase stranim plaćenikom.

Isto tako se nadam da si svjestan da DXCC priznaje remote rad a vidim da si i ti u logu postaja kao što su E51D i VP6A. Možda ti nije nitko rekao da se radi o remote ekspedicijama, dio operatora se nalazi/nalazio tisućama kilometara daleko. Vjerojatno nisi znao kad si ih radio, želim ti samo skrenuti pažnju.

73, Rolando 9A3MR

9A3TY

Ne želim umanjiti ničiji trud ali ...

Odete na https://www.dxmaps.com/dxccstandings.html izaberete tip Awarda i DXCC=9A i voila .... Ako ste izabrali Mixed odmah vidite da na njoj nema 9A3MR a nema ni mene  ;D  a siguran sam da smo oboje odradili i potvrdili preko 100 zemalja. Naša top postaja 9A1A je na 56. mjestu u Hrvatskoj sa mizernih 222 zemlje. Čak je i 9A1BST ispred njih a rade sa komadom žice. A Franko 9A7JCY bi bio daleko iznad njih da ima love za bacanje pa plati diplomu. Koliko onda ti podaci uopće imaju smisla i znače nekom nešto? Da se priznaju LoTW statusi onda bi to imalo nešto smisla.

Inače, bilo bi za očekivati da HRS ima na svojim web stranicam automatsku 9A DXCC standings listu s obzirom na to koliko love je utučeno u "Informacijsko – komunikacijski sustav" (2022: 20.220,14 €)

A što se tiče remote postaja .... možda bi bilo fer da su im oznake tipa 9A3MR/R poput /P /M /QRP pa da se zna što su.  ;D
73 de Ivo, 9A3TY

9A2NO

S obzirom da sam prozvan, evo odgovora

Ako HRS-u ne želi nastavak DXCC listi jer time mislite da je ugrožen dignitet HRS-a, jednostavno ovdje recite DA ili NE.
Meni ni u džep ni iz džepa

A da netko ne sugerira na pomisao da sam nečiji plaćenik, postoji stara poslovica
"Pometi prvo u svojoj kući a onda gledaj u tuđu."

73
Dino

9A2M

Kad smo već kod listi, ponavljam pitanje koje sam već postavio prije nekoliko dana a nisam dobio odgovor.

Predsjedniče, kada će biti objavljena lista sa plaćenim članarinama za 2023. godinu?

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

Hrvoje,

molim drži se teme.
Tvoje pitanje spada u temu Rad HRS-a pa ga tamo i postavi.

73
Martin 9A2JK
moderator
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6WW

Čemu se uzalud mučiti s posebnim "9A" DXCC listama kad je sve na
http://www.arrl.org/dxcc-standings
Dal je ovo ažurno, ne znam:
https://www.dxmaps.com/dxccstandings.html
ali ovaj prvi url  je ARRL-ov.
Ili mi to ne priznajemo dok HRS ne objavi?

73 Zvonko

9A2NO

A što se ti zamaraš s tim, Zvonko. Ni ti nisi na listi... to te ne zanima.

73 Dino

9A2M

Citat: 9A2JK  u 04. Rujan 2023, 09:22:09
Hrvoje,

molim drži se teme.
Tvoje pitanje spada u temu Rad HRS-a pa ga tamo i postavi.

73
Martin 9A2JK
moderator

Postavio sam ga i tamo, prije 3 dana, predzadnji post, ali nitko ne odgovara.
Pa sam pokušao i ovdje jer vidim da predsjednik prati ovu temu.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A3SM

Citat: 9A3MR  u 03. Rujan 2023, 20:34:20
Pozdrav Dino,

lijepo je to što volonterski radiš liste DXCC, IOTA i WAZ/WPX.

Nadam se da si svjestan da se radi o komercijalnim programima stranih saveza (ARRL i RSGB) i američkog radioamaterskog časopisa koji  živi od prodaje diploma, časopisa i oglasnog prostora? Vidiš kakva je situacija kod nas, ne treba puno da te proglase stranim plaćenikom.

Isto tako se nadam da si svjestan da DXCC priznaje remote rad a vidim da si i ti u logu postaja kao što su E51D i VP6A. Možda ti nije nitko rekao da se radi o remote ekspedicijama, dio operatora se nalazi/nalazio tisućama kilometara daleko. Vjerojatno nisi znao kad si ih radio, želim ti samo skrenuti pažnju.

73, Rolando 9A3MR

Rolando,
Interesantno da u obrani lopovluka se usporedjujemo sa drugima koji su svoje prodavanje kako ti to zoveš ozakonili i to se zna 100 godina ... Rad sa daljine od par desetaka hiljada km daleko sa terase sa 9A5***  pozivnim znakom je za tebe OK ?? Da 3 života živim ili da znam da sutra umirem za mene NIJE i nikako mi ga nitko ne može opisati pod normalno  osim onih koji imaju koristi od $ ili Eura u džepu od dilanja ili prodaje remot rada u Hrvatskoj.
HRS prodaje znakove strancima a to je nelegalno i po HAKOMu i našim pravilnikom ( 29.04.2021. ) koji je na žalost "preko noći tajno prepravljen" i gdje je gle čuda nestalo 2 članka u kojima je jasno i glasno pisalo " da stranac trajnu pozivnu oznaku može dobiti sa potvrdom o prijavljenom boravištu, OIB itd "
Zar HRS nije znao za korištenje QSL biroa za Emirove talijane ? Samo nemoj reći da je to bilo .. znao si i ti kad si stigao u tu stolicu i dok nije nastala gužva i galama sve je to išlo prešutno  i siguran sam da bi i danas bilo tako  ... NAPLAĆUJETE znakove po izboru ... ako bi to bio drugi znak možda bi i prihvatio ali zašto naplaćivati PRVU pozivnu oznaku za koju netko izrazi želju to mi nije jasno ... sve dalje o komisijama i ljudima po tim komisijama je Ivo - 3TY jako dobro opisao pa ne trebam ja .. nema ni jedan koji je SVOJ ( da ne kažem s čime ) da se suprostavi nevaljalim odlukama ili rabotama jer je svima bitno da su tu i da kapaju dnevnice za dolaske i niš korisne rasprave .. da ima radio amatera medju vama prva SVETA BORBA bi trebala biti osporiti i nedozvoliti minopolagače i deminere u svrhu radio amaterizma i rada sa mladima ... sve te tvoje mlade po kojekakvim zvjezdanim selima i drugim susretima ( pohvalno ) je trebalo usmjeravati u klubove da se uz starije uči sjesti za radio stanicu i osjete šta je to šumi buka etera. UKV kontesta je svaki mjesec dajmo ih uz stanicu bez obzira na rezultate i tu ćemo ih učiti i govorili o radu sa mladima ... ovaj rad sa mladima ili kako tajnica kaže "djeca " su jedna grupa mladih 5-7osoba,  koji imaju do 27 godina i to se stalno provlači rad sa mladim .. DA, to jesu mladi ljudi ali gdje su drugi a ne samo njih par na svim slikama jedni te isti .. možda sam ja staromodan i demode ali za mene su ovo odrasli ljudi a mladež su djeca do punoljetnosti ... Na kraju podrška DINO za posao oko 9A DXCC liste a tko je ili nije na njoj ili kome odgovara ili ne to te neka ne zabrinjava . VY 73 de Mato - 9A3SM

9A2M

Citat: 9A3SM  u 04. Rujan 2023, 17:47:33
HRS prodaje znakove strancima a to je nelegalno i po HAKOMu i našim pravilnikom ( 29.04.2021. ) koji je na žalost "preko noći tajno prepravljen" i gdje je gle čuda nestalo 2 članka u kojima je jasno i glasno pisalo " da stranac trajnu pozivnu oznaku može dobiti sa potvrdom o prijavljenom boravištu, OIB itd "

Mato,

Pogledaj taj Pravilnik i obrati pažnju na dvije stvari. Datum kad je donešen i datum koji piše u zaglavlju. Isto tako pogledaj što fali. Fali Ur. broj. A zašto fali? Zato što je to bilo u vrijeme dok novoizabrani predsjednik još nije imao službenu verifikaciju svog mandata. To je trajalo nekoliko mjeseci. Čak su se i Prijedlozi pozivnih oznaka izdavali od stručne službe bez Ur. broja (vidio sam svojim očima) a vjerojatno i ostali dokumenti.

Isto tako, piše i da je donesen u skladu s Pravilnikom o amaterskim radijskim komunikacijama iako u nekim dijelovima ne da nije u skladu nego i krši navedeni Pravilnik. Žalio sam se HAKOM-u, a tu na forumu sam i objavio njihov odgovor koji možeš vidjeti. Ukratko HAKOM diže ruke, ne želi se petljati i upućuje me da podnesem privatnu tužbu. Ja za odvjetnika nemam novaca, to zna i vladajuća garnitura u HRS-u i zato se tako i ponaša. Ali daj Bože da se pojavi netko sa debelim džepom, pročita sve ove postove na forumu, angažira jake odvjetnike i pokrene tužbe.

Do dana današnjeg, taj Pravilnik nije dobio Ur. broj. Pravno gledano on po tome niti ne vrijedi, niti se može i smije primjenjivati.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

Hrvoje,

tvoja posljednja objava nema nikakve veze s 9A DXCC i KV listama.
Molim te premjesti objavu u za to prikladnu temu.

Martin 9A2JK
moderator

9A2M

Martine,

Nema ni Matina. Ne znam gdje da mu odgovorim. Molim te otvori ti temu pa prebaci oba posta.

Hvala.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A2JK

Hrvoje,

moderator samo u izuzetnim situacijama premješta objave i razdvaja teme.

Tvoja objava bi spadala u npr. temu Rad HRS-a ili slično.
Napiši tamo novu objavu.

73
Martin 9A2JK
moderator