• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

IMAGINALNI, NAPLAĆENI POZIVNI ZNACI - 9A5DXX

Autor 9A3SM, 14. Srpanj 2022, 22:46:41

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5BWT

Citat: 9A3LI  u 13. Kolovoz 2022, 17:41:46
Čitam ovo, vidim šest "stranica" u temi a meni još nije jasno u čemu je problem :)
Koliko sam shvatio, sada je to neka siva zona, taj "remote" i vidim to ovako,
napravio čovjek sebi izdvojenu lokaciju za rad na amaterskim opsezima jer u stanu-zgradi-kući nema mjesta
ili ne smije postaviti antene a i šum po gradovima je postao nesnosan.
Dakle, uložio masu novaca, sate i sate rada da bi mogao biti aktivan na opsezima i onda shvatio
da 95% vremena to doslovno stoji neiskorišteno pa zašto to vrijeme ne bi prodao nekome tko želi platiti.
Zašto izdavanje novih znakova, svatko sa svojom oznakom i /9A a za 9A stanice /P
No, zapravo zašto sam se javio, (trenutno nemam pametnija posla) ja bi to potpuno zabranio.
Zapravo, ako netko sebi napravi izdvojenu lokaciju, remote rad samo korištenjem svoje infrastrukture,
znači radio link a to znači da udaljena lokacija ne bi smjela biti udaljenija od recimo 30-50km od fiksne lokacije.
Tko tako napravi, može/smije koristiti "remote" način rada, ostali koji nemaju "radio link pristup", ništa, nema rada.
Nikakve susjedne države, kontinenti. Ako netko želi raditi iz drugog kontinenta, put pod noge, stanicu na leđa i idemo.
Eto, samo još jedan komentar da se popuni prostor do sedme stranice rasprave !
:)
I sad jedan ispravak krivog navoda:
Citat: 9A5BWT  u 13. Kolovoz 2022, 17:07:16
Svi amateri znaju da ne smiju emitirati izvan bandova i što je carrier u usb i lsb, to im ne treba govoriti.
Svi amateri bi trebali znati, a da li znaju, nisam siguran.
Pamtim davna vremena kada smo se igrali sa PSKmail (+FLdigi kao modem) da smo uvjek navodili CF a ne USB/LSB "dial" frekvenciju
i to je bio doslovno nepremostiv problem za mnoge.

Moram reći da se ne slažem sa zabranom remote rada.
Amerikanci recimo kažu da je to ok. Zar ćemo mi sad biti lošiji? Više ćemo ograničavati? Kao što je kolega komentirao da smo preliberalni, ali mislim da ne smijemo biti ni prekonzervativni.
Hrpa je problema s ovim. Prvo kažeš da je u redu da je čovjek uložio puno novaca, da je u redu da 95% neiskorišteno podijelio to s nekim?
Ali samo s onim tko ima pristup? A što ako nema vidljivost, baš mu je iza brda? Treba potrošiti još puno više novaca? A što ako je klub u pitanju? Tko je imao sreće da je najbliže super, tko nije, neka se seli? Ili će biti nezadovoljni zašto klub radi nekom bliže remote lokaciju, a ne nekom drugom? A s kojim protokolom bi to trebalo biti povezano? Pretpostavljam da gotova rješenja na 2.4 ili 5 GHz wifi nije u redu? Je li Hamnet u redu? 30 ili 50 kilometara? Zašto ne 60 ili 100? Zašto ne 10?
I na kraju tko bi to kontrolirao jesi li povezan preko adsl, wifi, hamneta, nekog svog linka? Kako?
Nema smisla jelda?

Ja sam za to da je jasno da je remote rad dozvoljen. Moram priznati da ne znam zašto bih htio raditi s drugog kontinenta osim da bih varao na neki način.

9A2JK

@9A3LI
Otvorena je tema za raspravu o prijedlozima za izmjenu Pravilnika. Nova tema i tvoja objava su se 
''mimoišli'' u isto vrijeme. Da ne petljam s tvojom objavom, molim te copy/paste dio koji se odnosi 
na prijedlog izmjena u novu temu.

TKS 73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6DNO

Na tu temu, ima jedan zanimljivi osvrt u zadnjem njemackom CQ DL casopisu.
Covjek opisuje kako se pojavio misteriozni DX na 6m i nova jos nepoznata vrsta propagacije. Naime, na stranu sto je bila velika udaljenost, misterija je bila sto je signal dolazio iz potpuno nemoguceg smjera. Propitivale su se tu razne teorije, fizikalna pozadina, vanzemaljci...
Misterija se rijesila kad su posjednika znaka kontaktirali "off side" i kad im je objasnio da on u biti radi remote s svojim vlastitim pozivnim, bez prefixa/sufiksa i da DX us tvari i nije DX.
HI
Ja sam OK s tim da se radi remote, ali bi to trebalo nekako dati do znanja ostalima i navesti QTH odakle fizicka stanica radi.

9A5BWT

Tako je. Mora dati prefiks i grid od remote postaje. Tamo gdje izlazi iz antene. I treba to biti svima jasno i ne tolerirati odstupanje tu i prijavljivati ljude koji varaju. Ne mogu vjerovati da je jedan amater to slucajno ili iz neznanja napravio.

9A2JK

Je li radio veza moguća između dva mjesta *** ne zavisi *** od mjesta gdje se nalazi operater, 
nego od mjesta gdje se nalazi antena i radio stanica. Pri tome je potpuno nevažno gdje sjedi operater.

U remote radu operater mora koristiti prefiks ili pozivni znak lokacije gdje se fizički nalazi antena i radio stanica. 
Dakle, ako ja iz Hrvatske radim remote s uređajima koji se nalaze u USA, onda moram koristiti USA pozivni znak. 
Sve ostalo je čista piraterija. Svatko može od doma koristiti bilo koji znak, (ne treba biti remote), ali to je 
protuzakonito. Neki naivci misle ako su na internetu da su anonimni i da ih se ne može locirati...

Regulativa tj. zakonski propisi uvijek kasne iza razvoja tehnologije, ali to se polako mijenja. 
Tako npr. iz Hrvatske možete legalno, po zakonu, raditi s amaterskom radio stanicom koja se 
nalazi u USA, ali samo ako koristite ***američki pozivni znak***.

Koliko hrvatskih radioamatera ima USA pozivni znak? Ja ih znam najmanje 10-ak, a sigurno ih ima više.

Kako će naš Pravilnik regulirati remote rad, dijelom zavisi i od naših prijedloga. Otvorena je 
nova tema na forumu gdje možemo raspravljati o prijedlozima za izmjenu Pravilnika.

73
Martin 9A2JK

9A2M

Evo da malo reaktiviram ovaj topic ponukan jutrošnjim iskustvom.

Ustao sam se, pijuckam kavu i radim FT8 na 28MHz. Vidim KG6 (Guam) kojega pokušavam dozvati već nekoliko dana ali sa mojom skromnom opremom nemoguće mi je probiti ogroman pile-up.

Naime, prije tri mjeseca nabavio sam opremu i opet se "spustio" na KV, svoju prvu ljubav iz dana kad sam tek položio (1984.) ali sam ga nakon nekoliko godina totalno napustio i do nedavno godinama i godinama radio isključivo na VHF/UHF opsezima. Na KV-u tih 30-tak zadnjih godina nisam napravio niti jednu vezu.

I vidim po prvi puta našu pozivnu oznaku, 9A5ZTT iz QTH lokatora JN85, odradi ga kao od šale. Pomislih, eto nam novih mladih radio amatera, i bilo mi je u prvi trenutak drago dok nisam iz znatiželje otišao na QRZ.com da vidim tko je to.

Pošto slika govori više od tisuću riječi, sve sam stavio u privitak.

I sad se ja pitam, amer koji nikada nije kročio u Hrvatsku ima 9A pozivni znak. Ima važeći dozvolu izdanu od strane HAKOM-a. Tko mu je dao ili prodao dozvolu i na osnovu kojih dokumenata?

Ovo je za istragu. I za kažnjavanje svih koji su upetljani u ovo ako se ne dokaže suprotno, tj. da je sve legalno.

Ali sam uvjeren da nije! I ako je tako, ovu pozivnu oznaku treba oduzeti, i u HAKOM-u poništiti dozvolu.

A takvih pozivnih oznaka i dozvola, kao što smo vidjeli u ovom topic-u ima jako puno.

9A2M

Nastavak jer u jednom postu je ograničenje na 4 privitka.

9A4QV

Hrvoje,
Citirao si novi pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama od 21.12.2022. godine.
Kao što si i priložio kada je pozivna oznaka izdana i do kada vrijedi jasno je da je pozivna oznaka izdana po ranijem pravilniku.
Ako je HAKOM izdao tu dozvolu, a vidimo da je onda je ona pravovaljana do nadnevka isteka.
Ne vjerujem da će HAKOM retroaktivno oduzimati ili poništavati dodijeljene pozivne oznake zato jer je u novom pravilniku izmijenio pojedine točke.

ime i prezime

9A6KX

Citat:Ovo je za istragu. I za kažnjavanje svih koji su upetljani u ovo ako se ne dokaže suprotno, tj. da je sve legalno.
Ti si pobrkao lončiće - obično se dokazuje da je netko kriv pa se nakon toga kažnjava, bar u modernom civiliziranom svijetu, čega bi EU i njena članica 9A trebala biti...

A sad glede oznaka -  niste sami sebi već dosadili s tim amerikancima, reporcitetom i ostalim?
Jesu li Česi bili tri mjeseca u Kongu, tko im je izdao znak uopće, jesu predočili javnosti prijavu boravka, potpuni financijski izvještaj za makar ijednu (češku) društvenu lipu, ili šta je već stoti ili koji već dio korune?
Ja ih slijedom reciprociteta stavova o pozivnim oznakama - ne bih radio, niti da ih čujem na 2m, kamoli na HF-u

Koji je motiv da nekome toliko smeta amerikanac sa 9A oznakom. Je li ti je ugrozio vlasništvo, ljudska prava ili nešto drugo tvoje kada je stisnuo ptt i rekao svoj CQ sa 9A znakom?

73 6kx

9A2M

Adame,

Uhvatio si se citata koji sam izvukao iz novog važećeg Pravilnika. Da, ta dozvola je izdana po starom Pravilniku ali će je HAKOM itekako poništiti na zahtjev onih koji su za nju izdali Prijedlog pozivne oznake. Oni i podnositelj zahtjeva za dozvolu odgovaraju za istinitost podataka.

Naravno da to nadležne osobe iz HRS-a neće učiniti jer će sebi pred HAKOM-om sami pljunuti u lice.

Pogledaj stari Pravilnik i što u njemu piše o izdavanju dozvola strancima. U privitku ti je i dopis HAKOM-a upućen HRS-u 2021. godine u kojem upozoravaju i tumače dio Pravilnika koji se odnosi na način i pravila za izdavanje dozvola strancima.

Sa HAKOM-om imamo godinama odlične odnose. Zar nam treba ovaj cirkus oko tih imaginarnih pozivnih oznaka koje su u direktnoj vezi sa remote radom pa da se taj odnos do kraja pokvari ?!?

HAKOM neće ništa sam poduzimati, ali HAKOM-u se može podnijeti Prijavak. Također, za navedeni slučaj(eve) postoje i druge nadležne službe i inspekcije.

Zar ti pozivni znaci i remote rad vrijede "štibre" koja bi se mogla dogoditi u HRS-u? Koliko vidim ovo vodstvo brani svim sredstvima i svojim ljudima na forumu svoje a i vodstvo iz prošlog mandata u kojemu je i počeo taj cirkus.

Prema pravim iskrenim radioamaterima i klubovima HRS vodstvo se ponaša kao maćeha. A novaca ima da se klubovi revitaliziraju jer su oni rasadnik novih radioamatera ali ovo vodstvo ne razmišlja tako. Nego samo remote, remote, remote...

I ako se to ovako nastavi, onda čemu svrha postojanja HRS-a kad ne radi ništa za dobrobit hrvatskih radioamatera i klubova nego brani remote, uvjerava mlade i sve nas kako je to budućnost, pravi nekakvu 9A YOTA elitu sa nekakvim super operatorima koji imaju kao naprimjer jedna curica od 14 godina preko 200 potvrđenih DXCC entiteta radeći isključivo remote?

Živi bili pa vidjeli kako će se ovaj cirkus završiti.

9A2M

Citat: 9A6KX  u 25. Siječanj 2023, 23:11:43
Citat:Ovo je za istragu. I za kažnjavanje svih koji su upetljani u ovo ako se ne dokaže suprotno, tj. da je sve legalno.
Ti si pobrkao lončiće - obično se dokazuje da je netko kriv pa se nakon toga kažnjava, bar u modernom civiliziranom svijetu, čega bi EU i njena članica 9A trebala biti...

A sad glede oznaka -  niste sami sebi već dosadili s tim amerikancima, reporcitetom i ostalim?
Jesu li Česi bili tri mjeseca u Kongu, tko im je izdao znak uopće, jesu predočili javnosti prijavu boravka, potpuni financijski izvještaj za makar ijednu (češku) društvenu lipu, ili šta je već stoti ili koji već dio korune?
Ja ih slijedom reciprociteta stavova o pozivnim oznakama - ne bih radio, niti da ih čujem na 2m, kamoli na HF-u

Koji je motiv da nekome toliko smeta amerikanac sa 9A oznakom. Je li ti je ugrozio vlasništvo, ljudska prava ili nešto drugo tvoje kada je stisnuo ptt i rekao svoj CQ sa 9A znakom?

73 6kx

Mirko,

Na ovom forumu si se pojavio tek prije 6 mjeseci kada si napisao svoj prvi post i do sada si ih napisao dvadesetak. Skoro svi su meni nerazumljivi, napisani nesuvislo, nedorečeni, pisani u šiframa... I ono što uspijem shvatiti da si napisao, ja jednostavno ne razumijem što si htio reći.
Čini mi se da trolaš bez veze samo da bi skrenuo temu u krivi smjer kao i svi ostali koji na ovom forumu brane remote.

Kakvi sad božji kongoanci, česi? Moje i Kokijeve veze s njima? Oprosti, ali opet te ne razumijem.

9A2JK

O čemu se ovdje raspravlja?
Ajde se malo zbrojite.
Naša država, Republika Hrvatska, dozvolila je stranim državljanima da mogu dobiti dozvolu za rad 
iz Hrvatske. Čitaj polako, dozvolila je naša država, ne udruga građana.

Dozvole stranim državljanima izdaje državna agencija (HAKOM), ne udruga građana.Tražitelj dozvole, 
pored drugih dokumenata koje traži državna agencija HAKOM, mora priložiti i prijedlog 
pozivne oznake. Za dodjeljivanje prijedloga znaka, HAKOM je ovlastio Hrvatski radioamaterski savez 
(BTW, HRS izdaje prijedlog znaka od 1946. godine). Jednostavno tražitelj dozvole od HRS-a zatraži 
prijedlog znaka, HRS mu ga izda ***na isti način kao tebi ili meni*** i to je sve što HRS treba 
napraviti. Meni ili strancu, svejedno.

Izdavatelj dozvole, čitaj polako, izdavatelj dozvole ***državna agencija*** provjerava jesu li ispunjeni 
svi zakonski uvjeti da se tebi, meni ili strancu izda dozvola. Ako zaključi da jesu, izda dozvolu i to je to.

Hrvoje, sam si dokazao da je HAKOM izdao dozvolu. Za mene je to dokaz da je sve zakonito. Ako ti pak 
imaš dokaz o nezakonitom postupanju, zna se tvoja građanska dužnost. Ovako, bez dokaza, javno 
nekoga prozivati je kleveta.

73
Martin 9A2JK

9A4CW

Citat: 9A4QV  u 25. Siječanj 2023, 22:00:07
Hrvoje,
Citirao si novi pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama od 21.12.2022. godine.
Kao što si i priložio kada je pozivna oznaka izdana i do kada vrijedi jasno je da je pozivna oznaka izdana po ranijem pravilniku.
Ako je HAKOM izdao tu dozvolu, a vidimo da je onda je ona pravovaljana do nadnevka isteka.
Ne vjerujem da će HAKOM retroaktivno oduzimati ili poništavati dodijeljene pozivne oznake zato jer je u novom pravilniku izmijenio pojedine točke.

ime i prezime
Tako nekako. Treba čitati sa razumijevanjem.

Pozdrav društvu, Dejan
9A1CRS contest team

9A4CW

Citat: 9A2JK  u 26. Siječanj 2023, 09:26:27
O čemu se ovdje raspravlja?
Ajde se malo zbrojite.
Naša država, Republika Hrvatska, dozvolila je stranim državljanima da mogu dobiti dozvolu za rad 
iz Hrvatske. Čitaj polako, dozvolila je naša država, ne udruga građana.

Dozvole stranim državljanima izdaje državna agencija (HAKOM), ne udruga građana.Tražitelj dozvole, 
pored drugih dokumenata koje traži državna agencija HAKOM, mora priložiti i prijedlog 
pozivne oznake. Za dodjeljivanje prijedloga znaka, HAKOM je ovlastio Hrvatski radioamaterski savez 
(BTW, HRS izdaje prijedlog znaka od 1946. godine). Jednostavno tražitelj dozvole od HRS-a zatraži 
prijedlog znaka, HRS mu ga izda ***na isti način kao tebi ili meni*** i to je sve što HRS treba 
napraviti. Meni ili strancu, svejedno.

Izdavatelj dozvole, čitaj polako, izdavatelj dozvole ***državna agencija*** provjerava jesu li ispunjeni 
svi zakonski uvjeti da se tebi, meni ili strancu izda dozvola. Ako zaključi da jesu, izda dozvolu i to je to.

Hrvoje, sam si dokazao da je HAKOM izdao dozvolu. Za mene je to dokaz da je sve zakonito. Ako ti pak 
imaš dokaz o nezakonitom postupanju, zna se tvoja građanska dužnost. Ovako, bez dokaza, javno 
nekoga prozivati je kleveta.

73
Martin 9A2JK

Odlično sročeno.
HRS se godinama nerada na ovome planu sveo na gotovo pa nebitnu stavku u svemu tome.

Pozdrav društvu, Dejan
9A1CRS contest team

9A2M

Martine,

U ovom topicu je napisano 7 stranica. Naravno sudjelovao si i ti i kao i onda i sada sve interpretiraš na svoj način.

Bilo je e-Savjetovanje prije donošenja novog Pravilnika. Ti si 100% znao za njega. Zašto nisi napisao to na forumu pa da sudjeluju ljudi koji žele?

Bilo je i nekakvo tobože savjetovanje o novom Pravilniku ovdje na forumu. Puno toga je napisano, ali izaslanstvo HRS-a nije ništa od toga usvojilo nego je na sastanku sa predstavnicima HAKOM-a iznijelo samo svoje stavove a ne i stavove članstva HRS-a.

Oni su vam povjerovali, ubijedili ste ih i gotovo. Lažnim ili istinitim argumentima to ne znam i ne mogu vas optuživati.

Novi Pravilnik je na snazi i ostavimo se sada komentara što je u njemu trebalo biti a što nije jer je baka s kolačima prošla.

Napisao si mi ovo:

"Izdavatelj dozvole, čitaj polako, izdavatelj dozvole ***državna agencija*** provjerava jesu li ispunjeni

nekoga prozivati je kleveta"

HAKOM ne provjerava ništa od ovoga što si napisao. Znam to iz prve ruke jer sam o tome prije pola godine pričao sa službenicom, telefonski i mailom.
Oni dozvolu izdaju na povjerenje onoga tko je izdao i predao Prijedlog pozivne oznake. I jedan i drugi su odgovorni za istinitost. Kako stručna služba koja je izdala PPO tako i onaj koji taj PPO prilaže uz Zahtjev za izdavanje dozvole.
Reagirat će jedino po Prijavku nepravilnosti, uputiti te na ZKU i onda slijedi sud, inspekcije...

To sve košta i iziskuje puno vremena i novaca za koje ću ja bolje sebi kupiti neki dio radioamaterske opreme a vrijeme ću provesti radeći veze s njom.

Na kraju ću te podsjetiti na tvoje likovanje i čestitanje mom bivšem ugašenom i ponovo osnovanom drugom radio klubu. Čuješ li ga u eteru? Znaš li koliko je tečajeva bilo i koliko je tečajaca položilo? Raspitaj se pa ga ponovno likuj.

A to je pravi primjer za ono što me ti optužuješ da klevećem. E vidiš, upravo ovaj slučaj je primjer kako radi stručna služba HRS-a. Jer ono što su napravili za taj klub je transparentno, dokazljivo i nije kleveta. Cijeli postupak se odvijao email prepiskom a prenesen je i na forum.

Pogledaj unazad 8 mjeseci na forumu. Tajnica je zaključila da je nova udruga pravni sljednik stare udruge i da je to vidjela u dokumentu iz Registra udruga. NETOČNO!

I da na osnovu toga ima pravo na nasljeđivanje pozivne oznake. Opet NETOČNO jer likvidacijski postupak nije ni do današnjeg dana okončan.

Nadalje, izdaje novoosnovanoj udruzi PPO u kojima se nalaze sve pozivne oznake koje je udruga u likvidaciji posjedovala. Predstavnik novoosnovane udruge prilaže taj PPO uz Zahtjev za izdavanje dozvole i HAKOM izdaje dozvolu sa svim pozivnim oznakama bivše Udruge.

I onda ti meni pišeš da HAKOM sve podatke provjerava?!?

Tu dolazimo do famoznog Pravilnika o dodjeli pozivnih oznaka koji je IO napisao na temelju Pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama a koji uopće nije u skladu s tim Pravilnikom. Ni starim, a ni sa novim.

U privitku 1 je screenshot iz Pravilnika koji se odnosi striktno Udruge. I šta piše? Piše da se dozvola poništava prestankom djelovanja Udruge. U famoznom Pravilniku o dodjeli pozivnih oznaka piše nešto drugo. Pogledaj screenshot u privitku 2.
Tamo se govori samo o JEDNOSLOVNOJ pozivnoj oznaci. U privitku 3 je opet screenshot iz Pravilnika o dodjeli pozivnih oznaka.

Zaključak: HAKOM je poništio dozvolu bivšoj Udruzi. Po ovom Pravilniku je trebao novoosnovanoj udruzi ostaviti samo jednoslovčanu pozivnu oznaku.

Ali opet ponavljam, stručna služba izdaje PPO za sve pozivne oznake koje je bivša Udruga imala.

Najbolje pročitaj taj cijeli Pravilnik pa zaključi ima li osnove da u njegovom zaglavlju piše "Na temelju Pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama".

Po meni totalni nonsense! Radio klubovi nisu pojedinci da imaju jednu pozivnu oznaku kao fizičke osobe, tj. mi radioamateri. Koji to klub u 9A ima samo jednu pozivnu oznaku?

Na kraju bih želio napisati da me je sramota ovoga foruma i stvari o kojima se na njemu raspravlja. Njega čita i jako puno radioamatera iz susjednih zemalja a na njihovim forumima ja ne vidim ovakve teme. I na ovom forumu a i na UKV portalu uopće se ne piše o pravim radioamaterskim stvarima. Tu i tamo osvane neki post ali to je vrlo rijetko.

Jako puno vremena sam ovdje ostavio i puno napisao. Naišao sam samo na kontriranje i neshvaćanje. I zato neću više pridonositi ovoj trakavici kojoj se ne nazire kraj.

Nekada sam puno pisao o pravim radioamaterskim temama. I ovdje i na UKV portalu. Daj Bože pa da se ovo sve smiri i da se opet vratimo na pravi put i na prave teme.

73 de 9A2M, Hrvoje 
QRT