• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

IMAGINALNI, NAPLAĆENI POZIVNI ZNACI - 9A5DXX

Autor 9A3SM, 14. Srpanj 2022, 22:46:41

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5BWT

Citat: 9A2M  u 31. Srpanj 2022, 21:55:03
Zaključak je da je sve regularno.

Po meni nije regularno da Amerikanac ima hrvatski pozivni znak. Ne vidim kako je ga je dobio glede na pravilnik.

9A5BWT

Citat: 9A4QV  u 01. Kolovoz 2022, 09:15:10
U USA strancima nije dozvoljen rad preko remote-a, kao i u mnogim drugim državama.
Da li na tim remote lokacijama u 9A netko non-stop dežura? Naravno da ne.

73 de 9A2M, Hrvoje

Hrvoje, evo par jednostavnih pitanja za tebe pa odgovori meni  i sebi:

1. Da li je DMR remote rad ako radiš reko repetitora u Worldwide grupama?
2. Da li Worldvide grupe uključuju i područje Sjeverne Amerike, U.S.A.?
3. Da li u U.S.A. ima DMR repetitora sa aktivnim Worldwide grupama?
4. Da li je DMR remote rad u Hrvatskoj isto remote rad preko kojeg se strani operatori javljaju redovito?
5. Da li ti stranci koji se javljaju koriste predmetak 9A/ ?
6. Da li na tim DMR repetitorima non-stop netko dežura?
7. Da li netko vodi dnevnik rada za sve te postaje koje se javljaju preko DMR repetitora remotely ?

Da postavim ista ta pitanja za Echolink ili razne RoIp aplikacije?

Lp,

Ne pita se mene, ali ipak bih nešto ponudio.

Zakoni nisu uspjeli pratiti DMR mreže. Kao što nisu uspjeli pratiti internet i autorska prava, kao što nisu uspjeli pratiti električne romobile.

Nisu samo worldwide grupe otvorene strancima. Amerikanac može pričati na svojoj talkgrupi lokalnog repetitora. Čak može ukucati bilo koji id i otvoriti kao talkgrupu. Ne znam je li se u novije vrijeme nešto ograničilo. Zatim ja mogu isti taj broj otvoriti na loklanom DMR repetitoru u Hrvatskoj i mi pričamo. Ja izlazim kod njega, u Americi, on izlazi kod mene, u Hrvatskoj.
Zatim, ionako često ljudi na DMR ne koriste pozivne oznake jer je DMR identifikator stalno vidljiv i javan, uparen sa pozivnom oznakom.
DMR repetitopri imaju svoje pozivne oznake, svoje dozvole i svoja ograničenja (mislim 15W?), svoje frekvencije (isto kao i echolink ili digitalni gateway ili analogni repetitori prema IARU band planu).

Stranac ne može davati - NE MOŽE - davati 9A/ prefiks jer ne može znati gdje u svijetu izlazi u eter preko Brandmeister mreže. Svatko može napraviti keyup bilo koje grupe i otvoriti ju na bilo kojem repetitoru u bilo kojoj zemlji.
Pretpostavljam da bi se moglo blokirati strane DMR ID. Ne znam da li softveri to podržavaju, ali zašto bismo to htjeli?
Kad otvaraš analogni repetitor u Sloveniji, da li koristiš S5/ prefiks? Zašto bi, jer ti radišp iz Hrvatske!!! Ti ne smiješ dati S5/ jer držiš u ruci stanicu u Hrvatskoj. Za repetitor je odgovoran netko drugi i taj repetitopr se može čuti u više zemalja.
Stavit ćeš S5/ prefiks ako si otvorio repetitor iz Slovenije.

Da li je DMR remote rad? Pa ja ne vidim da je u pravilniku uopće definiran remote rad. Kako možemo raspravljati o legalnosti remote rada kad nije ni definiran? Ili sam što propustio? Repetitori jesu definirani.
EDIT: Je li bitno za DMR realno osim da zadovoljimo pravilnik koji nije u korak s vremenom? Razumijem kad si na kratkom valu pa radiš DXCC da je bitno odakle je netko. Ili radiš VHF contest pa se mora znati ispravan square. Ali jedino je bitno gdje je antena. Tamo gdje je antena, mora biti složeno i korišteno u skladu s lokalnim pravilima. DMR repetitori jesu u skladu, imaju dozvole, prijavljeni su, emitiraju toliko watta. I te veze se ne koriste za diplome ili što god.
Ljudi ćakulaju, pa neka ćakulaju. Zašto je to loše? Identificirani su.

Što se tiče vođenja dnevnika, ja se kladim da nema amatera u Hrvatskoj koji slijedi zakon-pravilnik. Morao bi voditi dnevnik svih veza. Nitko ne vodi sve veze.
Čak bismo trebali to potpuno izbaciti iz pravilnika. Amerikanci nemaju obavezu vođenja dnevnika. Čemu uopće to služi? Budući da mi nitko ne može reći da je svaku vezu zalogirao, hajde da to izbacimo.

Mario

9A6ARP

Ajde prestanite se igrati mačke i miša, pametnog i glupog,, ljudi žele pročitati dali se smije i može zarađivati na tome, te dali je to legalno,, i ja bi se želio obogatiti na remote control ali nekak mi nejde.
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A2JK

Citat: 9A5BWT  u 01. Kolovoz 2022, 10:00:44
Amerikanci nemaju obavezu vođenja dnevnika. Čemu uopće to služi? Budući da mi nitko ne može reći da je svaku vezu zalogirao, hajde da to izbacimo.

Mario, odakle ti ideja da amerikanci nemaju obavezu vođenja dnevnika?

Hoćemo li izbaciti obavezu vođenja dnevnika nije stvar dogovora, nego Pravilnika.

Na jesen se očekuje javna rasprava o novom Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama.
To je šansa da svatko iznese svoj prijedlog.
Dobro je pripremiti se na vrijeme.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3SM

Citat: 9A6ARP  u 01. Kolovoz 2022, 08:00:23
Gdje je sad stručna služba HRS-a da pojasni ovu zavrzlamu, barem da znamo njihov stav glede maloga mede.

Prijatelju moj, našao si crkvu u kojoj ćes se bogu moliti ... SVE OVO o čemu mi pričamo je prošlo kroz ruke "djelatnice Stručne službe" koja je TREBALA i BILA DUŽNA kod zaprimanja potrebne dokumentacije za izdavanje PPO da to provjeri, a kako je prošlo to se vidi  tj kako je rekao Hrvoje " sve izgleda regularno "
E,  sad kriviti nju dok se ne provjeri da li je bila DIREKTIVA ili NE  da se to napravi to je ne abolira od odgovornosti no nije na meni da je sudim .. znam jedino i sigurno da sam na njenom mjestu da mi pokojni Tuđman kaže napravi nešto što nije po zakonu da mu ne bi prošlo .. odgovor " ostaće bez posla " male bajke pred spavanje za mališane ..

Netko je morao zahtjev popuniti i potpisati umjesto "prave osobe " TKO je to bio .. utvrđivanje točnosti podataka za osobu .. na osnovu kojih dokumenata .. punomoć osobi koja će to predati i proslijediti dalje itd itd .. adresa na koju će se u HR izdati potrebna dozvola .. čija je ili je kumulativna na jednom mjestu ( Rusi obožavaju more ) pa se tamo prijavljuju ... idemo mi uživati u radio amaterizmu ovo će i tako naš predsjednik riješiti sa ekipom
VY 73 de Mato - 9A3SM

9A2M

4. Da li je DMR remote rad u Hrvatskoj isto remote rad preko kojeg se strani operatori javljaju redovito?
7. Da li netko vodi dnevnik rada za sve te postaje koje se javljaju preko DMR repetitora remotely ?

Lp,

Adame, kolega Marin/9A5BWT me preduhitrio (čovjeka ne poznam, niti mi je advokat) ali ti je napisao odgovore na tvoja pitanja upućena meni možda čak i bolje nego bi ja napisao.

A sada bih ja tebi postavio pitanje. Dobro znaš da na UKV-u vrijedi jedno pravilo. Ako si godinama radio iz jednog QTH lokatora i skupio recimo 350 polja, selidbom u drugi QTH lokator ta polja više ne pribrajaš radom iz novog već počinješ od nule.

I hajde mi sada reci, da li bi bilo OK da ti postaviš remote stanicu u svoj portable QTH i da ja sa nje radim i skupljam polja?

Na KV-u je druga priča ali je potpuno ista ovom primjeru s tom razlikom što nisu u pitanju polja nego DXCC entiteti.

Sa remote stanica u 9A rade stranci iz cijelog svijeta, tuku se DX-ovi, ARRL DXCC desk im te veze priznaje!

Da li je to u redu?

HRS promovira remote, u bližoj prošlosti vidjeli smo sajam u FH, nedavno YOTA contest, sada dolazi YOTA meeting u Karlovcu...

Da li je remote rad uz ARG jedino što HRS može ponuditi mladima? Gdje su nestali radioklubovi? Pratio sam zadnji YOTA kontest. 3 operatora preko remote stanice i nekoliko direktno sa klupskih ili stanica lociranih kod kuće.

Obavijesti na stranicama HRS web stranice u zadnje vrijeme - sve na engleskom!

O čemu se ovdje radi, šta se dešava?!? Da li HRS-om upravlja netko iz vana? Da li ga netko financira iz vana? Da li ga je možda netko od stranaca kupio a da javnost to ne zna? Ili je HRS dužan nekome nešto pa se ovako vraća taj dug?

73 de 9A2M, Hrvoje

9A5BWT

Citat: 9A2JK  u 01. Kolovoz 2022, 14:10:03
Citat: 9A5BWT  u 01. Kolovoz 2022, 10:00:44
Amerikanci nemaju obavezu vođenja dnevnika. Čemu uopće to služi? Budući da mi nitko ne može reći da je svaku vezu zalogirao, hajde da to izbacimo.

Mario, odakle ti ideja da amerikanci nemaju obavezu vođenja dnevnika?

Hoćemo li izbaciti obavezu vođenja dnevnika nije stvar dogovora, nego Pravilnika.

Na jesen se očekuje javna rasprava o novom Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama.
To je šansa da svatko iznese svoj prijedlog.
Dobro je pripremiti se na vrijeme.

73
Martin 9A2JK

Martine, odakle ti ideja da Amerikanci trebaju voditi log?

Ja sam pročitao više puta da ne treba.

Ovdje ne piše da se mora:
http://www.arrl.org/keeping-a-log

Ovdje piše da se ne mora:
https://books.google.hr/books?id=J7wUxCzf98AC&pg=SA4-PA7&lpg=SA4-PA7&dq=is+ham+keeping+a+log+mandatory&source=bl&ots=hXPfBJGh7s&sig=ACfU3U141SjAB-dkngOgPnoCgM7dK1xVHA&hl=hr&sa=X&ved=2ahUKEwigv7iu2aX5AhWW_bsIHaxeAWEQ6AF6BAgNEAM#v=onepage&q&f=false

Čovjek na forumu kaže da se ne mora:
https://forums.qrz.com/index.php?threads/anybody-else-giving-up-keeping-an-electronic-log.800323/#post-6104319

Dobro da si mi rekao za izmjene, imam primjedbi.

9A4QV

Citat: 9A2M  u 01. Kolovoz 2022, 15:24:09
Adame, kolega Marin/9A5BWT me preduhitrio (čovjeka ne poznam, niti mi je advokat) ali ti je napisao odgovore na tvoja pitanja upućena meni možda čak i bolje nego bi ja napisao.

A sada bih ja tebi postavio pitanje. Dobro znaš da na UKV-u vrijedi jedno pravilo. Ako si godinama radio iz jednog QTH lokatora i skupio recimo 350 polja, selidbom u drugi QTH lokator ta polja više ne pribrajaš radom iz novog već počinješ od nule.

I hajde mi sada reci, da li bi bilo OK da ti postaviš remote stanicu u svoj portable QTH i da ja sa nje radim i skupljam polja?

Na KV-u je druga priča ali je potpuno ista ovom primjeru s tom razlikom što nisu u pitanju polja nego DXCC entiteti.

Sa remote stanica u 9A rade stranci iz cijelog svijeta, tuku se DX-ovi, ARRL DXCC desk im te veze priznaje!

Da li je to u redu?

HRS promovira remote, u bližoj prošlosti vidjeli smo sajam u FH, nedavno YOTA contest, sada dolazi YOTA meeting u Karlovcu...

Da li je remote rad uz ARG jedino što HRS može ponuditi mladima? Gdje su nestali radioklubovi? Pratio sam zadnji YOTA kontest. 3 operatora preko remote stanice i nekoliko direktno sa klupskih ili stanica lociranih kod kuće.

Obavijesti na stranicama HRS web stranice u zadnje vrijeme - sve na engleskom!

O čemu se ovdje radi, šta se dešava?!? Da li HRS-om upravlja netko iz vana? Da li ga netko financira iz vana? Da li ga je možda netko od stranaca kupio a da javnost to ne zna? Ili je HRS dužan nekome nešto pa se ovako vraća taj dug?

73 de 9A2M, Hrvoje

Hrvoje, da... 9A5BWT je napisao upravo ono što sam vam par puta pokušavao objasniti, a to je da je remote postoji svugdje u Svijetu, pa tako i u Hrvatskoj.
I da, taj remote rad nije nitko stavio u neke zakonske okvire jer ga svi koriste, primjer ti je DMR i sve ostale vrste rada koje smo naveli.
I da, trebalo bi to staviti u neke okvire te sada kad se netko u hrvatskoj potrudio to svesti u zakonske okvire sad je to problem?

Problem je u nečem drugom, to je poznati Hrvatski jal... tipa nek susjedu krepa krava.
Uopće ne želim polemizirati šta je u redu i šta je moralno i šta nije.
Pogotovo ne želim polemizirati oko "skupljanja salveta", zna se odavno moj stav koji sam nekoliko puta iznio, a to je da nisam sakupljač salveta, diploma, pehara, polja, qsl-ki, goblena, značaka Josip Broz Tito i ostalih stvari sa kojih moraš samo prašinu čistiti.

Ja sam radioamater u pravom smislu riječi, konstruiram, proučavam propagacije i ostvarujem veze kako bi potvrdio svoje umijeće konstrukcije i razumijevanje prostiranja radioavalova.
meni ne trebaju salvete ni ičija potvrda ostvarene veze.

Ja ne spadam u tu kategoriju glumaca koji se nalaze pri vrhu različitih listi za skupljanje papira za prašinu, a većina tih rezultata je napravljena kao što govoriš, ili iz drugog polja, ili im je netko drugi odradio to polje ili dxcc ili su noraki snagu na 50MHz kad se smjelo raditi samo sa 10w i hrpu drugih primjera.

Iz istog razloga, ako će netko raditi preko mog remote, i davati krivi lokator, i skupljati polja, to nije moj problem, ja nisam zavidan i ljubomoran, neka ljudi rade i uživaju u svom hobiju.
Ako to vole, neka rade remote.. šta ja imam sa tim...
isto kao i FT-8, tko voli nek radi..nemam s time problema....

A ove tvoje insinuacije, tko stoji iza saveza, pa valjda ti je već jasno, godinama se zna.
Savez može dobiti lovicu za rad sa mladima i gotovo i tu lovicu daje država.
Za sve ostalo mora se sam snaći i financirati.
Šta sad tu nije jasno?
Možda bi bilo jasnije da se Milin valja po pozornici pijan? To bi bilo jasnije.... ili da mu se isplati 300.000 hrk odštete... pa da seonda napije od sreće i valja po pozornici?

:-)
Lp,

9A7PJT

U USA strancima nije dozvoljen rad preko remote-a, kao i u mnogim drugim državama.
Da li na tim remote lokacijama u 9A netko non-stop dežura? Naravno da ne.

73 de 9A2M, Hrvoje

Lp,

Misas   oboritu  ribu
& prasetinu... i to ladnu !.
Na  DMRu. Echolinku  i slicnin glupostima  NEMA  zarade, a  ode na remote  bogami neko je IMA  >:( !
Jer da je nema , sve bi neki mecena  to postavia,financira . ..reklmaira pa neka se  narod   veseli ,.mukte.. a mos mislit   ::) .

73 PJT
uvik kontra, uvik kontra uvik kontra, takva sorta uvik kontra, takva sorta kad je nije, kad nije je je

9A4QV

Citat: 9A7PJT  u 01. Kolovoz 2022, 18:45:59
Misas   oboritu  ribu
& prasetinu... i to ladnu !.
Na  DMRu. Echolinku  i slicnin glupostima  NEMA  zarade, a  ode na remote  bogami neko je IMA  >:( !
Jer da je nema , sve bi neki mecena  to postavia,financira . ..reklmaira pa neka se  narod   veseli ,.mukte.. a mos mislit   ::) .

73 PJT

A Toni, pa di je problem, izgradiš ili kupiš kuću za najam.
Obično se bolje unajmljuju kuće sa velikim bazenom ,jakuzijem, biciklističkim stazama i biciklima na korištenje, mogućnost kućnih ljubimaca, blizina mora, garaža ili natkriveni parking i sad tome dodaš još stup sa antenama i radio stanicu. Dakle to daješ u najam. Da li će to netko koristiti ili ne...bitno da ti plati.

A pazi sad ovo, Croatian dream: turist ni ne dođe u tu kuću nego ti plati i ostane doma. O tome razmišlja večina iznajmljivača.
To ti upravo remote omogućuje, ti mu prodaš dva tjedna kuće a on se remote spaja na tu stanicu i komad stupa i svi sretni....

Eto, ja ne znam što čekate?
Lova je tu, samo je treba uzeti...
Kad je to tako jednostavno :-)

9A5ST

Adame u pravu si,samo oni šta iznajmljuja kučicu,bazen,skuter...ipak plaća porez!
Valjda plaća i ovi šta iznajmljuje remote!
73
9A5ST
Zeky

9A4QV

Zeky, znaš kako se kaže, da je nekulturno gledati u tuđi takuin..
Tako i ovdje, da li netko plaća porez ili ne, ne bi trebala biti moja briga.

Mogu samo pretpostaviti da ako netko ide u takve i slične poduzetničke poduhvate ispunjava sve obveze prema državi.
Ja sam ranije naveo iz vlastitog primjera kako je to kod mene.

lp,

9A2M

Citat: 9A5ST  u 02. Kolovoz 2022, 06:34:07
Adame u pravu si,samo oni šta iznajmljuja kučicu,bazen,skuter...ipak plaća porez!
Valjda plaća i ovi šta iznajmljuje remote!
73
9A5ST
Zeky

Zeky, osoba koju spominješ ima trenutno 3 lokacije u 9A. I te 3 lokacije iznajmljuje jednoj američkoj firmi. Da li toj osobi ta firma plaća najam to ne znam.

Neću stavljati web adresu te firme da ne bi ispala reklama (jer je reklamiranje na forumu zabranjeno).
Uglavnom, registriraš se, pogledaš remote lokacije u ponudi koje su razvrstane u 3 kategorije: RemoteDX, PremiumDX i Youth Network. Za RemoteDX godišnja pretplata je 99 dolara a za PremiumDX je 999 dolara plus 0,09 dolara za svaku minutu korištenja. Youth Network kategorija namjenjena je za mlade do 25 godina i ne naplaćuje se.

Remote lokacije u ponudi su skoro sve u USA. Osim tri u 9A, jedna u KP4 i jedna u HH2.

Ako imaš američku FCC licencu, možeš raditi sa remote stanica u USA. Ako nemaš, onda ti preostaje samo rad sa remote stanica u 9A jer preko njih imaš pravo raditi na osnovu svoje CEPT dozvole kao i preko remote postaje u HH2 ali samo na znak HH2AA jer oni ne priznaju CEPT. Preko remote stanice u KP4 ne možeš raditi jer ona pripada američkom teritoriju, dakle treba ti opet američka FCC licenca.

Pa tko voli, nek izvoli.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A5BWT

Nisam u toku. Mi ne možemo raditi iz Hrvatske remote na stanici u USA?
Valjda možemo sa CEPT dozvolom raditi u USA, ali remote je izričito zabranjen?

9A2M

Citat: 9A5BWT  u 04. Kolovoz 2022, 11:44:51
Nisam u toku. Mi ne možemo raditi iz Hrvatske remote na stanici u USA?

Bez FCC dozvole NE.

Valjda možemo sa CEPT dozvolom raditi u USA, ali remote je izričito zabranjen?

Točno tako. Isto pravilo vrijedi i u cijeloj EU i drugim državama koje priznaju CEPT. Znači ako si u njima fizički prisutan može, ako si u 9A NEMA REMOTE RADA sa stanica u tim državama. Pogledaj DARC, RSGB, itd...