Danas je Hrvatska JEDINA zemlja na svijetu koja dopušta strancima koji imaju CEPT T/R 61-01 ili Rec. (05)06 (Novice) licencu da iz nje rade remote!
Jesmo li mi onda napredniji od cijelog svijeta ili smo kao i sve ostalo prodali ili poklonili strancima?
Ja bih rekao da smo napredniji. Zašto je to problem realno? Je li samo mi njima damo, a oni nama ne daju? Je li to jedini problem?
Mene osobno ne smeta ako stranci rade kod nas. Ja ne vidim da je remote rad posebno definiran, ali niti ne vidim razliku da li je operator fizički prisutan ili nije.
I hrvatska vlada drži "telefonske" sjednice. U novom smo dobu gdje možemo biti virtualno prisutni i čak ne vidim potrebe niti da se to naglašava u propisima da se "može biti i udaljeno (virualno) prisutan.
Pa na sudovima u svijetu (ne znam da li u Hrvatskoj, ali svakako u Haagu, SAD, Njemačkoj itd) je dosta normalno svjedočenje videolinkom.
Nema nikakve razlike virtualno ili osobno.
Ako emitiraš radio signale u Hrvatskoj, moraš slijediti hrvatske zakone. Sve drugo je po meni potpuno nevažno.
Pa što ako smo i poklonili strancu tu mogućnost? Neka smo poklonili.
Gledam američki propis:
https://www.ecfr.gov/current/title-47/chapter-I/subchapter-D/part-97/subpart-B/section-97.107A
non-citizen of the United States (“alien”) holding an amateur service authorization granted by the alien's government
is authorized to be the control operator of an amateur station located at places where the amateur service is regulated by the FCC, provided there is in effect a multilateral or bilateral reciprocal operating arrangement, to which the United States and the alien's government are parties, for amateur service operation on a reciprocal basis.
Tu se isto nigdje ne spominje fizička prisutnost.
A Hrvatska se navodi kao jedna od zemalja s kojima postoji dogovor.
Uostalom kakvog to smisla ima da Amerikanac može raditi udaljeno, a Hrvat ne može raditi udaljeno iako obojica mogu fizički? U čemu je razlika? Ako stranac radi smetnje nije pod jurisdikcijom? Nije bitno jer fizička oprema u SAD je pod jurisdikcijom.
Znam da SAD ima i Case Law, odnosno popise koji su nastali na sudovima, a nisu izglasani.
Ipak, bilo bi lijepo da netko tko tvrdi da mi ne možemo raditi udaljeno u SAD, to potkrijepi nekim dokazom, jer ovako je rekla-kazala. Ljudi mogu biti i u krivu i često jesu, pa čak i agencije koje provode propise.