• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

IMAGINALNI, NAPLAĆENI POZIVNI ZNACI - 9A5DXX

Autor 9A3SM, 14. Srpanj 2022, 22:46:41

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5BWT

Citat: 9A2M  u 08. Kolovoz 2022, 14:08:38
Citat: 9A5BWT  u 08. Kolovoz 2022, 11:20:40
Pročitao sam i zar ne piše isto ovo što sam ja napisao?

1. Zar Amerikanci imaju dozvolu u okviru CEPT ili amaterski ispit u okviru CEPTa što bi bio HAREC. Imaju li Amerikanci to jer oni nisu u okviru CEPTa?
Ne piše "ili ekvivalent od FCC". Na CEPT dozvoli koju svi imamo u Europi piše da je to CEPT dozvola. Američka dozvola nije CEPT dozvole... valjda?
Tako da nije mi jasnije osim ako su odlučili tumačiti da je to za Amerikance jednako iako ne piše tako u propisima.

Kontaktiraj HAKOM i pitaj obrazloženje na osnovu čega je nekom strancu izdana dozvola za rad. Onda se raspitaj u pravnoj službi HRS-a na osnovu čega mu je izdana pozivna oznaka i Prijedlog pozivne oznake. Očito da je takvih upita bilo puno (što i piše u uvodnom tekstu), pa je zato HAKOM i poslao ovaj dopis HRS-u.

2. Zatim piše da se za dozvolu treba dostaviti i potvrda o boravku. ALI to ne piše nigdje u pravilniku o amaterskim komunikacijama? Odakle im ta ideja?

Piše: članak 3., stavak (2)

Radioamater može podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

1. ima prebivalište u Republici Hrvatskoj.

U privitku 1. ti stavljam što je dužan napraviti u određenim slušajevima.

3. Ono što tebe muči, čini mi se, je da piše da radioamater ne može primati naknadu za bavljenje radio tehnikom ili radiooperaterstvom. I to znamo.
Ali piše fizička osoba se ne može baviti time za novčanu naknadu.
Ako imaš firmu, sve je ok. Što je s udrugama, radio klubovima? Vjerojanto isto ok, to su isto pravne osobe.
A svi koji su na oglasnik stavili svoja pojačala i antene su u prekršaju, valjda? Svi koji su bez registrirane djelatnosti popravili uređaj? Preprodali koaksijali kabel?

Mene ništa ne muči. I ovo je regulirano ali Zakonom o udrugama.

U privitku 2.

Pod tockom 1 treba razlikovati pojmove "stranac i "amerikanac". Cept i ne cept nisu isto, po meni.

Prijatelju pod točkom 2 ti citiraš pravilnik iz 2009. Godine koliko sam uspio shvatiti? Molim te da pogledas najnoviji pravilnik iz 2012 sa ispravcima 2014. i 2017. koji hakom ima na svojim stranicama.
https://www.hakom.hr/UserDocsImages/2020/propisi/neslu%C5%BEbeni%20pro%C4%8Di%C5%A1%C4%87eni%20tekst-Pravilnik%20o%20amaterskim%20radijskim%20komunikacijama.pdf
Buduci da nisi stavio link odakle citiras, tesko je i znati o cemu pricas.

U novijem pravilniku clanak 3 glasi:
(1) Radioamater može postaviti i upotrebljavati amatersku radijsku postaju uz uvjet da ima
položen radioamaterski ispit (u daljnjem tekstu: ispit) i da mu je Hrvatska regulatorna
agencija za mrežne djelatnosti(u daljnjem tekstu: Agencija) izdala propisanu dozvolu za
uporabu radiofrekvencijskog spektra uamaterskoj službi (u daljnjem tekstu: dozvola).
(2) Pozive i druga priopćenja, koja je radioamater primio putem amaterske radijske postaje, a
koji mu nisu namijenjeni, radioamater ne smije proslijediti drugim osobamau
slučajevima propisanim člankom 25. stavkom 7. Zakona o elektroničkim
komunikacijama (u daljnjem tekstu: Zakon).
https://www.hakom.hr/UserDocsImages/2020/propisi/neslu%C5%BEbeni%20pro%C4%8Di%C5%A1%C4%87eni%20tekst-Pravilnik%20o%20amaterskim%20radijskim%20komunikacijama.pdf

U pravilniku se uopce ne spominje "boraviste" niti "prebivaliste". "Adresa stanovanja" se spominje, ali ne uz "Hrvatska".

Pod tockom 3, ako te nista ne muci, o cemu pricamo?

9A2M

Rekao sam da se više neću ovdje javljati jer ova silna diskusija koja se vodi između nas članova očito ne zanima nikoga u vrhu HRS-a.
Čitaju ali nas ignoriraju.
Pa čemu onda pisati i diskutirati, prozivati ih da se jave, doslovce ih moliti?
I opet ću ponoviti - članovi HRS-a nisu zaslužili ovakav tretman od trenutno vladajućih.

A sada evo i razloga zašto se ponovno ovdje javljam: upravo radi tebe, prozvao si me i osjećam se dužnim dati ti odgovor.

Da, u pravu si, citirao sam stari Pravilnik iz 2009. Ali ne greškom nego namjerno da mi stane sve u jedan screenshot.
U narednim izmjenama izbačen je taj stavak koji kaže: "ima prebivalište u Republici Hrvatskoj."

A da li znaš zašto je izbačen? Zato što je nakon toga uveden OIB.

Pa onda pišeš: "U pravilniku se uopce ne spominje "boraviste" niti "prebivaliste". "Adresa stanovanja" se spominje, ali ne uz "Hrvatska"."

Ako ne uz Hrvatska možda je uz Haiti?  ;D Šalim se.

A sada usporedi taj Pravilnik iz 2009. i ovaj najnoviji. Odi dolje na Priloge i pogledaj kako izgleda Zahtjev za izdavanje dozvole u jednom i drugom.
I što vidiš? U ovom novom su nestale neke rubrike koje su bile u starom ali se pojavio OIB.
A za podnošenje zahtjeva za dobivanje OIB-a trebaš uz ostalo navesti upravo i ove podatke koji su nestali iz Zahtjeva za izdavanje dozvole iz starog pravilnika.

A točka 3. me ne muči. Koliko sam shvatio tebi nisu bile jasne neke stvari pa sam ti skrenuo pozornost da postoji i Zakon o udrugama koji regulira to o čemu si pisao.

P.S. Mario, davno u jednom svom postu si napisao da ti je na QRZ.com-u točno upisan QTH lokator. Svega 3km dalje se nalazi jedna remote postaja
      koja se iznajmljuje američkoj firmi koja prodaje Remote usluge. Lijepo se prošetaj do tamo i pitaj čovjeka da ti objasni sve ovo o čemu ovdje
      pišeš.

9A2JK

Idemo, opet, pojasniti što je internetski forum. Citat iz Pravila ponašanja na Forumu Hrvatskog radioamaterskog 
saveza, točka 2:
''Forum u pravilu služi za razmjenu mišljenja, iskustava i znanja među korisnicima''

Na forumu se raspravlja pisanjem *** javnih objava ***. Te objave su vidljive svima od nekoliko milijardi ljudi
koji imaju pristup internetu. U današnje vrijeme imamo Zakone o zaštiti osobnih podataka i zato moramo biti 
pažljivi što javno govorimo. Kao primjer, u ovoj temi se, u negativnom kontekstu, spominju neke  9A pozivne oznake 
kao da su strani državljani, dok su činjenice da su to hrvatski državljani i naravno članovi HRS-a. Drugim riječima 
iznose se neistine i laži. Kad bi neke stvari i bile istina, treba biti pažljiv je li javno iznošenje takovih informacija 
protivno Zakonu o zaštiti osobnih podataka i Pravilima ovog foruma. Npr. moju godina rođenja ili telefonski broj 
samo ja smijem javno objaviti. Nitko drugi.

Forum *** ne služi *** za komuniciranje ''s vrhom HRS-a'' (što god to značilo) niti služi za komuniciranje sa 
zaposlenicima u stručnim službama HRS-a iz jednostavnog razloga koji su jasno propisani u točki 2. Pravila 
ponašanja na forumu (''Forum u pravilu služi za razmjenu mišljenja, iskustava i znanja među korisnicima'').
Komunikacija sa stručnim službama u pravilu nije javna stvar.

73
Martin 9A2JK
moderator
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A5BWT

Dobro, mislio sam da greškom citiraš stari pravilnik.
Možda ja nešto krivo shvaćam.
Nije mi jasna suštima.

Za dodjelu oiba strancu treba povod za praćenje. Taj povod može biti kupnja zemljišta u Hrvatskoj. Ja misliđ, a možda sam u krivu, da opet ne treba boravište da bi dobio OIB.

Tvoj prigovor je da to ne bi trebslo biti tako? Da bi trebalo vratiti natrag uvjet boravka u Hrvatskoj da bi se dobila dozvola ili pozivni znak?

Znam za pvu remote postaju, često prolazim onuda. Tip je zalijepio na qrz stranicu odgovor od hakoma da smije raditi to sto je naumio. Vjerojatno nije tamo da ga pitam. Mislim da mu netko drugi to održava.

Što se tiče postaja i pozivnih oznaka, meni je to dosta zakukuljeno. Nekad je dozvola za postaju, nekad za pojedinca. Isto pozivni znak. Repetitorima se dodjeljuje pozivni znak. Pojedinac mora voditi log postaje, može imati više postaja, druge postaje nemaju onda drugi pozivni znak nego taj pojedinac ima znak. Svašta sa znakovima je malo nejasno.
I tu je opet onda da li je Amerikanac dobio znak za sebe ili za postaju? Jer fozvola mora postojati, ali se izdaje na ime pa kao eto strancu je dodijeljen znal samo zbog nedorečenosti pravila?

9A4QV

Citat: 9A2M  u 09. Kolovoz 2022, 01:32:02
Rekao sam da se više neću ovdje javljati jer ova silna diskusija koja se vodi između nas članova očito ne zanima nikoga u vrhu HRS-a.
Čitaju ali nas ignoriraju.
Pa čemu onda pisati i diskutirati, prozivati ih da se jave, doslovce ih moliti?
I opet ću ponoviti - članovi HRS-a nisu zaslužili ovakav tretman od trenutno vladajućih.

A sada evo i razloga zašto se ponovno ovdje javljam: upravo radi tebe, prozvao si me i osjećam se dužnim dati ti odgovor.

Da, u pravu si, citirao sam stari Pravilnik iz 2009. Ali ne greškom nego namjerno da mi stane sve u jedan screenshot.
U narednim izmjenama izbačen je taj stavak koji kaže: "ima prebivalište u Republici Hrvatskoj."

A da li znaš zašto je izbačen? Zato što je nakon toga uveden OIB.

Pa onda pišeš: "U pravilniku se uopce ne spominje "boraviste" niti "prebivaliste". "Adresa stanovanja" se spominje, ali ne uz "Hrvatska"."

Ako ne uz Hrvatska možda je uz Haiti?  ;D Šalim se.

A sada usporedi taj Pravilnik iz 2009. i ovaj najnoviji. Odi dolje na Priloge i pogledaj kako izgleda Zahtjev za izdavanje dozvole u jednom i drugom.
I što vidiš? U ovom novom su nestale neke rubrike koje su bile u starom ali se pojavio OIB.
A za podnošenje zahtjeva za dobivanje OIB-a trebaš uz ostalo navesti upravo i ove podatke koji su nestali iz Zahtjeva za izdavanje dozvole iz starog pravilnika.

A točka 3. me ne muči. Koliko sam shvatio tebi nisu bile jasne neke stvari pa sam ti skrenuo pozornost da postoji i Zakon o udrugama koji regulira to o čemu si pisao.

P.S. Mario, davno u jednom svom postu si napisao da ti je na QRZ.com-u točno upisan QTH lokator. Svega 3km dalje se nalazi jedna remote postaja
      koja se iznajmljuje američkoj firmi koja prodaje Remote usluge. Lijepo se prošetaj do tamo i pitaj čovjeka da ti objasni sve ovo o čemu ovdje
      pišeš.

Hrvoje, lagano se koprcaš u "živom blatu" i samo propadaš sve dublje...
Pozivati se na stare pravilnike.... daj molim te....

Da je nije kolega toliko sistematičan, to bi prošlo nezapaženo...
I sada se pozivaš na OIB, pa svaka "šuša" zna kako izvaditi OIB.
I stranci koji nikada nisu bili u Hrvatskoj na ulici dobiju informaciju kako ishodovati OIB.

Evo ti najčešći primjer, stranci, kamperisti dođu u Hrvatsku i treba im SIM kartica.
Najbolje "tarife" dobiju sa ugovorom sa teleoperaterom za koji im treba OIB.
Kako to izgleda, pogledaj ovdje:

https://youtu.be/8Oi47fkePT8?t=1610

Lp,

9A6KX

Adam zar ti nije čudno da je video snimljen baš u Istri  ;D

73 mirko

9A1UN

9A2JK

Citat: 9A5BWT  u 09. Kolovoz 2022, 07:59:01
...
Nije mi jasna suštima.

Suština je hrvatski jal.  :-[

Citat: 9A5BWT  u 09. Kolovoz 2022, 07:59:01

Znam za pvu remote postaju, često prolazim onuda. Tip je zalijepio na qrz stranicu odgovor od hakoma da smije raditi to sto je naumio. Vjerojatno nije tamo da ga pitam. Mislim da mu netko drugi to održava.

Radioamater koji je vlasnik te lokacije i opreme kraj koje ti često prolaziš, sve to održava sam. 
Naime on živi u Hrvatskoj, već 20 (dvadeset) godina.

73
Martin 9A2JK

9A2M

Citat: 9A4QV  u 09. Kolovoz 2022, 09:13:26

Hrvoje, lagano se koprcaš u "živom blatu" i samo propadaš sve dublje...

Lp,

Prijatelju vidim i u pravu si. A šta ću kad je takav teren na ovom forumu. A ja budala hodam po njemu.
I onda je najbolje da ne hodam dok netko ne isuši ovu močvaru.

Adio!

9A5BWT

Citat: 9A2JK  u 09. Kolovoz 2022, 19:50:43
Radioamater koji je vlasnik te lokacije i opreme kraj koje ti često prolaziš, sve to održava sam. 
Naime on živi u Hrvatskoj, već 20 (dvadeset) godina.

Ne znam. Zemljište je na žensku osobu. Možda žena ili kći. Adresa je Dalmatinska 12, Zagreb.
Zato sam pretpostavio da to netko drugi održava.

9A4OE

Citat: 9A5BWT  u 11. Kolovoz 2022, 13:10:47

Zemljište je na žensku osobu. Možda žena ili kći. Adresa je Dalmatinska 12, Zagreb.

?

HRVATSKI RADIOAMATERSKI SAVEZ
Dalmatinska 12
10000 Zagreb
Hrvatska

ili postoji još koja Dalmatinska u Zg?
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2JK

Nije problem ako ne znaš. Zašto bi morao znati?
Ali vidiš što se počinje događati. Kreću ''teorije zavjere''.  ::)

Nema zavjere. Na adresi Dalmatinska 12, otraga, u dvorištu je zgrada
HZTK u kojoj je i HRS. Na istom tom broju 12, od ulične strane, postoji
druga zgrada u kojoj je 10-ak stanova u kojima živi 10-ak obitelji. Svi
imaju istu adresu, Dalmatinska 12. Lako i jednostavno provjeriti.

73
Martin 9A2JK

9A4OE

Citat: 9A2JK  u 12. Kolovoz 2022, 20:26:08
Nije problem ako ne znaš. Zašto bi morao znati?
...
. Na adresi Dalmatinska 12, otraga, u dvorištu je zgrada
HZTK u kojoj je i HRS. Na istom tom broju 12, od ulične strane, postoji
druga zgrada u kojoj je 10-ak stanova u kojima živi 10-ak obitelji. Svi
imaju istu adresu, Dalmatinska 12. Lako i jednostavno provjeriti.

73
Martin 9A2JK

U pravu si, lako provjerljivo, javno dostupni podaci Ministarstva pravosuđa:
"ZK tijelo I - 3. Suvlasnički dio s neodređenim omjerom ETAŽNO VLASNIŠTVO (E-3)      

1.1         
3.1      

Citat: 9A2JK  u 12. Kolovoz 2022, 20:26:08

Ali vidiš što se počinje događati. Kreću ''teorije zavjere''.  ::)

A tek kad povežu firmu istog vlasnika prije prijavljenu na D12 sada u Radničkoj?
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2JK

Opet smo počeli o stvarima koje s radioamaterizmom nemaju nikakve veze, dakle ne spadaju u ovaj forum.

Damire, 9A4OE, što bi ti rekao kad bi o tvom privatnom životu javno raspravljali?
Kad bi javno propitivali na kojoj adresi živiš, u koliko kvadrata i sl. i još javno iznosili
neprovjerene (i netočne!) informacije? Inače, iako to nije važno, osoba o kojoj ste počeli ovako nepristojno 
raspravljati u Republici Hrvatskoj ima ***potpuno ista prava*** kao ja i drugi sudionici ove rasprave.

73
Martin 9A2JK
moderator

9A3LI

Čitam ovo, vidim šest "stranica" u temi a meni još nije jasno u čemu je problem :)
Koliko sam shvatio, sada je to neka siva zona, taj "remote" i vidim to ovako,
napravio čovjek sebi izdvojenu lokaciju za rad na amaterskim opsezima jer u stanu-zgradi-kući nema mjesta
ili ne smije postaviti antene a i šum po gradovima je postao nesnosan.
Dakle, uložio masu novaca, sate i sate rada da bi mogao biti aktivan na opsezima i onda shvatio
da 95% vremena to doslovno stoji neiskorišteno pa zašto to vrijeme ne bi prodao nekome tko želi platiti.
Zašto izdavanje novih znakova, svatko sa svojom oznakom i /9A a za 9A stanice /P
No, zapravo zašto sam se javio, (trenutno nemam pametnija posla) ja bi to potpuno zabranio.
Zapravo, ako netko sebi napravi izdvojenu lokaciju, remote rad samo korištenjem svoje infrastrukture,
znači radio link a to znači da udaljena lokacija ne bi smjela biti udaljenija od recimo 30-50km od fiksne lokacije.
Tko tako napravi, može/smije koristiti "remote" način rada, ostali koji nemaju "radio link pristup", ništa, nema rada.
Nikakve susjedne države, kontinenti. Ako netko želi raditi iz drugog kontinenta, put pod noge, stanicu na leđa i idemo.
Eto, samo još jedan komentar da se popuni prostor do sedme stranice rasprave !
:)
I sad jedan ispravak krivog navoda:
Citat: 9A5BWT  u 13. Kolovoz 2022, 17:07:16
Svi amateri znaju da ne smiju emitirati izvan bandova i što je carrier u usb i lsb, to im ne treba govoriti.
Svi amateri bi trebali znati, a da li znaju, nisam siguran.
Pamtim davna vremena kada smo se igrali sa PSKmail (+FLdigi kao modem) da smo uvjek navodili CF a ne USB/LSB "dial" frekvenciju
i to je bio doslovno nepremostiv problem za mnoge.