• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

IMAGINALNI, NAPLAĆENI POZIVNI ZNACI - 9A5DXX

Autor 9A3SM, 14. Srpanj 2022, 22:46:41

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2M

I nakon ovoliko napisanih off-topic postova, za koje nismo bili opomenuti od moderatora (hvala mu), bio bi red da se konačno vratimo u sam naslov i okvir ovog topica.

Otišao sam na tu američku web stranicu, pokušao sam se registrirati ali nisam uspio jer mi je tražila da upišem pozivni znak i FCC licencu. Kontaktirao sam mailom support team, zatražili su me da im pošaljem kopiju svoje dozvole i nakon toga su mi dozvolili da se registriram.

I gledam te tri kategorije, odaberem ovu prvu RemoteDX po 99 dolara godišnje, odmah mi dođe i naputak za kartično plaćanje.

I pošaljem opet mail support teamu:

"As you can see, I have a CEPT license. I would like to know if I can also use remote stations located in the USA or I need an FCC license for that?"

Dolazi odgovor:

"Yes, you would need to have a US license in order to operate the U.S. stations. The FCC allows CEPT operation ONLY when the CEPT license is physically at the station operating locally in the U.S."

-- Lee J. Imber (WW2DX)

I na moje iznenađenje u potpisu vlasnik te firme  ;D

9A2JK

Citat: 9A2M  u 04. Kolovoz 2022, 21:46:45
... bio bi red da se konačno vratimo u sam naslov i okvir ovog topica.

Meni još uvijek nije jasno gdje je problem s 9A5DXX ?

Pitanje: Smijem li ja, kad sam kod prijatelja u DL koji nije radioamater
raditi remote s svojom stanicom koja je locirana kod mene doma (u Hrvatskoj, naravno!) ?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2M

Na prvo pitanje odgovor potraži u HRS-u.

A na drugo pitanje, odgovor je naravno da smiješ. Ti nisi stranac nego si hrvatski državljanin sa CEPT licencom i uz to još koristiš svoju radio stanicu kod kuće. Ne znam čemu ovo "kad sam kod prijatelja u DL koji nije radioamater". Remote možeš raditi preko laptopa i iz hotela.

Još nije jasno? Evo što na web stranici koja prodaje remote usluge piše. Stavljam i na engleskom i na hrvatskom jeziku.

Croatia : sun, sea, wonderful people and the most forward-looking telecoms regulator on the planet.
Today, Croatia is the ONLY country on the globe to allow foreigners holding a CEPT T/R 61-01 or Rec. (05)06 (Novice) license to operate remotely!

Hrvatska : sunce, more, divni ljudi i najnapredniji telekom regulator na planetu.
Danas je Hrvatska JEDINA zemlja na svijetu koja dopušta strancima koji imaju CEPT T/R 61-01 ili Rec. (05)06 (Novice) licencu da iz nje rade remote!

9A4QV

Koliko ja vidim, mislim da smo došli do činjenica koje su bitne za poštovanje zakonskih regulativa, Zakon o elektroničkim komunikacijama i Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama.

Znači, imamo strane državljanje koji su nosioci 9A pozivnih oznaka i oni mogu raditi remote sa stanica koje se nalaze u 9A, dakle to je svima jasno.
Ti strani nosioci 9A pozivnih oznaka su recipročni Hrvatima koji imaju recimo Američke pozivne oznake.

I onda imamo drugu kategoriju korisnika koji nemaju 9A pozivne oznake nego koriste 9A/svoja oznaka kada rade remote preko stanice koja je u Hrvatskoj u skladu sa timačenjem HAKOM-a, koristeći CEPT T/R 61-01.

Sada mene zanima, gdje je problem kod rada sa remote postaje?
Da se vratimo na 9A5DXX, dakle to nije imaginarna oznaka, to je stvarna izdana oznaka.
I koji je sada tu problem?

9A2JK

Citat: 9A2M  u 05. Kolovoz 2022, 12:24:30

Osim *** prijedloga *** pozivne oznake, HRS nema baš ništa sa izdavanjem dozvola.
HRS je udruga građana, a dozvole izdaje agencija Republike Hrvatske.

I, kao podsjetnik, od kad postoji HRS, od 1949. kao Saveza radioamatera Hrvatske,
oduvijek je prijedlog pozivne oznake izdavao SRH tj. HRS.

73
Martin 9A2JK

9A2M

Citat: 9A2JK  u 05. Kolovoz 2022, 20:03:44
Citat: 9A2M  u 05. Kolovoz 2022, 12:24:30

Osim *** prijedloga *** pozivne oznake, HRS nema baš ništa sa izdavanjem dozvola.
HRS je udruga građana, a dozvole izdaje agencija Republike Hrvatske.

I, kao podsjetnik, od kad postoji HRS, od 1949. kao Saveza radioamatera Hrvatske,
oduvijek je prijedlog pozivne oznake izdavao SRH tj. HRS.

73
Martin 9A2JK

Kada sam napisao da na prvo pitanje odgovor potražiš u HRS-u, mislio sam da pogledaš zadnji dopis koji je u HRS stigao iz HAKOM-a.
Dakle on je poslan na zahtjev pritužbi.

Što se tiče 9A5DXX i ostale gomile pozivnih znakova izdanih strancima, njihove dozvole koje su u bazi HAKOM-a jasno pokazuju period od kada do kada vrijede. To već spada u sferu drugih ministarstava koje definiraju boravište i prebivalište.

Na tvoje drugo pitanje na koje sam ti dao odgovor nisi mi odgovorio. Ja mislim da ti jako dobro razumiješ o čemu je ovdje riječ, da je tvoje pitanje gruba provokacija, ali eto, ipak sam ti odgovorio.

I još jednom ću ti ponoviti:

Danas je Hrvatska JEDINA zemlja na svijetu koja dopušta strancima koji imaju CEPT T/R 61-01 ili Rec. (05)06 (Novice) licencu da iz nje rade remote!

Jesmo li mi onda napredniji od cijelog svijeta ili smo kao i sve ostalo prodali ili poklonili strancima?

9A5BWT

Citat: 9A4QV  u 05. Kolovoz 2022, 14:17:49
Koliko ja vidim, mislim da smo došli do činjenica koje su bitne za poštovanje zakonskih regulativa, Zakon o elektroničkim komunikacijama i Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama.

Znači, imamo strane državljanje koji su nosioci 9A pozivnih oznaka i oni mogu raditi remote sa stanica koje se nalaze u 9A, dakle to je svima jasno.
Ti strani nosioci 9A pozivnih oznaka su recipročni Hrvatima koji imaju recimo Američke pozivne oznake.

I onda imamo drugu kategoriju korisnika koji nemaju 9A pozivne oznake nego koriste 9A/svoja oznaka kada rade remote preko stanice koja je u Hrvatskoj u skladu sa timačenjem HAKOM-a, koristeći CEPT T/R 61-01.

Sada mene zanima, gdje je problem kod rada sa remote postaje?
Da se vratimo na 9A5DXX, dakle to nije imaginarna oznaka, to je stvarna izdana oznaka.
I koji je sada tu problem?

Meni je jasno da je stvarna izdana oznaka 9a5DXX ali mi nije jasno kako je u skladu s pravilnikom. I ne zanima me HRS, jasno da HRS ne izdaje dozvole.
Kako sam već prije pisao:
Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama
https://www.hakom.hr/UserDocsImages/2020/propisi/neslu%C5%BEbeni%20pro%C4%8Di%C5%A1%C4%87eni%20tekst-Pravilnik%20o%20amaterskim%20radijskim%20komunikacijama.pdf
(14) Stranom državljaninu, koji ima odgovarajući certifikat za položeni radioamaterski ispit u
okviru CEPT-a ili odgovarajuću CEPT dozvolu, može se izdati dozvola za uporabu
radiofrekvncijskog spektra uamaterskojslužbi koja odgovara njegovu radioamaterskom
razredu i na temelju koje može upotrebljavati amatersku radijsku postaju u Republici
Hrvatskoj u razdoblju duljem od tri mjeseca.

Amerikanac ne može imati "odgovarajući certifikat za položeni radioamaterski ispit u okviru CEPT-a" (HAREC) "ili odgovarajuću CEPT dozvolu".

HRS ima upute za strance kako dobiti OIB i pozivni znak, ali ne spominje CEPT dozvolu tom dijelu uopće. Spominje CEPT samo za do tri mjeseca bez hrvatskog pozivnog znaka.
https://www.hamradio.hr/foreigners-operating-from-9a/

Kako tumačimo ove odredbe da se mogao legalno izdati pozivni znak Amerikancu?
Je li mogao polagati ispit u Hrvatskoj?

9A5BWT

Citat: 9A2M  u 05. Kolovoz 2022, 21:31:37

Jesmo li mi onda napredniji od cijelog svijeta ili smo kao i sve ostalo prodali ili poklonili strancima?

Ja bih rekao da smo napredniji. Zašto je to problem realno? Je li samo mi njima damo, a oni nama ne daju? Je li to jedini problem?
Mene osobno ne smeta ako stranci rade kod nas. Ja ne vidim da je remote rad posebno definiran, ali niti ne vidim razliku da li je operator fizički prisutan ili nije.
I hrvatska vlada drži "telefonske" sjednice. U novom smo dobu gdje možemo biti virtualno prisutni i čak ne vidim potrebe niti da se to naglašava u propisima da se "može biti i udaljeno (virualno) prisutan.
Pa na sudovima u svijetu (ne znam da li u Hrvatskoj, ali svakako u Haagu, SAD, Njemačkoj itd) je dosta normalno svjedočenje videolinkom.
Nema nikakve razlike virtualno ili osobno.
Ako emitiraš radio signale u Hrvatskoj, moraš slijediti hrvatske zakone. Sve drugo je po meni potpuno nevažno.
Pa što ako smo i poklonili strancu tu mogućnost? Neka smo poklonili.

Gledam američki propis:
https://www.ecfr.gov/current/title-47/chapter-I/subchapter-D/part-97/subpart-B/section-97.107

A non-citizen of the United States (“alien”) holding an amateur service authorization granted by the alien's government is authorized to be the control operator of an amateur station located at places where the amateur service is regulated by the FCC, provided there is in effect a multilateral or bilateral reciprocal operating arrangement, to which the United States and the alien's government are parties, for amateur service operation on a reciprocal basis.

Tu se isto nigdje ne spominje fizička prisutnost.

A Hrvatska se navodi kao jedna od zemalja s kojima postoji dogovor.

Uostalom kakvog to smisla ima da Amerikanac može raditi udaljeno, a Hrvat ne može raditi udaljeno iako obojica mogu fizički? U čemu je razlika? Ako stranac radi smetnje nije pod jurisdikcijom? Nije bitno jer fizička oprema u SAD je pod jurisdikcijom.

Znam da SAD ima i Case Law, odnosno popise koji su nastali na sudovima, a nisu izglasani.
Ipak, bilo bi lijepo da netko tko tvrdi da mi ne možemo raditi udaljeno u SAD, to potkrijepi nekim dokazom, jer ovako je rekla-kazala. Ljudi mogu biti i u krivu i često jesu, pa čak i agencije koje provode propise.

9A2M

Citat: 9A5BWT  u 07. Kolovoz 2022, 13:01:27
Amerikanac ne može imati "odgovarajući certifikat za položeni radioamaterski ispit u okviru CEPT-a" (HAREC) "ili odgovarajuću CEPT dozvolu".

HRS ima upute za strance kako dobiti OIB i pozivni znak, ali ne spominje CEPT dozvolu tom dijelu uopće. Spominje CEPT samo za do tri mjeseca bez hrvatskog pozivnog znaka.
https://www.hamradio.hr/foreigners-operating-from-9a/

Kako tumačimo ove odredbe da se mogao legalno izdati pozivni znak Amerikancu?
Je li mogao polagati ispit u Hrvatskoj?

Pročitaj ovo, možda ti bude jasnije.

9A5BWT

Pročitao sam i zar ne piše isto ovo što sam ja napisao?

1. Zar Amerikanci imaju dozvolu u okviru CEPT ili amaterski ispit u okviru CEPTa što bi bio HAREC. Imaju li Amerikanci to jer oni nisu u okviru CEPTa?
Ne piše "ili ekvivalent od FCC". Na CEPT dozvoli koju svi imamo u Europi piše da je to CEPT dozvola. Američka dozvola nije CEPT dozvole... valjda?
Tako da nije mi jasnije osim ako su odlučili tumačiti da je to za Amerikance jednako iako ne piše tako u propisima.

2. Zatim piše da se za dozvolu treba dostaviti i potvrda o boravku. ALI to ne piše nigdje u pravilniku o amaterskim komunikacijama? Odakle im ta ideja?

3. Ono što tebe muči, čini mi se, je da piše da radioamater ne može primati naknadu za bavljenje radio tehnikom ili radiooperaterstvom. I to znamo.
Ali piše fizička osoba se ne može baviti time za novčanu naknadu.
Ako imaš firmu, sve je ok. Što je s udrugama, radio klubovima? Vjerojanto isto ok, to su isto pravne osobe.
A svi koji su na oglasnik stavili svoja pojačala i antene su u prekršaju, valjda? Svi koji su bez registrirane djelatnosti popravili uređaj? Preprodali koaksijali kabel?

Mario

9A2M

Citat: 9A5BWT  u 08. Kolovoz 2022, 11:20:40
Pročitao sam i zar ne piše isto ovo što sam ja napisao?

1. Zar Amerikanci imaju dozvolu u okviru CEPT ili amaterski ispit u okviru CEPTa što bi bio HAREC. Imaju li Amerikanci to jer oni nisu u okviru CEPTa?
Ne piše "ili ekvivalent od FCC". Na CEPT dozvoli koju svi imamo u Europi piše da je to CEPT dozvola. Američka dozvola nije CEPT dozvole... valjda?
Tako da nije mi jasnije osim ako su odlučili tumačiti da je to za Amerikance jednako iako ne piše tako u propisima.

Kontaktiraj HAKOM i pitaj obrazloženje na osnovu čega je nekom strancu izdana dozvola za rad. Onda se raspitaj u pravnoj službi HRS-a na osnovu čega mu je izdana pozivna oznaka i Prijedlog pozivne oznake. Očito da je takvih upita bilo puno (što i piše u uvodnom tekstu), pa je zato HAKOM i poslao ovaj dopis HRS-u.

2. Zatim piše da se za dozvolu treba dostaviti i potvrda o boravku. ALI to ne piše nigdje u pravilniku o amaterskim komunikacijama? Odakle im ta ideja?

Piše: članak 3., stavak (2)

Radioamater može podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole ako su ispunjeni sljedeći uvjeti:

1. ima prebivalište u Republici Hrvatskoj.

U privitku 1. ti stavljam što je dužan napraviti u određenim slušajevima.

3. Ono što tebe muči, čini mi se, je da piše da radioamater ne može primati naknadu za bavljenje radio tehnikom ili radiooperaterstvom. I to znamo.
Ali piše fizička osoba se ne može baviti time za novčanu naknadu.
Ako imaš firmu, sve je ok. Što je s udrugama, radio klubovima? Vjerojanto isto ok, to su isto pravne osobe.
A svi koji su na oglasnik stavili svoja pojačala i antene su u prekršaju, valjda? Svi koji su bez registrirane djelatnosti popravili uređaj? Preprodali koaksijali kabel?

Mene ništa ne muči. I ovo je regulirano ali Zakonom o udrugama.

U privitku 2.

9A4QV

Hrvoje,

Nastavno na screen shotove članaka koje si stavio:

1. Jasno piše da se promjena adrese dostavlja agenciji, dakle ne HRS-u, ni meni, ni tebi, ni nekome trećemu, dakle AGENCIJI !
To što bi vi htjeli imati uvid u neke podatke se kosi sa GDPR-om, to je jasno kao dan, tu su mnogi na skliskom terenu...

2. I zakon o udrugama je jasan, sve ovisi o statutu udruge i kako je to definirano, ali da..., udruga može naplaćivati korištenje svojih uređaja i lokacije i ta sredstva koristiti sukladno statutu i zakonu o udrugama.

Tu se lako zatvori krug.... klub redovito nije vlasnik klupskih prostorija... klub bi trebao plaćati najam prostorija, kao što plaća račun za struju, vodu itd.
Ako je fizička osoba vlasnik prostorija koje je klub uzeo u najam, onda klub plaća to fizičkoj osobi.
Fizička osoba je ta koja određuje visinu najma...
itd
itd
2+2=4

Lp,

9A2M

Citat: 9A4QV  u 08. Kolovoz 2022, 14:30:19
Hrvoje,

Nastavno na screen shotove članaka koje si stavio:

1. Jasno piše da se promjena adrese dostavlja agenciji, dakle ne HRS-u, ni meni, ni tebi, ni nekome trećemu, dakle AGENCIJI !
To što bi vi htjeli imati uvid u neke podatke se kosi sa GDPR-om, to je jasno kao dan, tu su mnogi na skliskom terenu...

Lp,

Adame,

Nemoj mi trpati u usta nešto što nisam rekao i izokretati ono što sam napisao. Za ovo gore postoji procedura i službe koje rade provjeru i to svi znamo.

Ova tema se rasteže i rasteže. Ljudi žele znati istinu. Dakle preko službenog HRS weba stupiti u kontakt sa nadležnim osobama u HRS-u.

Ali nitko ne odgovara. Vjerojatno im članovi nisu bitni i imaju pametnijeg posla. Upravo to dokazuju svojom ignorancijom.

Jedini odgovor koji je ovdje došao je: "Na jesen ide novi Pravilnik o radioamaterskim komunikacijama u javnu raspravu pa ćete imati priliku iznijeti svoje prijedloge".

A dobro znam kako prođu te javne rasprave iz nekih drugih udruga u kojima sam član.

Izabrani članovi Izvršnog odbora sastanu se sa članovima resornog Ministarsta, sve se dogovori. I u javnoj raspravi većina (preko 90%) prijedloga se odbaci.

9A2JK

Tko je to dao odgovor:

Citat: 9A2M  u 08. Kolovoz 2022, 15:24:03
Jedini odgovor koji je ovdje došao je: "Na jesen ide novi Pravilnik o radioamaterskim komunikacijama u javnu raspravu pa ćete imati priliku iznijeti svoje prijedloge".

Baš me zanima.

73
Martin 9A2JK

9A2M

Citat: 9A2JK  u 08. Kolovoz 2022, 19:19:17
Tko je to dao odgovor:

Citat: 9A2M  u 08. Kolovoz 2022, 15:24:03

Baš me zanima.

73
Martin 9A2JK

Ja stvarno ne znam. Možda znaš ti?

Ovdje u ovom topicu samo još fali onaj djeda što kaže: "Šta reći, koju posluku porati? Kome?"

I djeda bi bio u pravu.

I zato da ne gubim vrijeme i pravim QRM ode ja u QRT iz ovog topica.