Evo da i ja napišem poneku.

Prvo, volim CW i SSB, nisam digitalac

S FT8 sam poćeo prilično rano, do sada imam nekih 5000 QSO, 171 DXCC rađen. FT8 je FUN, htjeli to CW/SSB priznati ili ne. Hardcore RTTY OPs takođe imaju problem s time da je trenutno na digitaliji lakđe odraditi neku vezu nego ranije. Prednost FT8:
- sa malom snagom mogu se lakše raditi DX veze;
- Sama veza je prilično brza. Kad se sjetim mojih početaka na PSK31, i kad operator krene nabrajati koji OS koristi, broj obrtaja ventilatora na PC, RAM memorija itd itd
- Ne vidim problem u korišćenju veće snage. Ja koristim u redovnom radu snagu do 150W, ALC 0. Na 80m sam ove zime odradio nekoliko bandslotova koje na DK8ZZ nisam imao (TG, ZS, AP, BV...). Rađeno nekoliko West Coast na 80m. Takođe par slotova na 24 MHz iz EU na short skip (pri tome pratio CW/SSB kao i Cluster spotove, aktivnost 0)
- Split rad je veoma lak i uz malo sreće i znanja moguće je raditi DX QSO.
- Na CQ se ljudi JAVLJAJU. Siguran sam da na CW bi odziv bio kdikamo manji.
FT8 mane:
- Nedisciplinovani OPs koji zovu, zovu, zovu i zovu DX bez da sačekaju kraj veze (isto kao i na CW/SSB)
- Poneki overdrived signali koji stvarno prave splatter na 2 ili 3 mjesta po FT8 spektru.
- Činjenica da je mode nov, hype, interesantan dovodi HAMs da malo lete, brljaju, ne aze na pravila ali, svi smo mi samo HAMs.
- Takodje, nedisciplina je u vezi QRG, otimanje, zvanje preko slabih signala. Izgleda da je 2 KHz malo

Mislim da je LotW potvrda FT8 veza veća nego CW/SSB. Ovo pišem kao neko koji jeste na LotW ali ipak puno više voli paper QSL i iste i dalje skuplja.
Na kraju, prilažem QSLku koja je danas stigla. K9FD (Hawaii) na 40m FT8, rađen sa nekih 170-180W i home made GP na spiderbeam štapu, 4 elevated radijala. , +01 raport može se dobiti i sa ovakvom malom snagom