Mijenjam 5CW u 8FT?
Ja sam nalupo od doma oko 6700+ qso

od 40 do 6m i barem jos 300+ qso sa 9A1P lokacije... dual band dipol za 30/20m i vert za 12/10m i IC706mk2 - 100w.
Oko 170 radjenih dxcc i 146+ povrdjenih.
FT8 nije nista bolji od CW, samo sto je sporiji... ovisan je kao i svi drugi modovi o propagaciji.
Mode je napravljen prvenstveno za 6m otvaranja i to mu je prvenstvena namjena.
JT65 je daleko bolji samo sto je sporiji i u kratkom otvaranju dosta QSOa pada u vodu tj. budu nedovrseni.
Vjerujem da ce 2018 oba moda biti zastupljeni na 6m zbog vrste i duzine otvaranja a da ce CW kao i SSB pomalo otici u zaborav.
Zasto? pa zbog monitoringa otvaranja - jer se sve desava na jednoj frekvenciji, lijenosti ljudi da vrte VFO ili skeniraju beacone cijeli dan ili
neki kao ja da slusaju i do 12h sum na 50.110 i uz to vrtim vfo, slusam TV video carriere i sl. early warnings frekvencije

jbg ponekad se isplati

2017. sam dosta njih sa selio sa JT65 na CW kad su otvaranja bila jaka tako da sam radio poneki DX i na CWu...

Prosjek Japanaca koje sam radio na 6m prijasnjih godina je bio 1-2 max cijelo ljeto... 2017 sam ih odradio 45+ dok je broj amera nesto pao
što zbog toga jer neznaju raditi JT sto zbog losih propagacija...

Vjestina, ipak je potrebna, zasto? pricip je isti kao kod CW - radi split up/dn i tko potrefi frekvu gdje je marker - tj. kao na CWu gdje op slusa taj je slijedeci. Ako nema dekoda na marker freq onda i od 200Hz prema 2700 ili 3000Hz ovisno o siri waterfalla.
DXped mode, tu ce biti problema... TX ce biti na 2 frekvencije i emitirati ce se recimo na 600Hz i na 2200Hz, ja sam probao sa 2xWSJT-x i mogu reci da IC706 zvuci cudno

snaga se dijeli po chanelu i javljaju se izobličenja. Mislim da vecina RTXa nije predvidjena za to... makar sam citao da bi FLEX to mogao raditi bez problema (SSB passband filter).
Ta ideja mi je pala na pamet jos tijekom 2017 da probam istovremeno ici na predaju sa dva signala da bi povecao broj odradjenih veza prilikom 6m otvaranja... i to naravno sa jednim uredjajem sve.
FT8 je mode koji je trenutno boom i sigurno ce jos neko vrijeme to ostati. Moram naglasiti da je za mene FT8 mode isti kao i svi drugi.
QSO je QSO i gotovo... PC > PC ili uho na uho bas mi je svejedno... ipak sam ja koji cijelo vijeme pratim sta se desava i nadam se dobrom dekodu

Žalosno je da je FT8 tako brzo nadvladao CW ili SSB !
73 9A8FT8 - 9A5CW