• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

BUG i ostali tasteri

Autor 9A4NA, 22. Siječanj 2017, 17:09:56

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2Z

1 - Predivan TASTER (tipkalo)  :)

2 - Učenje telegrafije po NATO-standardima  8)

73!  9A2Z

9A4NA

Još jedan malac.
Ja sam googlao ali nisam našao ovaj taster.
Vrlo sličan ruskom mini key ali ovaj nema vide sa lijeve i desne strane.
Ako tko zna nešto ili ima kakvu informaciju bilo bi mi drago da se javite.
73
9a4na

9A4NA

Citat: 9A2Z  u 26. Veljača 2017, 20:49:21
1 - Predivan TASTER (tipkalo)  :)

2 - Učenje telegrafije po NATO-standardima  8)

73!  9A2Z
Stvarno predivan!
73
9a4na

9A4NA

#34, 35, 36, 37
Nikada dovoljno Junker-a.
Da se ne zamjeni sa imenom Junkers. Junkers je njemačka kompanija koja je proizvodila zrakoplove.
Kako smo već spomenuli izuzetno popularan i kvalitetan taster.
Junker.
73
9a4na

9A4NA

Njemački taster iz drugog svjetskog rata.
73
9a4na

9A4NA

Prije nego što stavim fotografiju međunarodno traženog tastera TS-4 evo jedan TS-3.
Ovaj taster ima veliku sentimentalnu vrijednost jer sam ga dobio na poklon od prijatelja, radioamatera i nadasve čovjeka! Kokija 9A2JG.
Dragi Koki, hvala ti na svemu što si svojim radom učinio za AKL, te za očuvanju povijesti, a i budućnost radioamaterizma u RH.
73
9a4na

9A4NA

Evo ga!
TS-4
Serijski broj 1952
Ovaj taster je dio povjesti u mom skromnom sudjelovanju u domovinskom ratu govorimo o vremenu prije 27 godina...
Meni izuzetno drag i posebno vrijedan jer me je dvije godine služio kao telegrafistu u PU Split.
Bezbrojan broj veza između ZG-ST-DU-ZD-SI-MA-SI kada nijedne komunikacije zbog ometanja sa suprotne strane nisu radile i to je to bio jedini način uspostave veze, onda qsy na šifrirani RTTY, plus lokalne mreže.
Dragi Koki, hvala ti što si mi poslao upustvo za ovaj taster... stvarno cijenim tvoj doprinos o očuvanju povijesti telegrafije i našeg hobija.
Za one koje bi moglo interesirati jedan link sa puno upustava i objašnjenja za navedene tastere i uređaje iz tih dana.
http://www.radista.info/download.htm
73
9a4na

9A6KHI

par pitanja za znalce. da li je bolje da je "gumb" udubljen, ravan ili zaobljen? sklon sam kolekcionarstvu i ne bih se htio zakačiti još i za tastere, htio bih kupiti jednog pješaka da je star do 10 g. i košta 50, 70 eura. koji model da tražim?

73

sanjin

9A2NO

Bok, Sanjin!

Vidim da se ljubitelji "pješaka", ako sam dobro razumio tvoje pitanje, ne javljaju.

Imaš krivi pristup. Najbolji "pješaci" za široke mase su napravljeni prije 50 i više godina. To nisu auti da imaju rok trajanja. Dobar taster će uvijek raditi dobro.
Možeš naći puno starih i jeftinih tastera a da su vrlo dobri, čak i iz WWII.

Taster je "muzički instrument"... bit će dobar kako dobro sviraš.
Svaki vrijedi koliko dobro kucaš. Ako ne znaš kucati badave ti "taster mlađi od 10g." Mnogi su odlični telegrafisti odlično kucali i na "limenkama" (komadić lima sa čavlima). Kakav oblik... provjeri što tebi više paše.

Najbolji "pješak" je, po mom mišljenju, Junker. A najbolje verzije Junkera datiraju od prije 70 godina. Ali svaka verzija Junkera je odlična. I više se ne proizvode.
Ne pitaj preprodavače...

Nabavi jedan običan TS-1 i probaj... kad skužiš što ti na njemu ne paše traži dalje.

73, Dino

9A6KHI

9A4AA

Na uređaj mi je spojen Kenpro elektronac, jedna ručica mi nikad nije išla ni na lijevu ni desnu ruku. Osobno ne vidim neku prednost ili nedostatak, važno je ostat korektan i točan,  a i ovo moje tipkalo je tek za "guštiranje" jer uglavnom radi računalo, u natjecanjima sigurno....

9A4NA

Citat: 9A6KHI  u 10. Ožujak 2017, 08:26:12
par pitanja za znalce. da li je bolje da je "gumb" udubljen, ravan ili zaobljen? sklon sam kolekcionarstvu i ne bih se htio zakačiti još i za tastere, htio bih kupiti jednog pješaka da je star do 10 g. i košta 50, 70 eura. koji model da tražim?

73

sanjin

Sanjin,
Drago mi je da si se javio i da imaš interesa za tastere.
Pošalji mi tvoju adresu i šaljem ti poštom jedan taster na poklon pa probaj :)
Kako je kolega rekao svaki je dobar na svoj način.
email: curkovic1970@gmail.com
73
9a4na

9A4NA

Entstort MT50
Zaštićen od požara.
Junker Istočne Njemačke.
73
9a4na

Više informacija na engleskom:

German (G.D.R.) MT50

Produced by VEB Funkwerk Koepenick GMBH – Berlin-Koepenick-RFT-Ostd, Wendenschlos Strasse 154, the MT 50 was East Germany's answer to the well-known and widespread used Junker Telegraph key.  The MT 50, cloned the main mechanism, except for the click stop adjustment. Even the spark-proof circuit used the same components, except for the impedance. The MT 50 used the honeycomb technique used by Junker in the first 30 years of production (DRP), replaced later by the same component but wrapped like a doughnut used in production from the 40th year in order to reduce production costs.
This key had the classical lines of the Junker and even mirrored details like the steel base with non-slip pads which was identical in size. The spring adjustment is based on the principle of the lever and is virtually identical.  On the MT 50 the spring stands on a steel ball, which in turn is supported at the bottom of the lever, the most practical solution, rather than by the full brass cylinder of Junker almost sealed like a piston.  Closed key contacts are tested for a voltage of 200 V max.  Its production started in 1955 and continued until 1990.
The key was made for a variety of uses and the lid that protects the mechanics and is almost air tight and moisture proof. Also part of the lever is protected by a hood made of a clear LaTeX elastic band held in place by a double circular metal support (one internal and one external) fastened with three screws. It was equipped with a connection cable length 140 cm and a 6 pin connector mod. EBD TGL 24685. The MT 50 between 1955 and 1975 was used in most public administrations of EAST Germany then also called DDR and it was the key to excellence for all coastal stations and standard key to postal administration for the NVA (Nationale Volks Army) for the Navy and merchant shipping.

9A4NA

Citat: 9A6KHI  u 10. Ožujak 2017, 16:16:01
Puno hvala.
Sanjin

Svaki taster ima svoju priču.
Napravljeni su za različite uvjete korištenja, svaki ima svoju povijest i svaki uvjet ima svoj čar.
Taster korišten na land lines dok još nije bilo radija.
Taster korišten kao spark key.
Taster korišten korišten za secret communications.
Taster za korištenje u ekstremnim vojnim situacijama.
Taster koji je napravljen za što udobnije svakodnevno korištenje.
Za mene svaki ima svoju vrijednost ih uživam koristiti sa osjećajima na vremena kada su isti korišteni.
Za primjer prva fotografija sa tri tastera:
prvi: ADMY. PATT No7681 KEY MORSE  ajme za kucat ali ima svoju čar.... vojska...
drugi: land line morse key... pa ovo je prije nego je radio izmišljen ali odraditi vezu sa ovim ima posebnu radost
treći: junker, kažu on sam kuca ali mu operator pomaže i istina je, vrlo ugodan za korištenje
druga fotografija: swedish morse key... meni jedan od najugodnijih za korištenje... divota.. lagan i tih..
Eto, nadam se da sam barem malo pomogao sa odgovorom na tvoje pitanje.
Pošalji mail.
Tvoj taster te čeka ;)
73
9a4na

9A2Z

Još jedan interesantan, malo neobičan i lijepo izrađen U.S.A.    ;)