• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

BUG i ostali tasteri

Autor 9A4NA, 22. Siječanj 2017, 17:09:56

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4ZM

Ma nije, nego je samo ručica naopako zašarafljena.
Jer kad bi takav taster bio za pričvrstiti ispod stola, onda bi morao za kucanje umjesto pritiskanja povlačiti ručicu prema gore, a ja još u svojih pedesetak+ godina bavljenja telegrafijom nisam sreo operatora koji bi znao brzo kucati "prema gore", a ne "prema dolje". Probao sam, uz malo mentalnog napora polako mi ide, jeste da sliči na QLF, ali čim treba brže ili duže, počinju greške, znači nije za kontest.
Inače, sretno sa tvojom zbirkom, svaka čast.

73 de Maki

9A8A

Pozdrav !

Je to je taster za ispod stola ali montira se na rub stola tako da "kruska" bude u ravnini sa stolom (prema gore) i onda ide normalno kucanje   ;D ;D

73
Mark

9A4NA

Pozdrav kolege.
Ipak je upside down taster.
73
9a4na

9A6WW

Evo gledam pod kojim topic poželjeti sretan Božić svima a da ne otvaram novi. Ovdje mi je (s obzirom na priloženu čestitku pronađenu u bespućima interneta) nekako najprigodnije.

Sve najljepše što se poželjeti može,
Zvonko

9A4NA

Pozdrav morseljupci.
Novi vrlo stari taster na stolu. Spreman za restauraciju.
Vibroplex no 4 blue racer iz 1924
Bit će posla ali veseli...
73
9a4na

9A4NA

Pozdrav kolege,
Nedavno sam kupio sam taster LEGLESS.
Vjerujem da je godina 1924.
Koristio se na željeznici u US.
Jako prljav što od godina što od nikotina.
Probao sam koristiti deterdžente ali nije pomoglo.
Nisam htio koristiti agresivna sredstva a pogotovo nikakvo poliranje jer onda taster izgubi ono nešto.
Onda mi je kolega amater Mark KM4AHP predložio da razrijedim tekućinu za pranje felgi i guma.
Par minuta "toćanja" četkica za zube i voila  ;D
Dobio sam upravo ono što sam želio a to je da bude orginalno čist a sa dozom patine.
Sljedeći na redu je bug iz prethodnoh posta  ;)
Jako sam zadovoljan pa rekoh da podijelim ako kome bude trebalo nešto slično.
Jedna molba, trebam nekoliko drvenih postolja za tastere poput ovoga na slici pa ako netko to zna i može napraviti ili barem zna nekoga tko bi mogao molio bi da mi se javi.
--... ...--
Željko 9a4na
curkovic1970@gmail.com

9A6WW

Pozdrav,

Kako razlikuješ te američke tastere Legless, Bunnell, J-38 i J-ostali brojevi kad svi izgledaju skoro isto?

Apropos, ja sam nekad imao nešto kao j-38, ali kompletno od mesinga, uključivši i pomični dio, a neznam koji je to model i godište.

73 i gl

9A4NA

Citat: 9A6WW  u 06. Travanj 2019, 20:43:39
Pozdrav,

Kako razlikuješ te američke tastere Legless, Bunnell, J-38 i J-ostali brojevi kad svi izgledaju skoro isto?

Apropos, ja sam nekad imao nešto kao j-38, ali kompletno od mesinga, uključivši i pomični dio, a neznam koji je to model i godište.

73 i gl

Pozdrav kolega.
Kako su se proizvodili tako su dobivali imena baš kako današnji samsunzi  ;D
Evo jedan link pa malo pogledaj.
https://www.pa3egh.nl/morse-keys-outside-europe/morse-keys-u-s-a/
73
Željko
ps
Ako netko ima da prodaje, mijenja tastere ili telegrafske instrumente neka se slobodno javi.
curkovic1970@gmail.com

9A3TA

uz duboki naklon ljubitelju PA3EGH i poštovanje prema uloženom trudu...

ali staviti VIBROKEYER single lever paddles u rubriku bug...

je ipak protuprirodni blud...

svejedno, jako jako lijepo...
Prodajem ili mijenjam opremu...

9A2JK

Citat: 9A4NA  u 06. Travanj 2019, 18:24:18

Jedna molba, trebam nekoliko drvenih postolja za tastere poput ovoga na slici pa ako netko to zna i može napraviti ili barem zna nekoga tko bi mogao molio bi da mi se javi.

Poslao sam ti e-mail prije par dana.

Da li je stigao ili više ne trebaš postolja? 
73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4NA

Citat: 9A2JK  u 10. Travanj 2019, 19:12:38
Citat: 9A4NA  u 06. Travanj 2019, 18:24:18

Poslao sam ti e-mail prije par dana.

Da li je stigao ili više ne trebaš postolja? 
73
Martin 9A2JK

Pozdrav kolega. Hvala na poruci. Izgleda da sam našao postolja ali ako se to ne realizira javim ti se ;)
73

Željko 9a4na

9A4NA

Citat: 9A4NA  u 01. Travanj 2019, 16:01:29
Pozdrav morseljupci.
Novi vrlo stari taster na stolu. Spreman za restauraciju.
Vibroplex no 4 blue racer iz 1924
Bit će posla ali veseli...
73
9a4na

Updade...
Danas smo se malo zabavili sa starim blue racer-om i rezultat je više nego zadovoljavajući.
Još zamijeniti par vida i napraviti slomljenu ručicu za točke ;)
73
9a4na

9A6WW

Pozdrav Željko,

Iako se tu objavljuju uglavnom slike penzioniranih tastera, evo jednog koji to nije.
Radi se o LTA CRIO ručici, hrastova podloga, navodno pozlaćena (malo je patinirala, hi) i fingerpierces od maslinova drveta, od EA6YG, na žalost SK od 2008. godine, pa se više ne proizvodi. Nabavio sam je za povoljno na jednom od prvih ZRF od jednog OK ham. 

Iako izgleda neodržavano i zapušteno, ručica je itekako aktivna.  Nalazi se na 9A1CMS / 9A1CAL lokaciji (jn86dm) od prvih dana, pa možemo reći da je uz sve klubske članove donekle i ona zaslužna za veliku kolekciju plaketa i pehara koju je klub sakupio u desetak i kusur godina.
Ne mazimo je i ne glancamo, ali i te kako koristimo. Svi 9A1CAL vhf dx-ovi su ulupani kroz ovu ručicu.

Nadam se da će biti u upotrebi još neko vrijeme. A kad svi pređemo na FT8, ispolirat ću je i poslati poštom za kolekciju.

73 Zvonko

9A2JK

Citat: 9A6WW  u 14. Travanj 2019, 18:50:35
...
A kad svi pređemo na FT8, ispolirat ću je i poslati poštom za kolekciju.
CW neće nikad izumrijeti.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4NA

Pozdrav svima,
Nekoliko je novih tastera u kolekciji ali ovaj moram da podijelim sa Vama.
Taster se koristio na lokalnoj željezničkoj pruzi Split - Sinj
Sinjska rera (zvana još i ferata) je uskotračna željeznica koja je od 12. rujna 1903. do šezdesetih godina prošlog stoljeća prometovala između gradova Sinja i Splita i time bila u gospodarskom i socijalnom smislu poveznica između Cetinske krajine i najvećeg hrvatskog grada na jugu. Naziv "rera" u narodu je dobila zbog putnika koji su se vozili njome i pjevali reru, gangu i ojkavicu, pučke pjesme karakteristične za Sinjsku krajinu. U početku su je zbog izgleda i sporosti nazivali šuljarica, potom sinjska željeznica, sinjski vlak, sinjska ferata.
Vrlo lijep taster i posebno vrijedan za ovo područje.
Eto, thanks for your attention ;)
73
9a4na