• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

BUG i ostali tasteri

Autor 9A4NA, 22. Siječanj 2017, 17:09:56

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4NA

Dobro jutro kolege.
Fotografija od najranije jutros.
Svako jutro me dočekaju tasteri u uredu i odmah dan bolji i sve bolje.
Da malo osvježim temu. Ajmo koju sliku tastera da vidimo što ima novoga.
Samo pozitivno!!!!!
73
9a4na

9A4NA

Pozdrav svima.
Da podijelim sa Vama zadovoljstvo i sreću da sam konačno nakon puno godina traženja u kolekciju dodao meni najljepši taster ikada napravljen.
GPO double current morse key iz 1918 godine.
Svako dobro svima, čuvajte zdravlje i samo pozitivno!
73
9a4na

9A6WW

Pozdrav Željko,

Imao sam ga prilike vidjeti jednom "uživo".  Vjerojatno u ono vrijeme najljepši taster koji je bio napravljen. Šteta da nisi uspio nabaviti i originalni okrugli mesingani poklopac s staklenom gornjom pločom, upotpunjuje ljepotu.

73 Zvonko

9A4NA

Zvonko pozdrav,
Hvala što si se javio.
Veseli me da nas ima koje ova tema zanima.
Ovaj taster ima verzija sa staklenim poklopcom a ovaj koji ja imam je sa poklopcem od mesinga.
Izneneadilo me to što je taster ogroman. Skoro kilo i pol i jedan najvećih u mojoj kolekciji.
Ovo je link koji opisuje ovaj taster:
http://www.morsemad.com/dc.htm
73
Željko
9a4na

9A6WW

Jedne godine u FH jedan od gostiju na BCC štandu (zaboravio callsign,  DL) je donio takav taster s glass top window i svi su bili oduševljeni izgledom. Nije bio na prodaju, samo za pokazivanje. Evo, malo sam surfao internetom i mislim da bi ovo moglo biti nešto vrlo slično, pa neka bude priloženo za ilustraciju...

73

9A6WW

Pozdrav svima i sretna nova s  zakašnjenjem,

Ovaj OZ-made taster na slici možda nije za zanemariti...  za unuke i djecu ham-ova, možda zavole CW prije nego krenu  drugim digitalnim stranputicama (hi).

73 Zvonko

9A4NA

Kad te krene.
Još jedan GPO u kolekciji.
Ovaj je bio namjenjen za Britanske kolonije pa je mesing presvučen.
U svakom slučaj prekrasan.
Čak i moja gospođa kaže da je toliko lijep da ga stavim na policu kraj TV-a ;)
73
9a4na

9A4NA

Danas su kod mene u mom malom muzeju telegrafije bili u posjeti Roko 9A3AHQ i Nino 9A3AHY.
Naši najmlađi CW operatori. Iznenadilo me znanje i entuziazam.
Kucaju i primaju kao veliki!
Ugodna ćakula i veselim se ponovnom susretu.
I kada je jednom od njih zazvonio mobitel a ono telegrafija rekoh, to je to! Ima nade za nas!
73
9a4na

9A9EE

Ključna riječ je MUZEJ. Tamo se samo promatra, proučava povijest eksponata i sl.

De ti njima složi VJEŽBALIŠTE gdje će taj entuzijazam pretočiti u vježbanje (za kompom RUFZ, XP, LCWO...) ili uživo (klasičan rad na opsezima, u natjecanjima)... a ne da postanu kolekcionari ili povjesničari razvoja tastera i telegrafije.

Nisam primijetio njihovo sudjelovanje u prošlomjesečnom 9A CW. Možda se varam?

Sve drugo je rekla - kazala. Ili samopromocija. Brojke koje su dostupne bit će dokaz da su kao veliki.

Od sada već davnih vremena pazinskog 3BBW nema više klasnih mladih telegrafista u 9A. Čak ni za njega se više ne čuje...
Eto im izazova da dođu barem do polovice njegovih ostvarenja kao klinca...

NHF!

. .

9A4NA

Roko,
9A3AHQ u zimskom kupu cw i ssb za svoje godine extra VELIKI operator.
15.    9A3AHQ   7854    77     2021-01-10 16:54    9A1CIG    LOW    P    Y    M
Momcima kao njemu i sličnima treba dati potporu u svakom pogledu.
Sve drugo je rekla - kazala.
73 9a4na
NHF
..

9A9EE

Čestitam mu!
Tako treba. Nisam QRV od vremena nepriznatih nepravdi u tim natjecanjima.

Koliko od toga CW QSO?

. .

9A4NA

Pozdrav kolege,
Kolekcija tastera (tipkala), bug-ova, ručica, fotografija, telegrafa a i ostalih stvari koje su vezane za povijest telegrafije raste iz dana u dan.
Danas mi je došao ovaj telegrafski uređaj koji želim da podijelim sa Vama. Nemogu opisati kako sam sretan da sam uspio naći jedan ovakav kompletan u ovakvom stanju.
Kako se skupilo dosta toga mislim da bi bilo dobro, a o tome razmišljam već duže vremena da napravim jedan virtualni online muzej sa fotografijama i opisom predmeta.
Ono što bi zamolio jeste da ako ima netko koga zanima ova tematika a ima iskustva u web design-u u smislu virtulane prezentacije predmeta da se javi. Također ako ima zainteresiranih za ovaj projekt i želi sudjelovati sa svojim znanjem a i predmetima iz povjesti telegrafije javite se. I na kraju ako ima netko u HRS-u koji ima sluha za ovakve stvari bilo bi mi izuzetno drago da se javi.
Unaprijed zahvalan.
73
Željko 9a4na
0994830711
curkovic1970@gmail.com

9A4NA

Pozdrav svima,
Nije me bilo neko vrijeme sa telegrafijom pa rekoh da se javim.
Nekoliko kolega mi se javilo glede mog zadnjeg posta a u svezi očuvanja povijesti telegrafije na našim prostorima i budemo nešto napravili.
Iz HRS-a ni .-
U svakom slučaju ako ima zainteresiranih javite se biće mi drago.
U međuvremenu ukoliko je netko zainteresiran za pogledati moj mali muzej nalazi se u Splitu i vrata su otvorena.
Radno vrijeme je od 08 - 16 radnim danom pon - pet. Ulaz besplatan plus ja platim kavu ;)
curkovic1970@gmail.com
0994830711
73
Željko
9a4na

9A2JK

Željko (i svi drugi),

čestitam na trudu i lijepoj kolekciji. Vidi se da je uloženo mnogo ljubavi i volje (o novcima da ne govorim).

Radi izbjegavanja zabune i skretanja s teme, ja ne zastupam HRS, osim samoga sebe, jer i ja sam HRS. 
Kao i ti i kao ''Nekoliko kolega koji se javilo glede tvog zadnjeg posta a u svezi očuvanja povijesti telegrafije na našim prostorima''.

Odlična ideja, a po kojoj nešto mogu napraviti samo članovi HRS-a. Kao urednik
ove web stranice rado bi objavio nešto na tu temu.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4NA

Samo da se javim...
Ovakav je bio na titaniku...
73
9a4na