• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

BUG i ostali tasteri

Autor 9A4NA, 22. Siječanj 2017, 17:09:56

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A4NA

Stari njemački camelback key
W1TP, Tom Perera, kojeg sam upoznao u Friedrichshafen-u a koji je sakupio vjerujem najviše tastera u svijetu za ovaj taster kaže:
EXTREMELY EARLY GERMAN LAND-LINE CAMELBACK KEY
Više o ovom tasteru a općenito o Tomovim tasterima na linku:
http://w1tp.com/im1000b.htm
73
9a4na

9A4NA

Još jedan W.T.8AMP No.2 MK III
Za ovaj taster je interesantna priča jer isto ima "caku" i da je iz "AKL-a" preko Đure došao do mene.   ;) ;) ;D
Ovaj ima orginalno dugme.
Meni jako drag i ugodan za korištenje.
73
9a4na

9A4NA

JTs-RTG-01
73
9a4na

9A4NA

Netko je nekada imao vremena da napravi bug?
Home made.
Evo ga... netko je u Splitu imao vremena i volje i napravio jednog.
Ako mene pitate... svaka čast i kapa dolje!
Ako slučajno tko zna tko je autor bilo bi mi drago da mi javite...
73
9a4na

9A4NA

Taster za obuku.
Ugrađena zujalica.
73
9a4na

9A4NA

SPEEDX
MODEL 501
više informacija na:
http://www.radioblvd.com/telegraph_keys.htm
73
9a4na

9A4NA

There was a time when being a telegrapher was an important profession. The telegrapher at the local railway station provided communications outside of many small towns and others, like Western Union or Postal Telegraph ops on the lines or other ops via radio, provided world-wide communications via American Morse (landline) and International Morse (radio) Code. As a professional, the telegrapher usually had his own key - mainly because most railway stations would have only provided a simple straight key bolted to the table. The telegrapher would take his "bug" to work as any craftsman would bring his tools. A delicately adjusted Vibroplex would not be just carried around in your lunch pail,.....you had to have the official Vibroplex Carrying Case. These cases were always available from Vibroplex for around $5.00. They are leatherette covered on the outside and felt lined on the inside with a leather carrying handle. Usually, they will just fit the larger "bugs" like the Original or the Lightning Bug  - the Blue Racer would have ample room in the case. The latch keeps the "bug" safe during transport but the reason for the lock and key is a mystery since it obviously wouldn't protect against thieves taking both the "bug" and the case! Maybe it was just to deter the curious.
73
9a4na

9A3TY

Evo i jedan vintage klasik iz radionice BoDE & BlackBro ...
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Jedan malac iz doba kad je još James Bond radio telegrafijom.  ;D

73
Martin 9A2JK

P.S. Ivo, 9A3TY, može li malo veća slika ovog tvog ljepotana?
Ništ ne vidim iz ove mikro sličice.
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4NA

Drage kolege,
Prešli smo 3000 hitova na ovu temu i drago mi je da nas ima.
Danas nije fotografija tastera na ovu temu nego fotografija prvih telegrafista u gradu Splitu.
Telegrafija je nešto što je nas.. "staru generaciju" fasciniralo i bilo uvjet da položimo klasu i da bi bili u mogućnosti sjesti za radio postaju.
Ja sam ako ne posljednji, onda jedan od tih koji su prošli 6 mjeseci tečaja i polagao C klasu u Splitu davne godine 1985.
To je bilo prije 32 godine!
Tada mi je bilo 15.
Mislite da će se u budućnosti tu nešto promijeniti... NEĆE!
Danas je telegrafija za mlade generacije egzotika, prošlo svršeno vrijeme, past tense, i znam sigurno da ćemo teško naći jednog jedinog malca koji će sjesti 6 mjeseci da nauči telegrafiju isto kao što će te naći malca da će danas radije uzeti staru pisaću mašinu da napiše jedan tekst prije nego što će kao ja sada napisati to tipkovnicom na nekoj stranici.
Zato, čuvajmo povijest i dajmo malcima da se nama radioamaterima pridruže na njima najlakši način i molimo boga da netko od njih uz sve internete, mobitele, tablete odluči ostati i možda, ali samo možda nekada odluči naučiti telegrafiju. 
73
9a4na

9A4NA

Za ovaj taster nisam našao informaciju.
Izgleda rijedak jer ga ni google nije našao ;)
73
9a4na

9A4NA

Za sve ljubitelje telegrafije preporučujem:

https://australiantelegraph.wordpress.com/contents/

73
9a4na

9A4NA

Još jedan vibroplex :)
Pločica je okrenuta za ljevake.
hmmm
73