• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

BUG i ostali tasteri

Autor 9A4NA, 22. Siječanj 2017, 17:09:56

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4NA

Došla nova igračka na stol.
Ima li ga tko? Iskustva? Podešavanje.  Nisam nikad radio sa bug-om.
73
9a4na

9A6AA

Nije lako s običnog elektronca prijeći na bug! To treba naučiti. Uvijek čekaš da "crte" krenu, a ono...
Naš pokojni Daki, 9A2WJ, imao ga je u malom prstu...

Ima dosta uradaka na YouTubu koji obrađuju tu temu:
Npr.:
https://www.youtube.com/watch?v=wyzsjqI9-OY
ili
https://www.youtube.com/watch?v=Y8d13cd5fKg

Sretno.
"DX never sleeps..."

9A3KB

Mladen 9A3FO radi sa BUG tipkalom i to sa lijevom rukom.
Bio sam iznenađen kada sam prvi put vidio. Nagovorio me je
da se prebacim na lijevu ruku ali me nije nagovorio na
BUG tipkalo.

Pitaj ga, siguran sam da će ti savjetom pomoći.
Kontakt:
ctc@hi.ht.hr (www.cw-ctc.com)

Telefon više nemam.

73,
Boro

9A4QV

Boro pozdrav,

nije mi jasno za koji taster si prešao u ljevake?
Ja primarno koristim lijevu ruku za pješaka, desnu za elektronac a pišem lijevom rukom.
Za bug je nekako prirodnije koristiti ga lijevom rukom upravo zbog pozicije točke i crte na samome bugu, barem kod ovoga na slici.
Elektronac je nekako prirodije koristiti pak desnom rukom ili za ljevake promjeniti ručice točka-crta.

Na kraju je sve stvar prakse i vježbe.

QV

9A6WW

Pozdrav,

Interesanto je da ako naučiš kucati na elektronac desnom rukom, možeš kucati i lijevom, samo si prethodno moraš prespojiti kontakte (t.j. zamijeniti točke i povlake). Ljudski mozak radi tu na interesantan način, što nauči desna ruka, zna i lijeva, samo centralno simetrično.

Npr. ja kad sam napravio svoj prvi elektronac, nisam se jako raspititivao na kojoj strani su točke, a na kojoj crte. Nekako mi je izgledalo logičnije da su točke na kažiprstu jer je brži nego palac, i tako se naučio kucati. No ispalo je da je standard obrnut... Sada na tuđim tasterima moram kucati lijevom rukom, ili za desnu presvičati  točka-crta (na novim tasterima to radi software).

No bug je priča za sebe, nikad ga nisam utrenirao, pretpostavljam da je malo teže spojiti naviku kucanja na elektroncu i bugu...

73

9A4NA

Koga zanima.....
Ima li nas još?
Fino bi bilo vidjeti na forumu koji taster.
Ja ću evo, podijeliti sa Vama nešto što sam sakupio u proteklih par godina.
Kako stvari stoje, ja sam zadnja telegrafski aktivna generacija u Splitu. Born in 1970.
Evo jedan, Marconi, montirao ga na drvenu podlogu. Vrlo težak, dobro balansiran a i zbog ležajeva vrlo ugodan za korištenje.
73
9a4na

9A5IP

Željko hvala ti baš je lipo viditi te starine koje su toliko toga odradile ...
evo i jednog mog u prilogu , svakako stariji od mene Hi

9A4NA

Ovu priču sam objavio na jednom CW forumu pa da je podijelim ovde.
When the morse key has the story.
Kada taster ima priču.
Couple of days ago a friend of mine gave me a present. Morse key in the picture. Found out that this morse key was removed from RMS Rangitata.
The RMS Rangitata was an ocean passenger liner, built in 1929, and scrapped in 1962 in Split Croatia. She was operated by the New Zealand Shipping Company between London and Wellington, New Zealand, via the Panama Canal with her two sister ships Rangitiki and Rangitane.
During World War II, in 1940 Rangitata sailed from Liverpool with 113 evacuated children under the Children's Overseas Reception Board CORB scheme on 28 August 1940,bound for New Zealand through the Panama Canal in convoy OB-205, with SS Volendam (carrying children bound for Canada, which was torpedoed), with 113 CORB children arriving safely in New Zealand.
She also operated as a troopship, for example in convoy US1 taking New Zealand troops to the Middle East in January 1940. She had returned to civilian service by 1949
Searching on internet I found picture of crew of the ship.
Please see photo and find First Radio Officer F. W. Fowler, M.B.E.
See old picture of the person who was using this key.
Using this key nowadays is special feeling because this key has thousand stories and secrets to say.
73
Željko
9a4na

9A4NA

Citat: 9A5IP  u 29. Siječanj 2017, 10:26:06
Željko hvala ti baš je lipo viditi te starine koje su toliko toga odradile ...
evo i jednog mog u prilogu , svakako stariji od mene Hi
Super, hvala na javljanju i još jednom tasteru...
Nadam se da nas ima još :)
73
9a4na

9A3KB

Dobra večer Adame,

Evo da ti odgovorim na pitanje.

Ja sam dešnjak i pišem desnom rukom. Pješaka koristim na desnoj ruci ali elektronac
koristim lijevom tako da su mi točke na palcu. Sve što piše 6WW u vezi prelaska sa desne na lijevu ruku
je točno i nisam imao većih problema sa prelaskom na lijevu.
BUG tipkalo sam probao i nije mi išlo pa ga nisam niti nabavljao.

73,
Boro

9A6WW

Car svih pješaka (za sva vremena).

73

9A2JK

Lijepo je vidjeti ove igračke, pa evo onda malo i mojih uz poziv i drugima.
Palite mobitele, aparate, da vidimo i vaše igračke.

Jedan od mojih pješaka služi mi samo za ukras u dnevnom boravku.
Tu i tamo opalim jedan CQ (onako ''na suho''), a radim sa ovim ferarijem
pardon Begali-em.

--...   ...--
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6WW

Martine,

J-38 (slika br.2) je također fantastičan taster. S obzirom na jednostavnost (npr. u usporedbi s Junkerom), ovaj taster je super. Bez obzira na tehničku superiornost Junkera ja sam njega više volio. Dao se tako fino podesiti da si imao dojam da ne kucaš prstima nego telepatijom, hi...  Osim toga kod njega mi se oduvijek sviđalo"tx tuning" kontakt.

Ova tvoja verzija je kombinirana od par različitih genaracija J-38. Vidim da je ručica i postolje iz novije verzije, t.j. žejezno. Ja sam imao kompletno mesinganu verziju, ali mi se nažaost "potrošila", ručica se slomila valjda zbog neke greške u proizvodnji pa sam je poslije zamijenio željeznom (kombinirao ko i ti). Valjda je tijekom rata mesing postao presukup za tastere pa su se prebacili na ove željezne. No i ta verzija je bila super. Inače moja original verzija je imala crnu bakelitnu podlogu, ova tvoja je slična, ali koliko se sjećam mojeg tastera nije bila ovako zaobljena na rubovima ....

Pozdrav CW-jašima
Zvonko

9A2JK

Zvonko,

ja samo ovoga mojega sa slike kupio u Friedrichshafenu, ovakvog kakav je, zato jer mi
se vizualno svidio. Dodao sam samo drvenu podlogu.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A4NA

#4 REDIFON ustvari junker. Kako bi rekli car od tastera. Taj kuca sam... samo mu operator pomaže :)
73
9a4na