• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Logotip HRS-a

Autor 9A2JK, 11. Listopad 2016, 19:28:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6WW

Nekom je estetika bitna, nekom nije. Smisao za lijepo ili imaš ili nemaš. Meni je bitno da savez ima logo koji se može ukomponirati u QSL kartu a da ne upropastiš komoziciju.

Tema diskusije je koju je Martin otvorio je logo, pa molim da ostale "bitnije" probleme saveza ostavite za neki drugi topic. Naravno da ima more drugih problema u HRS, ali problemi se rješavaju jedan po jedan a ne globalno. Najljepše je reći da, trebalo bi, ali pustimo to, ima važnijih problema... najbolji način da se nikad ništa ne započne ("ajde da mi prvo riješimo pitanje mira u svijetu!").

Naravno da se promjenama statuta bavi skupština, ali nije mi jasno što to znači za ovu skupštinu prekasno, a za slijedeću prerano ? Nikad ? Inicijativa i javna diskusija se uvijek može pokrenuti pa je sljedeće vodstvo treba razmotriti. Moj je prijedlog novom vodstvu da se raspiše javni natječaj za logo, pa neka sa pristiglim prijedlozima pozabavi komisija koja će rješenje predložiti slijedećoj skupštini. Bolje je i za godinu dana nego nikad.

73

9A3IV

Joj, pa kakva su to mišljenja. Užas. Zato što znak ima tradicionalni hrvatski pleter da je prenakićen. Što, da stavimo crvenu zvezdu petokraku onda se nebi bunili. I niste se bunili 45 godina. Politička oznaka na jednoj organizaciji koja (sjetite se ham spirita svi koji ste zaboravili) izričito NE dijeli ljude po politici. A sad smeta HRVATSKI PLETER. Nemam riječi.

Ali ono što je interesantno, nitko nije reagirao na komentar da se nemože doći do kvalitetnog znaka HRS-a da se stavi na QSL-ke, da se naprave značice. tiskani materijali. Čekao sam da vidim hoće li biti prijedlog ali nitko ništa.  Samo se zna kritizirati i biti protiv a nešto konkretno predložiti. Jok. Pa opet moram ja. U gornjem lijevom kutu je znak HRS-a. Kad se stavi pokazivač na njega pojavi se izbornik koji ti ponudi skidanje znaka u visokoj rezoluciji. I svako tko ga treba ga skine i prilagodi.

Netreba nikakava lova, možda koja linija koda i svi sretni.

73 damir
SVE ILI NIŠTA

9A2JK

Nikome ne smeta hrvatski pleter, niti drugi nacionalni simboli. Jednostavno mi u Hrvatskoj
ne moramo biti ekstra posebni, drugim riječima treba nam prepoznatljiv radioamaterski znak.
To znači znak u stilu kakav imaju i svi drugi nacionalni radioamaterski savezi. Takav znak,
čak da se u njega i ukomponira neki naš, hrvatski prepoznatljiv simbol, moguće je dizajnirati
da bude jednostavan, u radioamaterskom stilu i, ponavljam, da ima neki naš, hrvatski
prepoznatljiv simbol.

Isticanje nacionalnih simbola svugdje i na svakom mjestu nije dobro. Prema nacionalnim
simbolima treba se odnositi sa poštovanjem. Poštovanje definitivno nije stavljati ih na
mjesta gdje ne pripadaju. Pogledajte web stranicu Vlade Republike Hrvatske – nema
zastave (i ne treba, niti smije biti na toj web stranici). Ili pogledajte web stranicu Ureda
Predsjednice Republike Hrvatske – nema niti državnog grba niti državne zastave. Zašto?
Zato jer im na toj web stranici nije mjesto.

Toliko o politici u znaku Hrvatskog radioamaterskog saveza.

I ne slažem se da je kasno ili rano raspravljati o znaku, niti da je to nevažna stvar.
Primimo se posla, riješimo ''male stvari'', pa kad riješimo puno ''malih stvari'', velike će
riješiti same po sebi.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3IV

Uopće mi nije jasno zašto bi mi trebali imati znak u stilu svih drugih????? Zašto??? Pa mi smo posebni. I svatko je poseban na svoj način. Čovjek, savez, država. zato imamo i različite znakove da bi se razlikovali. Apsolutno sam protiv i gadi i se i pomisao da se utopim u gomilu. naravno, kad bi Martin promijenio svoje ime da bude u skladu samnom možda bi ja promijenio mišljenje. I kad bi svi promijenili svoja imena da budu u skladu samnom.....

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9A6WW

Damire, nisi shvatio ništa od mojeg pisanja.

Može na logotipu biti hrvatski pleter, hrvatski grb, ili što god želiš. Može biti i poseban, ne treba biti "tipski". Samo neka izvedba logo bude u skladu s nekim minimalnim estetskim kriterijima. Nisam pričao o sadržaju, nego o estetskoj formi (u ovom slučaju forma je bitna). Trenutni logo je očajno likovno rješenje bez obzira na elemente sadržaja (ljudi koji se bave likovnim dizajnom sigurno će ti reći isto), i nema tih novaca za koje bi ga stavio na svoju QSL kartu. Ja volim lijepo.

73

9A3IV

Trenutni logo je očajno likovno rješenje?????? Na svakog čovjeka koji se bavi likovnim dizajnom koji će to reći ja ću ti dovesti bar tri koji imaju drugačije mišljenje. I obrnuto. Danas se ne rade više auti sa krilima kao u pedesetima. A to je onda bolo vrhunsko rješenje. Današnji auti za 50 godina će izgledati smiješno. tako da dizajn nečega je stvar ukusa pojedinca, trenutnog vremena, situacije, da li si slijep na boje ili ne. Tako da ne držim do mišljenja nekih koji se bave estetikom. Danas je ovako, sutra onako. Dizajn i kvaliteta dizajna su nešto u oblacima, neuhvatljivo. Svi veliki majstori slikarstva su umrli od gladi, nitko nije htio kupovati njihove slike a danas im vrijede milione. Što se promijenilo??????? Slike sigurno nisu.

Tako da ti argument "ljudi koji se bave dizajnom" baš ne drži vodu

73 Damir
SVE ILI NIŠTA

9A6AA

Citat: 9A2JK  u 14. Listopad 2016, 17:28:08
...
Pogledajte web stranicu Vlade Republike Hrvatske – nema
zastave (i ne treba, niti smije biti na toj web stranici). Ili pogledajte web stranicu Ureda
Predsjednice Republike Hrvatske – nema niti državnog grba niti državne zastave. Zašto?
Zato jer im na toj web stranici nije mjesto...

Martine,
Uporaba grba i zastave regulirana je Zakonom. Grb ide u (na) sve državne (i sl.) institucije.
Predsjednica je "institucija" i ima svoj grb koji je izveden iz hrvatskog povijesnog grba. To je i te kakav nacionalni simbol.

No, to nema ama baš nikakve veze s temom.

Nikada se ništa nije riješilo na Forumu.
I veliki si optimist kada smatraš da će se, rješavajući puno ''malih stvari'', velike riješiti same po seb.

U životu i nije baš tako.
"DX never sleeps..."

9A2JK

Citat: 9A6AA  u 14. Listopad 2016, 22:13:42

Martine,
Uporaba grba i zastave regulirana je Zakonom. Grb ide u (na) sve državne (i sl.) institucije.
Predsjednica je "institucija" i ima svoj grb koji je izveden iz hrvatskog povijesnog grba. To je i te kakav nacionalni simbol.

No, to nema ama baš nikakve veze s temom.

Velike veze s temom nema, ali mislim da ima kad se inzistira da u znaku Hrvatskog
radioamaterskog saveza, moramo imati ''hrvatske prepoznatljive simbole''. Ja mislim da ne
trebamo, ali moguće je dizajnirati znak HRS tako da bude radioamaterski, jednostavan i ima
neki naš, prepoznatljiv, simbol.

Citat: 9A6AA  u 14. Listopad 2016, 22:13:42

Nikada se ništa nije riješilo na Forumu.
I veliki si optimist kada smatraš da će se, rješavajući puno ''malih stvari'', velike riješiti same po seb.

U životu i nije baš tako.

Emire, u pravu si kad kažeš da sam optimist. Moje životno iskustvo je rješavati ''male stvari'',
koje mogu jednostavno i relativno lako riješiti. I kad riješim ''male stvari'', najednom
''veliki problem'' postaje puno, puno lakše rješiv. ''Velik problem'' ne mogu riješiti i onda mi
ostaje što? Lapradati kao eto ovo, pa ono, pa su ovi, pa su oni ... i ništa ne činiti. Zato činim
ono što mogu, male i jednostavne stvari. U mojih preko 6 desetljeća pokazalo se kao ispravan
pristup.

73
Martin 9A2JK

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 15. Listopad 2016, 09:10:03
ali moguće je dizajnirati znak HRS tako da bude radioamaterski, jednostavan i ima

Na koga misliš kad kažeš "mi" ?

Ako želiš da znak bude čisto radioamaterski bez ikakvih nacionalnih oznaka slobodno odi u Liberland ili u Neutraliju pa probaj tamo realizirati taj projekt.

Kompliciran znak? Pa gdje ćeš jednostavnijeg? Sastoji se od samo tri dijela : pletera kao nacionalnog simbola, otvorenog titrajnog kruga kao radioamaterskog simbola i teksta-naziva saveza.

Ne uklapa vam se u dizajn qslke? Nemojte ga staviti ili prilagodite dizajn vaše qslke.
Sporo se napravi značka? Odite kod nekoga tko ima brži stroj za izradu istih ili je unaprijed naručite.

Nadam se da je svima jasno da je jedino što tu nedostaje javna objava logotipa u, za grafičke stručnjake, prihvatljivom (vektorskom) obliku. Ako se ne varam .eps .cdr i tako to.
73 de Ivo, 9A3TY

9A6WW

9a3ty:
Citat:Citat: 9A2JK - Danas u 09:10:03
ali moguće je dizajnirati znak HRS tako da bude radioamaterski, jednostavan i ima
(Kraj citata)
Na koga misliš kad kažeš "mi" ?

Kaži mi gdje ti tu vidiš da je Martin napisao "mi" ? I ne samo u citatu nego u cijelom svom postu a i prethodnima. Koliko ja vidim on govori u svoje ime (jednini) pa mu ne treba podmetati nešto što nije napisao.

Svako od nas je ovdje napisao što misli, u svoje ime i vjerujem (bar većina) u dobroj namjeri.

Ne radi se o grafičkom formatu nego o nezgrapnom rješenju. Ja i dalje mislim da je logo hrs ružan i da ga treba mijenjati.

Lijep pozdrav
Zvonko
P.S. post skraćen i promijenjen u cca 18 h, pisalo je par rečenica previše...

9A3TY

Zvonko, zajednički (hrvatski) jezik bi trebao služiti da se razumijemo ali vidim da ni to ovdje ne ide.
NAŠ je posvojna zamjenica. Posvojne zamjenice odgovaraju na pitanja čiji? čija? čije?
Kad netko na ovom forumu napiše NAŠ ja smatram da misli na radioamatere članove članica HRS-a.
A kad netko kaže NAŠ onda to znači da smo MI vlasnici.
Eto gdje je MI u Martinovom postu.

I da, ovdje svatko iznosi SVOJE mišljenje jer ovo nije službeni forum pa da netko iznosi nečije (grupno) mišljenje  ;D
73 de Ivo, 9A3TY

9A6C

Ajde ljudi, nemojmo se potezati oko ovoga.

U krajnoj liniji, može se novom rukovodstvu postaviti zadatak da ovo stavi na tapet - skupštinskom odlukom. Lijepo se anketira članstvo na temu d ali nam promjena treba ili ne, ako treba onda natječaj za idejno rješenje, izbor i nekakva nagrada i čiča-miča završila priča.

A onda da vidimo koga će vraga ti ljudi raditi i ušto će trošiti novce od članarine, osim na dnevnice i kilometražu za obilazak terena i dolazak na sastanke koj se mogu obaviti i preko SKYPE. Bilo bi lijepo znati koliko su u tom smislu - uključivo i sokiće - koštali sastanci IO.

OK, opet sam OFFTOPIC, ali ko može odolit, a ipak sam začinio s logotipom da me ne obezglavi okrutna ruka našeg omiljenog moderatora :D
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A2JK

Logo, bilo čega ili koga, mora biti jednostavan da ga dijete u vrtiću zna nacrtati.
U prilogu je slika onoga što imaju drugi savezi.

Tu je i gruba skica kako bi mogao izgledati logo Hrvatskog radioamaterskog saveza.
Niti sam ja dizanjer, niti je ovo moj prijedlog. Ovo je samo skica mogućih jednostavnih
rješenja. Siguran sam da bi dizanjer to napravio puno ljepše, a da bude jednostavno
i primjereno radioamaterskom savezu.

73
Martin 9A2JK

9A3IV

Ma, jesi dosadan. Daj odustani. Stvarno si ga pretjerao. Učlani se u neki drugi savez i HRS ostavi na miru. Puno sam stvari dizajnirao, da li sam zbog toga dizajner, neznam. Nije ni bitno. Potpuno si u krivu a nitko drugi ti nema hrabrosti to reći. Ja ti kažem.

Usput, glasanje je zablokirano. naravno. zašto se čudim tome????
SVE ILI NIŠTA

9A2JK

9A3IV, ne moraš se složiti s mojim mišljenjem. Ja to niti ne očekujem, a bila bi katastrofa kad
bi svi jednako mislili. Nego, koja je to hrabrost meni reći da sam u krivu?
No to nije važno. Reci ti meni zašto sam ja u krivu?
Ja sam jasno izrekao svoj razlog za promjenu loga
– logo treba biti jednostavan, kao što je to kod mnogih drugih saveza.

Citat: 9A3IV  u 04. Studeni 2016, 23:06:54
Usput, glasanje je zablokirano. naravno. zašto se čudim tome? ???

Naravno da glasanje nije blokirano. Da bi vidio anketu treba učiniti ono što se u takvim slučajevima
radi, a to je prijava u sustav.
Usput, anketa je otvorena sve do prije Martinja. Na Martinje sam zauzet ''važnijim'' stvarima.  ;)

73
Martin 9A2JK