• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Logotip HRS-a

Autor 9A2JK, 11. Listopad 2016, 19:28:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3IV

kao što je već netko rekao, logo HRS-a je jednostavan. Sastoji se od tri dijela, od kojih je jedan HRVATSKI PLETER. Činjenica je da tebi smeta hrvatski pleter a ne nešto drugo. I zato se nemoj skrivati iza toga da logo bude "jednostavan". Da, u krivu si jer pokušavaš maknuti Hrvatski pleter, nešto što je originalno Hrvatsko iz znaka Hrvatskog radioamaterskog saveza. I to prodaješ pod formom "pojednostavljenja". I zato da budemo u skladu sa drugim savezima. Što mene briga za druge saveze i da budem u skladu sa njima???? neka oni budu u skladu samnom.

Već sam jednom rekao, kad budeš u skladu samnom pa promijeniš ime u Damir onda ću se složiti sa tobom. Jednostavno je, kratko, a ipak posebno. I po abecedi je D prije M. Sve razlozi da promijeniš ime.

Vjerojatno bi i dalje želio biti član SRJ jer on je isto imao jednostavan logo. A, živiš u lošem vremenu za sebe
SVE ILI NIŠTA

9A3LI

Dečki moji, a na čemu si ti, sve rvat do rvata, logo, pleter i ograda od pletenog pruća.
Ma, dobro još logo ali ona neka naša diploma sa nekom babom kaj na cicama ima parabole, ee to je radio-amaterka prava !
I da, logo je nakarada sa pleterom, zadovoljan?
:P

9A2Z

Autor: 9A2JK
«  : Danas u 08:54:32 »

Citat:Naravno da glasanje nije blokirano. Da bi vidio anketu treba učiniti ono što se u takvim slučajevima
radi, a to je prijava u sustav.
Usput, anketa je otvorena sve do prije Martinja. Na Martinje sam zauzet ''važnijim'' stvarima.

+++++++++

Slažem se sa tobom Martine

Prema anketi, većina je za promjenu logotipa HRS-a. Vjerujem da će se to i ostvariti u skoroj budućnosti.
Oni tvoji prijedlozi sa sličicama su sasvim OK, uz malu "doradu stručnjaka"  ;)

A kaj se tiče Martinja i ovdje u Varaždinskoj Županiji bude opet veselo kao i svake godine.
Mogu ti reći da bude dobro vino  ;D

Sretan ti Imendan Martin  8)

Stjepan, 9A2Z

++++++++++++

9A2JK

Stjepane, hvala na čestitkama.
Vratimo se na temu. Oni moji prijedlozi i nisu pravi prijedlozi. Ono je samo onako,
da se vidi kako bi to moglo biti. Ja bih da se angažira neko tko ima smisla za dizajn
i još kad bi to bio netko iz naših redova... i nemam ja ništa protiv pletera, ali to ne
vrijedi ovdje objašnjavati, niti je potrebno.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3IV

Nisi protiv pletera????? Ni jedan tvoj prijedlog ne sadrži pleter. Očito sam nešto krivo shvatio. A što se može, neznam čitati između redaka i čitati misli. Shvatio sam da želiš izbaciti pleter
SVE ILI NIŠTA

9A3LI

Citat: 9A3IV  u 05. Studeni 2016, 21:14:36
Nisi protiv pletera????? Ni jedan tvoj prijedlog ne sadrži pleter. Očito sam nešto krivo shvatio. A što se može, neznam čitati između redaka i čitati misli. Shvatio sam da želiš izbaciti pleter

Kaj je to pleter?
bakrena, mesingana, aluminijska pletenica za žičanu antenu ?
???

9A2Z

Citat: 9A3LI  u 05. Studeni 2016, 22:46:25
Citat: 9A3IV  u 05. Studeni 2016, 21:14:36

Kaj je to pleter?
bakrena, mesingana, aluminijska pletenica za žičanu antenu ?
???

U pravu si. Treba napisati Hrvatski pleter, to je već druga priča  ;)

Možda treba i ovo pročitati ?
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatski_pleter

Gledajući značke nekih saveza, nisam primjetio da imaju na sebi istaknuti Hrvatski pleter.

Hrvatski pleter možemo vidjeti na pločama Ministarstava i nekih državnih tijela.
To su: tijela državne uprave (ministarstva, policije, državne upravne organizacije, središnji državni uredi, uredi državne uprave u županijama), pravosudna tijela (sudovi, državna odvjetništva), druga državna tijela - stručna služba Hrvatskog sabora, Ureda predsjednika Republike Hrvatske, stručna služba i uredi Vlade Republike Hrvatske, stručna služba Ustavnoga suda Republike Hrvatske, Državni ured za reviziju i druga tijela koja se osnivaju za obavljanje državne službe.
Tu je i mjesto Hrvatskom pleteru.

++++++++++

9A3TY

Dečki, svi znamo da su ukusi različiti. Isto tako znamo da su domoljubni osjećaji kod svakog pojedinca drugačiji. Nekome je više stalo a nekome uopće nije stalo jer mu je potpuno svejedno da li se njegova domovina zove Hrvatska ili nekako drugačije. Reći kako je pleteru mjesto samo na državnim institucijama dovoljno govori o onome tko je to izrekao.

Martinov prikaz znakova drugih saveza zorno prikazuje uniformiranost, bezličnost, izostanak mašte. I sad bi ono jedino što nas razlikuje od njih izbacio i ukalupio nas u tu bezličnost ?! Najbolji primjer kako stvari ne trebaju biti uniformirane su qsl karte. Kad smo u klubu imali bezlične jednostavne qsl karte nitko nam se nije javio niti išta komentirao. No kad smo počeli slati full color s prekrasnim slikama Lijepe naše (i nešto naše skromne opreme / instalacije) odmah su počeli stizati mailovi pohvale i divljenja.

Biti drugačiji nije ništa loše. Biti korak ispred drugih isto tako. Biti domoljub ne znači da mrziš druge.
Kad na ulicama Sjedinjenih amaričkih država svi mašu njihovim zastavama onda je to super a kad netko od nas mahne našom zastavom (ili Hrvatskim pleterom) onda je odmah nacionalista (u negativnom smislu riječi) i ugrožava druge. Kakva su to dvostruka mjerila?

Eh da, skrivanje iza 'lošeg dizajna' je tako prozirno. Recite otvoreno da ste protiv Hrvatskog pletera pa da idemo dalje, nismo mala djeca. 
73 de Ivo, 9A3TY

9A4QV

Ivo, ne bih se složio sa tobom, ovaj put si otišao totalno u krivom smjeru.
To da se o ukusima ne raspravlja, to svi pjevamo odavno.
Ono o čemu se može raspravljati je dizajn i praktičnost.

Što se dizajna tiče, ne moraš biti dizajner, ali ako pogledaš koliko hrvatskih brendova, reklama i svega što je prepoznatljivo u svijetu a asocira na Hrvatsku ima pleter a koliko prepoznatljive hrvatske kockice onda ćeš jednostavno zaključiti što dizajneri misle o tome.
Šta god uzmeš u ruke a proizvod je Hratske ima neki crveno bijeli obris i kockice.

Što s praktičnosti tiče i nekog vektorskog prikaza, definitivno je jednostavnije složiti kockice i opet biti prepoznatljiv i domoljub.

To da čovjek nije domoljub jer mu se dizajnerski ne sviđa pleter je mogu reći slobodno bedastoća. Pa vidi se iz priloženih prijedloga da je kockica i crveno bijela boja prisutna na skicama koje je Martin priložio.

A sad, zašto ne biti drugačiji... a zašto ti ne pozivaš CQ na 3450 KHz a svi ostali pozivaju CQ od 3500-3800 Khz.

9A3LI

Citat: 9A2Z  u 06. Studeni 2016, 01:59:34

U pravu si. Treba napisati Hrvatski pleter, to je već druga priča  ;)

Možda treba i ovo pročitati ?
https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatski_pleter

Hvala, pročitao, sad sam pametniji,
e sad jel Hrvatski ili keltsko orjentalni stil neprekinutog kola je isto diskutabilno.
No, sa pleterom ili bez njega moja antena za 40m band mi ne dela dobro na 30m bandu, štaš..
Kao radio-amateri, tj. grupa ljudi koja ne poznaje granice mislio sam da smo prerasli
nacionalistička sXXXa i ostavili to daleko iza sebe.
Daj me podsjeti jel u bivšoj državi savezni ili republički logo bil omotan sa zlatnim Slavonskim klasjem?
Nekaj baš ne pamtim, pamtim neku jubilarnu značku u tom sitlu ali nekak mi je mutno,
( valjda od gemišta.)
;D
I da, podržavam jednostavni logo bez nepotrebnog "pletera" ma što on značio.
Vjerojatno je zlatno klasje moralo biti zamjenjeno sa nekom "gmo" inaćicom!
;)

9A3TY

Citat: 9a4qv  u 06. Studeni 2016, 11:01:40
Pa vidi se iz priloženih prijedloga da je kockica i crveno bijela boja prisutna na skicama koje je Martin priložio.

Adame, ne znam da li ti vidiš neke drugačije sličice ali na ovima što ih ja gledam nema ni trunke bijele boje, a kamoli bijelog kvadratića. Da ima - ja sretan i zadvoljan  ;D
Problem će samo biti objasniti što takav simbol predstavlja. A ako ništa ne predstavlja onda nije simbol.
Kvadratići bi možda mogli predstavljati uređaj i pojačalo ili swr metar. Propisno uzemljeni i priključeni na antenu   ;D
Nisam dizajner niti umjetnik ali znam da svaka kreacija ima svoju priču i nešto predstavlja.

Jednostavnost ili jednostavnost uz inovativnost? Biram ovo drugo.
Svi logotipi radioamaterskih saveza isti ili sa svojim posebnostima? Biram ovo drugo.

P.S. Ako sam zbog stečenog dojma zastranio - ispričavam se ali smatram da je normalno da nam u logou nacionalnog saveza bude i simbol nacionalnog identiteta. To nije nikakvo nacionalističko sXXXe. Zar ponovno ne smijemo javno iskazivati tko smo i što smo?
73 de Ivo, 9A3TY

9A2BX

Jednostavno, međunarodno prepoznatljivo, ponosno.
Hrvatsko!

9A2VX

Članak 6. Statuta HRS definita ZNAK HRSa!
Kasnije se spominje da logotip HRS-a ima isti oblik znaka ili da se znak ujedno koristi kao logotip.

Logotip se najčešće prikazuje na službenim dopisima, kovertama itd. On zaista ne treba biti kao i ZNAK HRS-a

Kako se ovdje priča o logotipu, primjer lijepog logotipa imate ako navratite na CRO CC stranicu ( ne znam tko je autor ali je lijepo osmišljen...)

Ako pričamo o znaku, onda na vrhu stranice HRS, baš i nije onakav kako su ga opisali.
Dakle zlatni pleter se niti ne primjećuje, već su neke zamrljane žute crtice.
Inače povijesno zaista je jedan od prvih hrvatskih simbola pleter iako mnogima to smeta.. ( Krstionice, križevi , itd . Pa vi u Zadru i Ninu to najbolje znate. Ne moram vam ja o tome pričati.)
Da li pečat zadržava formu znaka, ja to zaista ne znam. Nisam baš imao puno šanse vidjeti pečat HRS-a

Logotip svakako treba mijenjati jer nije potrebno imati i znak i logotip isti...
Znak je znak i  složili se mi ili ne , on je karakteristika ZAJEDNICE UDRUGA, a ne svake udruge posebice. On treba imati i obilježje države, ne samo interesne grupe. Kakve će znakove, logotipove i pečate imati udruge, ovisi o njima...
Pozdrav Zvone 9a2vx

9A2VX

Logotip CRO CC

9A1AA

Zvone, autor toga CRO CC logotipa je Mate, 9A4M.
73, Ivo 9A1AA