• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Rad HRS-a

Autor 9A3TY, 06. Travanj 2016, 10:40:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2M

Martine, čestitam na novim đozlucima i želim ti da te dugo služe.

Ali možda nisu pogodili dioptriju? To je popis za 2022. a ne za 2023.

Možda se ove godine nešto promijenilo?

I zašto još nema novog popisa za 2023. ?

73 de 9A2M, Hrvoje

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 07. Rujan 2023, 18:05:48
Nego, koliko vidim (imam nove đozluke), tvoj klub broji samo 10 (deset) članova!
Radiš li ti što s osnovnoškolcima?

Napad je najbolja obrana?
E moj Martine, što nisi tako pitao Perčina i ekipu gdje su ti mladi koje oni svake godine poslikavaju ? Trideset ih položi svake godine a u eteru jedva da ima koga čuti. Što njih ne pitaš - kakva korist od toga?
Koliko ih se učlanilo u klub i platilo članski doprinos HRS-u? Nema ništa ni od toga. Opet niš koristi. Jel tako?
Ma da rade s klincima koji nikad čuli ništa o tehnici, električnoj struji i sl. ali rade sa srednjoškolcima iz TEHNIČKE škole koji bi odavno trebali znati ohmove zakone i što je to frekvencija tako da ako nakon položenog tečaja nema aktivnosti rezultat uloženog truda je jedna velika nula.

Da parafraziram:  Ako se rada s mladima budeš spominjao, Gospodine, tko će nam ostati?
Baci pogled na sliku. Jel ti izgleda normalno?
I ovdje se savršeno uklapa ona slavna : Para vrti gdje burgija neće.

Zdravi i veseli bili !
73 de Ivo, 9A3TY

9A9EE

Citat: 9A2JK  u 07. Rujan 2023, 18:05:48
Citat: 9A9EE  u 06. Rujan 2023, 21:55:15

Evo krenula i nova školska i nastavna godina... kurikulumi se sada dogovaraju... bilo bi lijepo vidjeti i čuti one klubove, pojedince koji godinama nisu aktivni sa djecom i mladeži da su barem pokušali i kroz  taj sustav...  ništa posebno ni osobno, samo razmišljajući pišem...

Evo, u mojem malom gradu počeli smo u osnovnoj školi raditi pripreme.

Nego, koliko vidim (imam nove đozluke), tvoj klub broji samo 10 (deset) članova!
Radiš li ti što s osnovnoškolcima?

73
Martin 9A2JK
Bravo za vaš rad...
Ne znam otkud ti 10 članova... možda ih toliko želi koristiti usluge HRS-a pa su platili i tu članarinu  ??? ali klub ima nekoliko puta toliko članova...
veći dio djece i mladih ćeš pronaći na jednoj od zadnjih objava na webu (a tamo je dokaz da barem njih ima od spomenutih 10), foto sam možda ja napravio  :o
neke od njih mentorirao, a oni koji još ostali u OŠ pitali ako budemo i ove godine... iskreno, nekak' me prolazi volja za taj dio angažmana kao i za ovaj hobi (što se vidi i u sve češćem pisanju  ;D )

73,

. .

9A2JK

Radioamater je svatko tko je položio radioamaterski ispit.
Svjedodžba o položenom ispitu vrijedi dok je čovjek živ.

Citat: 9A9EE  u 08. Rujan 2023, 09:21:02Ne znam otkud ti 10 članova... možda ih toliko želi koristiti usluge HRS-a pa su platili i tu članarinu  ??? ali klub ima nekoliko puta toliko članova...

Bez brige, znam ja da tvoj klub ima 10 puta više članova i
drago mi je da ima. Podatak o broju sam dobio iz istog izvora
odakle si ti dobio informaciju da u Hrvatskoj nema 2000 radioamatera.

I, usput budi rečeno (tzv. BTW), članski doprinos Savezu nije
plaćanje za ''korištenje usluga''.

73
Martin
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2NO

Kako to misliš da članski doprinos nije plaćanje korištenja usluga... za to bi i trebao služiti.

Ako ne platim članarinu HRS-u nema korištenja usluge QSL biroa, ako platim mogu koristiti uslugu...
Ili ti nekako drugačije definiraš "uslugu". Osim QSL biroa ne vidim ni jednu uslugu koji nudi HRS.

Časopisa nema već odavno, QSL biro radi kako-tako, OK, ima li još neka usluga ili "usluga".
Nema znački, dnevnika, tiskanja QSL karata (osim pozivanja da što nas je više, jeftinije je).
Puna stranica rad s mladima a prosječna dob operatora je preko 50 - 55g. Usluga informacija o članstvu - nema.
Callbook već godinama nije ažuriran ... koje usluge nudi HRS? Informacije o suradnji s HAKOM-om, tek
kad se pojavi na forumu ili negdje drugdje...

73 Dino

9A6ARP

Dino kaj se čudiš,, nikad manje usluga od članarine a članarina raste, uostalom ponavlja se povijest, kako pitaš se , pa Martin ispucava piceke iz topa po nama, kao nekad po turcima, dok se ne odustane od napada.
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A3TY

Čitam zapisnik IO i ne mogu se oteti utisku kako HRS ima dvostruka mjerila :

Kad su u pitanju inozemne putovanja i dnevnice za "odabrane" onda imamo
"Buduće konferencije i dalje će se odvijati uživo - HRS je glasao za uživo"
a kad je riječ o "domaćem terenu" i "raji" onda se donosi odluka o
"održavanju elektroničke skupštine" ( u prijevodu sve pod tepih, nema diskusije, nema javnosti  ) .
Puno ljepše izgleda na izvješću kad se kaže da je u radu skupštine sudjelovalo XX izaslanika nego kad se uživo čeka pola sata da bi se počelo sa krnjim kvorumom jer nema pravog kvoruma.

Neke će šokirati i činjenica da je odlučeno isplatiti otpremninu bivšoj tajnici u iznosu od (samo :-) ) 1.327,23 EUR
Naime, "u slučaju prestanka radnog odnosa zbog odlaska u mirovinu radnik nema pravo na zakonsku otpremninu. No, moguće je ugovoriti ugovorom o radu ili kolektivnim ugovorom, odnosno propisati pravilnikom o radu ili odlukom poslodavca da radnik i u tom slučaju ima pravo na otpremninu."
Bilo bi lijepo da je u zapisniku napisano na temelju čega je odlučeno i zašto baš taj iznos. Kada će kolektivni ugovor, pravilnik o radu i slični dokumenti ugledati svjetlo javnosti?
Posebno jadno izgleda kad se u istom dokumentu osobi koja još nije ni "pustila korjenje" već isplaćuje (maksimalni neoporezivi iznos) 663,62 EUR i to iz vlastitih sredstava !!!  Nije beg cicija. A dogodine su i izbori. Trebat će podrška birokracije. 

Naravno da je i ove godine, prema već ustaljenom režimu, prema HZTK išao program rada za sljedeću godinu koji još uvijek nije potvrdila skupština i naravno da se onda sve svodi na puku formalnost. Ako to nije prejudiciranje rezultata glasovanja i vrijeđanje digniteta zastupnika u skupštini onda ja ne znam što je. I onda se neki čude što ljudi ne dolaze na zasjedanje skupštine. 
Godine prolaze ali HRS ostaje dosljedan. Kao što reče Bandić - izabrali ste me na 4 godine i sad nemate više što pričati (iako Statut HRSa kaže drugačije - ali tko ga je uopće pročitao ?!? ) .

73 de Ivo, 9A3TY

9A3MR

Mi (predsjednik, IO, stručna služba) dužni smo Skupštini podastrijeti plan rada koji je u realnim okvirima. Kako većina sredstava koje troši HRS dolazi od Ministarstva obrazovanja posredstvom HZTK
dok ne dobijemo razrez sredstava za 2024 mi ne znamo sa koliko sredstava ćemo raspolagati i koji programi će nam biti "pokriveni".
Mislim da bi nepoštivanje članova Skupštine bilo kad bi im prezentirali nerealni plan rada/financijski plan kojega bi trebali na novoj skupštini ponovo usvajati u novom, reduciranom, obliku.

Treba nam svima biti jasno ja se javna sredstva ne dobivaju "đuture". Nakon slanja prijedloga programa/fin. plana HZTK tada komisija za razrez sredstava vrednuje elemente programa i određuju što će financirati i u kojem obimu. Da, imaju oni neku okvirnu sumu koju nam mogu dati ali ako nemamo programe koji su adekvatni razrezati će nam manje. Koji su kriteriji (ako koga zanima) može pogledati u Zakonu o tehničkoj kulturi , konkretno  članak 18.

Interesantno je da je taj zakon donesen 1993. i da od onda Ministarstvo i ZTK pjevaju pjesmu "programi namijenjeni mladima" a mi radioamateri "gdje smo mi stari u toj priči?".

Što se tiče inozemnih putovanja i dnevnica za "odabrane" 9A5R je na zasjedanje Konferencije IARU reg1 otišao o svom trošku. Svake godine HRS zatraži u programu sredstva za međunarodnu suradnju i redovito ih dobije u traženom iznosu i za to se mogu i trebaju potrošiti a sve su skladu sa člankom 18. Zakona o teh. kulturi.

Isto tako je i bivša tajnica, kao odgovorna osoba HRS-a, stavila sredstva za otpremninu u financijski plan za ovu godinu i shodno tome je i isplaćena. Kako stvari stoje usput je sebi isplatila i božićnicu i na taj način ispraznila programsku stavku namijenjenu za taj trošak. Novodošla pomoćnica ima pravo na božićnicu ako bude zaposlenica 23.12. i odlučili smo je isplatiti iz vlastitih sredstava HRS-a.

73, Rolando 9A3MR

9A3TY

Rolando,
najprije da ti zahvalim što si odvojio malo svog dragocjenog vremena za ovaj odgovor.

Citat: 9A3MR  u 23. Studeni 2023, 12:24:46
Mi (predsjednik, IO, stručna služba) dužni smo Skupštini podastrijeti plan rada koji je u realnim okvirima. Kako većina sredstava koje troši HRS dolazi od Ministarstva obrazovanja posredstvom HZTK
dok ne dobijemo razrez sredstava za 2024 mi ne znamo sa koliko sredstava ćemo raspolagati i koji programi će nam biti "pokriveni".
Mislim da bi nepoštivanje članova Skupštine bilo kad bi im prezentirali nerealni plan rada/financijski plan kojega bi trebali na novoj skupštini ponovo usvajati u novom, reduciranom, obliku.

Složit ćemo se da se ne slažemo. U čemu je problem da skupština usvoji plan u kojem će biti i više nego što će biti odobreno? Zar je jednom do sada napravljen rebalans? A nije te smetalo kad je trošeno VIŠE nego što je skupština amenovala ?

Što se tiče inozemnih putovanja i dnevnica za "odabrane" 9A5R je na zasjedanje Konferencije IARU reg1 otišao o svom trošku. Svake godine HRS zatraži u programu sredstva za međunarodnu suradnju i redovito ih dobije u traženom iznosu i za to se mogu i trebaju potrošiti a sve su skladu sa člankom 18. Zakona o teh. kulturi.

Baš mi je drago čuti da u našim redovima još uvijek postoje altruisti. Svaka čast. Kapa do poda. Lijepo je i da HRS ima mogućnost glasovati on d fejs of d plejs. Mislim ipak je riječ o toliko bitnim odlukama o kojima ovisi opstojnost saveza, zar ne ?!  ;D  Samo ne znam da li sam propustio vidjeti savjetovanje s bazom oko toga za što će HRS glasovati ili ga nije ni bilo nego smo dobili direktivu kako glasovati ?!

Još kad čujem da ekipa redovno ide u FH o svom trošku počet ću vjerovati da ima nade u bolje sutra.
Ali koliko mi se čini to nije tako, zar ne?! A kako ocjenjujete uspješnost putovanja i opravdanost tih troškova? Nije dovoljno napisati samo "posjet sajmu je bio uspješan".
Što se konkretno nakon sajma promijenilo nabolje? Kakvu korist su imale članice HRSa od tog posjeta?

Isto tako je i bivša tajnica, kao odgovorna osoba HRS-a, stavila sredstva za otpremninu u financijski plan za ovu godinu i shodno tome je i isplaćena. Kako stvari stoje usput je sebi isplatila i božićnicu i na taj način ispraznila programsku stavku namijenjenu za taj trošak.

Ajde da konačno i crno na bijelo vidimo "tko nosi gaće" u HRSu. Pa kako te nije sramota napisati da je ONA stavila sredstva u financijski pan? Ja sam mislio da ga IO predlaže a da ga Skupština usvaja.

Novodošla pomoćnica ima pravo na božićnicu ako bude zaposlenica 23.12. i odlučili smo je isplatiti iz vlastitih sredstava HRS-a.

Vidiš, još više bih cijenio tvoj odgovor da si tu naveo na osnovu čega ima pravo na "božićnicu" i da si dao link na taj službeni dokument da ga konačno možemo vidjeti. Ovako je to samo vaša odluka koja se mogla temeljiti na svemu uključujući i ono od čega pati naše društvo (nepotizam, pogodovanja, ...) .
Zašto nisu na vrijeme zatražena sredstva od HZTKe? Zar to nije nečiji propust? Nek onda taj plati a ne da se velikodušno razbacujete NAŠIM novcem.

Zašto se stalno brinete o pravima a ništa o obvezama djelatnika? Zašto se nagrađuju a ne odrade svoj posao?
Pišete uvjete za zapošljavanje kao fol da se zaposle radioamateri a dobijemo "radioamatere" koji nikad veze odradili nisu i koji se na dokumentima kite pozivnim oznakama a ni radio dozvolu nemaju. Mene je sramota da se u Hrvatskom radioamaterskom savezu tako postupa, ne znam kako tebe nije. Draže bi mi bilo da ste zaposlili nekog tko nema pojma o radiamaterizmu ali da "grize" za kvalitetno odrađeni posao, da radi na uvođenju reda i podizanju kvalitete i reznolikosti usluga članicama. Jer ako nisu tu radi članica HRSa radi koga su?

73 de Ivo, 9A3TY

9A3MR

Ivo, zahvaljujem i ja tebi zbog dragocjenog vremena kojeg trošiš na boljitak svog kluba i HRS-a generalno.

Citat: 9A3TY  u 24. Studeni 2023, 11:34:44

U čemu je problem da skupština usvoji plan u kojem će biti i više nego što će biti odobreno? Zar je jednom do sada napravljen rebalans? A nije te smetalo kad je trošeno VIŠE nego što je skupština amenovala ?

Nisam baš ovo razumio. Znači li to da možemo (IO) Skupštini predočiti godišnji plan "isisan iz prsta" pa da onda, kad saznamo razrez sazovemo novu Skupštinu zbog rebalansa? Ili da IO napravi rebalans? Hoćeš reći da je Skupština
samo "reda radi"?
Kako može HRS potrošiti VIŠE nego što je Skupština amenovala? To bi značilo da smo uprihodili više novca nego nam je bio plan? Ajde da i to vidim, to bi me vrlo veselilo.

Samo ne znam da li sam propustio vidjeti savjetovanje s bazom oko toga za što će HRS glasovati ili ga nije ni bilo nego smo dobili direktivu kako glasovati ?!

Kako to organizirati? Sazvati Skupštinu da bi odlučili hoće li HRS glasati za Floessnera ili Ćehu kao voditelja IARU  reg1 ARG radne grupe i hoće li se logovi nakon kontesta slati u roku 24 sata ili tri dana?
Te stvari se dogovaraju na nivou radnih grupa u okviru HRS-a.

A kako ocjenjujete uspješnost putovanja i opravdanost tih troškova? Nije dovoljno napisati samo "posjet sajmu je bio uspješan".
Što se konkretno nakon sajma promijenilo nabolje? Kakvu korist su imale članice HRSa od tog posjeta?

Otkad sam predsjednik inzistiram da a FH idu mladi. Tako nastojim ubiti dvije muhe jednim udarcem, predstaviti HRS kao savez koji brine o svojoj budućnosti a ujedno najbolje i najperspektivnije od mladih poslati "u svijet" da nauče nešto novo
i postave ljestvice što više.  Mogu li postaviti protupitanje: što bi HRS trebao napraviti u FHN a što bi pomoglo tvome klubu?

Isto tako je i bivša tajnica, kao odgovorna osoba HRS-a, stavila sredstva za otpremninu u financijski plan za ovu godinu i shodno tome je i isplaćena. Kako stvari stoje usput je sebi isplatila i božićnicu i na taj način ispraznila programsku stavku namijenjenu za taj trošak.

Ajde da konačno i crno na bijelo vidimo "tko nosi gaće" u HRSu. Pa kako te nije sramota napisati da je ONA stavila sredstva u financijski pan? Ja sam mislio da ga IO predlaže a da ga Skupština usvaja.

Čudi me da si kao osoba koja pomno prati sve što se događa u HRS-u preskočio zapisnik Skupštine od 23.04. 2022 ( https://www.hamradio.hr/download/ZAPISNIK_redovne_skupstine_23042022.pdf )   gdje se vidi da je NO zaključio a 
Skupština HRS to potvrdila kako sam prekoračio svoje ovlasti kad sam ukinuo neka materijalna prava zaposlenica u programu za 2022 i suspendirao tajnicu kao odgovornu osobu Saveza? Želiš reći da bi trebao postupiti suprotno odlukama Skupštine HRS-a?
Tu ti leži i odgovor na ostala pitanja o brizi za materijalna prava zaposlenica.

73, Rolando 9A3MR

9A3TY

Rolando,

izgleda da je problem kad ima više stvari spomenutih u jednom postu pa idemo probati raŠČistiti jednu po jednu stvar.

Prigodna nagrada djelatniku (Božićnica) nije pravo iz zakona, nego se određuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

Kojim dokumentom je u HRSu određena prigodna nagrada i koji je link na taj dokument da ga možemo vidjeti ?

73 de Ivo, 9A3TY

9A3MR

Ivo,

djelatnice stručne službe  primaju plaću iz proračuna RH i stoga se na njihova primanja primjenjuju odredbe Temeljnog kolektivnog ugovora
kojeg su sa Vladom RH potpisali reprezentativni sindikati javnih službi (većinski) i odredbe tog ugovora važe za sve koji primaju plaću iz proračuna bez obzira jesu li članovi kojeg sindikata ili ne.

Članak 58, točka 5 tog ugovora:

5. Pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora.

Članak 69, točka 2:

2. Pravo na božićnicu pripada svim zaposlenicima koji su na Božić (25. prosinca) u radnom odnosu kod poslodavca, osim zaposlenicima kojima na taj dan prava i obveze iz rada ili u svezi s radom miruju.

Minimalni iznos koji se može isplatiti u skladu sa navedenim temeljnim ugovorom je 1500 HRK za regres i 1500 HRK za božićnicu. Dodatkom Temeljnom kolektivnom ugovoru iz listopada ove godine minimalni iznos se digao na 300 EUR. Točan iznos regresa i božićnice dogovaraju reprezentativni sindikati  prije izglasavanja proračuna RH za narednu godinu pa je iznos koji je prošle godine zatražen za naše dvije zaposlenice u skladu sa postignutim dogovorom te je odobren od strane Ministarstva obrazovanja.

Isto tako, materijalna prava (čitaj plaće i dodaci ) koja će se podastrijeti Skupštini će biti u skladu sa dogovorom sindikati-vlada i odobreni od strane Ministarstva obrazovanja.

Linkove ćeš lako naći, Google je maajka.

73, Rolando 9A3MR

9A3TY

Odlično. Znači riječ je o dokumentu : "Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama"
Konačno da i to saznamo. U prošlosti sam dobio odgovor od HRS-a - obratite se HZTK a od HZTK sam dobio odgovor obratite se HRS-u ili njihovom pravnom zastupniku.
Napredujemo. Jupiiii !

U tom dokumentu piše i :

Članak 32.

1. Poslodavac je dužan voditi evidenciju radnog vremena.

Na koji način HRS vodi evidenciju radnog vremena?
73 de Ivo, 9A3TY

9A3MR

Trenutno HRS ne vodi evidenciju radnog vremena.

73, Rolando 9A3MR

9A3TY

Citat: 9A3MR  u 02. Prosinac 2023, 22:32:36
Trenutno HRS ne vodi evidenciju radnog vremena.

No comment. (Valjda nadzorni odbor prati forum  ;D )

Pitanje : gdje možemo downloadati materijale koje je HRS predao na HZTKin natječaj za sufinanciranje programa javnih potreba RH u tehničkoj kulturi za 2023 i 2024?

73 de Ivo, 9A3TY