• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

HRSVKS

Autor 9A5EX, 15. Siječanj 2010, 14:01:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A5EX

Dobro, sad smo se malo "ohladili".
        Radioamateri bi trebali stvari gledati i malo na drugi način, imati drugačiji pristup glede ove problematike. Pretpostavimo, da se radioamater s vokcem nađe na mjestu tragedije, što on može učiniti? Pretpostavimo da ima input točku gdje će se javiti. Kako će postupiti? Što će nekome javiti, kome? Pretpostavimo da će javiti ( ima "velikih" oštećenja na zgradama, ili "sve" je porušeno. Ima "puno" ozlijeđenih. Na "puno"mjesta  gori plinska instalacija i sl.) Dakle mislim da ste shvatili. Informacije kojima se ne može operativno postupati. Koliko treba vozila HMP? koliko treba vatrogasaca i cisterni? koliko navalnih vozila itd.? Radioamateri nisu kompetentni za ove radnje.
        Radioamateri neće u završnici slati izvješća Predsjedniku HRS-a i Glavnom koordinatoru HRSVKS, jer to nema smisla. Neće po ruševinama izvlačiti povređene ljude, niti gasiti požare. Oni se jednostavno tamo ne smiju ni pojaviti, iz jednostavnog razloga, zbog opasnosti po vlastiti život, biti će udaljeni s mjesta događaja. Zbog toga što nisu educirani niti ovlašteni da to rade.
        Radioamateri će prenositi poruke ovlaštenih osoba koje djeluju sa svojim profesionalnim timovima na terenu, pri tome je bitna poruka PISANOG oblika, i zato se koristi digitalni mod. Sve drugo je igrarija!

9A3IV

Pa, vidiš, ja nisam tvog mišljenja. Prvo što će radio-amateri prenositi biti će glasovna poruka. Radio-amater sa vokcem će javiti glasom nekome što vidi i što se dešava. Nemoj mi reći da vatrogasci, policija, hitna pomoć, tramvajci prenose poruke pisano. Prenose poruke glasom u centar. Tako će i amater sa svojim vokcem biti pridodan nekoj ekipi jer radio-uređaja neće biti dosta za sve. U centru je postaja koja skuplja izvješća i šalje ih dalje. To može biti glasom, ali mislim da na toj razini je bolji prijenos koji daje pisanu poruku. Ali, naročito na početku dok se ne srede osnovne stvari i tu će se poruke prenositi glasom. Zato jer je to najjednostavnije, netreba posebno treniranog čovjeka koji zna raditi sa uređajima. Za pisanu poruku treba uređaj, laptop, pisač. To izvrsno radi na livadi dok lijeva kiša. Papir ću malo zakloniti i pisati običnom olovkom.

Mislim da o ovom tvom mišljenju treba dobro raspraviti. To što si ti koordinator ne znači odmah da je i tvoje mišljenje ispravno. Usput, ne znači ni da je moje mišljenje ispravno. Ali, ti kao koordinator ako pogriješiš u mišljenju zaribat ćeš cijelu mrežu za tko zna koliko godina. Zato dobro razmisli, popričaj sa ljudima, poslušaj što drugi govore. Ja ako pogriješim u mišljenju neću zaribati ništa. Samo će mi se smijati na forumu.

Nesreća samo što se nije dogodila. Neznam kad će se dogoditi, ali znam da sa svakim danom koji prođe je jedan dan bliža. Imaš veliku odgovornost. Kad se nešto desi ( a desit će se) ako radio-amateri dobro odigraju imat će podršku od svih. Ali ako zaribaju neće.

Damir
SVE ILI NIŠTA

9A4OE

Citat: 9A5EX  u 04. Veljača 2010, 14:50:14
        Radioamateri će prenositi poruke ovlaštenih osoba koje djeluju sa svojim profesionalnim timovima na terenu, pri tome je bitna poruka PISANOG oblika, i zato se koristi digitalni mod. Sve drugo je igrarija!

Zeljko ovo sve skupa nema smisla.
Mislim da je greska sto se sustav gradi od krova.
Valjda se je u ovih pet godina uvidjelo sto ne valja. Zasto je prijasnja ekipa ili dio nje odustao od daljnjeg rada?
Kad si pozvao na raspravu, napisi, objavi najprije pravila igre pa da imamo na osnovu cega raspravljati..

Sto se je do sad dalo iscitati.
Radioamateri koji ce biti ukljuceni nece djelovati samostalno po svom nahodjenju nego u sklopu i pozivu CZ (DUSZ).
Postojat ce regionalni centri i tu je otprilike jasno da ce se prema njima slijevati informacije ali je nejasno od koga i na koji nacin.
Dalo se naslutiti da ce to biti terenske ekipe, ali sad me muti ova tvoja citirana recenica sa pocetka.
Reci jasno svima da kad bude netko integriran u sustav tu prestaje famozno dragovoljstvo jer od tog trenutka on postaje obveznik CZ i nema vise hocu necu, jer mu je zakonska obveza da se odazove na poziv.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5EX

Svjestan sam razlićitih mišljenja i stavova. Zato sam i pokrenuo ovu raspravu. Nemam namjeru na nikoga utjecati da ga uvjeravam da drugaćije misli. U ovome sam od 2005. godine, izmjenila su se dva koordinatora, ja sam treći. Vjerovatno da će biti i četvrti.
Plan djelovanja radioamatera u sustavu zaštite i spašavanja ( jeste dobro pročitali? ne spominje se Krizna situacija). Napravljen je temeljem iskustva iz prijašnjih vježbi. Neka netko napravi procjenu stanja sa današnjim danom, na što možemo računati?Kako smo organizirani i koliko? Dali ste svjesni da se radioamateri ne mogu baviti KRIZNIM SITUACIJAMA! Profesionalci se bave uklanjanjem posljedica izazvanih kriznim situacijama. Struktura organizacije djelovanja HRSVKS se morala promjeniti i naći svoje mjesto u društvu.
Evo "jednostavno" pitanje. Da se ovog trenutka desi snažan potres, kome biste se javili? Što biste učinili kao radioamater?
Stvar je komleksna i sa sobom nosi mnoga pitanja. Radioamater je samo jedan čimbenik u svemu tome  i to smatram vrlo važan. Naravno da će radioamater prenositi glasovne poruke, koje će radioamater u regionalnom centaru ipak morati napisati ( ponavljam se). Tko mi može garantirati da će navedeni radioamater s vokcom tamo i biti kad zatreba!? Nitko! U tome je odgovornost. Netko je spomenio brojku 300 radioamatera. Koliko ima županija + gradova + općina = 570. Kako vi to mislite organizirati. Odgovornost? Jel se netko pitao tko će to platiti? Kako opravdati investicije? Odgovornost!? Danas kad nešto kupiš moraš dobro opravdati investitoru, u ovom slučaju DUZS. Što ćemo ponuditi? Komunikacijsku potporu. Dakle sve mora biti transparentno. Nitko nije pitao; zašto to uopće  treba DUZS-u? Vjerujte mi treba! Zato o ovome sada i raspravljamo, da se opet ne ponavljam! Dakle, radioamateri imaju priliku pokazati da znaju, hoće i mogu.

9A3IV

Neznam da li će radio-amateri djelovati po pozivu. Znam da ću ja ako ću biti u prilici uključiti se odmah, bez poziva. I da kad počnem prenositi poruke da nitko neće pitati da li sam tu po pozivu ili ne. Samo će biti bitno mogu li prenjeti poruku ili ne. Kad za 24 ili 48 ili 72 sata profesionalci počnu uspostavljati svoj sistem veza da ću ja kao amater imati manje posla ili se moći i sasvim povući. Pročitajte kako su se amateri ponašali 11/9. Čim se desilo odmah su se uključili. Bez da ih je bilo tko zvao. Pa tko će me zvati kad su sve službe u raspadu? Ne radi pošta, telefoni, mobiteli. Sad će CZ prvo obavjestiti 50 ljudi da obavjeste (pješice, biciklom?) 100 amatera?

Što se tiče same organizacije, ako ima novaca da se uvježbaju 4 ili 6 ljudi u centrima, dobro. Slijedeće godine će se ti novci usmjeriti da se uvježba nešto drugo. Ali, u međuvremenu treba razvijati i ostalo. Za neke stvari netreba puno novaca. Zašto ne dogovoriti frekvencije na 80m/40m/10m/2m koje će biti aktivne i na kojima će se svi koji mogu se javiti. Za to stvarno netrebaju neki novci. Zašto za ovih 5 godina nije napravljen, makar je to stavljeno kao jedan od ciljeva, priručnik za HRSVKS? Recimo kao nešto na http://www.qsl.net/wb3gck/index.htm. Pogledajte na dnu stranice "Individual preparedness" pdf 240 kB. Za to netrebaju neki novci.

Na vježbama sve manje ili više radi. Kad se nešto stvarno desi, onda je pola akumulatora na kondiciranju pa su prazni. Agregat, onaj od 4 kW, koji treba ganjati centar je pokvaren. 30% ljudi fali. Laptopu se raspao hard. To su moja iskustva.

Damir

SVE ILI NIŠTA

9A6NDD

Citat:Zašto ne dogovoriti frekvencije na 80m/40m/10m/2m koje će biti aktivne i na kojima će se svi koji mogu se javiti

S ovim se u potpunosti slažem. Ako se negdje nešto dogodi, netko od nas tko se tamo nađe, znati će na kojoj freq će se moći javiti, a ono što je najvažnije drugi će biti na toj freq i slušati. Dalji korak bi bio procedura da taj koji "nešto" čuje zna kako, gdje i  kome da to prenese, bilo digitalno ili usmeno (fonijom). Smatram da usmeno jedino 100 % znamo da je i prošlo do nekoga (naravno ako taj potvrdi prijem informacije, a dalje je na tom da odradi stvar kako treba).

Imao sam priliku pokrenuti spašavanje na Velebitu, putem mobitela u svega par minuta. Ja sam bio u voćnjaku u mom mjestu, unesrećeni prijatelji na Velebitu, a trebala je stanica u GSS iz Gospića izaći u akciju. Kasnije je uspostavljen  i link lječnik - kolega na Velebitu (koji nije sva sreća bio također povrijeđen). Tako je na sreću bio spašen jedan život. Zanimljivo da je u komunikaciji (pokušaju navođenja spašavatelja na mjesto događaja) bio u uporabi i jedan primitivni uređaj - obična zviždaljka. U planinarskim školama se uči da se zviždaljka koristi u takvim situacijama (noću i svjetlosni signali) i na taj način se ostvaruje komunikacija.

Dakle, radioamateri neće koristiti zviždaljke kada zagusti, koristiti će svatko ono što ima (bilo KV bilo UKV) ali treba dogovoriti neka pravila koja će biti svima poznata (kao što su signali zviždaljkama i bateriskom lampom planinarima  ;) ).

Kada su životi u pitanju svaka je sekunda važna da se dozove i organizira pomoć. Svatko tko može stupiti u kontakt s nekom spasilačkom službom ili DUZS biti će od velike koristi u takvim situacijama. Ne treba brinuti da li znamo sve što treba, operater u centru koji nije pod stresom i koji je obučen, pitanjima će od nas izvući sve što mu je potrebno. Jedino oni (operateri u DUZS) nisu vidoviti da znaju što se dešava na terenu. Za to su tu i radioamateri kao bitan element za prijenos informacija u potrebnoj situaciji.

Možda bi trebalo neke frekq koje se i sada koriste samo proglasiti i službenim (barem za RA u RH) za freq u opasnosti. Recimo 145.500, 3.675, na CB kanal (ne sjećam se više freq 27.205 ?). To su freq gdje većinom netko ima na slušanju, a to se u biti i traži.

9A4OE

Citat: 9A3IV  u 04. Veljača 2010, 21:56:19
Neznam da li će radio-amateri djelovati po pozivu.
Procitaj od pocetka sto je napisao Emir 9A6AA, a on je ipak upucen vise od nas.
Citat: 9A5EX  u 04. Veljača 2010, 18:56:30
Nitko nije pitao; zašto to uopće  treba DUZS-u? Vjerujte mi treba! Zato o ovome sada i raspravljamo, da se opet ne ponavljam! Dakle, radioamateri imaju priliku pokazati da znaju, hoće i mogu.
Jos jednom ponavljam mi mozemo ovdje "naklapati" o HRSVKS a uopce neznamo pravila igre, postoji nesto od prije ali to nije to kad se ide ispocetka.
Jos jedna nedoumica CZ ima svoj sistem veza, vatrogasci svoj, prva pomoc svoj, vise manje svaka sluzba koja se pojavi na terenu ima svoj sistem veza.
Koja bi tu bila uloga HRSVKS, samo potpora DUSZ na terenu prema sredisnjici ili nesto drugo?
Tu prije svega mislim radioamateri nebi slali  informacije sa terenan nego bi bili u zapovjednom sredistu dusz na terenu gdje ionako dolaze svi podatci od ukljucenih  i za potrebe njih slali informacije prema nekom od podrucnih ureda dusz.
Dakle Zeljko 9a5ex izadji sa konkretnim predlogom djelovanja radioamatera u sustavu DUZS. I sto je najvaznije koje su obveze kad netko jednom udje u sustav i nesto preuzme na sebe.
Ako nemozes ovdje objaviti posalji na email zainteresiranima, a ne radioklubovima.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5EX

[Call] [from 9A5AMC      ] [to 9A0ALE      ] (his BER=28 + SINAD=02)
[End of TX] (call) acknowledgment to 9A5AMC
[End of TX] individual call as answer to a sounding (or "anycall") from 9A5AMC
[Call] [from 9A5AMC      ] [to 9A0ALE      ] (his BER=28 + SINAD=02)
[End of TX] acknowledgment of the answer to the sounding (or "anycall") of 9A5AMC
[End of TX] AMD call "THIS IS" to 9A5AMC
[Call] [from 9A5AMC      ] [to 9A0ALE      ] (his BER=29 + SINAD=03)
[End of TX] (call) acknowledgment to 9A5AMC
[End of TX] ARQ DBM call to 9A5AMC
[DBM-0] [from 9A5AMC      ] [to 9A0ALE      ] (his BER=30 + SINAD=02)
[DBM-1] [from 9A5AMC      ] [to 9A0ALE      ] (his BER=30 + SINAD=04)
[DBM-0] [from             ] [to 9A0ALE      ] (his BER=30 + SINAD=04)
[End of TX] ARQ FAE selective call
9A0ALE DE 9A5AMC 
[Connection done with 9A5AMC]
[End of connection with 9A5AMC]
[End of TX] End of QSO message

9A5BAA

Citat:Radioamateri će prenositi poruke ovlaštenih osoba koje djeluju sa svojim profesionalnim timovima na terenu, pri tome je bitna poruka PISANOG oblika, i zato se koristi digitalni mod. Sve drugo je igrarija!

Ovo je po meni iz vlastitih terenskih iskustava u gašenju velikih požara i traženju nestalih osoba totalno pogrešan stav!
Trebalo bi uvažiti  i mišljenja ostalih i predložiti neku kombinaciju tipa veza između regionalnih centara HF digitalno+glasovno te na lokalnoj razini VHF  i HF glasovnu komunikaciju jer treba misliti i na ograničenja u opremi koju većina od nas posjeduje...

9A5EX

WD8ARZ:  [19:15:37][ 14.1 MHz ]  De [WB6MZS]  BER 25 SN 03 
N0PWZ:  [19:19:43][ 10.1 MHz ]  De [KB3JAJ]  BER 21 SN 08 
WD8ARZ:  [19:19:56][ 7.1 MHz ]  De [N2CKH]  BER 30 SN 12 
KB3JAJ:  [19:20:11][ 7.1 MHz ]  De [N2CKH]  BER 27 SN 05 
WB4AKK:  [19:20:30][ 7.1 MHz ]  De [N2CKH]  BER 30 SN 08 
WB4AKK:  [19:20:37][ 7.1 MHz ]  De [N2CKH]  BER 30 SN 10 
PJ5KJ6VW:  [19:20:55][ 24.9 MHz ]  De [N2CKH]  BER 30 SN 09 
PJ5KJ6VW:  [19:20:56][ 28.1 MHz ]  De [N2C]  BER 29 SN 10 
PJ5KJ6VW:  [19:21:13][ 24.9 MHz ]  De [N2CKH]  BER 30 SN 10 
9A0ALE:  [19:22:40][ 3.5 MHz ] [TO ][9A0ALE] De [9A5EX] BER 27 SN 05 
IK2YXT:  [19:22:42][ 3.5 MHz ] TO [9A0ALE] De [9A5EX]  BER 28 SN 06 
9A5EX:  [19:23:32][ 3.5 MHz ] [TO ][9A6AA] De [9A0ALE] BER 28 SN 04 
9A5EX:  [19:24:07][ 3.5 MHz ] [TO ][9A5] De [9A0ALE] BER 19 SN 02 
IK2YXT:  [19:24:17][ 3.5 MHz ] TO [9A5EX] De [9A0ALE]  BER 30 SN 05 
9A0ALE:  [19:24:50][ 3.5 MHz ] [TO ][9A0ALE] De [9A5EX] BER 30 SN 06 
9A0ALE:  [19:25:12][ 3.5 MHz ]  De [9A5EX] BER 19 SN 03 
9A0ALE:  [19:25:20][ 3.5 MHz ]  De [9A5EX] BER 30 SN 05 
9A0ALE:  [19:25:25][ 3.5 MHz ]  De [9A5EX] BER 28 SN 05 
IK2YXT:  [19:25:18][ 3.5 MHz ]  De [9A5EX]  BER 30 SN 08 
DK0ESD:  [19:25:41] 2010-02-05 - HFN DK0ESD BBSLink 1.167 HAMBURG JO53 80-10m Pilot
WD8ARZ:  [19:25:43] 2010-02-05 Station Active
9A5EX:  [19:26:57][ 3.5 MHz ]  De [9A0ALE] BER 26 SN 05 
9A5EX:  [19:27:05][ 3.5 MHz ]  De [9A0ALE] BER 26 SN 05 
N0PWZ:  [19:26:47][ 10.1 MHz ]  De [N2CKH]  BER 30 SN 12 
PJ5KJ6VW:  [19:26:57][ 10.1 MHz ]  De [N2CKH]  BER 29 SN 07 
N0PWZ:  [19:26:58][ 10.1 MHz ]  De [N2CKH]  BER 30 SN 10 
KJ4AYT:  [19:26:58][ 10.1 MHz ]  De [N2CKH]  BER 30 SN 16

9A3VV

Citat: 9A5EX  u 04. Veljača 2010, 14:50:14
...
Sve si rekao! Iščitavam iz ovoga ogromno, nemjerljivo iskustvo u terenskom radu u izvanrednim uvjetima. Naglašavam ovo u terenskom radu, ne u suhom, toplom, sigurnom centru veze desetinama ili stotinama kilometara daleko od mjesta događanja...
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A3LI

Citat: 9A3VV  u 05. Veljača 2010, 21:07:05
Sve si rekao! Iščitavam iz ovoga ogromno, nemjerljivo iskustvo u terenskom radu u izvanrednim uvjetima. Naglašavam ovo u terenskom radu, ne u suhom, toplom, sigurnom centru veze desetinama ili stotinama kilometara daleko od mjesta događanja...

Ok!
Po tvom pisanju ti imaš ogromo iskustvo u terenskom radu, pa daj nam malo prenesi svoje znanje.
Ja "iščitavam" da ti mrziš sve digitalno jer nisi uspio poslati poruku sa UKP2 pa sad mrziš sve
digitalno.
:P

PS
Svaki komunikacijski uređaj koji radi na KV a koristi AM7910/11 za modem je osuđen na propast.
;D ;D

9A5NG

Iz svega do sada procitanog, kao i navoda da se poruke moraju prenositi u digitalnom obliku, mislim da tu nesto ne stima. Ocigledno se sve ovo radi zbog eventualne katastrofe bilo kog oblika. I sada si nemogu zamisliti kako i na koji nacin uopce prenositi takve poruke, ako je sve oko tebe sruseno, poplavljeno ili nesto slicno. Kao dugogodisnji korisnik paket radija znam sto treba za prijenos digitalne radiokomunikacije i nije mi jasno kako i gdje uopce dovesti-donesti opremu za takav rad. Pa nije to pola kile tezine jednog tokca, za sve potrebno treba prtljaznik jednog auta, koji se nemoze pribliziti, jer su prometnice neupotrebljive. Postaviti jedan takav centar udaljen od mjesta dogadjaja na domet pokretnih-rucnih stanica, to bi mozda islo, ali na samom terenu ekipe moraju biti pokretne i fleksibilne, a ne staticne, bar u prvo vrijeme dok se situacija koliko-toliko ne dovede u red, jer se svaki operativac mora kretati, prvo da zastiti sebe i drugo, da bude na izvoru informacija.
Ovo je samo moj osvrt na sve dosada napisano, mislim da ovdje treba jos puno toga razraditi i objasniti.

9A3VV

Citat: 9A3LI  u 05. Veljača 2010, 21:33:31
...
Ok!
Po tvom pisanju ti imaš ogromo iskustvo u terenskom radu, pa daj nam malo prenesi svoje znanje.
Ja "iščitavam" da ti mrziš sve digitalno jer nisi uspio poslati poruku sa UKP2 pa sad mrziš sve
digitalno.
:P

PS
Svaki komunikacijski uređaj koji radi na KV a koristi AM7910/11 za modem je osuđen na propast.
;D ;D

Pa, nešto malo znam, ali nije bitno. Ionako se ne namjeravam uključiti u ove vaše digitalne igrice. Ako, ne daj Bože, zatreba negdje otići na teren i raditi klasičnim tehnikama rada - nema problema, tu sam.

Glede digitalija, vjerovao ti ili ne - još nisam probao, vidio jesam kod jednog kolege kako to izgleda i nije me se baš dojmilo pa mi se sve čini da niti neću. Ne mrzim digitalije, jednostavno više vjerujem radiotelegrafisti koji ima uši da čuje i ruku da tipka nego stroju. I mikrofon sam gurnuo u neku kutiju kako ne bih došao u iskušenje da ga upotrijebim! Jednom sam napisao kako je meni mjerilo sposobnost radio-operatora da signal čuje svojim uhom, pročita ga i odgovori svojom rukom, bilo ručnim tipkalom ili elektroničkim... TO je za mene radio-operator!

Najveći mi je gušt uvijek bio slušati vrsnog telegrafistu kad kuca otvoreni tekst ručnim tipkalom. Ima takovih i danas i za mene su oni umjetnici, njih cijenim, njima skidam kapu!
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A3LI

Citat: 9A3VV  u 05. Veljača 2010, 22:33:57
Jednom sam napisao kako je meni mjerilo sposobnost radio-operatora da signal čuje svojim uhom, pročita ga i odgovori svojom rukom, bilo ručnim tipkalom ili elektroničkim... TO je za mene radio-operator!

Najveći mi je gušt uvijek bio slušati vrsnog telegrafistu kad kuca otvoreni tekst ručnim tipkalom. Ima takovih i danas i za mene su oni umjetnici, njih cijenim, njima skidam kapu!

Ok Damire!
Priznajem da je to umjetnost i da si ti stara škola radio komuniciranja ali vrijeme ide dalje.
Ja sam za to da se koristi SVE, krenimo od najboljeg pa kad sve krepa ostaje nam i telegrafija.
Čuemu u startu krenuti sa kornjačom kad imamo na raspolaganju sve, pa dok radi, radi!
:)
Nenade, malo mi je čudno tvoje razmišljanje o potrebnoj opremi, po tebi se na teren
ne mogu dostaviti agregati, gorivo, hrana, medicinska pomoć itd .. Pa neće radio amateri
biti u prvoj ekipi ali ako je na ugroženom terenu neko od radioamatera i ima mogučnosti
javiti stanje i potrebe onda valjda neće bezglavo vikati po bandu već bi trebao znati gdje i kako
pozvati nekoga tko je uglavnom stalno na slušanju. A na slušanju je tko, stroj ili ti PC.
Zašto, pa Drago je odgovorio na to, tko će platiti slušače 24/7/365, PC troši malo struje
je jede, ne piša i ne pita za povišicu.  ;)
Kad se poruka primi onda je dalje lako za alarmiranje nekoga ili nečega drugim sredstvima.