• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

HRSVKS

Autor 9A5EX, 15. Siječanj 2010, 14:01:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3LI

Citat: 9a4oe  u 29. Siječanj 2010, 10:39:44

Koliko je potrebno da se posalje poruka od recimo pola stranice (A4) teksta?

Pa zar je tako velik problem pokrenuti MultiPSK i poslati pola ili cijelu stranicu A4 pisanog teksta prema 9A0ALE ?

Zato je i postavljeno da se testira, da stanica iz npr. Županje napiše svoje dojmove, kad nije mogla
konetirati, kakav je signal u koje doba dana itd.
Svi ste se zakačili nekih organizacijskih detalja a to će i tako riješiti netko drugi.
Na nama je da što detaljnije testiramo ALE mrežu i tu na forumu razmjenjujemo dojmove.
Predlažemo šta bi bilo bolje, koja antena bi bila bolja itd itd.

Testiranje je bazirano na QRP stanicama baš iz razloga eventualnog rada sa terena, da se
unaprijed zna koji su problemi mogući i kako ih izbjeći u startu a ne tražiti riješenja
kad je komunikacija neophodna, itd.

Po meni za to testiranjie nije uvjet da ta stanica bude u nekom budućem sastavu HRSVKS
već da isproba što više amatera koji imaju uvjete za to.
Po aktivnostima istih vidi se da ih ima u velikom broju ali u ovom testranju izgleda ne žele
sudjelovati iz nepoznatih razloga.
:(

9A5EX

Za 9A4OE;

Oprema koja će biti montirana u ŽC 112 sadrži komplet koji je definiran Planom djelovanja radioamatera u sustavu
zaštite i spašavanja, a platila ga je DUZS temeljem Sporazuma, potpisanog izmedju DUZS i HZTK i HRS-a. Komplet sadržava KV uređaj, PACTR III modem, PC računalo, VHF/UHF D-Star itd....
   Koristi se radioamaterska oprema i frekvencije ( ako se radi o radioamaterskoj mreži, zakonska odredba). Ovdje se očito radi o radioamaterskoj radio-komunikacijskoj potpori DUZS-u gdje su definirana prava i obveze. Dakle HRS je kupio opremu od financijskih sredstava DUZS-a, za potrebe prije navedene, i vlasnik je iste opreme. Ovaj dio mora biti transparentan jer se troši namjenski novac.
   Uređajima će rukovati radioamateri koji imaju položenu licencu, najmanje P razred. Dakle ne djelatnici ŽC 112 osim ako ne polože ispit, što već imamo slučaj u jednom centru 112. Iz ovoga je razvidno da će biti potrebe za polaganjem ispita u nekim županijama. Što se tiće pisanih poruka; trebaju biti kratke, jasne i kompletne. Dakle nije ,prije svega , uvijek bitna brzna. Dakle nećemo slati životopise.

9A5EX

9a5ng,
Nažalost nema pisang teksta na hrvatskom. Svoje djelovanje u HRSVKS možeš ostvariti i sa VHF stanicom na pdručju svoje županije  gdje stanuješ. Od svog regionalnog koordinatora ćeš dobiti upute; tko,što, gdje i kako.
Ukoliko nemaš KV uređaj, a želiš raditi na KV-u i koristiti ALE, možeš se javiti koordinatoru da želiš raditi na županijskoj ili regionalnoj stanici.

9a6ndd,
O načinu rada u mreži HRSVKS ćete dobiti od koordinatora regija, kad se napravi izvod iz Plana.

9A4OE

Citat: 9A5EX  u 29. Siječanj 2010, 13:48:29
, što već imamo slučaj u jednom centru 112....
... Dakle nije ,prije svega , uvijek bitna brzna. Dakle nećemo slati životopise.

Mislis li na 9a2ik?
Pa naravno da se nece slati "zivotopisi", ali me svejedno interesira koliko vremenski traje slanje jedne poruke od pola A4 stranice ne treba gusti tekst onako sa dvostrukim proredom mozda neka tablica. Kad se nesto testira onda test treba napraviti kako treba.
Zasto nema vise ljudi ukljucenih u testiranj? Pa koliko sam ja shvatio ova vrsta komunikacije (ALE) bi se odvijala samo izmedju regionalnih centara, mozda se zato nece petljati sa tim. Sto ce im to kad ionako nece raditi sa tim. Postoje regionalni koordinatori koji su na sebe preuzeli neke obveze, a jedna bi bila i to testiranje veze prema 9a0ale.
Nazalost nisam u mogucnosti isprobati kako to radi, a i softwer je blagi uzas. Ima li sto drugo osim multipsk?
U pet godina kako se govori o hrsvks mogao se je napraviti nekakav prirucnik, naravno na nasem materinjem jeziku, za djelovanje radioamatera u kriznim situacijama.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A6AA

Citat: 9a4oe  u 29. Siječanj 2010, 16:56:13

Nazalost nisam u mogucnosti isprobati kako to radi, a i softwer je blagi uzas. Ima li sto drugo osim multipsk?
...

http://hflink.com/pcale/

73

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A5EX

9a4oe,
Nažalost neznam tko je 9a2ik. Eto imaš priliku isprobati sa 9a0ale, kliko i kako brzo može prenijeti tekst. A , prihvačam i druga mišljenja. Koji bi to digitalni prijenos, po tvojem mišljenju, bio bolji od ponuđenog na KV? Spomenuo sam i PTC III.
   Zašto ALE? Prije svega može ga imati svaki radioamater i besplatan je. Što mu treba? PC /kv uređaj/ interface/ antena/ i kako mi se čini puuuno volje. Što je ALE, to sam već prije spomenuo ako treba mogu i detaljnije. Testiranje su, prije mene, naparavili mnogi drugi i napravili globalnu mrežu. S ovim se bavim unazad godinu dana, ne sa instalacijom programa, nego traženjem optimalne varijante programa potrebnih za HRSVKS.  U međuvremenu si mogao napraviti i koncept za rad HRSVKS. Još uvijek možeš. Predloži vrstu rada, ovdje na forumu, pa ćemo razmotriti svi skupa.
   Na taj način sam i ja došao ovdje gdje sad jesam i nisam nikakva "faca". Nama kolajni niti čvaraka. Zašto je prihvaćen moj koncept!? Pretpostavljam zato što nije bilo alternative. Bez brige, sve što sam napravio maro sam dobro obrazložiti, i još uvijek to činim.
Osim MULTIPSK ima i PC-ALE ( ako si mislio na ALE vrstu rada). Ovaj potonji ima nekih nedostataka koji se ne uklapaju u potrebe za HRSVKS. Inaće ga koriste kao globalni program za ALE vrstu rada. Ako ga dorade, koristiti ćemo ga.

9A5EX

Eto malo aktivnosti.

IK2YXT:  [18:37:28][ 3.5 MHz ] TO [9A3ADE] De [9A0ALE]  BER 22 SN 04 
9A0ALE:  [18:38:39][ 3.5 MHz ] [TO ][9A0ALE] De [9A3ADE] [REGARDS FROM ISLAND OF BRAC JN83II ] BER 30 SN 05 
9A5EX:  [18:38:40][ 3.5 MHz ] [TO ][9A0ALE] De [9A3ADE] [REGARDS FROM ISLAND O JN83II ] BER 29 SN 05 
9A5EX:  [18:38:47][ 3.5 MHz ] [TO ][9A0ALE] De [9A3ADE] BER 28 SN 04 
IK2YXT:  [18:37:31][ 3.5 MHz ] TO [9A0ALE] De [9A3ADE]  BER 30 SN 06 
9A0ALE:  [18:40:09][ 3.5 MHz ] [TO ][IK2YXT] De [9A3ADE] BER 30 SN 04 
9A5EX:  [18:40:10][ 3.5 MHz ] [TO ][IK2YXT] De [9A3ADE] BER 30 SN 04 
WD8ARZ:  [18:46:43][ 7.1 MHz ]  De [KM4BA]  BER 20 SN 04 

9A3LI

Citat: 9A6AA  u 29. Siječanj 2010, 19:04:42
http://hflink.com/pcale/

PC-ALE nije 100% kompatibilan sa MultiPSK.
MultiPSK ima vlastiti protokol za prijenos sa potvrdom prijema, ARQ-FAE
po tome je mnogo puta bolji od ostalih.
A tu je i ALE400 koji radi u mnogo težim propagacijskim prilikama pa je
zanimljiv iako je dosta sporiji.
Zato treba testirati.

9A3IV

Pratim ovu diskusiju već nekoliko dana i pitam se što i o čemu se priča. Odjednom je veliko pitanje da li će između četiri centra u Hrvatskoj biti veza ALE, DALE, FALE ili nešto drugo. To je najveći problem, sve drugo nije bitno. Kao da je HRSKVS četiri postaje. Kad se nešto desi te postaje uopće neće biti bitne i biti će sasvim bespotrebne. I to zato jer neće imati što prenositi. Ulaznih podataka uopće neće imati. Tamo gdje je potreba trebat će radio veza. Nitko neće nositi kompjutere, KV postaje, neznam ni ja sam što. Trebat će 2m ili 70cm veza lokalno. I to puno veza i postaja. Oni neće raditi digitalno nego glasom. Zato jer je to najbrže, najjednostavnije. I postaja koja će raditi na KV treba imati 2m i 70 cm. Tek onda će biti i ulaznih podataka.

Kad se radi zgrada naprave se prvo temelji. Nemože se napraviti četvrti kat u zraku i onda ići prema temeljima. Veza između centara je četvrti kat. O temeljima i ostalim katovima ni riječi.
SVE ILI NIŠTA

9A3LI

Hmmm.
Na ovo bi trebao odgovoriti 9A5EX kao mjerodavan.
No ja ću biti slobodan pa malo komentirati gore napisano.
Neki su komunikacijske detalje iz bliske prošlosti djelomično zaboravili.
Zar postoji samo jedna katastrofa i to ona potpuna, totalna?

Kolko sam ja shvatio pisanje Željka 9A5EX on spominje glavne
centre i komunikaciju između njih. Za to mu trebaju ljudi i oprema
a jedna od glavnih komunikacija će biti sa P-III (Pactor-3)
Naravno da će u centrima biti i ALE protokol jer je dostupan svakom
radio amateru, te će biti u mogučnosti primiti poruku od svakoga.

9A0ALE je sada tu da se svi amateri uključe u testiranje i da
nauče kako se koristi program, pošalje kratka poruka.
Da svatko zna to iskoristiti kada zatreba, nadajmo se nikada
u ozbiljne svrhe ali u edukativne svaki dan, kako tko ima
vremena i volje.
Ili sam ja sve krivo shvatio ?

Govorne komunikacije su posebna, recimo podtema u HRSVKS
mreži pa bi bilo dobro napomenuti o čemu se radi jer ovako
se nepotrebno zbunjujemo.

9A3IV

Da, tako sam i ja shvatio. Priča se o komunikaciji između glavnih centara. HRSVKS je mnogo širi od komunikacije između glavnih centara. To je samo jedna karika u lancu. Da bi nastao lanac treba spojiti sve karike. O ostalim karikama ni riječi. HRSVKS je toliko široka tema da bi možda zaslužio i posebnu diskusiju sa podtemama akumulatori, antene, softverska oprema itd. Moderatori????? Urednik weba???

Odkad se pričao o HRSVKS prošlo je puno vremena. Napravljeno je nekoliko vježbi ali neznam da li je nešto više. Prošle godine na Jarunu sam vidio da ima ljudi i opreme koji mogu biti operativni za koji sat. Aktivatori IOTA/IOCA su isto tako spremni za portabl. Bilo je ovdje priče da se pokrene Hrvatska SOTA sekcija. Postoji HF portabl grupa. Znači ima ljudi koji žele raditi iz portabla. Oni su uvijek spremni, ne zbog neke nesreće, nego zbog svojih želja za rad sa terena.

Ja nemam nikakve želje raditi digitalnim vrstama rada. Ne zanimaju me. Probao sam ih i dosadne su mi. Radim CW/SSB/FM. Oni koji žele neka rade digitalno. Jedan od razloga što je radio-amaterizam toliko lijep hobi je i taj što se svi bavimo radiom, ali prema vlastitim željama, mogućnostima, sposobnostima zanimamo se jednim dijelom našeg hobija. Naslov ove teme je HRSVKS a ne ALE/PAKTOR na KV. Kako je krenula diskusija neće još dvije godine biti riješena. Treba razmisliti i pokrenuti i ostale dijelove mreže. Koliko sam vidio na TV, spasioci na Haitiju, ljudi u čamcima za vrijeme nedavnih poplava kod nas nisu nosili laptope. Nosili su malu ručnu stanicu. A tu bi se mogao i ja uključiti sa svojom opremom. No za digitalije nisam opremljen a neću nikad ni biti.

Damir
SVE ILI NIŠTA

9A4QV

Citat: 9a4oe  u 18. Siječanj 2010, 16:34:35
Sa nestrpljenjem ocekujem da vidim sto je to dr Matjaz Vidmar S53MV osmislio po pitanju paket radia, bilo je nesto jucer na RIS-u

http://lea.hamradio.si/~s53mv/archive/p099.pdf

QV

9A4OE

9A2IK jedan od prvih ljudi tj osnivaca rijeckog centra za motrenje, uzbunjivanje (krenulo se sa Opcinskim centrom za informiranje) ili kako se ono prije zvao sadasnji DUZS, jos uvijek radi. Covijek sa ogromnim iskustvom, profesionalno i u ondasnjoj RMZO.
Izgleda da nemas prave informacije koliko ima radioamatera u sadasnjoj dusz.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5EX

Nitko nikoga ne treba prisiljavati da radi u digitalnom modu. Upravo zato se uspostavljaju četiri centra - pristupne komunikacijske točke koje će upravo odrađivati ono što ne mogu oni koji ne rade u digitalnom modu.
Postoji nešto što se zove Projektni zadatak, gdje se traži pisana poruka koja će biti prenošena jednim sigurnijim digitalnim modom. Zašto je tako ima više razloga. Dakle, ti komunikacijski centri prikupljat će sve podatke koji će doći prema njima sa područja koje je u njihovoj nadležnosti i ne samo njihovoj. Biti će osposobljeni ( radioamateri)da to odrade SSB/FM i digitalno, ako treba i CW). Što će "temeljni radioamater" i kome će proslijediti poruku, ako nema input točku? Ivek će prenjeti poruku Mati, što će Mato s porukom?
 Prije sam naveo da se radioamatari ne smiju u tom prijenosu poruka baviti samim sobom, jer to onda sve nema smisla. I upravo zbog toga su predviđene kominikacijske točke gdje će se prikupljati informacije. Između tih četiri centara odvijati će se prije svega digitalna komunikacija , upravo zbog ,mogučnošću teksta. Ovdje će se moći ostaviti tekstualna poruka. Za glasovne poruke, CW,  i sl. kako bi se to moglo riješiti ako tamo nema operatora!? I zato to ima smisla dase riješi digitalno.
Dakle, Ivek i Mate će dostavljati te poruke Dragecu koji će raditi u jednom od tih centara, i ako poruka nije tekstualnog oblika,
napraviti će tekstualni oblik i proslijediti u glavni centar gdje je namjenjena poruka. S tim je zadoviljen oblik i put poruke. Treba imati na umu da se radi o radiokomunikacijskoj potpori DUZS-u a ne HRS-u ili HZTK-i. Treba znati da se ovdje radi o organizaciji radio mreže u specifičnim situacijama i okolnostima. Potrebno će biti odražati i edukacije za operatore , vježbe i sl. Ovdje se na radi o tome dali je nekom način ili mod kojim se prenosi poruka simpatičan ili nije. To je samo način kako sigurno prenjeti poruku od Iveka do Drageca.

9A5EX

9a4oe,
Hvala za info. Nisam velika "faca " a izgleda ni on jer nismo čuli jedan za drugoga :)
Svakako će moći puno pomoći ako hoće.