• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

HRSVKS

Autor 9A5EX, 15. Siječanj 2010, 14:01:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3IV

Hajde da se napokon čuje i koji glas razuma. ALE znači automatsko uspostavljanje linka. Protokol je nastao za profesionalne veze. ALE postaja pretražuje frekvencije koje su upisane u "pool". Kod profesionalnih veza to je recimo 4,5 MHz, 6 MHz, 8MHz. Na nekom od tog opsega će vjerojatno biti propagacija između dvije točke. Kod radio-amatera, koji smo ograničeni na određene frekvencije možemo izabrati samo frekvencije u istom opsegu. Ako na 3582 kHz nema propagacije neće je biti ni na 3677 kHz. Znamo da 7MHz opseg obično ima mrtvu zonu. Zato je tražen i odobren rad (prvo u SAD, a onda i dalje) na 5MHz kao frekvencija između 3,5 i 7 MHz koja bi popunila rupu.

Nakon ovog dugog uvoda, kratki zaključak. Sa ALE, KV postajama i računalima se uletilo grlom u jagode. Netko je to gurao, ja neznam iz kojeg razloga. Sad to ne radi baš kako netko želi. I što sad? Ja neznam, a izgleda i nitko drugi nezna.

Ako su u dva tjedna što je proban HRSKVS u Zagrebu i okolici na FM-u 2m ostvarene veze kao što je to EX opisao i pohvalio se zašto odjednom nam je potreban KV. Iz Zagreba sa usmjerenom antenom na 2m možeš dobaciti do Osjeka. I to 24/7.
Da nebi bilo da samo kritiziram, evo jedan prijedlog. Na 50 MHz nam nije dozvoljeno raditi FM-om. Vojska ima uređaje koji rade i na 50 MHz, ali uglavnom samo FM. Zbog kompatibilnosti i mogućeg uvezivanja sa vojnim mrežama da se od nadležnih zatraži dopuštenje za FM na 50 MHz.

Damir
SVE ILI NIŠTA

9A4OE

Zasto kazem da su NVIS antene samo teorija. Osobno koristim antenu na vrlo maloj visini oko 5 m i znaci ona bi teoretski trebala zraciti sto vise okomito i trebala bi biti dobra za bliske veze. Mozda i zraci tako, ali svejedno je problem kod prijema postaja I, HA, YU, E7, OE, 9A znaci sve u radijusu cca 200 km, mada teorija kaze drugacije. Dokaz toj tvrdnji su takodje FF ekipe koje rade sa InV antenama na malim visinama kod njih bliske postaje dolaze takodje vrlo slabo i obrnuto. Ovo sve vazi za one koji rade normalnim snagama, kad se kilovati ukopcaju ima itekako razlike, stovise oni sto imaju antene na vecim visinama imaju bolje rezultate sa ovim blizinskim vezama.
Ono sto nije teorija kod tih antena je ono sto vazi opcenito za prostiranje em valova. Do kud seze direktni val prijem je dobar, zona preskoka nema prijema, zona odbijenog vala (dali ce on biti blize dalje) od ionosfere signal je dobar, tu nikakva NVIS antena ne pomaze. Sve je u rukama majcice prirode kako ona kaze. Jos jedna stvar signal ce se odbiti od ionosfere i vratiti na zemlju samo pod odredjenim kutem, ako on dodje pod prevelikim kutem nece se odbiti nego ce proci kroz nju i kao takav je izgubljen.
Koliko se sijecam bila je oformljena ekipa za razvoj strategije hrsvks i neki su bili zaduzeni za antene i propagacije.
Do kakvih su zakljucaka dosli oni, naravno osim teorije?
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3IV

Koliko se ja sjećam teorije, NVIS antene nisu teorija. One stvarno i rade. Jedini je problem što treba frekvenciju podesiti ovisno o MUF-u (maksimalno upotrebljiva frekvencija). Za vojsku koja radi u širokom opsegu frekvencija to nije problem ali za radio-amatere čiji su opsezi uski i strogo određeni to je problem. Ali kao što je OE rekao, kad radiš s kilovatima onda frekvencija nije problem. Čuti će te se i na 100 i 200 i na 300 km.
SVE ILI NIŠTA

9A2D

Joj, što komplicirate život sami sebima. Drugo je Amerika, Aljaska i sl., a drugo Hrvatska gdje možeš i sa pendlerom uspostaviti vezu. Netko je malo pobrkao pojmove, prilike i okruženje. Pa po lokalnim vezama prije podne i lokalnim natjecanjima poslije podne se točno zna kada i kakve su propagacije. Našu aktivnost, ako već netko daje novce za to bilo bi pametno usmjeriti baš na ta lokalna natjecanja i dio njih i financirati iz budžeta. Napraviti analizu, simulaciju i stvarno prostiranje, za to postoje programi, treba samo par sati rada pojedinaca koji će to sve objediniti i prezentirati na višoj razini, ako ta ista uopće bude željela saslušati. Pa danas ima kudikamo sigurnijih sustava veza, mi smo na kraju reda, ako shvaćate, dobro je da još nešto i dobivamo, a to onda ne treba trošiti na besmislene projekte.

73 de 9a2d

9A3LI

Citat: 9A3IV  u 12. Veljača 2011, 23:04:30
Nakon ovog dugog uvoda, kratki zaključak. Sa ALE, KV postajama i računalima se uletilo grlom u jagode. Netko je to gurao, ja neznam iz kojeg razloga. Sad to ne radi baš kako netko želi. I što sad? Ja neznam, a izgleda i nitko drugi nezna.

Krivo!
(ne bi se htel mešati ali ajde..)
Već smo tu pisali kako je bilo super sa starim centrima koji su slušali 24/7  na S20 i kad ih je netko pozvao uvijek se je netko javio.
Dobro si opisao ALE ali si izostavio najvažniju stvar.
ALE je zamjena za radio-operatora, htjeli mi to čuti ili ne.  ;)
Cijeli problem nisu samo centri već ostali radio-amateri koji ne žele naučiti ništa novo ili mislle da će im se netko javiti
baš kad njima treba, sasvim svejedno jel to S20 ili KV 3675khz
ALE je stalno na prijemu ili povremeno na predaji ali to nije uvijet, te kada se želi poslati poruka, konektira se, pošalje i gotovo.
Kakav će daljnji put te poruke biti je stvar "sisopa", ostati na PCju (nema baš smisla), automatski prosljediti e-mail dalje na nekoliko
adresa ili kao SMS poruka na jedan ili više GSMa.
ALE stanice, da, samo one koje su u centrima i skeniraju "mrežu", za poslati poruku ne treba nikakva ALE-ready, dovoljan je i RU20
kao i svaki drugi "stabilniji" uređaj.
Samo treba znati frekvencije i ako ne ide na jednoj probati na drugoj jer "baza" skenira i čeka poziv.
Vrlo jednostavno, zar ne ?
:)
Citat: 9A3IV  u 12. Veljača 2011, 23:04:30
Da nebi bilo da samo kritiziram, evo jedan prijedlog. Na 50 MHz nam nije dozvoljeno raditi FM-om. Vojska ima uređaje koji rade i na 50 MHz, ali uglavnom samo FM. Zbog kompatibilnosti i mogućeg uvezivanja sa vojnim mrežama da se od nadležnih zatraži dopuštenje za FM na 50 MHz.

Heh, za tvoj info, nekad davno 92-94 ne pamtim više, na Kalniku smo imali paket-radio na 50Mhz sa 2400bps, koristili smo stare ru2/2 sa onih
njihovih par  W za vezu sa lokalnim BBSom.
Kad smo postavili, saznali smo da je u S5 na Snežniku(?) također stanica na 50Mhz na 2400bps (manchester) i u dogovoru sa njima postavili
na istu frekvenciju za probu. Kod njih je bila samogradnja (S53MV) i također max 5W.
Veza je radila sa omniciama sa obje strane a kad smo postavili LPDA (TV ch2-4) radilo je savršeno sve dok nije krepala "profi" stanica!  ;D ;D
No, to nikome više ne treba pa odma zaboravimo na to.
:)

9A5EX

Ja sam "kriv" i ja sam taj koji gura ALE. Ako se netko sjeća Kraljevice 2007. kada se naveliko govorilo o D-star-u.
Tada sam napomenuo, kada se govorilo o HRSVKS, da sam pokrenuo pilot projekt pod nazivom ALE. Tada nisam bio koordinator
HRSVKS nego samo " mali od kužine".  Skoro godinu dana sam strpljivo skupljao podatke o ALE sustavu, pročitao hrpu dokumenata...
Što sad imamo? Imamo pri završetku prvu fazu ALE sustava, treba još samo montirati antene na nekim lokacijama. I imamo nešto što se zove emergenci net ili CEN ( Croatian Emergency Net) naziv koji odgovara i međunarodnim profilima ALE sustava.
Razmislite malo, tko ima u svijetu funkcionalnu i razrađenu emergency mrežu?
Što ova mreža znaći općenito za radioamaterizam u Hrvatskoj? što znaći za HRS? Nađite si odgovor sami.
Dali ste se pitali ;kako to daje ALE izabran kao strateška radio komunikacija  za emergency sustav?
Dali znate da nije bilo alternative, a nešto se moralo napraviti!? Sa dosadašnjim načinom rada u emergency sustavu došlo se do
razmišljanja da se nešto mora napraviti. HZTK je tražila riješenje jer je dobila zadaću da to napravi. Odabrao se ALE smjer, jer drugog smera nije ni bilo. D-star? sa milijun kuna bi možda mogli povezati cijeli teritorij RH. Tko će to održavati, plačati najmove za linkove? Pa nismo u stanju održavati ni ove repetitore koje imamo!?
Dakle, ove godine ulazimo u razdoblje kada imamo organiziranu radio mrežu za emergancy . Kako je to bilo napraviti, znam ja i oni koji su me pri tome imali živaca trpjeti, nije lako.
Ima li konkretnih pitanja, osim komentara i mišljenja?

9A5EX

PC-ALE je unazad tri godine dobio puno novosti u svom softver, programu. Nadograđen je  i vrlo je blizu po funkcionalnosti sa
MARSALE programom. Zapravo jedino važnije što ima MRSALE je direktna mogučnost e-maila. Usputno, dobio som pravo na licencu MARSALE. Svi oni koji pokušaju s njihove službene stranice , to zatražiti , dobiti će odgovor da je to rezervirano samo za članove grupe i to sa teritorija US. MARSALE je udruga radioamatera koja daje komunikacijsku potporu US ARMY za emergency sitacije.
Šta mislite kako sam došao do licence? a ne poznajem niti jednog njihovog generala!

STANAG 5066 je zapravo dokument koji regulira rad tzv. mail over HF. Koga zanima može pronaći na internetu pod istim nazivom.
to je kompleksni paket za radio komunikaciju i osnovana mu je namjena slati mail preko KV. Razlikuje se od amterske varijente po izgledu na ekranu. ALE na profesionalnoj varijanti ima izgled običnog autluka za mail. I jedan okvir za konfiguraciju Terminal program.
I razlika u cijeni. PC-ALE je besplatan a profi ALE košta. U ponudi je imaju sve malo bolje firme koje rade na programu komunikacija
za vojsku i profesionalnu uporabu. CODAN, BARETT, HERIS, COLLINS, TALES idr. ICOM IC - F7000 je radioamaterski uređaj sa ugrađenim ALE programom.

9A4OE

Bespotrebno trosis energiju na ovakav tip objasnjavanja.
Svrsihodbije bi bilo da napravis jedan dokument (doc, pdf) i objasnis sve detalje gdje bi svi mogli procitati o cemu se radi.

Imas ekipu za strategiju i razvoj, zaduzi ih i neka naprave to.
Sto je konkretno izaslo iz dosadasnjeg njihovog rada?
Niti jedan naputak, objasnjenje ili bilo sto.
Krenite najprije sa novom strategijom, planovima, naputcima djelovanja radioamatera u sustavu hrsvks. Ono sto je napisano (koliko?, vec jedno 15g) je zastarijelo i ne odgovara danasnjoj situaciji i trenutku.
U dosadasnjem radu hrsvks od njenog pocetka do danas jedino konkretno je napravljeno to sto su regionalni centri umrezeni na "kvalitetan" nacin (visa sila). Nedostatak je sto je moguc samo prijenos poruka tekstualnog formata (txt) niti jedan drugi oblik nije isao bar dok sam se bavio vise sa tom vrstom rada, a niti nije bilo nekog bas spremnog za neka druga testiranja. Zar se stvarno misli da niti jedan drugi format dokumenta nije potreban (excel, jpg...). Neznam mozda se u medjuvremenu nesto promijenilo. 

Nepotrebno se cijela stvar fokusira samo na ALE jer to niti nije namijenjeno nekoj siroj komunikaciji izmedju radioamatera. Regionalni centri su povezani tom vrstom komunikacije, onima na nizoj razini (zupanijskim, barem iz svega dosad napisanog i dostupnog) ta vrsta komunikacije uopce ne treba.
Najveci problem je upravo ta niza zupanijska razina. Tu se stalno izbjegava nesto konkretno. Na koji nacin ce se stvoriti kriticna masa zainteresiranih da se nesto pokrene?

Od deklarativnog stalnog pozivanja na prijave nema nista sve do onog trenutka dok svi nisu dobrodosli.
Kao sto napisah na jednom drugom mjestu proslo svrseno vrijeme na radost nekih. Bilo je dosta toga prevedeno, napisano i spremno za objavu, ali kad se shvate neke stvari, nista od toga. Svemoguca tipka "Delete".
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A6R

Hoće li oni koji se aktivno uključe u ovu rabotu biti barem nešto potpomognuti pri nabavci postaja i popratne opreme?Recimo nabavka opreme po nižoj cijeni i sl?Mi uvik dajemo sebe,uređaje,struju,slobodno vrime itd.a zauzvrat niti HVALA.U mnogim zemljama zajednica na neki način potpomaže svoje HAM-ove osim kod nas.Ne može se vječito nešto tražiti od judi a ne davati ništa.Kao i u jubavi.Ako želiš da ti netko da jubav onda je i ti moraš dat isto!Inače nema sriće ni jubavi.Tako vam stoje stvari lipi moji judi.

Zdravi i veseli bili !!

73,9A6R

"HAJDUK ŽIVI VJEČNO !!!"
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A2D

Reni, sad će uskoro Valentinovo, pa otvori novi post o ljubavi. Od ovoga nema sreće. Osim toga, bilo je nabave uređaja za klubove po nižim cijenama, zar se ne sjećaš.

73 de 9a2d

9A6R

Kolega Vlado ne pričam o uređajima za klubove već za osobne RA.Vidim da se pomalo sprdaš da moje misli o ljubavi,poštenju,prijateljstvu,razumijevanju među ljudima.S tim si sam rekao kakva si zapravo osoba.

9A6R

9A2D

Kakva sam ja osoba govore moja djela, a ne riječi. Ma da ti se i da neki popust za kupnju uređaja ali sa obavezom da tada i tada budeš QRV, da li bi to mogao uvijek osigurati. Ne bi, sigurno, znam po sebi. Po zadnji put kažem, mi smo obična alternativa profesionalnim službama, ako zaškripi kod njih onda se obraćaju nama. A, ruku na srce, nisu to mala uložena sredstva, a što mi mislimo da to uvijek treba netko drugi odraditi a ne mi osobno, to je druga stvar. Ako treba, ja ću se i dan danas sa svojih 50 i kusur godina po smrzavici penjati na neki stupac i osigurati ću vezu, ne treba me nitko za to posebno plaćati. Zato se i zovemo amaterima, a ne profesionalcima. Malo si ovaj put pogriješio u procjeni, ali ne sekiram se. Pozdrav.

73 de 9a2d

9A2D

Ja osobno 99,9% vremena za stanicom slušam, a gotovo nikada ne pozivam CQ. Na sreću, današnja tehnologija ti omogućava da te bude, a u stvari nisi tu. Ljudi su nepouzdani, strojevi (tu računam i kojekakva računala, sustave i sl.) dok rade, rade ali netko ih treba održavati. Da meni netko da stanicu i zabadava, ne bih mogao garantirati da ću uvijek tada i tada moći biti QRV. I tu bi se pojavio neki mudrac, tipa, a zašto Kenwood, zašto nije YAESU, ICOM, MOTOROLA i sl. Gluposti. Daj, dok ima ljudi koji su spremni uložiti svoje slobodno vrijeme i svoje znanje za opće dobro, treba ih podržavati, zato skidam kapu, jer ja osobno to ne bih mogao napraviti.

73 de 9a2d

9A6R

Nisam falija u procjeni.Nažalost nama Hrvatima se uvijek treba dogoditi neka tragedija da uvidimo neke stvari.Koje ti Vlado i slični izgleda da ne vidite.Nemoj mi molim te stavljati u usta ono što nisam ni pomislio niti rekao.O kom plaćanju pričaš?Ako se RA omogući nabavka jednog uređaja po povoljnijim uvjetima nego sada zar je to nešto loše?Ako smo mi neka nevažna skupina čudaka koji kuckaju po tasterima u kasne noćne sate onda im od nas i neće biti neke velike pomoći u datom trenutku.Nisi ti Vlado naivac ni hamlet pa ne kužiš o čemu ja govorim.Ali sve je ovo postavljeno na krive noge kao što je već jedan kolega prije pisao i tu nema sriće.Daj Bože da sam u krivu ali dvojim.Vrijeme će pokazati da sam u pravu.I ti to znaš samo se bojiš priznati.
Adio

9A6R

9A2D

Eh, Reni, jedan šumom, drugi drumom. Obojica smo u pravu, ali imamo različite poglede na trenutnu situaciju, na što imamo kao ljudi potpuno pravo. Ne želim polemizirati jer ovaj dijalog skreće osnovnu temu. CUL.

73 de 9a2d