Pozdrav,
Pohvale za inicijativu za dobivanje 5 MHz područja u 9A. Barem na tom području pušu neki novi "vjetrovi" i vidi se napredak i poboljšanje rada HRS-a a i Agencija. Novi ljudi sa širim pogledima puno znače.
Što se tiče HRSVKS mreže u 9A, i dalje držim da je preko 50% projekta otišlo u pogrešnom smjeru (gledajući s tehničke strane). S organizacijske strane, napravljeno je dosta, naravno pohvale Hermanu koji tegli ko "tovar". Tehnički nedostaci cijelog sustava ostavljaju negativni utisak na rad cijele mreže, i onda i taj organizacijski pada u vodu, nažalost.
Da ponovim, po meni je sustav organiziranja veza između centara na kratkovalnim frekvencijama totalno promašen i neuporabljiv za područje Hrvatske, konkretno naše potrebe. Kako za ALE tako i za govorne i digitalne komunikacije na 80 i 40 metara tj. za sve HRSVKS komunikacije na razini 9A trenutno ne postoji razrađena alternativa, redundancija, iz svega dosad viđenoga u praksi kroz razne vježbe osobno zaključujem da je sustav nepouzdan i nekvalitetan.
Kratki val je nepouzdan za komunikacije između postaja u 9A. To se pokazalo ma neću reći stotinjak puta, ali evo ,uzmimo sve konteste ove dvosatne u 9A, pa samo pogledajmo komentre učesnika na "propagacije". I tako iz godine u godinu. Jednostavno lekcije nisu naučene, a primjera je jako puno.
Na žalost, prevladao je trend korištenja ALE iz U.S.A. iz ne znam kojih razloga, koji nama jednostavno ne odgovara. Za komunikaciju između država i uzbunjivanje, to je relativno dobro rješenje, ali ništa više od toga.
Drago mi je da je održana ova inicijativa na VHF/UHF simplexima koja je dokazala ono što sam ponavljao, da je cijela mreža trebala biti koncipirana na VHF/UHF frekvencijama, kako govorne tako i digitalne veze i to uz minimalna ulaganja, koja ne bi prelazila do sad utrošena sredstva u postojeću mrežu. Iz pomenutog testa vidljivo je koje područje je pokriveno sa prosječnom opremom i lokacijom centralne stanice.
Da ne tupim opet po istome, iz navedenih razloga, ohladio sam se od takvog pristupa HRSVKS, što možda i nije loše

, jer sam jednostavno uvidio da uloženo vrijeme i sredstva na ovaj način neće uroditi dobrim rezultatima. Jedna stvarna situacija i potreba za korištenjem ovakvog sustava HRSVKS veza bi vjerovatno pokazala ove nedostatke sustava, gdje se ne bi dogodio fijasko sustava zbog samoorganiziranosti radioamatera, ali bi ALE i KV definitivno doživio fijasko.
Pozdrav
QV