Autor Tema: Broj članova  (Posjeta: 10321 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A6AA

 • ???
 • *
 • Postova: 3.611
 • IOTA Country Assistant
  • Croatian Flora Fauna
Broj članova
« u: 22. Siječanj 2017, 21:17:09 »
Riječ je o broju članova u pojedinoj udruzi (radioklubu).

Jučer mi rekoše (nisam provjeravao) da se u Hrvatski planinarski savez mogu učlaniti udruge koje imaju više od 10 članova.

Prije par dana smo dogovarali prostor za održavanje naše godišnje skupštine. Na upit upućen HVIDRI Zagreb, stigao je pozitivan odgovor. Malo su se raspitali kako mi funkcioniramo, te su se iznenadili kada sam im rekao da članica HRS-a može biti i udruga koja ima dva (jednog) člana. Pogledam HVIDRIN statut, a tamo piše: "Članicom ŽZU HVIDR-a može postati svaka udruga HVIDR-a koja djeluje na području te županije i koja ima više od 30 članova".

Jasno mi je da onima involviranima u rad HRS-a više odgovara da imaju 1000 klubova koji imaju po jednog člana, nego 50 udruga s po 20 članova, jer - veća je lova u pitanju, a broj članova u članicama isti (u ovom primjeru, 1000).

Možda je vrijeme da se razmisli pa da se kod sljedeće promjene Statuta i ta sitnica definira. Bio bi to obol demokraciji, kaj ne?

9A6AA

"DX never sleeps..."

Offline 9A6WW

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 396
Odg: Broj članova
« Odgovori #1 u: 23. Siječanj 2017, 18:25:52 »
Emire,

Ništa mi nije jasno iz tvojeg posta (nije prvi put), može bit da ne znam čitati. Dugačak tekst, a na kraju nisam uspio shvatiti za što se zalažeš. Za uvođenje praga u broju članova klubova koji mogu ući u hrs ili da sve ostane po starom?

73
« Zadnja izmjena: 23. Siječanj 2017, 18:30:41 od 9A6WW »

Offline 9A3LI

 • Master
 • ******
 • Postova: 823
Odg: Broj članova
« Odgovori #2 u: 23. Siječanj 2017, 23:52:42 »
Jasno mi je da onima involviranima u rad HRS-a više odgovara da imaju 1000 klubova koji imaju po jednog člana, nego 50 udruga s po 20 članova, jer - veća je lova u pitanju, a broj članova u članicama isti (u ovom primjeru, 1000).

Možda je vrijeme da se razmisli pa da se kod sljedeće promjene Statuta i ta sitnica definira. Bio bi to obol demokraciji, kaj ne?

Ako je stvar u lovi onda je vrijeme da se HRS raspusti kao takav i osnuje nacionalni Radio-klub u kojem član može biti svaki građanin RH
kao i lokalni-regionalni radio-klubovi, nešto kao HAK, npr. i problem riješen.
Sigurno bi bilo daleko više prihoda nego ovako.
Tada bi članove skupštine sačinjavali predstavnici lokalnih-regionalnih radio klubova sa 50 ili više članova
a svi ostali jednog do X predstavnika ovisno o broju direktnih članova, nasumično izabranih ili već po dogovoru.
Eto, jednostavno, samo treba prepisati, pardon, plagirati od drugih koji savršeno rade !
 ;DOffline 9A2NO

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 442
Odg: Broj članova
« Odgovori #3 u: 24. Siječanj 2017, 10:37:53 »
Članovi radio kluba ne moraju biti samo radioamateri.
Članovi kluba su oni koji plaćaju članarinu radio klubu i ne moraju biti članovi
Saveza jer nemaju licencu. Ili imaju licencu ali ne  žele biti i članovi Savez iz bilo kojeg razloga.... neaktivni ili već bilo koji razlog. Možda ne vide razlog da budu članovi Saveza. Savez bi se morao više baviti kako da pridobije takve članove.

73 Dino

Offline 9A3LI

 • Master
 • ******
 • Postova: 823
Odg: Broj članova
« Odgovori #4 u: 24. Siječanj 2017, 11:12:28 »
Što je "savez" ?
Udruženje lokalnih-regionalnih radio klubova, zašto radio klubovi moraju biti članovi nekog saveza?
Logično bi bilo da mogu ali ne moraju biti član nekog saveza kao takvog.
Postoji HAK a postoje i "savezi automobilista"
Što sa onim ljudima koji ne mogu ili ne žele biti članovi nekog lokalnog radio kluba da bi preko
njega bili članovi famoznog radio amaterskog saveza?
Zato bi pravo riješenje bilo "Hrvatski Radio Klub" a saveze nek si organiziraju udruge koje se
vole tako igrati. Za sve ostale HRK !
Vremena su se ipak drastično promjenila od sedamdesetih prošlog stoljeća ili smo zaglavili tamo?
 :)

Offline 9A6AA

 • ???
 • *
 • Postova: 3.611
 • IOTA Country Assistant
  • Croatian Flora Fauna
Odg: Broj članova
« Odgovori #5 u: 24. Siječanj 2017, 11:19:38 »
Dino,
znam ja to vrlo dobro. I kod nas ima takvih.
No, HRS je definirao broj mandata temeljem broja onih koji su platili članski doprinos. Čak ni licencu ne moraju imati. Oni, koji su članovi kluba, a nisu platili doprinos, Savezu nisu bitni.
Dakle, ako od, npr., 11 članova kluba, samo jedan plaća doprinos, tada HRS vodi taj klub kao da ima jednog člana.
Naravno, može biti da je klub i spao na jednog ili dva člana. O tome govorrim. Tada taj klub u Skupštini HRS-a zastupa taj jedan član kao što klub s 30 članova zastupa također jedan član.
Savez veseli što i jedan i drugi klub plaćaju HRS-u po 500.00 kn za članarinu.

Dakle, Savez može odrediti da njegove članice mogu biti radioklubovi s 10 i više plaćenih članskih doprinosa.
Samo razmišljam...

Odmah odgovaram i na drugi post:

Nitko ne kaže da Klub mora biti član HRS-a (Saveza) tu temu smo davno apsolvirali. Kao što ni pojedinac ne mora biti član kluba.
Klub je, kao svaka udruga koja podliježe Zakonu o udrugama i može samostalno funkcionirati. Ipak, klubovi se udružuju kako bi zajednički ostvarili neke ciljeve. To se odnosi i na pojedince.

Govorim o funkcioniranju Saveza a oni koji u njemu ne žele biti, cao bella...

9A6AA
"DX never sleeps..."

Offline 9A2NO

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 442
Odg: Broj članova
« Odgovori #6 u: 24. Siječanj 2017, 13:44:59 »
"Dakle, Savez može odrediti da njegove članice mogu biti radioklubovi s 10 i više plaćenih članskih doprinosa. Samo razmišljam..."

Ako tako razmišljaš onda se Savez može oprostiti od 90% članova jer Savez ne
ne dozvoljava da pojedinac bude član.
Zašto ne razmišljaš "Što Savez nudi klubovima da ih potakne da više članova
kluba bude i član Saveza?" Jer, budi iskren, što Savez nudi klubovima?
Nudi samo uslugu QSL biroa. Niti štampa QSL karte povoljnije, niti izdaje časopis, niti nudi bilo šta... dnevnike, reklamni materijal, značke....
Možda Savezu odgovara da ima manje članova pa
mora manje platiti IARU ili mu, po tvom razmišljanju, odgovara da ima manje članova da Savezu ostane više? Ali i tu je kvaka... ostane na osnovu čega i za što?
HRS bez članova je "ništa".

73 Dino

Offline 9A4QV

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.718
  • http://www.qsl.net/9a4qv
Odg: Broj članova
« Odgovori #7 u: 24. Siječanj 2017, 18:58:14 »
Emire, prošla baba s kolachima....
Priliku si imao kad se mijenjao statut a i na posljednoj skupštini si mogao pod razno upoznati nazočne sa tom problematikom.

Nije mi samo jasno kako si tek sad došao do zaključka o broju članova. Ti kao da si naučio zbrajati, djeliti i množiti tek u trećoj životnoj dobi?
Već se godinama službeno i neslužbeno barata sa cca 1800 članova saveza i oko stotinjak klubova. To ne možeš reći da ne znaš. Ako uzmeš najelementarniju matematiku i podijeliš ta dva broja, dobiti ćeš prosjek od 18 članova po klubu. Ako sad malo proširiš osnovni račun i uzmeš u obzir ono što jako dobro znaš a to je da najveći klub u Zg ima preko 200 članova, pa i nekoliko drugih klubova u Hrvatskoj koji imaju preko pedesetak članova onda je jasno da pojedini klubovi nemaju dostatno članova ni da odigraju briškulu i trešetu u paru, možda utroje trešetu i nekako.
Ako još malo proširiš matematiku i uzmeš u obzir da su neki kao ti (ako se ne varam) članovi više od jednog kluba, onda ti klubovi postaju u stvarnosti još i tanji.

Po osobnom mišljenju, ovakav način funkcioniranja saveza neće još dugo potrajati, maksimalno 4 godine, pogotovo ako se ne promijeni paradigma finaciranja. Kako je u našoj državi sve postavljeno naopako, ni naš hobi se ne razlikuje od sličnog pristupa.
Paradigma financiranja države je rad sa mladima i ulaganje u mlade. To je totalno promašena paradigma za nas koji smo glavom u starom sistemu a novčanikom i primanjima u novom sistemu. Ulagati u mlade od kojih država nema ama baš nikakve koristi? Grad u kojem ja živim trenutno potražuje cca 500 radnika, otvorenih radnih mjesta, a isto toliko ljudi je na zavodu za zapošljavanje. Šta je najveći paradoks, i mladi koji završe trenutno srednjoškolsko obrazovanje nisu osposobljeni za ta radna mjesta koja se nude. I šta sad, imaš radna mjesta, a nemaš radnu snagu ni kod nezaposlenih ni kod mladih? Tko će raditi. Država uložila novac u mlade koji nemaju gdje raditi jer su se školovali za passe zanimanja. Penziži bi radili, ali ih odmah oderu porezom umjesto da penziće oslobe tog poreza do 60.000 kn a ne mlade koji se trebaju naučiti plaćati porez.
Samo jedan primjer, u Austriji djeca u drugom razredu srednje škole imaju predmet pisanje porezne prijave i tada nastavljaju sa istom kroz cijeli život.

Iz primjera rada sa mladima u HRS-u možemo vidjeti da je to totalno promašeno. Osvrnuti ću se na Istarsku županiju. Toliko godina rada i novaca uloženo u rad sa mladima u Puli i Pazinu a nemaš doslovce jednog mladog radioamatera kao što smo svi bili nakon završenog tečaja za C razred.
Imao sam 13 godina, primao 150 znakova u minuti, kuckao pješakom 120 znakova, napravio sam qrp primopredajnik od starih TV dijelova i održavao veze, teglio antene na UKV conteste, skakao po krovovima i rastezao žičane antene, trčkarao za lisicama po pionirskom gradu u ZG, pilio yagice po nacrtima DL6WU is YU VHF biltena, kopao po starim ROG-ovima a CQ QRP je bio kao da smo našli Playboy. Mikrofona smpo se mogli primiti kad ispunimo qvotu od 1000 CW qso-a. Kako smo to oderali prebrzo, digla se letvica na 2000 cw qsoa. Nakon te 2000 qsoa nije mi bio ni interesantan mikrofon, pa je tako ostalo i do danas. a kad je došao Komadorac u klub C-64 sa kazetarom - nestale su u kući sve kazete Zdravka Čolića. Baja be bio onaj koji je imao praznu kazetu za snimanje BASF 120 minuta, koliko je tu stalo video igri i programa  ;D
I ne samo ja, skoro cijela moja generacija je imala takve kvalitete.

Zašto danas ne možemo imati jednog mladog radioamatera sa takvim osobinama?
Jesmo li mi bili prepametni ili su ova djeca malo priglupa pa osim smartfona najveći domet im je upaliti svjetlo i stisnuti daljinski?
Koliko je uopće mladih članova u klubovima?
Ako je taj broj ispod 5%, ne treba uopće raditi sa mladima,nego raditi na programima za osobe treće dobi involvirane u hobi koji će se vremenom i sam ugasiti. Danas su većinom u našem hobiju aktivni penzioneri, pa onda prilagodimo rad saveza njima, jer to su oni koji plaćaju članarinu a i sve ostalo u ovoj državi.

Offline 9A6AA

 • ???
 • *
 • Postova: 3.611
 • IOTA Country Assistant
  • Croatian Flora Fauna
Odg: Broj članova
« Odgovori #8 u: 24. Siječanj 2017, 20:40:58 »
Adame,
bit ću iskren: pročitao sam samo pola tvoga teksta.
Cijenim tvoj trenutak inspiracije, ali...

Dakle, samo sam član jednog kluba. Nemoj biti kao tvoj simpatizer Kokolo aka Đoko, pa izmišljati stvari.

Ajd' pročitaj ponovo što sam napisao pa se javi. Da ti olakšam, to nema veze sa životnom dobi već sam slučajno naletio na to što napisah.
Inače, baba prolazi s kolačima svake četiri godine...

9A6AA
« Zadnja izmjena: 24. Siječanj 2017, 20:44:47 od 9A6AA »
"DX never sleeps..."

Offline 9A4OE

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.914
Odg: Broj članova
« Odgovori #9 u: 24. Siječanj 2017, 20:45:12 »
Emire, prošla baba s kolachima....
Priliku si imao kad se mijenjao statut a i na posljednoj skupštini si mogao pod razno upoznati nazočne sa tom problematikom.

Nije mi samo jasno kako si tek sad došao do zaključka o broju članova. Ti kao da si naučio zbrajati, djeliti i množiti tek u trećoj životnoj dobi?
Već se godinama službeno i neslužbeno barata sa cca 1800 članova saveza i oko stotinjak klubova. To ne možeš reći da ne znaš. Ako uzmeš najelementarniju matematiku i podijeliš ta dva broja, dobiti ćeš prosjek od 18 članova po klubu. Ako sad malo proširiš osnovni račun i uzmeš u obzir ono što jako dobro znaš a to je da najveći klub u Zg ima preko 200 članova, pa i nekoliko drugih klubova u Hrvatskoj koji imaju preko pedesetak članova onda je jasno da pojedini klubovi nemaju dostatno članova ni da odigraju briškulu i trešetu u paru, možda utroje trešetu i nekako.
Ako još malo proširiš matematiku i uzmeš u obzir da su neki kao ti (ako se ne varam) članovi više od jednog kluba, onda ti klubovi postaju u stvarnosti još i tanji.


http://www.hamradio.hr/index.php/forum-smf/index.php?topic=7652.0
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

Offline 9A4QV

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.718
  • http://www.qsl.net/9a4qv
Odg: Broj članova
« Odgovori #10 u: 24. Siječanj 2017, 20:54:34 »
Emire, ispricavam se za netocnost o tvojem statusu, zato sam i napisao, ako se ne varam. Znaci ispravno bi bilo da si platio dozivotnu clanarinu HRS-u te si uz to clan samo jednog kluba.

A brojke je iznio Damir, pa se mozemo oko toga pozabaviti kao sto je i u naslovu posta rijec.

Offline 9A2D

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.343
Odg: Broj članova
« Odgovori #11 u: 24. Siječanj 2017, 21:55:15 »
Pozz
Evo, moj klub je jedan od jednih koji ima u HRS-u plaćenu članarinu za jednog ili niti jednog člana. Zašto? Zato jer klub nije dužan ubirati niti smije u ime treće osobe naplaćivati nešto a da nema račun za to. U mojoj firmi (škola) računovotkinja mjesečno izdaje po 600 računa za obrok djece, za koie su roditelji , koji su potpisali ugovor o prehrani, dužni osobno uplatiti. Stav svih članova mog kluba je, pošalji mi uplatnicu, pa ću platiti, ili neću. Ova rasprava je po meni smiješna, nisam ni ja platio par godina, niti želim dok se stvari ne slože. Klub niti nije dužan, niti ima po bilo čemu obavezu ubirati članarinu za HRS, i to su članovi mog kluba jednoglasno prihvatili. A kako je netko uplatio doživotnu, neka nam Emir objasni, ili stručna služba HRS-a.

73 de 9a2d

Offline 9A6AA

 • ???
 • *
 • Postova: 3.611
 • IOTA Country Assistant
  • Croatian Flora Fauna
Odg: Broj članova
« Odgovori #12 u: 24. Siječanj 2017, 22:54:37 »
... A kako je netko uplatio doživotnu, neka nam Emir objasni, ili stručna služba HRS-a...

Pozdrav Kefa,
A što i kako da ti objasnim osim da sam uplatio (ni sam se ne sjećam kada) na račun HRS-a.

Pojam "doživotnog članstva" nalazi se i u aktualnoj Odluci o visini članarine...":
http://www.hamradio.hr/download/odluka_clanarina_2017.pdf

Adame,
sve OK. Upravo tako.

73
9A6AA
"DX never sleeps..."

Offline 9A3TY

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.386
 • Red pršuta, red sira ...
Odg: Broj članova
« Odgovori #13 u: 25. Siječanj 2017, 09:58:04 »
Zato jer klub nije dužan ubirati niti smije u ime treće osobe naplaćivati nešto a da nema račun za to.

Jedna rečenica - dvije pogrieške.  ;D
Kao prvo, ne plaćaju pojedinci HRSu članski doprinos već klubovi jer su samo klubovi članovi HRS-a pa samo oni mogu plaćati članarinu i članske doprinose. (Još da netko od državnih institucija negdje napiše službenu definiciju što je članarina a što članski doprinos, gdje bi nam bio kraj.)

Nažalost, niti novi predsjednik, IO a ni "Stručne" službe ne poznaju Statut i terminologiju pa tako u Natječaju za voditelje radnih tijela HRS-a navode Na natječaj se može javiti svaki radioamater, član Hrvatskoga radioamaterskog saveza.  iako po Statutu POJEDINAC NE MOŽE BITI ČLAN HRS-a.
Ako to do sada nekima nije jasno zabrinut sam za njih.


Kao drugo evo citata sa stranice https://www.gov.hr/moja-uprava/aktivno-gradjanstvo-i-slobodno-vrijeme/udruge/udruge-u-poreznom-i-carinskom-sustavu/1569:

Evidentiranje poslovnih događaja mora se temeljiti na vjerodostojnim, urednim i istinitim knjigovodstveni ispravama. To znači da za primljenu članarinu mora ispostaviti određeni dokument. Propisima nije određen koji je to dokument, pa može biti primjerice: račun, potvrda, blagajnička uplatnica i sl.

Dakle, ne mora biti račun.  ;D

A kako je netko uplatio doživotnu, neka nam Emir objasni, ili stručna služba HRS-a.

Zašto bi itko išta trebao objasniti? Ne postoji nitko tko bi ih za takve stvari mogao kazniti. Osim Skupštine, naravno. A već smo se uvjerili da Skupština, kao i papir, trpi svašta. Kao što netko nekidan spomenu u Saboru, "ne vidim ništa, ne čujem ništa, ne znam ništa".
A pojedini klub (član HRS-a) može podnijeti tužbu Općinskom sudu u Zagrebu ako misli da su njegova prava povrijeđena. Kako bi nečija direktna uplata na žiro račun HRS-a bila povreda prava nekog kluba? Povreda Statuta - to svakako. Ali tko bi trebao reagirati? Za početak Nadrzorni odbor. Da li je reagirao - nije. Svake godine je rekao da je sve bilo u savršenom redu. A da nije znaju već i ptice na grani. No, čak i da je reagirao, IO i stručne službe bi to jednostavno ignorirale i tu je priči kraj.
Upravo na tu kartu i igra ekipa u HRS-u. Znaju da im nitko ništa ne može pa rade po svome.
Da se razumijemo, ne govorim ja da je netko mrknuo neku lovu u svoj džep. (Za takvu tvrdnju su potrebni dokazi. A do dokaza se ne može doći, jer ih čuvaju bolje nego zmija noge.)  Samo se radi mimo Statuta i planova.
A veliku većinu članova članica HRS-a boli briga za to. Bitno je da QSL servis i dalje radi i da se izdaju Potvrde o prijedlogu pozivne oznake.

Kokija prozivaju čije je interese zastupao kad je pitao zašto se u D12 ne može sjesti za stanicu i zvati CQ DE 9A0HRS a Darko ode u Beč i čije interese zastupa? S kojom bazom se konzultirao prije odlaska? Koliko riječi je izgovorio? Kako je izvjestio članstvo (klubove) koji su njegov put financirali o učinjenom? Nikako. Nula bodova.

Pa vi sad pričajte o broju "članova" .... koji još uvijek ne znamo .... a nema na webu ni Statutom propisanog popisa članova (ono što je objavljeno nije u skladu sa Statutom). Nažalost, to ni nadležni ured ne zanima iako su dužni provoditi nadzor i sankcionirati takvo kršenje Zakona o udrugama.

Bajdvej, u Hakomovoj bazi se u ovom trenutku nalazi 1294 važeće radioamaterske dozvole. Ima ih (što klubova što pojedinaca) koji imaju više od jedne dozvole. Pa vi sad recite koliko je radioamatera (ili kako ih ja volim zvati radioamaterskih operatora)  u 9A . 

Zdravi i veseli bili ...
73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.

Offline 9A3SM

 • Master
 • ******
 • Postova: 512
Odg: Broj članova
« Odgovori #14 u: 25. Siječanj 2017, 10:13:36 »
Ivo-3TY,
Sad kad sve to znaš a član si NO uhvati se posla .. sad imaš priliku doći do dokumenata pa češljaj do mile volje .. ovdje ti je pisati samo davanje kojekakvih informacija nama koji to čitamo .. u savezu ti je materijal pa kad ste već izabrani uhvatite se posla i radite kontrole, nadzirite rad, papirologiju i upozoravajte na propuste ... čini mi se da je nadzorni odbor za to ...

VY 73 de Mato - 9A3SM