• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

Tesla

Autor 9A6AA, 07. Siječanj 2016, 15:43:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A6AA

Nikola Tesla umro je na današnji dan prije 73 godine u njujorškom hotelu u kojem je i proveo posljednje godine.
Ovaj velikan iza sebe je ostavio više od 700 izuma.

Da nije bilo Nikole Tesle, vjerojatno ne bi postojao ni svijet kakvog ga danas znamo. Jedan od najvećih genijalaca ikad umro je na današnji dan prije 73 godine u 87. godini života.
Rođen u Hrvatskoj, ali je gotovo čitav život proveo u SAD-u, gdje je i ostvario sve izume. Imao je više od 700 izuma među kojima su izmjenična struja, daljinsko upravljanje, radar, korištenje X zraka, laser... Njegovi izumi su promijenili svijet.
Posljednje godine života proveo je u hotelu New Yorker u New Yorku. Živio je u apartmanu broj 3327 na 33. katu, gdje je i preminuo.

Izvor: http://www.24sata.hr/znanost/godisnjica-smrti-nikole-tesle-kako-je-promijenio-nas-svijet-455289
"DX never sleeps..."

9A6AA

Vidimo da se i HRS-ova baza uključila u obilježavanje Teslinog rođendana.
9A1TESLA je spotiran svaki čas.
Dečki rade iz Smiljana

Ajmo malo c/p s  medija kad se nitko iz HRS-a to nije sjetio.
I nemojte reći da smo svi mi HRS.

"160. rođendan Nikole Tesle

Naposlijetku, svoj redoviti tjedni pregled završavam današnjim 160. rođendanom velikog Nikole Tesle (1856.-1943.). ,, Čovjek koji izumio 21. stoljeće", ,,čarobnjak" i ,,izumitelj snova", kako Teslu nazivaju njegovi biografi, rođen je u noći 9. na 10. srpanj 1856. godine u Smiljanu kod Gospića u obitelji pravoslavnog svećenika. Iza Tesle je ostalo više od 700 izuma, no moderno je čovječanstvo najviše zadužio sa svojih sedam osnovnih patenata višefaznog sustava izmjenične struje koje je 1888. otkupio industrijalac George Westinghouse. Na temelju toga 1896. sagrađena je hidrocentrala na Niagari da bi se zatim višefazni sustav proširio svijetom i postao Teslin najveći spomenik jer se i danas svuda koristi.

Njegovi su patenti bili i temelj radiotehnike, no Nobelova nagrada za fiziku 1909. pripala je Talijanu. Tek nakon Tesline smrti 1943. američki je Vrhovni sud priznao da je on, a ne Marconi, otac radiotehnike. Neki istraživači i povjesničari znanosti smatraju da je Tesla zaslužan za otkriće X zraka, za koje je Nijemac Wilhelm Conrad Roentgen 1901. dobio Nobelovu nagradu, te za otkriće elektrona, za koje je Nobel 1906. pripao Britancu Josephu Thompsonu. Mnogi tvrde da se Teslu može smatrati i pradjedom interneta jer se još prije 100 godina zalagao za ideju "svjetskog sustava za povezivanje komunikacija".
""DX never sleeps..."

9A3SM

Evo 2 slike Nikole Tesle iz muzeja voštanih figura u Jagodini, Srbija ...
Tesla iz mladih i starih dana ...


9A3Z

#3
Mislim da je ovo veliki promasaj predsjednika i sadasnjeg izvrsnog odbora. Ovo.je bila idealna prilika da HRS pokaze sebe javnosti. U sklopu 70 godina obiljezavanja HZTK mogao.je HRS namaknuti solidan novac i spojiti oba jubileja i pokazati drustvenu vaznost nas radioamatera. Predsjednik i Izvtsni odbor kao da nisu vidjeli sto je to TEH maraton koji je odlicno iskoristen za promociju CB saveza. Ovo rukovodstvo Saveza nikako da shvati da je odrzavanje veza samo radi odrzavanja veza i npr. osvajanja prvoga mjesta nesto sto javnost ne zanima i nesto sto nece drustvo financirati. Ovo je bila sansa.na dlanu da se dobije novac od HZTK. Naravno, nitko u vodstvu organizacije se toga nije sjetio.

9A6C

Od promašaja i grijeha naših struktura mogla bi se zamalo sastaviti i hrvatska radioamaterska antibiblija, ili priručnik na temu kako NE...

Lagano se nasmiješim kad se sjetim članka u RADIO HRS koji je potpisala trenutna tajnica na temu opisa svog vlastitog radnog mjesta, gdje se među ostalim spominjao i marketing, managing, public relation itd... Imati jednog Teslu koji je međunarodno poznata faca, ima čovjek i svoju mjernu jedinicu, a ne iskoristiti ga za promociju naše djelatnosti i sve što se uz to može vezati, samo je stvarni nivo dosega koji se krije iza pompoznog naslova spomenutog članka...

Da ne pričam o ARG sailingu i sličnim monadama o kojima se pričalo u neka doba...

Palac gore za ekipu koja troši svoje vrijeme radeći iz Smiljana, a dolje za sve one kojima je ovo u opisu radnog mjesta ili djelokruga rada...previše bi trajalo da ih sve nabrajam, ali oni su naši peti ortaci - nećemo ih imenovati, ali svi znamo tko su, kako izgledaju, što sve nisu uradili i kakvu su nam štetu, indirektnu i direktnu nanijeli zadnjih godina...

Sav naš jad i bijeda koriste svaku priliku da se iskažu u punom sjaju...
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti

9A3TY

Tesla je bio genije, mi smo samo ljudi. Sa svim svojim manama.

Svima koji žele izvaditi glavu iz pijeska i oprati oči je jasno da se u D12 zbiva samo hladni pogon.
No, nije dovoljno samo u nekoj prigodi to konstatirati. Treba nešto poduzeti da se to promijeni.
Sjetimo se :
Filozofi su samo različito tumačili svijet a stvar je u tome da ga se promijeni.
73 de Ivo, 9A3TY

DK8ZZ

Svi oni koji odrade vezu sa DR160TESLA, mogu da ocekuju ovakvu QSLku :)
Inace, QSLke su vec odstampane.

73, Zrinko (Zik) DK8ZZ, VE3ZIK, YT3ZZ

9A6WW

#7
Podsjećam ponovo na tužnu godišnjicu smrti prvog radioamatera u povijesti.

I opet bez spomena na web naslovnici HRS... Vjerojatno se novo rukovodstvo bavi važnijim aktualnim problemima.

9A4QV

Šteta što HRS nije aktivan pri trenutnoj izložbi u Meštrovićevom paviljonu.
Idealna prilika za prikazati naš hobi i pokazati gdje smo danas.....