• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

DX-ovi i DX-iranje

Autor 9A2JK, 12. Listopad 2012, 17:37:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5CY

na stranu sa svime kakve sve QSL mogu proći na čekiranju...
ali ako je netko slagao DX-čekera, najviše je slagao samoga sebe .
Tvrditi da HAM ima nešto (cfm, wrkd...), za što sam zna da nema,
za mene osobno je zavaravanje samoga sebe.
(kažu da nije lijepo varati ni XYL, pa sad varati sebe - čini se malo nastrano  ??? )
No tko voli, nek' izvoli

73

Dean 

9A2JK

Deane, u potpunosti se slažem s tobom.

I da se pogrešno ne shvati što sam napisao u prethodnom postu u vezi karata sa eQSL.cc
servisa, naglašavam da nema nikakve prevare. Govorim o QSO-ima koje JESAM NAPRAVIO,
ali sam karte SAM ISPRINTAO sa eQSL.cc servisa i prije NISAM poslao svoj log u eQSL.cc.

Bez obzira da li sam ''uploadao'' log u eQSL.cc, taj sustav sam po sebi nije loš. Problem su
jedino isprintane ''QSL karte'', koje je vrlo lako lažirati. Ako mi je do takve ''QSL-ke'', zašto
se gnjaviti sa eQSL.cc ? Jednostavno si je isprintam iz svoga loga! Nikoga nisam prevario,
jer printam ono što JESAM napravio! Tek kada eQSL.cc riješi ovaj problem, onda će to biti
prava stvar.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6AA

Citat: 9A2JK  u 10. Studeni 2012, 07:12:18
...
Baš me zanima što bi se dogodilo kad bi isprintao 100 ''karata'' (100 DXCC entiteta) sa
eQSL.cc servisa i poslao ih Marku na pregled?

Ništa se ne bi dogodilo.
Tako isprintane QSL-ke, jednostavno - ne vrijede.
9A6AA
"DX never sleeps..."

9A3TY

Citat: 9A6AA  u 10. Studeni 2012, 09:45:44
Citat: 9A2JK  u 10. Studeni 2012, 07:12:18
...
Baš me zanima što bi se dogodilo kad bi isprintao 100 ''karata'' (100 DXCC entiteta) sa
eQSL.cc servisa i poslao ih Marku na pregled?

Ništa se ne bi dogodilo.
Tako isprintane QSL-ke, jednostavno - ne vrijede.
9A6AA

Ovo mi je baš interesantno. Prijavim se na eQsl, pošaljem dozvolu, dobijem status "autentičnost zajamčena", uplatim malu donaciju, kreiram vlastitu QSL-ku, održim vezu, sugovornik (čija je autentičnost isto zajamčena) potvrdi vezu i umjesto da je on isprinta isprintam je ja i to - ne vrijedi?!? Po čijim moralnim načelima? Što je tu drugačije u proceduri od LoTW?
A kako Mark rješava situaciju gdje čovjek sam napravi QSLku u vlastitoj radinosti, sam napravi žig managera, i naškraba neki potpis (jer je vidio kako sve to izgleda u temi "QSL received"? Dajte ljudi, pa valjda se kreće od pretpostavke da je radioamater častan i pošten čovjek (barem kad je radioamaterizam u pitanju  ;D ) i da neće tražiti nešto što nije zaslužio.

Naravno, svatko ima pravo postavljati svoja pravila za prodaju svojih PROIZVODA. Tako ARRL, u širem društvenom "interesu" PRODAJE skoro sve skripte, knjige, predavanja, .... Čisti komercijalizam / kapitalizam. Ja se s tim ne slažem. Ako je jedna od bitnih karakteristika radioamatera da pomaže drugima i prenosi svoje znanje, zašto bi to naplaćivao?
Naravno, ovdje je riječ o najjednostvnijim marketinškim trikovima - "hard to get = more valuable". Koliko puta ste čuli reklamu tipa "ograničene količine" , "još samo danas", ... ?

I da zaključim - mislim da je sramota da se teško odrađena veza ne vrednuje bez obzira na način kako je potvrđena. Jer valjda se daje diploma za odrađenu vezu a ne za snalažljivost u kontaktiranju prave osobe i imućnost pojedinca. I kao što jednom reče kolega Davorin : "ispadne lakše i jeftinije obići sve te ljude po svijetu nego li ulagati u opremu i trošiti vrijeme"  ;D

Osobno smatram da bi bilo normalno da sustav ode korak dalje. Da se uvede ovih dana često spominjana "fiskalizacija" i u radioamaterizam. Pa da lijepo svaka država organizira on-line logove i da se ti logovi međusobno razmjenjuju među državama - "QSL servis nove generacije". Naravno, totalno necentralizirano i bez mogućnosti da se netko postavi u ulogu "svjetskog policajca" koji će određivati svoja pravila.

73 de Ivo, 9A3TY

9A9L

Koliko ja znam prvo je bilo JAJE (E-QSL) pa je onda izrasla ZLATNA KOKA (LOTW).
ARRL je testirao e-qsl ali nakon veoma kratkog vremena je odbacio i pomisao na to da to bude sluzbeni nacin priznavanja. Posto nema medjusobne provjere sa E-QSL se moze potvrditi dxcc bez da se ijedna veza napravi. Lotw program je daleko sigurniji za to jer ako veza nije po svim segmentima identicna i ako se vrijeme razlikuje vise od pola sata, zaboravi potvrdu a onda nema ni dxcc-a.
Pa ko voli nek izvoli.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A2JK

Citat: 9a3ty  u 10. Studeni 2012, 11:42:37
Ovo mi je baš interesantno. Prijavim se na eQsl, pošaljem dozvolu, dobijem status "autentičnost zajamčena", uplatim malu donaciju, kreiram vlastitu QSL-ku, održim vezu, sugovornik (čija je autentičnost isto zajamčena) potvrdi vezu i umjesto da je on isprinta isprintam je ja i to - ne vrijedi?!? Po čijim moralnim načelima? Što je tu drugačije u proceduri od LoTW?
...
Gle, Ivo, pogodio si u srž problema.
Pokušajmo po redu. Kad govorimo o priznavanju i/ili ne priznavanju QSL karte, uglavnom
mislimo na DXCC program diploma. (DXCC pravila su takva kakva jesu. O njima možemo
raspravljati, ali ''ako se želimo igrati, moramo prihvatiti pravila igre'').

Točno je da eQSL.cc provjerava autentičnost i uspoređuje logove, ali to se ne vidi iz papira
na kojem je isprintana QSL-ka. Takovu karta može isprintati svaki osmoškolac i tu sva
autentičnost pada u vodu.

Leon je već napisao, a ja bih pridodao da LoTW uspoređuje logove sudionika (čija
autentičnost je već prije provjerena) i to je čak bolja potvrda veze nego klasična, rukom
ispisana QSL-ka. (npr. koliko puta si na nekom hamfestu dobio nečiju praznu kartu ...?  ;D )

...
Dajte ljudi, pa valjda se kreće od pretpostavke da je radioamater častan i pošten čovjek (barem kad je radioamaterizam u pitanju  ;D ) i da neće tražiti nešto što nije zaslužio.
...
;D ;D ;D

I na Olimpijskim igrama sportaši i suci polažu zakletvu, a isto tako polaze od načela časnih i
poštenih sportaša. Pa onda redovno prolaze doping kontrolu i opet ...

...
Osobno smatram da bi bilo normalno da sustav ode korak dalje. Da se uvede ovih dana često spominjana "fiskalizacija" i u radioamaterizam. Pa da lijepo svaka država organizira on-line logove i da se ti logovi međusobno razmjenjuju među državama - "QSL servis nove generacije". Naravno, totalno necentralizirano i bez mogućnosti da se netko postavi u ulogu "svjetskog policajca" koji će određivati svoja pravila.

Ideja nije loša.

73
Martin 9A2JK

9A7ZZ

....i to je čak bolja potvrda veze nego klasična, rukom
ispisana QSL-ka. (npr. koliko puta si na nekom hamfestu dobio nečiju praznu kartu )

Svašta se ovdje može pročitati. ;)

Pa što onda ako si na nekom hamfestu dobio u ruku praznu qsl-ku.Dali to znači da onda upišeš vezu po želji.Jel ti to polaziš od sebe?
73 iz Broda na Savi-Viktor

9A9L

Citat: 9a7zz  u 10. Studeni 2012, 16:28:13
....i to je čak bolja potvrda veze nego klasična, rukom
ispisana QSL-ka. (npr. koliko puta si na nekom hamfestu dobio nečiju praznu kartu )

Svašta se ovdje može pročitati. ;)

Pa što onda ako si na nekom hamfestu dobio u ruku praznu qsl-ku.Dali to znači da onda upišeš vezu po želji.Jel ti to polaziš od sebe?

Mislim da za takve stvari krivo ciljas Viktore. Netko tko je u svoju opremu ulozio nekoliko desetaak tisuca eura  i ne koristi tudje ili klupske uredjaje kao Martin netreba se time sluziti. Ali neki koji nemaju cak ni antene doma a kamoli stanicu ili linearce mogli bi doci na takve misli....hehehe
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A3VV

Citat: 9A2JK  u 10. Studeni 2012, 13:33:38
...
Točno je da eQSL.cc provjerava autentičnost i uspoređuje logove, ali to se ne vidi iz papira
na kojem je isprintana QSL-ka. Takovu karta može isprintati svaki osmoškolac i tu sva
autentičnost pada u vodu.

Leon je već napisao, a ja bih pridodao da LoTW uspoređuje logove sudionika (čija
autentičnost je već prije provjerena) i to je čak bolja potvrda veze nego klasična, rukom
ispisana QSL-ka. (npr. koliko puta si na nekom hamfestu dobio nečiju praznu kartu ...?  ;D )
...

Oprostite meni neukom, ali kako je to moguće muljati sa eQSL ako se u eQSL-u vrši usporedba logova i ako se priznaju samo veze sudionika koji imaju AG? Ako sam ja nekome poslao eQSL a nema me u njegovu logu tu mi vezu neće priznati, kamoli potvrditi. Ja koristim uz papirnatu QSL i eQSL (AG) i imam i na eQSL 100 potvrđenih zemalja. Ništa nisam morao tiskati niti muljati, kada sam pročitao na web adresi eQSL.cc da sam sakupio potvrde veza od strane korisnika eQSL-a (AG) iz 100 zemalja kliknuo sam na online zahtjev, manager za eQSL diplomu je sravnio podatke i javio mi da sam osvojio diplomu i da si ju mogu isprintati. Što sam ja tu mogao smuljati molim vas da mi objasnite jer ja, eto, nemam pojma o čemu pišete? Nije bilo nikakve potrebe za tiskanjem eQSLki, a i kada bih ih tiskao one su, jer u prošle odgovarajuću provjeru, po meni vjerodostojne. Izgleda da sam ja izgubljen u vremenu i prostoru jer nemam blage veze o mogućnostima za muljanje koje mnogima od vas očigledno nisu nikakva nepoznanica. Pa dajte drage kolege, poučite i mene kako se to radi, možda i ja dospijem u Honor Roll ili u tako neku elitnu skupinu vrhunskih operatora jer ovako, sakupljajući papirnate QSL kartice via bureau, neću daleko dogurati.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A9L

Da ne umres u neznanju pogledaj si e-qsl inbox
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A7ZZ

Ma Leone,nisam ja ciljao na nikoga niti sam rekao da se služi sa tim.A pogotovo me nije briga koliko je tko uložio svojih para.Još kada bi i rezultati bili proporcionalni uloženom svaka čast.Samo se pitam zašto toliko sumnji,nepovjerenja.Više mi sve skupa sliči pronalasku načina da se zaj......netko tko čekira karte ili sl. nego na ispravno ponašanje tj. ham spirit.Muljati,muljati i samo muljati.I onda to sve skupiti,poslati i onda čekati diplomu DXCC.Jaka mi diploma!

Ovo kažem zbog toga što sam i sam bio svjedok "muljanja" na bandu kada se iz metropole radi veza za stanicu iz Splita dok ovaj mudro šuti i sluša raport dobiven u ZG jer on i ne čuje drugoga (bila je u pitanju daleka exp).Naravno takvu je qsl-ku uredno prijavio kao osobno potvrđenu.Vjerovatno će obojica mudro šutjeti i neče me vući za jezik jer znaju da ću onda reći o kome se radi ali njima na dušu.Vrijedi li ona?Vrijedi naravno  :-[. Još bi zanimljivije bilo da se onda javno pohvale ovdje na forumu u rubrici "recive qsl" ili kako već,jer bože moj nitko drugi i ne dobiva karte nego samo oni koji se javno hvale.I to zamisli,dobio je qsl-ku i to ni više ni manje nego iz Ukrajine  ;D ;D ;D
Naravno sada je na redu "kontra" ali bar bi moglo biti zanimljivo,vidim zadnje vrijeme ovdje na forumu ponestalo prepucavanja,blaćenja i sl.Dosadno je,trgnite se malo.Ja za to vrijeme idem isprintati 50-tak qsl-ki samo neznam koji će mi....jer ih sigurno neću slati nikome na provjeru.Ja ni qsl-ke ni diplome ne kupujem.Ja ih osvajam i one dođu same.Tj. poštom. ;)
Evo toliko,sada ima materijala za kontru pa izvolite.Samo da stisnem ovo dolje-pošalji.

9A2JK

Citat: 9a7zz  u 10. Studeni 2012, 16:28:13
...

Eto vidiš Viktore zašto ja mislim da je LoTW odlična stvar.
Ako sam u logu korespodenta mogučnost prevare je smanjena na minimum.
Naravno, to vrijedi samo za DXCC i druge diplome koje se mogu osvojiti i preko LoTW.

A sad, na primjer, zamisli situaciju kada korespodent NIJE dobro primio MOJ znak.
To posebno vrijedi u velikim svjetskim natjecanjima. Meni TREBA njegova QSL-ka
i pošaljem svoju. On provjerava i vidi da u njegovom logu piše npr. 9A2JG, a ne 9A2JK.
Budući da sam poslao kartu sa ISPRAVNIM podacima o QSO-u, on zaključuje
da je ON pogriješio i da bi se iskupio šalje mi QSL-ku. Na prvi pogled sve OK iako to
nikako nije u redu, jer veza nije ispravno održana! (Da je on odmah poslao svoj log u LoTW,
LoTW ne bi našao podudarnost između mojega i njegovog loga i ništa od moje DXCC potvrde.)

Produbimo ''misaoni eksperiment'' i predpostavimo da se radi o velikom natjecanju i
stanici koja ''puca'' na visoki plasman. Zamislimo dvije situacije:

1. ja NISAM poslao svoj log organizatoru natjecanja. (Mojih nekoliko stotina ''pišljivih''
QSO-a MENI neće donijeti nikakav plasman, pa zašto slati ??)
U ovoj situaciji NJEMU će ova veza uredno donesti bodove.

2. ja JESAM poslao svoj log organizatoru. Iako mojih nekoliko stotina ''pišljivih''
QSO-a MENI neće donijeti nikakav plasman, ''robot'' će naći da je ON pogrešno primio
moj znak i ON će zato dobiti kaznene bodove. POŠTENO !

Zaključak:
Idealno bi bilo kad bi svi sudionici natjecanja slali logove.
Idealno bi bilo kad bi svi slali svoje logove u LoTW (ili slične sevise) i kad bi se
sve diplome osvajale potvrdama preko LoTW (ili sličnih sevisa).

To bi, Viktore, bila prava stvar. Od toga, naravno, ništa, ali tko nam brani sanjariti ?  8)

73 ES BEST DX
Martin 9A2JK

9A2JK

Citat: 9A3VV  u 10. Studeni 2012, 22:26:55
Oprostite meni neukom, ali kako je to moguće muljati sa eQSL ako se u eQSL-u vrši usporedba logova i ako se priznaju samo veze sudionika koji imaju AG? Ako sam ja nekome poslao eQSL a nema me u njegovu logu tu mi vezu neće priznati, kamoli potvrditi. Ja koristim uz papirnatu QSL i eQSL (AG) i imam i na eQSL 100 potvrđenih zemalja. Ništa nisam morao tiskati niti muljati, kada sam pročitao na web adresi eQSL.cc da sam sakupio potvrde veza od strane korisnika eQSL-a (AG) iz 100 zemalja kliknuo sam na online zahtjev, manager za eQSL diplomu je sravnio podatke i javio mi da sam osvojio diplomu i da si ju mogu isprintati.
....
....
Pa dajte drage kolege, poučite i mene kako se to radi, možda i ja dospijem u Honor Roll ili u tako neku elitnu skupinu vrhunskih operatora jer ovako, sakupljajući papirnate QSL kartice via bureau, neću daleko dogurati.

Damire, ako eQSL.cc koristiš samo i jedino za diplome iz eQSL.cc programa,
onda je sve tako kao što si napisao. Zapravo onda ti QSL karta i ne treba,
dovoljne su potvrde (uspoređivanje logova u eQSL.cc) za osvajanje diploma
iz eQSL.cc programa.

Međutim, eQSL NIJE zamišljen kao sustav za eQSL diplome, nego nešto kao
zamjena za papirnu QSL-ku – elektronska QSL-ka koju bi mogli koristiti kao
zamjenu za klasičnu, papirnu kartu, između ostaloga i za osvajanje drugih
diploma. (eQSL diplome su došle kasnije i nisu cijenjene kao DXCC). Ukratko,
odlična ideja (koja po meni ima budućnost!), ali kad se radi o osvajanju
drugih diploma TRENUTNO ima previše nedostataka.

Evo primjer. Odaaavno sam registriran na eQSL.cc, ali nikada nisam poslao
ni jedan jedni QSO u sustav. Kad sam prije cca godinu dana bio pogledao
eQSL.cc iznenadio sam se količinom ''primljenih'' eQSL-ki. U prvi mah odlično.
Isto kao da sam dobio hrpu lijepih QSL-ki preko biroa. Oni koji šalju karte
preko biroa, jednostavno nakon veze ispišu karte (ne čekaju da im netko
pošalje izvod iz svog loga ...), pa zašto onda ne bi pojednostavili stvar i
poslali log u eQSL.cc tako da si onaj koji želi njihovu kartu SAM isprinta
i gotovo. Brzo i jeftino. I bilo bi da ne živimo u stvarnom svijetu. (Svi
znamo da su većina oko nas pošteni ljudi, a ipak svi zaključavamo kuće i
aute, iako znamo da naše brave nisu nikakva prepreka za lopove. Zaključak?
Zaključavamo zbog poštenih ljudi!)

Prilažem nekoliko eQSL-ki koje sam primio sa eQSL.cc servisa. Ovo nisu kopije,
skenovi, a ni fotografije primljenih eQSL-ki. Ovo su ORIGINALI! Ako ih želim
na papir jednostavno ih isprintam. Svatko može sam prosuditi da li je, prije
ispisa na papir, ''teško'' izmijeniti podatke o vezi na ovim kartama. Za ova
tri QSO-a ja imam i papirne karte primljene preko biroa i direktno. Te karte
su tiskane u tiskari, a izmjena podataka na njima je za 99,99 % ljudi nemoguća
misija. Podatke na ovim ORIGINALNIM eQSL-kama može izmijeniti svaki ''sedmaš''.

Eto, to je glavni razlog zašto ovako isprintane karte ne vrijede za DXCC.

Uz ispriku na podužem tekstu,

73
Martin 9A2JK

9A7ZZ

Martine,nisam ja ni rekao da LoTW nije odlična stvar.Doduše ne koristim ga pa ga nemam pravo ni kuditi niti to činim.Reagirao sam na ono tvoje da je to bolja potvrda nego qsl-ka ispisan rukom.Sa tim se nikako ne mogu složiti.Vjerujem da u tome nisam sam.Doduše prošla me volja za skupljanjem bilo kakvih qsl-ki pa sam u tome smjeru i stavio info na qrz - reply only.Tko pošalje vratiću mu 100%,prvi neču poslati nikome.Osim ako netko u qso ne zatraži onda je odmah napišem.Na 90% mojih karata je označeno ono -TNX QSL.Znam da na ovo može biti reagiranja ali nije me briga,to je moj izbor i ne treba mi nitko pametovati u vezi toga jeli to u redu ili nije.Baš me ne najmanje ne interesira nečije mišljenje u vezi toga.
O slanju loga za konteste se potpuno slažem sa tobom.Ja pošaljem log i sa 20 veza.Pa Bože  moj nekada počnem neki kontest pa onda navale gosti,pa zaj....žena,pa djeca,pa ovaj, pa onaj i ništa od kontesta.Svakome tko radi konteste desilo se to barem jednom.Da ne govorim o drugim razlozima,nestanak struje,ili sl.Uvijek ga pošaljem !
Log u LoTW ne šaljem (nisam korisnik niti ću biti) pa me samim tim ne zanimaju problemi onih koji na taj način potvrđuju veze.
Sa ispravljanjem veza na qsl-kama nemam veze iako mislim da ih je vrlo lako moguće ispraviti na e-qsl kartama nego na originalima.Neznam ustvari kako bih to i napravio na original karti a da nešto ne zabrljam i uhvate me sa rukama u "pekmezu"  ;).A zašto bih i pokušavao kada ih sigurno neću slati niti nositi na cheking.Ipak ni protiv e-qsl nemam ništa.Tko voli neka izvoli.
Mogao bih i ja priložiti neke qsl-ke ali neću.Što vas briga koje imam  ;).

9A9L

E Martine.
Sad si nekima slinu na usta natjerao sa ovim P5...hihi pa makar bila i na e-qsl.Meni nisi, ja imam papir i za rtty i ssb. Nazalost dobio covjek izgon kad je poceo raditi cw...Toliko o CW. Sto se tice e-qsl meni sluzi samo kao kontrola za RDA ili WWLOKATORA. A moze posluziti i kao kontrola da je veza kompletirana. Dalje slijede papiri. Za ostalo nista ne sluzi. A papirnate diplome sa popratnim pozvrdama ipak nesto znace. Ove  e-qsl diplome su kao i one za digitalne komunikacije. Valjda zato i CQ DX magazin ipak salje papirnate diplome o plasmanu u natjecanju iako mozes skinuti virtualnu i isprintati je sam. Sto jes jest..
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM