• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

DX-ovi i DX-iranje

Autor 9A2JK, 12. Listopad 2012, 17:37:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 12. Studeni 2012, 17:47:37
Možda i postoji takav slučaj, ali to je izuzetna rijetkost. I, kad smo već kod toga, ako ARRL sazna
za takve slučajeve, onda oni tu QSL kartu ne priznaju za DXCC diplome.  8)

Koja je razlika platio u zelembaćima koje si poslao u kuverti ili preko paypala? Za paypal bar znaš da je onaj kome si ih poslao stvarno i dobio lovu.

Pitam se kada će i mjesec (onaj koji kruži oko nas) postati dxcc "zemlja" i koliko će koštati potvrda veze.
Možda to i ne bi bila loša investicija, a da ne govorim o promidžbi radioamaterizma. Ali da, kad bi to napravila Hrvatska ekipa ARRL sigurno ne bi priznavao da je to nova DXCC zemlja.

Oduvijek me interesiralo u čemu je razlika odradio ja neku hrid pored Australije ili samu Australiju? U čemu je to veće postignuće gledano strogo s radioamaterske strane? Zar nisu potrebna ista znanja, ista oprema, iste sposobnosti, ... Ali očigledno je sve postalo kao i moda - stvar prestiža. Nema veze što neka torbica izgleda potpuno jednako, bitno je da je plaćena 10000 $ a ne 10$.  Zato i imamo s jedne strane vrijedne radnike koji se svakog jutra rano dižu i rintaju da bi prehranili obitelj i dobiju neku crkavicu za to a s druge strane neki nogometaš se povlači po terenu i za to dobije 100-godišnju plaću onog jadnika. Bitno je samo stvoriti "potrebu". A ljudski um je super podloga za manipulacije.
73 de Ivo, 9A3TY

9A1IW

Citat: 9a3ty  u 13. Studeni 2012, 01:31:30
Pitam se kada će i mjesec (onaj koji kruži oko nas) postati dxcc "zemlja" i koliko će koštati potvrda veze.
Možda to i ne bi bila loša investicija, a da ne govorim o promidžbi radioamaterizma. Ali da, kad bi to napravila Hrvatska ekipa ARRL sigurno ne bi priznavao da je to nova DXCC zemlja.

Zato i jest potrebno imati dobar QSL biro i članstvo koje će ga moći koristiti. Nema mi gore, nego kad mi se QSLka vrati jer netko nije član saveza i nema pravo na korištenje biroa, a QSL-ku dotičnog operatora sam preko biroa dobio... Ako nema biroa - ima QSL managera, bar to nije problem naći. Po meni je to dio kulture i HAM spirita. Sve ove finte sa lovom su bezobrazna pljačka. Osobno ne preferiram slati ikome pare, niti tražim lovu za QSL-ku, ako mi ju netko želi poslati direktno.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A2JK

Damire, slažem se s tobom da je ekspedicija ''na neki tamo kamen usred oceana'' malo bez veze.
No, to nije nikakva posebnost radioamaterizma i radioamatera. Čovjek je takovo biće kakvo je,
avanturista između ostaloga. Meni su npr. ''bez veze'' po život vrlo opasna raznorazna penjanja
po liticama (ili čak zgradama). Ali, tko smo ti ili ja da tim ljudima određujemo kako će živjeti svoj
život? Radioamaterske ekspedicije su avantura, čak i na mjesta koja su pristupačna. U tim
avanturama ima ozljeda, pa i sa smrtnim posljedicama. Ako netko pak ne želi s njima održati
vezu, ne mora. Nitko nikoga ne tjera na ništa. Umjesto da radimo vezu s DX ekspedicijom
možemo npr. na televiziji gledati Formulu 1 (to je ono kad se autići voze u krug  ;D ) ili nogomet
(to je ono kada 20 muškaraca trči za jednom loptom, a kad dođu do nje nastoje je gurnuti što
dalje od sebe.   ;D I, da ne bi bilo zabune, ja uvijek kad mogu gledam nogomet  ;D ).

Vratimo se mi na početak, a to je ''kupovanje QSL karte''. Istina je da je bilo (i uvijek će biti)
pokušaja ''kupoprodaje'' QSL karte. Srećom to su izuzeci. I protiv takovih rijetkih izuzetaka
treba se boriti. Činjenica je da ARRL takove QSL karte ne priznaje za DXCC diplome, bez
obzira na legitimnost rada. Koliko sam shvatio, ti ne govoriš o tim rijetkim slučajevima.
Ako sam dobro shvatio, za tebe je svaka direktna razmjena karte kupovanje? Teško mi je
povjerovati da tako misliš, ali ako stvarno tako misliš, molim te objasni mi kako bi trebao
razmijeniti QSL-ke sa npr. 7O6T, ili sa Afganistanom, Palestinom itd, itd...

Nećeš mi valjda reći da i tebe nisu učili da se za DX ekspedicije ili zemlje u kojima nema
biroa, karte razmjenjuju jedino direktno i to tako da obavezno pošalješ adresiranu
kuvertu i trošak za poštarinu ?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

VE3ZIK

Sto se DX i QSL karata tice, povuci cu malu paralelu. Naime, mnogi se zale kako DL's salju previse karata ovo ono, a sdruge strane cim je neka DXPN aktivna i QSL MGR dolazi iz DL i salje karte preko biroa, sama DXPN odradi sigurno vise veza (ovdje mislim na "normalnije" DXCC) nego neka koja samo salje direktno. To je iskustvo za ova dva znaka za koje sam QSL MGR (A65DLH i V55DLH).
Svako ima slobodan izbor da salje ili ne salje kartice direktno. Sa nekim QSL MGR se da dogovoriti i poslati nekoliko karata odjednom sto stedi troskove (W3HNK, EA5KB, DJ2MX ;) ), opet, neki to ne zele (EA7FTR)...
S obzirom kako USPS najavljuje da ce povuci IRC kupone, u GB se isto suska da bi to moglo biti, jednostavno cve nam ili mali zelembaci biti prioritet, ili po Evropskoj Uniji slati 1€ gvozedni, ili Paypal... :D
Da se zna, rado saljem qsl via bureau, dobijam via bureau i uvijek se obradujem nekom novom slotu ili novoj DXCC via bureau.
OQRS je sjajna stvar za one koji to pouzdano rade  i salju preko biroa, recimo M0URX je stvarno po tom pitanju vise nego ekspeditivan.
Na kraju, sve je ovo hobi. Neko voli slati po 50 direkta za svaki novi slot, DXCC ili IOTA ili smao pfx ili eto, zanimljiva mu kartica, neko koristi i salje via bureau, neko je samo na eQSL i LotW. Takve stvari moramo prihvatiti, voljeli ih mi ili ne.

73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

9A1IW

Citat: VE3ZIK  u 13. Studeni 2012, 10:08:39
Svako ima slobodan izbor da salje ili ne salje kartice direktno. Sa nekim QSL MGR se da dogovoriti i poslati nekoliko karata odjednom sto stedi troskove (W3HNK, EA5KB, DJ2MX ;) ), opet, neki to ne zele (EA7FTR)...

Praksa rada dotičnog EA7FTR je tipičan primjer "radimataerskog profitera".

73 de 9A1IW - Boris

9A7ZZ

Citat:karte razmjenjuju jedino direktno i to tako da obavezno pošalješ adresiranu

I ti ovo zoveš razmjenom.To se oduvijek zvalo trgovanje.I uvijek će se tako zvati.
73 iz Broda na Savi-Viktor

9A3VV

Citat: 9A2JK  u 06. Lipanj 1970, 14:45:16list type=decimal]
...
Ako sam dobro shvatio, za tebe je svaka direktna razmjena karte kupovanje? Teško mi je
povjerovati da tako misliš, ali ako stvarno tako misliš, molim te objasni mi kako bi trebao
razmijeniti QSL-ke sa npr. 7O6T, ili sa Afganistanom, Palestinom itd, itd...

Nećeš mi valjda reći da i tebe nisu učili da se za DX ekspedicije ili zemlje u kojima nema
biroa, karte razmjenjuju jedino direktno i to tako da obavezno pošalješ adresiranu

73
Martin 9A2JK
Onako odokativno rečeno najmanje 70 % stanica s kojima sam radio traži QSL direct + SAE + IRC/GS. Čak i oni iz uređenih država sa QSL biroima koji funkcioniraju. Pa ja onda zbrojio dva i dva i zaključio kako je to postao unosan biznis jer se na tome ipak zaradi - utržiš 1 IRC ako tražiš 2 ili najmanje 50 centi (US) ako tražiš 2 US$. A vidim plaća se i više... Pa ti sad vidi na 100 ili na 1000 ili na 10000 QSL kartica do kojih se iznosa dođe... Neki imaju QSL managere koje plaćaju jer ih imaju od čega platiti. Ja hoću složiti QSL kartice onako kako Marinko traži da njemu olakšam posao, za sve druge QSL managere me nije briga, oni su za to što rade dobro plaćeni jer se inače toga ne bi prihvatili. I da im ja onda još podebljavam saldo na računu? Ni u ludilu! Jesam, i ja sam prije slao SAE + 1-2 IRC-a (nikada dolare!), sada više tako nešto ne dolazi u obzir. Neću potvrditi neki DXCC entitet? I? Hoću li umrijeti zbog toga? Hoću li biti manje vrijedan? A to što su neke ekspedicije avantura u kojoj se može i glavom platiti - to nije moj problem, svi su oni punoljetni i svjesni u što se upuštaju. Da ću ja patiti ako se nekome od njih nešto dogodi nema šanse. K'o ni oni što za mnom neće patiti. Oni Martine na takvoj ekspediciji zarade, ne idu oni onako, na lijepe oči, iz entuzijazma... Pustimo tu demagogiju. Što ti misliš da sponzori njima to ne plate? Itekako im plate! Kud ćeš bolju reklamu, sakupiš par imena kojima se običan radioamaterski puk klanja (ne znam zašto?!) do zemlje, sa strahopoštovanjem izgovara njihova imena, masno im plate, a oni poslije kuju u zvijezde sponzore i njihove proizvode a puk radioamaterski pobožno sluša i slomi se nastojeći kupiti taj-i-taj uređaj jer se, eto, pokazao fantastično na toj-i-toj ekspediciji gdje ga je koristio taj-i-taj... I slične nebuloze... I onda još da im ja guzicu maslom mažem? Ma nema teorije, tko voli nek' izvoli, može ako hoće i svojoj djeci zadnji zalogaj od usta otimati da bi kupio QSL karticu, meni to ne pada na pamet! Odradit ću vezu i poslati QSL karticu običnom poštom ako ne ide preko biroa, a što će taj netko s njom uraditi nije moja briga. Može ju odmah baciti u smeće ako hoće, njegova volja. Ja ću sa svoje strane skompletirati tu vezu slanjem QSL kartice u duhu HAM SPIRITA i moja će savjest biti mirna jer ću znati da sam sve odradio po PS-u.[/list]
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A2JK

Mi nikako da se ''razumijemo'', zato ponavljam: ti imaš moju potpunu podršku misliti i ponašati se
onako kako ti misliš da je najbolje (štogod ''moja podrška'' značila ili ne značila  ;) ). Međutim,
kad se radi o direktnom slanju QSL-ki, iz tvoga pisanja izlazi da je to protivno HAM SPIRT-u.
Vidiš Damire, to jednostavno nije točno. Kako bi ti da si npr. u ZD7 ili HV odgovarao na primljene
QSL-ke? Možda bi sam sebi bio QSL biro i sve troškove ovakvog biroa dijelio sa jedan? Sasvim je
normalno i u skladu sa HAM SPIRIT-om tamo (ili menadžeru) slati karte diretkno, naravno uz IRC
ili zelembać za povratnu poštarinu. Uostalom ljudi su zato i izmislili IRC (ne samo zbog radioamatera).

Što se pak tiče ''zarade'' nekih ekspedicija, mislim da je o tome neumjesno raspravljati bez
poznavanja egzaktnih činjenica koliko što košta i koliko je tko što platio. Kažeš da nisu svi kao Hrle
i Marko koji su sami financirali ekspediciju i, podrazumijeva se, nisu ništa zaradili nego su financijski
na gubitku ... Zar misliš da njihova ekspedicija na YJ nije bila zanimljiva? Zar misliš da su oni ''manje
sposobni'' naći sponzore od drugih? Ja mislim da su mnogima bili nova zemlja i da su bili traženi. Isto
tako apsolutno sam siguran da su zato jednako bili ''interesantni sponzorima'' i da su sposobni naći
sponzore. Vidiš, ovo bi mogla biti zanimljiva tema za časopis – mislim ono prije i poslije ekspedicije.  ;)

73
Martin 9A2JK

9A1IW

Ako netko ima toliko para da potroši na neku dugotrajnu i daleku ekspediciju, onda ima i (recimo) 100$ da bude član nekog biroa i pošalje te kartice na način da ih ljudi dobiju jeftinije, bez da slanje UVJETUJE sa 1-2EUR ili 2-3USD.

73 de 9A1IW - Boris

9A3VV

Ne vrijedi njemu govoriti. To je ono: ti ga krstiš a on prdi! On jednostavno NE ŽELI vidjeti i prihvatiti očigledne činjenice, NE ŽELI! Jasno je njemu sve ovo što pišemo nas nekolicina, kristalno mu je jasno ali... Ja se predajem!
73 Damir 9A3VV
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A7ZZ

Ljudi nemojte se ljutiti na njega.Ništa njemu nije jasno a sramota ga je pitati nekoga.Ja sam pokušao najjednostavnije-obične kruške i jabuke ali nije pomoglo.I ja odustajem. :'(
73 iz Broda na Savi-Viktor

9A3TY

A da 9A QSL biro bude manager za sve ekspedicije i da svima odgovara via biro? Možda tako riješimo i pitanje nezaposlenosti u HR.
73 de Ivo, 9A3TY

9A3VV

Citat: 9a3ty  u 15. Studeni 2012, 00:38:33
...Možda tako riješimo i pitanje nezaposlenosti u HR.
Neloša ideja ;) Pazi, Ivo, tužit će te Mrsić što mu se petljaš u pos'o ;D
73 Damir 9A3VV

9A2JK

Citat: 9A3VV  u 14. Studeni 2012, 20:03:07
On jednostavno NE ŽELI vidjeti i prihvatiti očigledne činjenice, NE ŽELI!
...

Koje činjenice?
Da li možda onu ''imam pravo i ne želim biti član niti jednog radio kluba, nego hoću da
se meni karte šalju poštom na moju adresu''?

73
Martin 9A2JK

9A3VV

Ne Martine, ja dolazne QSL karte nikada nisam zahtijevao na kućnu adresu, nemoj se nepotrebno pjeniti. Ponekad ja navratim u Zagreb, ponekad netko drugi iz Istre pa se dogovori susret s Marinkom, pa se od njega poberu QSL kartice za cijelu Istru, pa se onda distribuiraju... Iako to ne želim, protiv svoje sam volje postao član jednoga kluba kako mi ne bi netko od vas pravovjernih išao složiti kakvu psinu. Eto, sad mi ništa ne možete, odnosno možete - ako baš hoćete ;D
73 Damir 9A3VV