• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

DX-ovi i DX-iranje

Autor 9A2JK, 12. Listopad 2012, 17:37:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Da ne bi bili ''off topic'' u drugim temama, predlažem da o DX-ovim općenito raspravljamo
ovdje.

Evo, ja ću početi zašto je R1M Malyj Vysotskij I. brisan sa DXCC liste i zašto P5 ne može
biti brisana sa DXCC liste. DXCC ima svoja pravila. Istina, i ta se pravila kao i svaka druga,
mogu se tumačiti različito. Ipak, R1M je brisan zato što Rusija više nema ništa sa tim
teritorijem. Sjeverna Koreja je članica UN i ima prefiks dodijeljen od ITU-a. Dakle ispunjava
dva OGROMNA razloga da bude na DXCC listi.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A9L

A zasto je onda VU7 na listi kad se nezna cak ni cija je teritorija??
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A3VV

Citat: 9A2JK  u 12. Listopad 2012, 17:37:39
...
Sjeverna Koreja je članica UN i ima prefiks dodijeljen od ITU-a. Dakle ispunjava
dva OGROMNA razloga da bude na DXCC listi.

73
Martin 9A2JK
Za razliku od Bondsteel land ;D koja ne ispunjava niti jedan od ta dva krucijalna uvjeta ali su zato NEKI naši kolege poletjeli dati joj falši legitimitet i okaljali obraz hrvatskim radio-amaterima radeći kao PIRATI što jesu i bit će sve dok ITU ne dodijeli Bondsteel landu službeni prefiks a Uncle Sam ne prisili UN da Bondsteel land primi u punopravno članstvo. Htjeli mi to ili ne, činjenica je da ARRL postavlja uvjete i kriterije koje ne treba ignorirati i omalovažavati i da je njihova DXCC lista Sveto pismo radio-amatera. Uostalom, ne sakupljamo li svi DXCC entitete e da bi pokazali koliko smo uspješni operatori i DX lovci?

A propos MV-a: kome sada pripada ako nije više pod ruskom kapom? Nije valjda ničija zemlja?
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A4OE

Što je sa serijom pozivnih oznaka koje počinju sa 1A-1Z koje ITU nikad nije dodijelio niti jednoj zemlji, a koriste se, kažu legitimno?
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5BS

Oko kakvih se vi stvari glođete!! Bože moj!
Bitno da je koska bačena!

9A6AA

Citat: 9A3VV  u 12. Listopad 2012, 18:00:08
...
Za razliku od Bondsteel land ;D koja ne ispunjava niti jedan od ta dva krucijalna uvjeta ali su zato NEKI naši kolege poletjeli dati joj falši legitimitet i okaljali obraz hrvatskim radio-amaterima radeći kao PIRATI što jesu i bit će sve dok ITU ne dodijeli Bondsteel landu službeni prefiks a Uncle Sam ne prisili UN da Bondsteel land primi u punopravno članstvo. Htjeli mi to ili ne, činjenica je da ARRL postavlja uvjete i kriterije koje ne treba ignorirati i omalovažavati i da je njihova DXCC lista Sveto pismo radio-amatera. Uostalom, ne sakupljamo li svi DXCC entitete e da bi pokazali koliko smo uspješni operatori i DX lovci?...

Baš sam nekidan poslao Billu, NC1L, moju licencu za rad kao Z6/9A6AA. Zahvalio se i čestitao na aktivnosti. Rekao je da mu je drago ako će Z60K aktivnost pomoći da se revitalizira radioamaterizam na Kosovu. Glede priznavanja za DXCC dodao je da je potrebno neko vrijeme dok se ne riješe neka formalna pitanja.

Damire, glede tvoje "teorije o piratstvu", tko je tebi držao tečaj iz radioamaterizma?

73
9A6AA
"DX never sleeps..."

9A3VV

Pisali su oni u QST 10/2012 na str. 84 i o Ivici Dačiću YU1YU, svašta nabrojaše ali ne spomenuše čija je desna ruka bio, s kim je u istu tikvu pišao... Revitalizacija radio-amaterizma je u redu, pače pohvalna, ali u smislu revitalizacije saveza i radio-klubova koji su ranije postojali i osnivanja novih, animiranja starog i okupljanja novog članstva i održavanja tečajeva (graditeljski, operatorski, ARG...), ali nikako ne rad na radio-amaterskim opsezima koristeći prefiks kojega ITU u tom trenutku još uvijek nije bila zvanično dodijelila i odredila datum od kojega se taj prefiks smije koristiti u radijskom prometu. Do danas nije! Ta dozvola koju je tebi izdala njihova agencija za komunikacije ili što već nije valjana za međunarodni radijski promet. Ne bih rekao ni da je valjana za unutarnji radijski promet jer je u svakom slučaju ITU starija od te agencije, ITU dodjeljuje prefiks a on, da ponovim, u tom trenutku nije bio zvanično dodijeljen! Možda postoji neki nezvaničan dogovor da će se dodijeliti baš taj prefiks, ali to nema nikakvu snagu, nije legalno, pa prema tome stoji moja tvrdnja o piratskim pozivnim oznakama.

Treba riješiti još neka formalna pitanja kaže Bill? Treba, dakako da treba, ali do tada će vaš rad na amaterskim opsezima uz uporabu Z6 prefiksa biti nelegalan, piratski! Ako ARRL retroaktivno prizna te veze za DXCC bit će to velika svinjarija, a ne bi me uopće začudilo ako bi to uradili zbog svega što se oko Bondsteel landa događalo i događa!

Tečaj sam ja završio i operatorski ispit položio 1965 godine a još nisam u toj fazi regresije da bih se živo sjećao tog doba, ako poživim još dvadesetak godina možda ću se sjećati svega iz tih dana pa ću ti odgovoriti na tvoje pitanje. Do tada stojim iza svog izrečenog stava i nemam ga namjeru mijenjati dok me netko ne pobije čvrstim argumentima.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A2JK

Citat: 9A3VV  u 12. Listopad 2012, 18:00:08
...
A propos MV-a: kome sada pripada ako nije više pod ruskom kapom? Nije valjda ničija zemlja?

MV je sada ''obična'' Rusija.
''Obična'' zato jer je prije bio ''neobična''  ;D

Citat: 9A5BS  u 12. Listopad 2012, 18:26:36
Oko kakvih se vi stvari glođete!! Bože moj!
Bitno da je koska bačena!
Kakvo glodanje ??  ???

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6AA

Citat: 9A3VV  u 12. Listopad 2012, 21:04:53
....ali nikako ne rad na radio-amaterskim opsezima koristeći prefiks kojega ITU u tom trenutku još uvijek nije bila zvanično dodijelila i odredila datum od kojega se taj prefiks smije koristiti u radijskom prometu. Do danas nije! Ta dozvola koju je tebi izdala njihova agencija za komunikacije ili što već nije valjana za međunarodni radijski promet. Ne bih rekao ni da je valjana za unutarnji radijski promet jer je u svakom slučaju ITU starija od te agencije, ITU dodjeljuje prefiks a on, da ponovim, u tom trenutku nije bio zvanično dodijeljen! ...

Alo Damire,
Prvo trebamo znati o čemu razgovaramo.

Možda nisi znao, ali članstvo u ITU je dragovoljno i nije obveza neke države. Bolje rečeno, to članstvo se plaća i nije nužno za opstojnost nekog međunarodnog entiteta. Svakoj državi je u konačnici cilj da u uđe u ITU zbog razvoja radiokomunikacija i IT sektora te standardizacije u toj domeni. No, kada se politika umiješa, nailazi se na prepreke...

Da, dozvolu o kojoj pričamo je izdala, koliko god je ti negirao, agencija ovlaštena za to, a zove se Telecommunications Regulatory Authority, TRA (Autoriteti Rregullator i Telekomunikacionit, ART). Dakle, onaj tko poželi raditi s Kosova, neće poći u Beograd po dozvolu. Da pače, mora se javiti u TRA. S obzirom da Kosovo ima atribute koji determiniraju njegovu državnost, rad s dozvolom koju izdaje Agencija nikako ne može biti "piraterija" (koji bezvezan izraz). Pirat bi bio onaj koji bi s dozvolom izdanom u Bgd danas radio s Kosova.

Mada su u ITU učlanjena 193 državna (i oko 700 drugih, stručnih, privatnih) subjekta, postoje entiteti koji nisu članice ITU-a, ili im nisu dodijeljeni prefiksi a iz njih radioamateri slobodno rade (Taiwan, Cook Islands, Niue, Sovereign Military Order of Malta). Palestina ima status promatrača.

I zašto bi nam ARRL bio svetinja? Cilj je da kosovski operatori nakon 20+ godina konačno rade. Billu, NC1L sam rekao da ih ne zanima ni DXCC, ni ARRL...

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A1IW

Citat: 9A6AA  u 14. Listopad 2012, 18:32:20
Možda nisi znao, ali članstvo u ITU je dragovoljno i nije obveza neke države. Bolje rečeno, to članstvo se plaća i nije nužno za opstojnost nekog međunarodnog entiteta. Svakoj državi je u konačnici cilj da u uđe u ITU zbog razvoja radiokomunikacija i IT sektora te standardizacije u toj domeni. No, kada se politika umiješa, nailazi se na prepreke...

Ni ISO nije obavezan, kao niti bilo koja standardizacija. Pa nam eto odmah anarhije i nereda. Nije obavezan ni UN. NATO pogotovo.
No, zašto su HR radioamateri čekali 9A prefiks? Mogli su odmah početi raditi sa bilo kojim koji im je pao na pamet? I zašto je uopće bila frka sa 9A11? Pa i tako je sve na dobrovoljnoj bazi.
Ja ću tokom tjedna proglasiti Karlovac slobodnim kraljevskim gradom i uzeti sebi prefiks KA1, zabole me što je zauzet, i tako je sve slobodno, dobrovoljno i na plemenitoj bazi. Uz put ćemo si dijeliti licence šakom i kapom, tko meni ima propisivatikako ću ja raditi i pod kojim uvjetima.
CEPT? Kome to još treba. HRS? Ni čuti. HAKOM? To su šarlatani. IARU? ITU? Prekomplicirane kratice. 1B? To je pravi prefiks, tamo radim narednu FF aktivaciju pod znakom FF1B, taj mi se znak čini taman zgodan.

Dakle, onaj tko poželi raditi s Kosova, neće poći u Beograd po dozvolu.
Pirat bi bio onaj koji bi s dozvolom izdanom u Bgd danas radio s Kosova.

Zašto si ti toliko opsjednut Beogradom? Mi o ITU, svijetu, Europu, zakonima, pravilima, propisima, a ti vječno o Beogradu i Balkanu? Njušim neki osobni animozitet i teško politikanstvo, ili sam samo prehlađen?

I zašto bi nam ARRL bio svetinja? Cilj je da kosovski operatori nakon 20+ godina konačno rade. Billu, NC1L sam rekao da ih ne zanima ni DXCC, ni ARRL...

Svetinja su (bili) HAKOM, HRS, ITU i IARU, a i pravila igre koje smo (bili) dužni poštivati. No, kako je to isto nebitno, ja već od danas krećem sa KA1IW, možda čak odradim i aktiviram znak KA0KLC za posebnu QSLku. Časkom sakupim ekipu po kvartu, stanica bar imam dovoljno, pa ćemo složiti i prvi slobodni karlovački kontest. Bandplan? Naravno da ga nećemo poštivati, to je nepotrebno ograničavajući faktor. I tako su to samo preporuke.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A6AA

Citat: 9A1IW  u 15. Listopad 2012, 10:33:41
...
No, zašto su HR radioamateri čekali 9A prefiks? Mogli su odmah početi raditi sa bilo kojim koji im je pao na pamet? I zašto je uopće bila frka sa 9A11? Pa i tako je sve na dobrovoljnoj bazi.
Ja ću tokom tjedna proglasiti Karlovac slobodnim kraljevskim gradom i uzeti sebi prefiks KA1, zabole me što je zauzet, i tako je sve slobodno, dobrovoljno i na plemenitoj bazi. Uz put ćemo si dijeliti licence šakom i kapom, tko meni ima propisivatikako ću ja raditi i pod kojim uvjetima.
CEPT? Kome to još treba. HRS? Ni čuti. HAKOM? To su šarlatani. IARU? ITU? Prekomplicirane kratice. 1B? To je pravi prefiks, tamo radim narednu FF aktivaciju pod znakom FF1B, taj mi se znak čini taman zgodan.

...

Ajmo malo ozbiljnije razgovarati.
- Z6 nije nikome "pao na pamet". Dobilo ga je kosovsko zrakoplovstvo prošle godine. Dakle, nisu uzeli znak "koji je zauzet".
- 9A11 je izmišljen prefix.
- Pišeš: "CEPT? Kome to još treba. HRS? Ni čuti. HAKOM? To su šarlatani. IARU? ITU?" a ja ti odgovaram: Dozvola Z6 je izdana temeljem CEPT-dozvole koju sam donio. Njihov SHRAK je naš HRS a njihova TRA je naš HAKOM. Dakle, sve 5.
- rad iz Z6 je bio pod patronatom IARU R1
- ako ti neko ovlašteno tijelo da FF1B, ti pod njim radi.
- drugi post nema veze s ovime što pišemo.
S obzirom da se Damir slaže s tobom, evo, ove odgovore upućujem i njemu.

Bojeći se da bi moderator vjerojatno preširoko protumačio svoje ovlasti, te posegnuo za nepopularnim mjerama, ne bih se ovdje osvrtao na ključni problem zbog čega neka zemlja nije primljena u ITU. A bilo bi dobro.
Riječ je o priznavanju nekog političkog entiteta. Samo da podsjetim da su Republiku Kosovo priznala 91 članica UN-a a Izrael još nisu priznale njih 32.
Gdje je problem? U lobiranju.

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A1AA

Citat: 9A6AA  u 15. Listopad 2012, 11:25:41
Bojeći se da bi moderator vjerojatno preširoko protumačio svoje ovlasti, te posegnuo za nepopularnim mjerama, ne bih se ovdje osvrtao na ključni problem zbog čega neka zemlja nije primljena u ITU. A bilo bi dobro.
Riječ je o priznavanju nekog političkog entiteta. Samo da podsjetim da su Republiku Kosovo priznala 91 članica UN-a a Izrael još nisu priznale njih 32.
Gdje je problem? U lobiranju.
9A6AA

Kao bojimo se al' ipak da kažemo (proturimo svoju ideju) i da opet malo prozovemo moderatora  ???

Kolega 6AA ono što je pod citatom je ozbiljna tema ali po meni nije u topicu DX i DX-iranje ili su mene krivo učili što je to DX. Vjerujem da kao bivši moderator i web urednik sigurno znaš da možeš otvoriti novi topic pod naslovom koji bi bio adekvatan da se u njemu može raspravljao DXCC entitetima i njhovim (ne)priznavanjima.

Eto Martine što se dogodio kada staviš naslov teme pod koji stane sve što se "babi snilo"  ;D
Za sve koji ne znaju što je pokretač teme htio reći neka krenu od prvog posta  ;)
73, Ivo 9A1AA

9A1IW

Ajmo malo ozbiljnije razgovarati.

Zašto? Kršenja pravila su ružne stvari, no ja biram ismijavanje cijele situacije jer je sama po sebi smiješna. U HR problema koliko hoćeš, no tebi su bitniji problemi Kosovara, kao... Iako ja i dalje tvrdim da je to bila prilika da se odradi druženje sa "viđenijim" radioamaterima, pa odatle i tolika briga.

Dakle, nisu uzeli znak "koji je zauzet".

Dobro si rekao, slažem se - uzeli su znak, nisu ga dobili.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A6AA

Citat: 9A1IW  u 15. Listopad 2012, 12:29:56
...
Dakle, nisu uzeli znak "koji je zauzet".

Dobro si rekao, slažem se - uzeli su znak, nisu ga dobili.

Zašto citiraš samo tu rečenicu? Prije nje sam napisao "Dobilo ga je kosovsko zrakoplovstvo prošle godine".
Glede problema u HR. Pođi od sebe: U HR problema koliko hoćeš, no tebi su bitniji problemi Kosovara.

Ja sam rekao svoje.

Upravo razrađujem plan za još jedan odlazak...

9A6AA

P.S.
Glede moderiranja: Izgleda da je najpametnije uopće se ne javljati na ovom Forumu.
"DX never sleeps..."

9A1AA

Citat: 9A6AA  u 15. Listopad 2012, 15:02:39
P.S.
Glede moderiranja: Izgleda da je najpametnije uopće se ne javljati na ovom Forumu.

Tako je Emire. Shvatio si na kraju. Tema je DX-iranje a ne moderiranje.......
73, Ivo 9A1AA