• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

DX-ovi i DX-iranje

Autor 9A2JK, 12. Listopad 2012, 17:37:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3VV

Citat: 9A9L  u 10. Studeni 2012, 22:34:21
Da ne umres u neznanju pogledaj si e-qsl inbox
Hvala Leone. Našao sam dvije eQSL u inboxu 9A3VV (NH0Z i 9A6SUR). Prva u svemu odgovara jer sam u ovoj, 2012 godini, na znak 9A3VV odradio ukupno 8 veza u siječnju (1) i veljači (7) a jedna je od tih osam veza bila sa NH0Z. Ipak ću, jer si mi stavio bubu u uho, provjeriti to sa Joem, JA1LZR jer na QRZ.com nije spomenuto da on koristi eQSL servis. Ako se ispostavi da je to neka muljaža tu ću vezu maknuti iz mog eQSL loga. Srdačan pozdrav Dubravki ali nje u 9A3VV logu nema jer u 9A3VV logu poslije 15. veljače 2012 godine nema nijedne veze niti će je biti prije 1. siječnja 2013, pa sam bio prisiljen odbiti njezinu eQSL. Druga je stvar ako netko vezu koju nije održao na što ga i eQSL.cc upozorava (kao što je uradio sa vezom sa 9A6SUR), ipak prihvati i stavi u arhiv. TO nije moj način rada, ako netko tako radi - njemu na savjest i obraz (ako zna što je to!).
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A9L

Nije problem sto si je odbio, samo sam ti htio pokazati sa cime se ljudi mogu sluziti. A pitanje je koliko bi njih odbilo recimo KP1A ili KP5 ili nesto slicno raritetno. A koliko mi se cini najmanji je problem u e-qsl otvoriti accoun pa cak i AG. Znaci da ipak ovisi o ljudskoj svjesti i faktoru a sve ostalo se da frizirati. Eto zbog toga je LOTW sigurna potvrda...
NHF
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A3VV

Martine, možda sam i tebi odgovorio u prethodnom postu ali bih dodao još samo ovo: ja koristim HRDLog i u njemu sam uključio opciju slanja eQSL za svaku vezu i svakome korespondentu bez obzira koristi li on eQSL ili ne. Ako koristi, drago mi je da sam mu i na taj način potvrdio vezu jer obavezno šaljem papirnatu QSL karticu via bureau. Direktno šaljem samo iznimno i to samo QSL karticu u kuverti bez SAE i poštarine jer mi je to preskupo. Ja si to sa svojih 2.600 kuna mirovine ne mogu dopustiti. I ovako (surface mail only!) je skupo kada se šalje desetak QSL karata na desetak adresa. Jednom sam kupio potvrdu održane veze preko PayPala. TO nema veze s radio-amaterizmom! Ali, eto, prob'o sam i zgadilo mi se! Ako će mi netko na direktnu kartu uzvratiti direktno ili preko biroa hvala mu, ako neće - nikom ništa... Ako je netko nestrpljiv pa mu baš moja QSL fali za nešto pa mi pošalje QSL direkt plus SAE plus poštarina istog ću mu dana direktno poslati svoju QSL kartu. Naravno, samo ako smo vezu održali. Imam dobar primjer sa 50 MHz ove godine. Čuo sam jednog Amerikanca, slabo, uz velike smetnje meni bližih i jačih stanica. Kako je odgovorio, nakon moga poziva, 9A203... stanici (dalje nisam primio zbog QRM-a) učinilo mi se da je meni odgovorio i ja sam mu poslao raport i uveo vezu u log. Uglavnom, prije slanja QSL kartice htio sam provjeriti je li veza OK kako ne bih ispao papak. I dobro je da sam provjerio jer mi je ljubazno odgovorio da je u tom trenutku odgovorio, ako se dobro sjećam, stanici 9A203EJ i čak mi poslao izvadak iz svoga loga u kojem se jasno vidi da je njemu odgovorio. I poželio mi je sreću iduće godine. Zahvalio sam mu i brisao vezu iz svog loga. Nadam se da ću dogodine uspjeti odraditi ga. Ako ne - nikom ništa, Zemlja će se i dalje okretati...

Diplome eQSL.cc za koje sam do sada ispunio uvjete nisam si isprintao. I neću.

Drago mi je da nisam usamljen u svojim stavovima što znači da me vrijeme ipak nije pregazilo i da HAM SPIRIT još živi!
73 Damir 9A3VV
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A3VV

Citat: 9A9L  u 11. Studeni 2012, 14:01:51
...Znaci da ipak ovisi o ljudskoj svjesti...
Apsolutno se slažem! Tu se vidi tko je radio-amater a tko...
73 Damir 9A3VV

9A3TY

Citat: 9A9L  u 11. Studeni 2012, 14:01:51
Nije problem sto si je odbio, samo sam ti htio pokazati sa cime se ljudi mogu sluziti. A pitanje je koliko bi njih odbilo recimo KP1A ili KP5 ili nesto slicno raritetno. A koliko mi se cini najmanji je problem u e-qsl otvoriti accoun pa cak i AG. Znaci da ipak ovisi o ljudskoj svjesti i faktoru a sve ostalo se da frizirati. Eto zbog toga je LOTW sigurna potvrda...
NHF

Leone, iako dobro misliš ipak postoje izuzeci što se tiče "sigurne potvrde". Naime, nerijetko dx-expedicije (a i ostali) imaju svoj on-line log pa možeš vidjeti da li se nalaziš u njemu ili ne. Stoga ako je on krivo primio npr. 9A9L umjesto NA9L a ti si ga zvao i provjeravaš da li te primio vidjet ćeš da si u logu iako ne u vrijeme koje je upisano u tvoj log. Tada možeš isti podatak unijeti u LoTW i voila - imaš potvrđenu vezu a nisi je odradio. Dakle ni LoTW nije 100%. Isto vrijedi i za papirnate QSL. Zar ti se jednom dogodilo da dobiješ QSL kartu za vezu koju nisi odradio? Pa skoro u svakom kontestu čujem na istoj frekvenciji nekoliko amera, ja se javim jednom a upišu me u log više njih jer svi žure pa nema onoga "njegov znak - moj znak".

I ako sam dobro shvatio jedina tvoja  zamjerka eQsl-u je to što vidiš podatke "sugovornika" prije nego li si potvrdio svojim logom. Pa to bar nije problem promijeniti. Treba samo dovoljan broj ljudi poslati poruku i savjetovati vlasniku servisa da to izbaci jer bi na taj način podigao kredibilitet i to je to. Dobiješ isto što imaš i u LoTW.

No, na kraju ostaje osnovno pitanje - radi koga se skupljaju diplome. Radi svog gušta i dokazivanja samom sebi da si sposoban nešto postići ili radi nabijanja na nos nekom drugome? Meni je dovoljno da ja znam što sam (ili nisam) napravio.
73 de Ivo, 9A3TY

9A9L

Citat: 9a3ty  u 11. Studeni 2012, 16:11:24

Leone, iako dobro misliš ipak postoje izuzeci što se tiče "sigurne potvrde". Naime, nerijetko dx-expedicije (a i ostali) imaju svoj on-line log pa možeš vidjeti da li se nalaziš u njemu ili ne. Stoga ako je on krivo primio npr. 9A9L umjesto NA9L a ti si ga zvao i provjeravaš da li te primio vidjet ćeš da si u logu iako ne u vrijeme koje je upisano u tvoj log. Tada možeš isti podatak unijeti u LoTW i voila - imaš potvrđenu vezu a nisi je odradio. Dakle ni LoTW nije 100%. Isto vrijedi i za papirnate QSL. Zar ti se jednom dogodilo da dobiješ QSL kartu za vezu koju nisi odradio? Pa skoro u svakom kontestu čujem na istoj frekvenciji nekoliko amera, ja se javim jednom a upišu me u log više njih jer svi žure pa nema onoga "njegov znak - moj znak".

I ako sam dobro shvatio jedina tvoja  zamjerka eQsl-u je to što vidiš podatke "sugovornika" prije nego li si potvrdio svojim logom. Pa to bar nije problem promijeniti. Treba samo dovoljan broj ljudi poslati poruku i savjetovati vlasniku servisa da to izbaci jer bi na taj način podigao kredibilitet i to je to. Dobiješ isto što imaš i u LoTW.

No, na kraju ostaje osnovno pitanje - radi koga se skupljaju diplome. Radi svog gušta i dokazivanja samom sebi da si sposoban nešto postići ili radi nabijanja na nos nekom drugome? Meni je dovoljno da ja znam što sam (ili nisam) napravio.
Mislim Ivo da si potpuno krivo shvatio. Sto se mene tice mislim da se tesko dogodi da me netko ne primi jer se lako spustim na njegovu brzinu kucanja, a i dosadan sam dok ne cujem da je primio znak kako treba. I onda se jos i lako provjeri na on line logu. I tu je sada drugi problem, nebig se slozio sa tobom da gro ekspedicija ima svoj log. Eto od ovih zadnjih 3d2c je bilo polovicno. Nekoliko dana je bilo bez loga pa se nemoze vidjeti nista. Jos gori primjer je bila recimo expedicija VU7LD. Nema loga ni poslije zavrsene expedicije a na kraju šlag. Karta ide preko W3HNK kioji prima samo direktne potvrde. I ode 4 dolara da ti se vrati pisamce sa SORRY NOT IN LOG. Zasuo 4 US$...? Pa karta pa dvije kuverte pa postarina iz Hrvatske za USA i na kraju 2 us $ i kad izracunas to je to. Ako si dobar sa managerom onda ga kontaktiras e-mailom i provjeris. Ali na kartama na e-qsl se vide RDA i Lokatori pa je to velika pomoc.
I to je to.
Svi putevi imaju svoj cilj.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A2JK

Damire, apsolutno te podržavam u tvojem pravu da se baviš radioamaterizmom na način
kako ti to želiš. To što ja možda o nečemu mislim drugačije, potpuno je nevažno.
Pišem to zato da me ne bi pogrešno shvatio.

Dakle, pitanje, (zapravo dva):

Citat: 9A3VV  u 11. Studeni 2012, 14:19:44
...
Jednom sam kupio potvrdu održane veze preko PayPala. TO nema veze s radio-amaterizmom! Ali, eto, prob'o sam i zgadilo mi se! Ako će mi netko na direktnu kartu uzvratiti direktno ili preko biroa hvala mu, ako neće - nikom ništa...

1. Što misliš pod pojmom ''kupio'' ?
2. Čini mi se da možda znam odgovor na prvo pitanje, zato odmah drugo.
Zašto misliš da ''korištenje PayPal-a'' nema veze sa radioamaterizmom?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3VV

Da, upravo tako, kupio potvrdu održane veze! Kako drugačije nazvati (ne volim eufemizme nego uvijek nazivam stvari njihovim pravim imenom) to kada s nekim održiš vezu pa mu moraš na račun uplatiti novce da bi dobio potvrdu veze.

PayPal je neizravno plaćanje na bankovni račun jer se tako prikupljena sredstva mogu prebaciti na bankovni račun. Isto je i sa IRC-ima i GS-ima (US$) jer ako netko traži dva IRC-a ili dva GS-a, a za surface mail je dostatan jedan IRC ili, recimo, 1,50 US dolara, onda je to trgovina, prodaja, na tome se zarađuje, a TO nije radio-amaterizam! Ili ti držiš da je?

Mislim da sam ti posve jasno odgovorio na oba pitanja.
73 Damir 9A3VV

9A2JK

Damire, odgovorio si mi potpuno jasno na oba pitanja.
I opet moram ponoviti da potpuno podržavam i zalažem se za tvoje pravo da imaš svoj
stav. To što ja mislim da griješiš u slučaju onoga što ti nazivaš ''kupnjom potvrde održane
veze'' potpuno je nevažno.

Dakle, ja mislim da griješiš pa zato, kak bi rekli naši saborniki, ''ispravak netočnog navoda''.
Pišem opširno kako bi drugi mogli lakše dati primjedbe tj. ispraviti me gdje ja griješim.  ;)

Obrazloženje (lako provjerljivih činjenica):

Činjenica A1. Vremena se mijenjaju.  :(

Činjenica 1. Mnoge ekspedicije su međunarodne ekspedicije, koje prave po sto tisuća veza.
Koji je QSL biro ''nadležan'' za takvu ekspediciju? Zašto bi neki nacionalni biro baratao sa
ogromnom količinom QSL-ki NEČLANOVA toga saveza?

Činjenica 2. 99% DX ekspedicija ne treba naše QSL-ke! Za njih je to smeće čije zbrinjavanje
mora netko platiti!

Činjenica 3. Posao QSL menadžera, posebno nakon DX ekspedicija, je OGROMAN!
To su stotine i stotine radnih sati, bez obzira kako su primili QSL-ke na koje trebaju odgovoriti.

Činjenica 4. OQRS - Online QSL Request Service ZNAČANJO olakšava posao QSL menadžera.
Ako koristiš OQRS, QSL menadžer NE MORA:

- ne mora baratati sa kuvertom u kojoj je tvoja karta, IRC ili zelembaći, kuverta sa tvojom
adresom (kuvertu mora pažljivo odložiti da ne nastane zbrka koja je čija kuverta, a to znači
više puta preslagivanje i sortiranje TVOJE pošiljke),

- ne mora provjeravati podatke sa tvoje karte sa podacima u logu (a ako tvoja QSL-ka nema
TVOJ pozivni znak na istoj strani na kojoj su podaci o vezi, treba dodatno kartu okretati ...)

- OQRS automatski ispisuje naljepnicu sa podacima o vezi (ili direktno na QSL-ku) i tvoju
adresu. Naljepnica sa adresom je opet ogromno olakšanje menadžeru, jer je mogućnost
zamjena kuverata sa adresom smanjena na minimum.

Ovo su neke prednosti QSL menadžeru, a sigurno nisam spomenuo sve.

Činjenica 5. Neke ekspedicije koriste i QSL biro, a zahtjev za QSL preko biroa primaju
preko OQRS-a.

Činjenica 6. Nove verzije OQRS softvera automatski unose podatke o QSO-u čime je opet
smanjena mogućnost moje greške kod popunjavanja moje QSL-ke. Ovo je ujedno i pomoć
menadžeru, jer ne mora ''kopati'' po logu tražeći QSO za koji sam JA pogrešno upisao
podatak.

Činjenica 7. Ako koristim OQRS trebam preko PayPal-a uplatiti 4 ili 5 USD (4 USD = 24 HRK,
5 USD = 30 HRK). Od poslanog jedan dio uzima PayPal, ja ništa dodatno ne plaćam!

Činjenica 8. Ako šaljem QSL-ku direktno trebam poslati najmanje 1 IRC (12,00 HRK ?? ),
ili 2 USD (12,00 HRK) + poštarina 7,10 HRK ?? + dvije kuverte + cijena moje karte = 20,00
ili više HRK. Znači nešto malo manje nego preko OQRS/PayPal.

Činjenica 9. Od 1.1.2013. neke velike države prestaju prodavati IRC kupone iako će ih
i dalje, do daljnjega, primati i razmjenjivati za marke. To znači skori kraj korištenja IRC
kupona i slanje samo zelembaća za povratnu poštarinu, a što pak povećava opasnost
od ''gubitka'' pošiljke.

Činjenica 10. Korištenjem OQRS/PayPal tvoja pošiljka 100 % stiže do menadžera.
Povećava se sigurnost i skraćuje vrijeme, pa će i menadžer brže odgovoriti.

Iz iskustva znam da OQRS/PayPal za mene nije uvijek skuplji od direktnog slanja.
Kada je iskuplji, razlika je 2 ili 3 kune više, što se definitivno isplati zbog prednosti ove
metode.

Koliko od toga što ja potrošim za ''direkt QSL'' profitira DX ekspedicija, menadžer ili
operator ? Fućka mi se! Zapravo ne, draže mi je da profitiraju radioamateri nego netko
drugi! Ja ionako plaćam jednako!

73
Martin 9A2JK

9A9L

Potpisujem od prve do zadnje rijeci.
Nisam podravec ali se slazem sa izracunom. I ukalkuliranim "neobjasnjimivim" nestankom posiljki sa kartama..
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A7ZZ

E moj Martine,
kakve veze ima ovaj tvoj nepotrebno opširan odgovor kada te to nije nitko ni pitao.Da bi se moglo odgovoriti treba razumjeti pitanje.Ti ga očito nisi razumio.Tko je tebe pitao o teškočama qsl managera i teškom okretanju karata u ruci da bi vidio i drugu stranu???
Bilo je govora o kupovini potvrde (čitaj qsl-ke) za održanu vezu.Pa nisu u pitanju rijetke exp. nego gomila "amatera" kojima u qsl info na qrz com piše only dir + LOVA u ovom ili onom obliku.To ti čovjek kaže,alooooo! I u pravu je.Nema to veze sa "amaterizmom".
Pogledaj za 9K2UU do prije 2 mjeseca je bilo za qsl-ku:only direct +$.Stavio sam ga na klaster ovako: 9k2uu $$$ must by new antenna i onda je nabavio managera.A antenski sistem mu vrijedi 10 i više i još više TISUĆA $.Sram ga bilo.I takvome da šaljem $ za kartu.Jedino ako sam idiot a držim da ako i jesam toliko veliki baš i nisam.
Nema to veze sa amaterizmom.Nema ni 1 promil šanse da kupim qsl kartu od ikoga.
73 iz Broda na Savi-Viktor

9A2JK

Viktore, koliko je meni poznato (a je, je, poznato mi je  ::) ) PayPal se koristi samo kod OQRS-a.

Navedi mi, molim te, primjer QSL menadžera ili operatora koji za direkt QSL-ku traži da mu
pošalješ troškove za povratnu poštarinu preko PayPal.

Možda i postoji takav slučaj, ali to je izuzetna rijetkost. I, kad smo već kod toga, ako ARRL sazna
za takve slučajeve, onda oni tu QSL kartu ne priznaju za DXCC diplome.  8)

73 ES GL
Martin 9A2JK

9A3VV

Citat: 9A2JK  u 12. Studeni 2012, 15:07:29
...
Činjenica 7. Ako koristim OQRS trebam preko PayPal-a uplatiti 4 ili 5 USD (4 USD = 24 HRK,
5 USD = 30 HRK). Od poslanog jedan dio uzima PayPal, ja ništa dodatno ne plaćam!

Činjenica 8. Ako šaljem QSL-ku direktno trebam poslati najmanje 1 IRC (12,00 HRK ?? ),
ili 2 USD (12,00 HRK) + poštarina 7,10 HRK ?? + dvije kuverte + cijena moje karte = 20,00
ili više HRK. Znači nešto malo manje nego preko OQRS/PayPal.
...
Ja napisah da od svoje mirovine od 2.600 (točnije 2.601 kuna i koja lipa) ne mogu (a bome i neću!) trpati u džepove novce nekome tko sigurno ima neusporedivo više od mene i ne drži do HAM SPIRITA ni koliko do lanjskog snijega. Vidim, tebi par kuna ovdje, par kuna ondje više preko OQRS-a/PayPal-a ne predstavlja problem. Blago tebi. Još kad usporedimo tvoju i moju aktivnost na bandu (od 1. siječnja do danas sam održao jedva 500 veza) i broj onih koji traže lovu i samo lovu e da bi te počastili svojom QSL karticom, moram ti reći da ti zavidim, ali ne s negativnim konotacijama. Dobro je dok imaš i možeš... A to društvo koje ide na ekspedicije, osobito velike, nije kao naši Marko i Hrle koji su iz suhe drenovine cijedili koju kap vode e da bi isfinancirali svoju ekspediciju, nego imaju dobro potkožene sponzore, sve troškove plaćene, a sigurno padne i nešto u džep. Mo'š mislit' da se prtljaju preko pola svijeta iz altruizma... Nisu oni baš neki amateri, amateri, točnije hlebinci, su oni koji im idu na ruku kupujući potvrdu održane veze. Je, Martine, u pravu si kada kažeš da su druga vremena, sada je to postao big business i prestao biti radio-amaterizam. Kada bi ljudi jednoga dana progledali, stali na loptu i prestali puniti im džepove ili bi te nategnute i često besmislene ekspedicije na neki tamo kamen usred oceana na kojeg ni ptica godinama ne da ne sleti nego ga u preletu niti ne pose.e, prestale ili bi se brzo uspostavio QSL promet via bureau a sponzori bi snosili i te troškove. Jer, budimo realni, jedina je svrha tih ekspedicija promidžba i to relativno jeftina promidžba sponzora, proizvođača sve moguće opreme i davatelja kojekakovih usluga.
73 Damir 9A3VV

9A7ZZ

Pošto ti Martine miješaš kruške i jabuke (da ne kažem nešto drugo) da ti objasnim.

Jabuke mogu biti i zelenkaste boje,žućkaste i sl. ali u principu na slikama su gotovo uvijek lijepe crvene boje,rumene i jedre.
Kruške su obično žute boje ili u nijansama iste iako mogu biti i u nijansama zelene i sl.Ovisi o vrsti.

Jel sada razumiješ?Ne razumiješ.Pitaj,netko će ti objasniti o čemu se ovdje zapravo radi.Kakav PayPal,kakvi bakrači?Tko te to pita?
73 iz Broda na Savi-Viktor

9A6R

Evo večeras sam poslao dva direkta.Neću dolijevati ulje na vatru ali ću dodati da je oduvijek bilo i biti će...ko voli nek izvoli.Tako je i sa QSL prometom,mislim na direkte.
Po meni je nepristojno gledati drugome u novčanik.
Ako će Martin ili Reni spiskati cijelu plaću na direkte to je njihov "problem".
Ni meni se ne sviđa taj PayPal niti ga rabim ali Bože moj,kome se da 5 Eura za karticu njemu na volju i fiju.
Problem je što živimo u 21 stoljeću i sve živo se izkomercializiralo.Eto u tome je srž svega.Nema više đabe ni u st.....i tako dalje.Zaboravite na HAM SPIRIT.On je tu ali ne kod svih RA u svijetu.
Mnogi od tih RA iz bajla,bajla zemalja nisu ni čuli za nekakav nepisani kodeks oli ti ga nepisana pravila ponašanja.Pa dosta vam je samo uključiti postaju,pronaći DX postaju ili expediciju pa da vam mrak na oči padne.Pogotovo u EU u koju mi uskoro ulazimo.Najveća sramota dolazi upravo iz EU.
Da sam 20 god.mlađi odmah viza,karta i pravac Australija ili gdje već.Mene bude sram da sam Europljanin kad čujem te idiote što rade po frekvencijama.I sad ajmo mi pričat o plačenim karticama.Ma dajte molim vas.
NHF

73,9A6R

P.S.Krivu Drinu još nitko nije ispravio. ;)
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!