• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

DX-ovi i DX-iranje

Autor 9A2JK, 12. Listopad 2012, 17:37:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A1IW

Citat: 9A6AA  u 15. Listopad 2012, 15:02:39
Zašto citiraš samo tu rečenicu? Prije nje sam napisao "Dobilo ga je kosovsko zrakoplovstvo prošle godine".
Glede problema u HR. Pođi od sebe: U HR problema koliko hoćeš, no tebi su bitniji problemi Kosovara.

Ja se i bravim domaćim problemima, piratski rad grupe domaćih operatora je i te kakav domaći problem.
No, zašto nisam citirao preostali dio texta? Iz 3 razloga:
1. ne zanimaju me izgovori, već činjenice
2. nisam u avijaciji, ja sam radioamater
3. rasprava o budućem dobivanju prefiksa je priča klase "šta-bi-bilo-kad-bi-bilo", kao pto je bila nekad diskusija da će Kosovo biti 4N i tko zna šta

Ja sam rekao svoje.

Upravo razrađujem plan za još jedan odlazak...

Čestitam. Ja planiram aktivirati Lastovo. Tamo bar nemam problema sa ilegalnim prefiksom, a i priznavat će se sve moje veze za sve redom, pa i za DXCC

P.S.
Glede moderiranja: Izgleda da je najpametnije uopće se ne javljati na ovom Forumu.

Postoji alternativni forum, svi ga prate i više nego ovaj zašto ne pisati i tamo?

I za kraj - evo ideje za novu QSL-ku aktivacije "slobodnog kraljevskog grada Karlovca" i "novog entiteta na listama:

Neka svatko odabere prefiks po vlastitom nahođenju, uopće nije bitno šta mjerodavni misle o tome!  ;D
Još me samo muči da li je ipak bolje uzeti 1KA1IW? "1" serija je ziher slobodna, a i potpuno legalna kao i 1B! ;D
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A2VX

Martine! Na svojoj stranici ili negdje drugdje ponudi mlađim radioamaterima svoja iskustva ili prevesti neke članke iz svijeta kako se DXira, jer ovo prepucavanje na forumu stvarno nema smisla, a iz tvojih članaka znam da imaš sposobnosti za to.
Naravno da bi Ivo i Krešo (9A5K) mogli opisati svoj pristup kontestiranju itd.
To bi bilo daleko zanimljivije pročitati, nego ovdje bistriti "nisku" i "visoku" politiku. Ah kako bi ovaj "sabor" tek donosio odluke važne za nas male gradjane...

Naravno da iz "vlastitih svjetlih prilika" znam da mnogi neće niti pročitati, a kamo li se pridržavati HAM SPIRITA kojeg ćete na taj način prezentirati, ali bit će to još jedno zrnce soli u moru znanja!
Pozdrav svima

9A2JK

Zvonimire, razumijem da se ne slažeš sa mojim razmišljanjima. Meni je to sasvim OK.
Zašto bi se ti, ili bilo tko drugi, trebao slagati sa mnom?

Iz tvojega posta nije mi jasno o čemu pišeš? Zašto misliš da je rasprava o DX-ovima
prepucavanje?

Imaš pravo, meni (a siguran sam i drugima) bilo bi zanimljivo i korisno kad bi ''Ivo i Krešo''
opisali svoj ''pristup kontestiranju''. Ipak, ja bi se želio u ovoj temi ''prepucavati'' o DX-ovima,
a o kontestiranju bi želio čitati u drugoj temi.

Ili sam ja ''promašio ceo fudbal''??

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2VX

Pa ne, baš se slažem s tobom Martine, ali komentari koji su proizašli rastužuju me, jer je interesantna tema potpuno upropaštena. Zato sam i rekao da bih radije pročitao nekoliko crtica kao što su oni za Lotw, ... pa prijevodi stranih amatera o hamspiritu, nego prepucavanja oko pozivnog znaka za "Labinsku republiku, STT, HI!) Čini mi se da si me sada bolje shvatio.
Iako sam stari amater, uvijek je dobro pročitati nešto što se promijenilo, pogotovu što ponekad i ponešto zaboravljamo (bar ja HI!)
Ideja je odlična! ali na kraju sve padne u "vodu".
Zato sam ti predložio da negdje posebno i te teme obradiš.
I dalje tvrdim da čovjek uči dok je živ

9A2JK

Zvonimire, 9A2VX, sve OK. Bio sam prebrzo čitao i priznajem da nisam bio najbolje shvatio.  :-[
Apsolutno imaš pravo, čovjek uči dok je živ.

73
Martin 9A2JK

9A2JK

Na forumu je otvorena odlična i korisna tema ''ARRL: Ne važi za DXCC''.  Ne bi bilo dobro
temu zatrpavati komentarima, nego samo sa kratkim informacijama što nije prihvaćeno
za DXCC. Zato moj komentar ovdje, u općoj temi o DX-iranju.

Koliko je meni poznato, ARRL ne objavljuje listu znakova koje ne prizna, nego samo onih
koje prizna.

Informacije o, za DXCC nepriznatim aktivnostima, objavljuju se uglavnom na forumima kao
što je ovaj naš. Možda je netko negdje napravio listu znakova koji nisu priznati za DXCC i
to objavio na Internetu. Ako netko zna, mnogi bi bili zahvalni za link.

Prema pravilima za DXCC diplome, da bi nečija aktivnost, u pojedinim situacijama, bila
priznata za DXCC, dotični mora ARRL-u poslati određenu dokumentaciju. Osim dozvole za
rad, ARRL-u treba dostaviti i dodatnu dokumentaciju kao npr. putne karte, dodatne
dozvole za boravak u zaštićenim područjima i sl. Naravno da nitko nije obavezan ARRL-u
slati nikakve potvrde o svojoj aktivnosti, ali tada se ta aktivnost jednostavno ne
priznaje za DXCC.

73
Martin 9A2JK

9A2JK

Citat: 9A5CW  u 07. Studeni 2012, 09:11:59
Citat: VE3ZIK  u 06. Studeni 2012, 12:57:34
Stiglo danas...

Interesantna kaetica, na printeru odstampana, savijenda tako da je prednji dio samo 2/3 velik od normalne velicine, svejedno, racuna se za DXCC
Zik isprintat cu ti ja sto ti bude trebalo, bez potpisa i pecata Kao sto je na slici...

73

Citat: 9A6R  u 08. Studeni 2012, 18:58:29
Priznat će je,zašto nebi
...

Zik, želim da ti QSL-ka bude priznata i za DXCC!
Kao što je već napisao 9A5CW, a ja samo ponavljam, može se dogoditi da je u DXCC-u
ne priznaju zato jer karta nema potpis ili žig operatora ili njegovog menadžera.

Iz istog razloga ne priznaju QSL-ke isprintane preko eQSL.cc servisa!

73
Martin 9A2JK

9A9L

Ja neznam o cemu vi pricate i o kakvim zigovima i potpisima.
Priblizno 90% karat nema ni zig ni potpis pa bez problema idu za DXCC.  Sve ovisi tko daje karte na pregled....hi. Od 350 komada koje sam nosio u FHN samo jedna nije priznata jer nije dostavio dokumentaciju. Ostale sve su prosle iako bar 250 nije imalo ni zig ni potpis.  Nije to Balkan gospodo da se vara i mulja.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A6AA

Citat: 9A2JK  u 09. Studeni 2012, 06:40:04
..
ne priznaju zato jer karta nema potpis ili žig operatora ili njegovog menadžera.
...
Martine, Martine,
nemoj krivo informirat radioamatersko pučanstvo...
9A6AA
"DX never sleeps..."

9A2JK

Nije ništa krivo, niti pogrešno.
Tko ne vjeruje meni, slobodno može pročitati na ARRL-ovoj stranici
kakva mora biti QSL-karta da bi se priznala za DXCC diplomu.

Ima na više mjesta. Meni je pri ruci jedan PDF, (''ARRL Electronic QSL Policy (June
2010 Revision)'') pa evo citat iz njega:

''Also, we expect to be able to identify cards as authentic. Many cards are printed on
home printers, and, in many cases, the data is printed on card stock at the same time.
Although this is technically acceptable, the process often makes verification difficult. In
certain cases we may reject these cards. Cards should be personalized or otherwise
made unique through the use of a stamp or other personal mark (signature or initials)
across a label boundary.''

(Za prijevod, najjednostavnije kod strica Google-a).

73
Martin 9A2JK

9A1IW

Citat: 9A2JK  u 09. Studeni 2012, 17:46:38

Zadnjih godina ni žig više nije neka sigurnosna opcija, pa se preferira ipak potpis.
Keep 'em Rolling! http://www.mvpa.org/
MVPA: 29718
http://s186.photobucket.com/albums/x51/btudan/

73 de 9A1IW - Boris

9A9L

Citat: 9A2JK  u 09. Studeni 2012, 17:46:38

Ima na više mjesta. Meni je pri ruci jedan PDF, (''ARRL Electronic QSL Policy (June
2010 Revision)'') pa evo citat iz njega:

''Also, we expect to be able to identify cards as authentic. Many cards are printed on
home printers, and, in many cases, the data is printed on card stock at the same time.
Although this is technically acceptable, the process often makes verification difficult. In
certain cases we may reject these cards. Cards should be personalized or otherwise
made unique through the use of a stamp or other personal mark (signature or initials)
across a label boundary.''

(Za prijevod, najjednostavnije kod strica Google-a).

73
Martin 9A2JK

E moj Martine.
To se koliko ja vidim odnosi na karte tipa 9A0QRP ili nekih clanova CTC kluba. Takve nemogu biti bez ziga i potpisa a trebala bi i ovjera biljeznika.  Tko moze potvrditi da je POTPIS  bas pravog vlasnika karte a ZIG (komplet za pravljenje zigova u Lidlu kosta 30,00 kn i koliko vidim na nekim kartama se i upotrebljava. Prema tome muljati se moze i po tim pisanijama od ARRL-a. Naravno da tamo nije jos dovoljno razvijena balkanska snalazljivost.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A6AA

Na moj upit, odgovorio mi je Dave, K1ZZ:

Hello Emir,
"Should be" means that this is the preferred practice but it is not an absolute requirement.
Greetings from Ho Chi Minh City. I am beginning the trip home in a few minutes.
73,
Dave K1ZZ

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A9L

Lako provjeriti kad imas uticajne prijatelje iz visokog drustva. Mi smrtnici moramo to procitati u naputku za slanje qsl karata....heheh
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A2JK

Citat: 9A6AA  u 09. Studeni 2012, 21:28:52
Na moj upit, odgovorio mi je Dave, K1ZZ:

Hello Emir,
"Should be" means that this is the preferred practice but it is not an absolute requirement.
...

Eto vidiš, znači zavisi od procjene onoga koji pregledava QSL-ke.

Baš me zanima što bi se dogodilo kad bi isprintao 100 ''karata'' (100 DXCC entiteta) sa
eQSL.cc servisa i poslao ih Marku na pregled?  ;D (ili još bolje odnio ih u FHN, jer bi mi ih
Mark mogao i priznati tj. vjerovati mi da nisam ništa lažirao). To lako mogu napraviti, jer
nemam DXCC PHONE, a u eQSL.cc imam preko 4000 ''QSL-ki'' iako nisam ''uploadao'' niti
jedan jedini QSO!  ;D (Istina, ozbiljna prepreka za realizaciju ovog eksperimenta je
cijena tinte pisača, LoTW je jeftiniji  8) ).

73
Martin 9A2JK