Autor Tema: O forumu i moderiranju  (Posjeta: 26998 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A2JK

 • ???
 • *
 • Postova: 2.032
  • 9A2JK Amateur Radio Site
O forumu i moderiranju
« : 19. Lipanj 2011, 20:30:49 »
Citat sa teme: 9AFF aktivnosti

...
Ja mislim da bi društvu koje se tako strastveno angažira u ovom vidu aktivnosti (btw mene to niti najmanje ne privlači pa ne radim posebno veze sa FF stanicama ali poštujem njihov entuzijazam) trebalo izraziti zahvalnost što se ovdje javlja jer je forum zahvaljujući totalno krivom pristupu odgovornih  ::), web urednika i moderatora, odavno na izdisaju i još ga samo FF-ovci i skupljači QSL karata održavaju na životu! Prema tome neka njiih i njihova šarenila ovdje, ono služi da održi forum na životu, a ta briga za server ne drži vodu.

Svaka razložna kritika je dobrodošla.
Dakle, izvolite, što to nije dobro ?
Kako bi trebalo moderirati forum ili ga uopće ne treba moderirati?
I sve ostalo o ovom našem forumu, što je dobro, što nije, kako bi trebalo …

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A3VV

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.729
Odg: O forumu i moderiranju
« Odgovori #1 : 19. Lipanj 2011, 22:46:44 »
Pošto si mene citirao ja ću i započeti. Dakle, kao prvo, pravila treba izmijeniti i to temeljito, najprije kod moderiranja. Naime, kako sada stvari stoje, ako si netko dopusti da napiše jednu jedinu nepodobnu riječ - leti u koš i to bez obrazloženja. E pa nije u redu. Objašnjenje kako se radi sa stvarnim imenima, te kako se manje-više svi međusobno znamo te se stoga ne treba znati tko je koga moderirao ne stoji. Nema mjesta tajnovitosti, živimo u nekom novom vremenu. Ako sam ja napisao neku pi.....ju ti bi Martine (na primjer!), kao moderator, trebao mene u tom mom postu upozoriti i taj post očistiti od onoga čemu tu nije mjesto ostavivši pri tome ono što je čisto, a ako bih ja otvorio neku nepriličnu temu onda nju odmah hititi u koš i mene upozoriti. Naravno, i potpisati se u tom mom postu neka se zna tko je to uradio. Jer inače smo neravnopravi, zna se i smije se znati da sam ja napravio pi.....ju ali se ne zna i ne smije znati tko me je upozorio i ispravio. Ako se ja na tvoja upozorenja oglušim, e onda ide sankcija. I sve je posve jasno i čisto, nema nitko pravo reći kako se nešto mulja nekome iza leđa. Isto tako, nemojmo biti veći katolici od pape, pustimo da se o nekoj temi razvije i malo oštrija rasprava, ne može se sve staviti pod stakleno zvono, ne može neki internetski forum biti sterilan. Psovci, osobnoj uvredi i (dis)kvalifikaciji po bilo kojoj osnovi na forumu nema mjesta i tu treba držati nultu stopu tolerancije, a svaki takav ispad treba odmah najstrožije sankcionirati. Moramo zadržati makar nekakav minimum uzajamnog uvažavanja, to je u ostalom pitanje i kućnog odgoja! Kritizirati nečiji rad mora biti dopušteno (ali klevetati ne i to isto treba odmah najstrožije sankcionirati!) makar kritika i ne bila uvijek opravdana, argumentima se neopravdana kritika lako pobije, pa neka onaj koji je takovu kritiku uputio misli drugi put hoće li prvo skočiti ili će prvo reći hop! Istina, ovo je radioamaterski forum i naše su aktivnosti osnovna tema, ali dozvolimo i neko iskakanje iz tog okvira koje nije 100 posto amaterizam ali se s našim aktivnostima može dovesti u vezu. Pa pogledaj, ali stvarno, prođu nekad dan-dva da se na forumu ne javi nitko osim, eventualno, 9AFF entuzijasta. Umrtvili ste forum, i vi moderatori i web urednik i oni koji su usvojili pravila foruma. Ako vi to ne vidite zbilja je žalosno, ali ja stojim iza toga da ste vi najodgovorniji za zamiranje foruma. Dajte, sjednite za stol i dogovorite se kako osvježiti forum. Ili ga ugasite ako ga ne želite ili ne možete učiniti mjestom na kojem ćemo se puno više okupljati.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

Offline 9A6JRZ

 • Master
 • ******
 • Postova: 601
  • Osobna stranica - 9A6JRZ - Zoran Rendula
Odg: O forumu i moderiranju
« Odgovori #2 : 20. Lipanj 2011, 07:24:43 »
Moderiranje je ok - to ne bih mjenjao.
Ako je netko nešto neprimjereno napisao, onda je on toga i svjestan i nema potrebe ga ga na to moderator upozorava (inače moderatori su volonteri - i zašto da se onda opterećuju pisanjem dopisa). Inače ne pratim Koš :) ali vjerujem da tamo to završava.
Sada je forum istek onakav kakav bi trebao biti, tj. da se možeš pretplatiti na praćenje neke teme, a da te iste teme nisu opterećene nebitnim stvarima.

Nadam se da će i ovaj forum dostići hrvhf-ov forum
73 de 9a6jrz

Offline 9A8DU

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.627
Odg: O forumu i moderiranju
« Odgovori #3 : 20. Lipanj 2011, 17:51:36 »
Ovakav forum kakav je trenutno je nešto najgore što se moglo dogoditi,forum je izgubio svaki smisao,izgubio je dušu,svelo se na moderatorsko kažnjavanje bez nekog valjanog razloga,zapravo se sve svelo na neki uski krug ljudi koji su na neki način privatizirali kako forum tako i HRS.... nebi više svejedno će završiti u košu.
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

Offline 9A3VV

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.729
Odg: O forumu i moderiranju
« Odgovori #4 : 20. Lipanj 2011, 20:59:39 »
...
Ako je netko nešto neprimjereno napisao, onda je on toga i svjestan i nema potrebe ga ga na to moderator upozorava (inače moderatori su volonteri - i zašto da se onda opterećuju pisanjem dopisa).
...
I na drugim su forumima moderatori volonteri pa rade na način koji ja predlažem. Nije mi jasno otkud ti to pisanje dopisa kad je dovoljno u moderirani post ubaciti jednu do dvije rečenice i potpisati se. Inače, ako nisi znao, lijepa riječ je puno djelotvornija od sankcije ma kakva ona bila. Sankcija je tek krajnja mjera kada lijepa riječ ne pomaže. I što je neprimjereno a što ne? Puno stvari koje uopće nisu neprimjerene završi na otpadu zbog prerevnih moderatora koji nekad zbilja i na hladno pušu, dok mnoge neprimjerene ne budu uopće sankcionirane. Znam to iz vlastitog iskustva.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

Offline VE3ZIK

 • Master
 • ******
 • Postova: 877
  • 9A/VE3ZIK WEB site
Odg: O forumu i moderiranju
« Odgovori #5 : 21. Lipanj 2011, 12:47:41 »
Forum ne cine moderatori vec sami forumasi. Moderator je tu da usmjeri diskusiju, da obrise ono sto ne pripada nekoj zadatoj temi, ili da prvo opomene :)))) Hocu reci, ako su sami forumasi ti koji sepridrazvaju pravila foruma (za koje smtram da su ovdje ok) onda je to lako.
Svaki forum, pa i ovaj, ima svoje svijetle i one druge trenutke. Na korisnicima je da diskutuju, moderatori su tu koji ce se pridruziti diskusiji... Mozda bi bilo dobro uvesti tematike... Naci nekog kvalitetnog ko ce odgovarati na pitanje forumasa, recimo, Mladen 4ZZ za antene, 3MR za ARG  8) , 5AN za IOCA, 6AA za WFF, nekoga za elektroniku, logove, conteste itd itd... Tema ima bezbroj...jednostavno pokusati aktivirati ljude koji dolaze ovdje i samo CITAJU, bez da ucestvuju :).

To nije samo problem ovog vec i milion drugih foruma...

73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

Offline 9A8DU

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.627
Odg: O forumu i moderiranju
« Odgovori #6 : 23. Lipanj 2011, 12:48:40 »
Forum čine pisci foruma oli ti forumaši,a sve je manje takvih,evo ja kada upalim računali prvo što napravim idem pročitati što je napisao 9A2JG Koki,naravno pri tome uživam jer svaka njegova pisanija ima dozu humora,kritike,poruku i sve ono što treba imati ili jednostavno rečeno ima dušu,šteta je što forum HRS-a nema ,ne da nema nego se nedozvoli pisanje ,izražavanje sloboda rječi,zapravo me sve podsjeća na ona prošla vremena kada je komitet određivao,naručivao što pisati...
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

Offline 9A6XX

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.033
  • http://rkp.ice.hr/hrle
Odg: O forumu i moderiranju
« Odgovori #7 : 23. Lipanj 2011, 14:48:47 »
forum je upravo onakav kakav je manjina kreirala dugogodišnjim zalaganjem (da ne kažem zlostavljanjem), pa stoga imamo i teme koje tu manjinu najviše zanimaju, QSLke i WFF.

pa tko želi da mu se svaka riječ ne samo kontekstualno već i gramatički ispravlja po inim monološkim forumima gdje ne postoji odgovornost za napisanu riječ?

no, ne treba plakati, postoji puno foruma, mailing lista, fejs stranica, gdje se iskustva i interesi izmjenjuju i širi pozitivan stav bavljenja našim hobijem. šteta je jedino da neki često ne stignu doći do takvih skupina, a hobi promatraju kroz prizmu nekoliko silovatelja.

73,
Hrle - 9A6XX

Offline 9A3VV

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.729
Odg: O forumu i moderiranju
« Odgovori #8 : 10. Srpanj 2011, 15:09:24 »
Martin je u uvodnom postu citirao moje pisanje u kojem sam ustvrdio da je forum umrtvljen i da ga samo mala šačica entuzijasta (WFF i QSL) drži na životu. Koliko vidim nitko me nije argumentirano demantirao ali kako ne bi ispalo da ja dajem neke proizvoljne ocjene molim Marka 9A8MM kao webmastera da izvuče (kada bude imao vremena) pregled tema koje su se od 1. do 10. srpnja vrtile na forumu i koliko je bilo upisa po svakoj. Unatoč činjenici da je ljetna sezona i da su mnogi sudionici foruma na godišnjem odmoru ipak bi bilo za očekivati veću aktivnost sudionika foruma, tim prije što danas manje-više svatko ima notebook i vuče ga sa sobom gdje god krene. Isto tako wireless u ovoj zemlji nije nikakva nepoznanica i otvorenih mreža ima na sve strane. U kom zecu leži grm? ;)
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

Offline 9A8MM

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 392
  • http://www.rkp.hr
Odg: O forumu i moderiranju
« Odgovori #9 : 10. Srpanj 2011, 16:12:46 »
...molim Marka 9A8MM kao webmastera da izvuče (kada bude imao vremena) pregled tema koje su se od 1. do 10. srpnja vrtile na forumu i koliko je bilo upisa po svakoj...

Dosta informacija se da izvuć iz samih statistika foruma:
http://www.hamradio.hr/index.php?option=com_jfusion&Itemid=787&jfile=index.php&action=stats

Izvučem kasnije ovo što si tražio, pa ću dodati u ovaj post.

Edit: Ipak ide u novi post.

Marko, 9A8MM
« Zadnja izmjena: 11. Srpanj 2011, 08:27:51 9A8MM »

Offline 9A8DU

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.627
Odg: O forumu i moderiranju
« Odgovori #10 : 10. Srpanj 2011, 16:45:01 »
Forum je ciljano umrtvljen,razlozi su poznati,nažalost nalogodavci žive tamo u nekim minulim vremenima,što prije shvate da idu krivim putem bit će bolje za sve....
« Zadnja izmjena: 10. Srpanj 2011, 16:46:47 9A8DU »
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

Offline 9A2JK

 • ???
 • *
 • Postova: 2.032
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: O forumu i moderiranju
« Odgovori #11 : 10. Srpanj 2011, 18:27:49 »
Forum je ciljano umrtvljen,razlozi su poznati,nažalost nalogodavci žive tamo u nekim minulim vremenima,što prije shvate da idu krivim putem bit će bolje za sve....

A pravi put je:

1.   …
2.   …
3.   …

Drago, molim te, umjesto točkica pod 1., 2. i 3. napiši koji je to po tebi pravi put.
Slobodno možeš dodati sve što, po tvojem mišljenju, treba napraviti da bi se ovaj
forum izveo na pravi put.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline VE3ZIK

 • Master
 • ******
 • Postova: 877
  • 9A/VE3ZIK WEB site
Odg: O forumu i moderiranju
« Odgovori #12 : 10. Srpanj 2011, 19:07:51 »
Ja cu dodati jednu stvar:

moderator i administrator foruma su dvije razlicite stvari. Admin radi administraciju oko foruma dok je moderator zaduzen za diskusije. Dobro je kada je moderatopr aktivno ukljucen u diskusije na forumu. Prijedlog: neka se moderatori medjusobno dogovore zajedno sa adminom foruma za otvaranje novih tema koje bi privukle kako citaoce tako i ucesnike.
73, Zik VE3ZIK, /9A,/E7, /S5,  DK8ZZ, YT3ZZ

Offline 9A8DU

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.627
Odg: O forumu i moderiranju
« Odgovori #13 : 10. Srpanj 2011, 19:13:04 »
Martine pametan si čovjek,pokušaj sam iz analizirati,zašto je Kokijev forum čitaniji? ako to shvatiš sveće ti biti jasno,treba dozvoliti forumašima da njihova kreativnost dođe do izražaja,za razliku kao po pravilu vi kažnjavate i bacate u koš čak i onda kada nema nimalo razloga,Martine pogledaj se u špiglo pa priznaj sam sebi koliko si me puta kaznio a da to nije imalo nikakvog smisla,eto vidiš kao takav ti niti na jednom ozbiljnom forumu nebi mogao biti moderator,kada ti i mnogi drugi a neki već jesu rasčistite sami sa sobom HRS-ov forum će biti opet pun života čitan :D
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

Offline 9A3VV

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.729
Odg: O forumu i moderiranju
« Odgovori #14 : 10. Srpanj 2011, 22:04:33 »
...
Dosta informacija se da izvuć iz samih statistika foruma:
http://www.hamradio.hr/index.php?option=com_jfusion&Itemid=787&jfile=index.php&action=stats

Izvučem kasnije ovo što si tražio, pa ću dodati u ovaj post.

Marko, 9A8MM
Hvala Marko, nema potrebe da se time zamajavaš, ja sam kriv što nisam obratio pozornost na dio  naslovnice foruma gdje je link na statistiku. Ima se tu što vidjeti. Idem to malo provući kroz Excell ;)
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!