• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Tiskanje QSL karata

Autor 9A3JB, 26. Siječanj 2011, 19:16:07

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 3 Gosti pregledava ovu temu.

9A6AA

Citat: 9A2TN  u 19. Siječanj 2012, 23:21:02

.... Neka mi netko ponovi (ako je bilo) koji su uvjeti pripreme, kome slati i koju vrstu datoteke (psd, gif...).

Tu su ti ..

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A3TY

Citat: 9A2TN  u 19. Siječanj 2012, 23:21:02
Počeo sam raditi u Photoshopu nekoliko varijanti (500 dpi) i sve je preko 170 mega.

Jel ti to radiš pripremu na A4 formatu ili ... ???
170 MB je malo tu-mač ako radiš standardnu qsl-ku 14x9 cm sa 500dpi.
Naime, 14cm/2.54=5.5" a 9/2.54=3.54"
5.5"*500dpi=2750 pixela    3.54"*500dpi=1770 pixela
2750*1770=4.867.500 ili cca oko ugrubo 4.8 MB ako je riječ o 8 bitnoj boji
ako je 16 onda je oko 9.7 MB a ako je 24 onda je oko 14.6 MB - više od toga nije potrebno. I to je u formatu bez kompresije.
73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

@ 9A2TN - Fajl u Photoshopovom formatu (.psd) je jako velik.
Kad si završio pripremu spremi fajl u TIF ili JPG (kao je objašnjeno u
Emirovom postu) i sve će biti mnooogo manje.
Prije toga naravno sve slojeve u Photoshopu spremi u jedan sloj
(Layer – Flaten Image).

Rezolucija slike bi trebala biti 300 dpi.
Fotografija (gotova priprema) veličine 146 x 96 mm (14 x 9 cm
+ 3 mm okolo za napust) i rezolucije 300 dpi, spremljena u
TIF je veličine 7 - 10 MB (ovisno o ''šarenilu'' slike).

GL ES 73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6AA

Evo podataka iza T6BP QSL-ku:

PSD file (89,5 MGB):
3449 x 2268 pixels
14,6 x  9,6 cm
600 pix/inch

PDF file (nakon peglanja PSD file-a):
14,6 x  9,6 cm
17,8 MGB (taj se file šalje u tisak)

Dakle, rok za iskazivanje želja za tiskanjem je 31.1.2012.
Zanima me do kada će biti rok za slanje priprema. Ne bi valjalo ako to potraje u nedogled... Jer, onda treba čekati i izradu, a znamo da se sve skupa zadnji put jako odužilo.

9A6AA

"DX never sleeps..."

9A9L

Citam, hvale se neki da vec godinama stampaju karte u Splitu za istew pare kao u VZ. I eto bas si mislim zasto onda to nitko cak ni iz ST nezna.....valjda je to drzavna tajna, pa svi koji sa tok kraja bez veze placaju postarinu i pijacu za Mirka i Slavka kad im donose karte. To mi nekako lici na neku dezinformaciju samo da bi se moglo pljuvati po organiziranju stampanja karata u VZ. Blago nekima, njihovo je KRALJEVSTVO NEBESKO.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A2JG

Ispravak (namjerno) krivog navoda, vrlog nam Leona.
Godinama Tomislav Dugeč, 9A2AA, tiska kod gospodina Ostojića karte po toj cijeni. Iz Splita je, osim njega, i Reni, 9A6R, tiskao QSL-ke, po istoj cijeni.
Sve pozivne oznake sa otoka Brača, osim 9A2BW, su tamo tiskale karte, sve po 15 lipa po komadu.
Ja sam zadnju količinu (3.000 kom) tiskao krajem listopada 2011. , po 15 lipa/kom. , bez PDV-a.

Razvidno je čitateljima ko laže, ili, ako vam je lakše za svariti, obmanjuje CRO RA javnost.

Ali to nije sve, ko je zainteresiran, neka mi pošalje PM, ima toga i u Zagrebu.

Stoga, da zaključim, ponuda iz Varaždina je dobra, ali ima i boljih.
Pogotovo sada, kada "poskupi" PDV.
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A3TY

Leone, ne znam za prije tri godine ali evo danas se i u Zadru može dobiti po 15lp/kom i to smo pitali za količinu od 15.000 kom a ne za 50.000
73 de Ivo, 9A3TY

9A9L

Citat: 9A2JG  u 23. Siječanj 2012, 18:14:12
Ispravak (namjerno) krivog navoda, vrlog nam Leona.

Pa mislim da se vidi tko zaobilazi istinu. Za tvoju informaciju OSOBNO sam dovezao karte za 9A2AA iz Varazdina, predao ih Neni 9A5AN koji je iste odvezao za ST. A tko zeli neka provjeri. Moj potpis je u VZ. Prema tome totalna je laz da su Tomove karte stampane u Splitu.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A9L

Citat: 9a3ty  u 23. Siječanj 2012, 18:51:40
Leone, ne znam za prije tri godine ali evo danas se i u Zadru može dobiti po 15lp/kom i to smo pitali za količinu od 15.000 kom a ne za 50.000
Drago mi je to cuti. Znaci da se polako otvaraju nova mjesta za stampanje. No dali je netko to negdje objavio i obznanio kolegama gdje mogu stampati. Naravno da nije. Jel to neka tajna. Jel netko komentirao kvalitetu. Da ja nisam napisao ovaj post  nebi znali da ima mjesta za stampanje. Zar to nije zalosno.
73's de Leon 9A9L
WWW.9A9L.COM

9A3JB

Dakle

nevjerojatno , ali istinito!  Razlika se zove  PLASTIFIKACIJA!!!!!!

Ljudi moji , svaka čast tim kartama - ali one su bez plastifikacije ! Ako to nije razlika - molim - demokracija je ! Te karte već dok stignu do mene su oštećene i pohabane  , a kad promjene dvije tri ruke menađera dok dođu do krajnjeg korisnika - izgledaju zaista  " istrošeno" !
Ne znam čemu taj " hrvatski jal " , no zaista je nepotrebno polemizirati oko jasnih činjenica - trenutno  je VŽ najpovoljnija opcija ne samo u 9A nego i puno puno šire !

Gdje nestadoše 9A20 postaje ??? Tu i tamo netko!

Život je prekratak za E-qsl i LoTW - PAPER forewer!

Mike 9A203JB

9A3TY

Citat: 9a3jb  u 23. Siječanj 2012, 19:45:42
Dakle nevjerojatno , ali istinito!  Razlika se zove  PLASTIFIKACIJA!!!!!!

Hello Mike,
da ne bi bilo zabune i ove što smo mi dobili ponudu su s plastifikacijom.
Evo konkretnog teksta s ponude:

Naklada  15000 kom
Format 14 x 9 cm
Papir : kunstdruck 200g
Tisak : 4/1
Dorada : plastifikacija 1/0
Cijena : 15 lipa /kom +pdv

Ljudi moji , svaka čast tim kartama - ali one su bez plastifikacije ! Ako to nije razlika - molim - demokracija je ! Te karte već dok stignu do mene su oštećene i pohabane  , a kad promjene dvije tri ruke menađera dok dođu do krajnjeg korisnika - izgledaju zaista  " istrošeno" !

Opa. To su neki medicinski fenomeni s tri ruke.  Za tri dojke sam čuo ali za tri ruke moram priznati da nisam ;D

Čemu ta opsjednutost plastifikacijom? Vidio sam toliko prekrasnih qsl-ki bez plastifikacije. A kroz koliko ruku prođu razno razne razglednice što ih turisti šalju pa dođu u savršenom redu. Nemojmo pretjerivati....

Ne znam čemu taj " hrvatski jal " , no zaista je nepotrebno polemizirati oko jasnih činjenica - trenutno  je VŽ najpovoljnija opcija ne samo u 9A nego i puno puno šire !

Nema tu hrvatskog jala. Niti netko polemizira. Samo sam htio Leonu dati frišku informaciju. Ja ne bih znao da mogu po istoj toj cijeni dobiti uslugu u Zadru i ne platiti prijevoz da nije Dragan 9A6W predložio da tražimo ponude po Zadru i da Predrag 9A5BBP nije kontaktirao tiskare i tražio ponude. A VŽ će sad kad uđemo u Europu imati priliku ponuditi tu svoju najpovoljniju opciju i puno puno šire pa im neće nedostajati koja tisućica koja se napravi po drugim gradovima u HR pardon u EU.  ;D :(

73 de Ivo, 9A3TY

9A2JG

Čitav niz poluinformacija, valjda samo autor istih zna čemu služe !
Nije teško doći u narečenu tiskaru, i pod staklom stolića, i u albumu (za prezentiranje kupcima) vidjeti sve , dosad tiskane, QSL-ke, među njima i Tomove.
A da se on, kao i mnogi drugi, ne oslanja samo na jedan izvor, to je točno. Ja nisam pričao o njegovoj zadnjoj turi tiskanja, nego o činjeničnom stanju.

Cijelu prošlu zimu sam (na žalost) boravio u Varaždinskim toplicama, gdje je gazda hotela kalkulant, i iskusni zaposlenik tiskare u Čakovcu. Kad sam mu pokazao svoje, i tuđe plastificirane QSL-ke, i pitao da li je i kod njih održiva cijena od 15 lipa, rekao mi je da je vrlo vjerovatno moguće, već i od manjih količina. 50000 niko nije ni spominjao, kao ni PDV.

Čak i u malim zanatskim radnjama, kao što je riječ o jedinoj u gradu Korčuli, se može naći vrlo povoljna cijena, sve u dogovoru s vlasnicima. Moja supruga našla QSL-ke kod njih, jedne od Neninih prvih aktivacija, dok je IOCA program bio u začetku.

Ovo je par crtica koje zorno pokazuju da se može naći, samo treba tražiti ponude i mogućnosti.
Niko, nijednom riječi, nije ni pokušao omalovažiti tuđe napore za skupnim boljitkom, ako to paše svim sudionicima.

I na kraju, manji sustavi su fleksibilniji, vlasnik hoće pomoći na pripremi, i to besplatno, što za mnoge koji lutaju, nije zanemarivo.
51 godinu u Narodnoj tehnici Hrvatske

9A2JK

Zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca (posebno hvala Marinku 9A3JB,
a i ostalima koje sam izostavio
) došli smo u sretnu situaciju mogućnosti
izvanredno jeftinog tiskanja vrlo kvalitetnih QSL karata. Tako jeftino ne
postoji nigdje na svijetu (lako provjerljiva činjenica). Govorim o određenoj
kvaliteti, da ne brkamo kruške i jabuke. Svatko ima pravo tiskati svoje karte
gdje god želi, a i lijepo je da i sa nama podjele ''novootkrivenu'' i po
cijenama/kvaliteti povoljnu tiskaru.

Normalno je da velika većina ne zna što je potrebno za tisak. Zato prije
slanja pripreme u tiskaru napravite jednostavni eksperiment. Prednju stranu
QSL-ke (fotografiju) pogledajte na najmanje dva monitora i po mogućnosti
da su jedan pored drugoga (npr. PC i prijenosno računalo). Posebno obratite
pažnju na razlike u nijansama boja. Ovime hoću reći da je kvalitetna priprema
moguća samo ako imate kalibrirani monitor i da primjedbe o nijansama boja
otisnute QSL-ke imaju smisla samo ako je priprema napravljena po pravilima
struke.

Iz mojeg iskustva (vidio sam i druge karte), tiskara u VŽ se zaista iskazala u
tisku QSL-karata, posebno kad se uzme u obzir napravljena priprema za tisak
(vidi par rečenica gore!). Budući da su tiskali popriličnu količinu QSL karata i
dobro znaju što mi želimo, ja ću svoje karte do daljnjega tiskati kod njih.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A5K

Citat: 9a3ty  u 24. Siječanj 2012, 01:18:09
Naklada  15000 kom
Format 14 x 9 cm
Papir : kunstdruck 200g
Tisak : 4/1
Dorada : plastifikacija 1/0
Cijena : 15 lipa /kom +pdv

Ivo, koliko ja vidim, razlika je u papiru.
Naime, u ponudi iz VŽ je do sada, pa tako i ovaj puta bio kunstdruck 250g, tako da opet ne pričamo o istom (iako nije riječ o plastifikaciji).
Sad, koliko to nosi razliku u cijeni, ne znam točno.

Osobno sam do sada bio zadovoljan s kvalitetom iz VŽ.
Također, vjerujem i da je Marinko sigurno kompetentiji od mene u procjeni kvalitete.

Na kraju krajeva, svatko ima pravo birati ono što misli da mu je bolje, povoljnije i kvalitetnije.

73,
9A5K

9A6JOY

.. zna li se informacija , zadnji rok za slanje priprema je 31.01.2012..
i od zadnjeg roka kada bi mogli očekivati otisnute kartice..
da se to ne oduži...
73
Mate
".... kad u zoru sunca sjaj iznad Biokova se javi..."