• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Tiskanje QSL karata

Autor 9A3JB, 26. Siječanj 2011, 19:16:07

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A6AA

To sam Mate već pitao, no - nema odgovora.

Uživaj u Makarskoj!

9A6AA
"DX never sleeps..."

9A5K

Krajnji rok za prijave 31.01.2012.
Krajnji rok za slanje priprema i plaćanje je 10.02.2012.

Ostatak ovisi o ukupnoj količini, vidjet ćemo što kaže tiskara.

73,
9A5K

9A6R

Sve stoji što ste napisali.Meni je osobno najveći problem upravo ta profi priprema.Ima li netko da bi to uradio za novce nama koji nemamo te programe i znanja?A to hoće li biti malo deblja ili tanja,manje više nebitno.Sigurno da se neće tiskati na WC papiru.Ja sam tiskao na sve strane pa i Splitu i uvijek je nešto falilo,našao sam greške.Ali ne u propremi jer je savršena već tijekom tiskanja,nanošenja boja,nijanse,prljave karte na strani "križaljke".Kako u Splitu tako i u Varaždinu.Jedine karte koje  su bile UFB sam dao tiskati u ZG čini mi se,još dok je Petar bio predsjednik.Treba napraviti profi pripremu i nadati se da će biti OK.A 10 lipa gori-doli...sve je to li-la.

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A6W

Pročitao sam više napisa i naputaka kako priprema QSL karte treba izgledati. Nigdje nisam mogao pronaći kako napraviti samu pripremu. Priznajem kako sam laik po tom pitanju. Ako se još netko srami pitati, evo ja ću:
Ima li netko od kolega vremena i prostora za nešto poput Kako napraviti profesionalnu pripremu QSL karte za tiskanje... Molim pogledajte i poveznicu.
Hvala!
73 de 9A6W

http://www.rideau-info.com/photos/mythdpi.html

DJ2MX

15 lipa + PDV je za 1000 komada 25 Eura ako se ne varam, cijena bez konkurencije ovdje na DL trzistu.
Ako tako ostane do iduce godine onda narucujem QSLs u Hrvatskoj  :)
Ovdje su normalne cijene oko 80 Eura.
Ima jedna tiskara u istocnoj Njemackoj (Chemnitz): http://www.saxprint.de/shop/
koja ipak nudi 1000 QSLs za 57 Eura. Rijec naravno o plastificiranoj prednjoj strani.
Jos bolja je ponuda za QSLs bez plastike (40 Eura za 1000 komada).
Ta tiskara je prva u DL koja nudi tiskanje QSO podataka na straznjoj strani.
Jednostavno posaljete log u ADIF-u i straznja strana ce biti tiskana sa QSO podacima.
U servisu je ukljucena distribucija karata na DARC biro tako da ste postedjeni lijepljenja etiketa,
direktnog printanja na QSLs ili rucnog ispisivanja veza  :)
Nesto slicno kao kod Global QSL-a.
TK4W QSLs ce biti narucene u toj tiskari, ukljucujuci i servis tiskanja QSO podataka
pa ce oni koji su nas radili vidjeti kako to izgleda i kakva je kvaliteta.
Mozda netko iz 9A iduce godine naruci QSLs iz DL ili obratno, jer vise nece biti carine  :D

73, Mario DJ2MX,9A4MX,NØMX,E73DX

9A9Y

Evo ako nekome treba zadnja strana QSL karte. Dodate svoje podatke u Photoshopu iili sličnim programima. Slika je 600 DPI. Veličina je 14,2 cm x 9,2 cm.
Shiranu ga hotoke

9A2JK

@9A6W – Nisam profesionalac (u izradi priprema za offset tisak). Spletom raznih okolnosti
imao sam ''nekakve veze sa izradom priprema'' tako da ipak nešto znam. Nemoguće je
napraviti kratke upute na temu ''Kako napraviti profesionalnu pripremu ...'', ali ću pokušati
napisati što bi to trebalo biti.

Kad se radi o fotografiji, ''zakon'' je program Photoshop (iako se fotografija može obrađivati
i u drugim programima za obradu slika). Za QSL karte, fotografija mora biti fizičkih dimenzija
146 x 96 mm. Dakle, u programu za veličinu slike u milimetrima treba biti 146 x 96 mm.
Rezolucija mora biti 300 dpi. Kad je ''gotova priprema'' (dakle na sliku smo stavili pozivnu
oznaku, i sve ostalo što želimo da bude na slici), tu sliku treba spremiti u fajl u CMYK formatu.
Kao vrsta fajla preporučam TIF.

Kako obraditi slike u Photoshopu (ili nekom drugom programu) zahtjeva puuuuno učenja
(nabaviti literaturu koje ima koliko ti srce želi i dobro zagrijati stolicu). Drugi problem je
računalo (u današnje doba manji problem). Za profesionalnu pripremu monitor mora biti
profesionalni i mora biti kalibriran. Siguran sam da nitko od nas nema takav monitor.

Vidimo da za profesionalnu obradu fotografije na amaterski način, nemamo uvjete.
(Nekako normalno, zar ne?). Naravno da je taj problem rješiv i to na više načina. Jedan
je prepustiti pripremu profesionalcima. Nedostatak, mnooooogo skupo! Prednost, imamo
puno pravo prigovora (tiskari i pripremi) na svaku i najmanju nijansu boje sa kojom nismo
zadovoljni. Drugi način je da sami napravimo pripremu na monitoru koji imamo i sa
programima namijenjenim amaterima. Nedostatak je da otisnute nijanse boja sigurno neće
biti onakve kakve vidimo na našem monitoru. Ako smo zadovoljni sa ''uglavnom korektnom''
reprodukcijom boja, onda je ovo rješenje za QSL karte najbolje.

Stranu QSL-ke na koju upisujemo podatke radimo u programima PageMaker, Corel Draw
ili sl. (upute: proučavanje literature i zagrijavanje stolice ...). Gotov fajl ispisati u PDF format.
(Za ispis u PDF ''zakon'' je Adobe Acrobat (ne ''reader''). Nisam siguran da će besplatni PDF
programi biti dobri za pripremu). Koje parametre treba uzeti kod ispisivanja u PDF trebate
pitati tiskaru koja će tiskati karte. U protivnom je kocka, može biti dobro, a možda i ne.
Neke tiskare prihvaćaju ovaj dio pripreme direktno u Corelu ili PageMakeru ili sl. To znači
da oni imaju taj softver i sami si dalje naprave drugi dio pripreme. Rizik takve pripreme je
tip slova. Rješenje je u korištenju fonta kojega svatko ima npr. Ariel.

I na kraju preporuka koja nije nužno vezana uz pripremu. Obavezno stavite svoju pozivnu
oznaku na stranu QSL-ke na kojoj ispisujete podatke o QSO-u. Tako primatelj ne mora
okretati kartu da bi vidio vaš pozivni znak.

73 ES GL
Martin 9A2JK

P.S. Gornje se ne odnosi na digitalni tisak, nego na offset tisak.

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 25. Siječanj 2012, 10:13:30
Kad se radi o fotografiji, ''zakon'' je program Photoshop (iako se fotografija može obrađivati
i u drugim programima za obradu slika).

S obzirom da većina amatera nema 647 USD za licencu photoshopa, (a mi ovdje promičemo legalnost, zar ne) toplo bih preporučio program GIMP. Riječ je o potpuno besplatnom programu u kojem je moguće napraviti sve što je nama potrebno za obradu fotografije za qsl-ku a online su dostupni i lijepi priručnici .

Citat: 9A2JK  u 25. Siječanj 2012, 10:13:30
Neke tiskare prihvaćaju ovaj dio pripreme direktno u Corelu ili PageMakeru ili sl. To znači
da oni imaju taj softver i sami si dalje naprave drugi dio pripreme. Rizik takve pripreme je
tip slova. Rješenje je u korištenju fonta kojega svatko ima npr. Ariel.

Ovo nije točno. Nema nikakvog rizika jer se može napraviti dvije stvari : prvo je da se font može poslati zajedno s dizajnom a drugi je da se može konvertirati slova u krivulje pa nije niti potreban font.

Bit ću tako slobodan da pozovem sve koji su napravili pripremu stranice s podacima da objave ovdje izvorni oblik kako bi ga drugi mogli iskoristiti uz odgovarajuće prepravke za sebe.
73 de Ivo, 9A3TY

9A7DCK

@9a2jk a i ostali
Photoshop je možda zakon, ali isto tako postoji GIMP koji je besplatan. Ima ga za Win, Linux i ostale OS.
Sam GIMP ništa ne zaostaje za Photoshopom, čak bi se usudio napisati da je potpuno jednak, ako ne i bolji u nekim dijelovima.
Sto se tiče učenja u radu sa programom za obradu rasterske grafike, djelomično si u pravu. Više ne treba sate i sate provesti za knjigama. Internet je pun tutoriala kako što napraviti. I vrlo brzo se može naučiti toliko da se napravi jedna QSLL.

Umjesto Corel-a i AI ima također besplatno riješenje koje se zove Inkscape. Po kvaliteti ne zaostaje ni za jednim od skupih komercijalnih programa.
Što se tiče fontova, svatko tko radi pripremu, prilikom slanja tiskari stavi i fontove koje je koristio i nema problema da će izostati font koji smo htjeli. Nema potrebe za ograničavanjem na ARIEL.

Slikovna datoteka može biti i u PNG. Treba izbjegavati JPG, GIF i slične formate.
GIMP i INKSCAPE imaju direktno izvoz i u PDF koji nimalo ne zaostaje za Adobe Acrobat-om ...

Ovim postom nisam htio umanjiti ničije poznavanje rada već dati do znanja da ima i kvalitetnih besplatnih rješenja umjesto ilegalnih ...

EDIT:
eto kolega 3TY me prestigao u pisanju :D

Ovdje je početni dio knjige za GIMP, pa ako koga zanima može preuzeti sa
http://dl.dropbox.com/u/5080241/gimp_prirucnik/gzp-1ra.pdf
-- 73 de 9A7DCK, Denis -- http://9a7dck.atspace.eu
RK BELIŠĆE; CroCC; CTC; 9AQRP; LZO-CC; RCWC; FP; NAQCC; EPC; DMC; CDG; IFTC; 30MDG; WCAG#; WSC
http://44hr.atspace.eu

9A3VV

GIMP radi samo pod Linuxom ili mu paše i XP?
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A3TY

73 de Ivo, 9A3TY

9A3VV

73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A2JK

Super!
Sa svim gornjim se slažem.
Jedino nisam siguran da će konverzija fonta od npr. 6 točkica biti OK.
Budući da će vjerojatno malo tko (osim mene) koristiti tako mali font,
onda je i ovo OK.

Još neki savjet i besplatan dobar program za pripremu QSL-ke ?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A7DCK

Što se GIMP-a tiče, zadnja stabilna verzija je 2.6 dok ima i nestabilna verzija 2.7.x koja se ne preporuča za ozbiljan rad jer su mogući gubici podataka.
Uskoro izlazi nova stabilna verzija 2.8
Kao što sam naveo ranije, GIMP je multiplatformski (Linux, Win ...).

O GIMP ima dosta i ovdje
http://wiki.open.hr/wiki/GIMP
-- 73 de 9A7DCK, Denis -- http://9a7dck.atspace.eu
RK BELIŠĆE; CroCC; CTC; 9AQRP; LZO-CC; RCWC; FP; NAQCC; EPC; DMC; CDG; IFTC; 30MDG; WCAG#; WSC
http://44hr.atspace.eu

9A9Y

Evo još 2 dizajna, 300 DPI. Pa ako kome zatreba...
Shiranu ga hotoke