• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

HRSVKS

Autor 9A5EX, 15. Siječanj 2010, 14:01:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

9A5EX

E, moj Damire, 9a4oe, umjesto ovih napisa  mogao si npraviti priručnik za HRSVAKS. Ne vidim u čemu je problem sa navedenom stanicom DK0ESD je Pilot ALE stanica, DK1ESD je privatni znak, što znaći skraćenica znaka? pronađi sam, neznam njemački. Nisam mu ja izdao dozvolu za rad. Tko stoji iza njega, tko stoji iza tebe, ne zanima me. Znam da iza mene stoji jedan broj radioamatera kao što si ti. Odgovorio sam samo zato što si postavio pitanje, inaće ovo nem smisla sa nićim .....

73

9A4OE

9a5ex1p?
Fali 9A7IE, podaci nedostupni
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5EX

Damir, 9a4oe.

U čemu je problem, opet? 9a5ex1p je zato što sustav ne prihvaća 9a5ex/p, jasno. Ili je problem u tome što stanica 9a5ex ne može biti portabl!?
Stanice nemaju stvarnu mikrolokaciju, zbog mogučih" terorističkih napadaja iz zraka"...nikad se nezna....
neke stanice mijenjaju identitet,  iz prije navedenih razloga...

Eto nudim ti suradnju, tvoje kreacije su sve bolje, trebam kartografa za HRSVKS, šta kažeš na tu ideju ?

73 de 9a5ex

9A4OE

Kartografija?

Citat: 9A5EX  u 22. Veljača 2011, 08:05:24
DK0ESD je Pilot ALE stanica, DK1ESD je privatni znak

To je tocno ako se gleda na takav nacin, ali poveznica ostaje i nije sve bas tako jednoznacno.
Posto se ipak radi o "alternativnom" obliku komunikacijske povezanosti jedne drzavne uprave sigurnosni aspekt je itekako prisutan i nebi ga trebalo zanemarivati. ESD je firma koja se bas ne bavi radioamaterskim stvarima, ESD je izgleda i vlasnik te firme mada se pojavljuje jos jedan znak.
Poveznica:

DK0ESD
Club Station
Postfach/Box 620441
22404 Hamburg,
Germany
Responsible DK1ESD

DK1ESD
Thorsten Wilke
Postfach 620441
22404 Hamburg,
Germany
Expert in HF Telephony and E-Mail (Winlink/Sailmail/Kiel Radio) and
VHF/UHF-Systems/Repeaters (fixed/mobile) for LOS commo

Sysop of DK0ESD

Kod prijevoda na njemacki moze posluziti g..gle
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3WP

Da se malo odmorite evo jedan zanimljiv članak u časopisu BUG, ožujak 2011.
http://www.bug.hr/mreza/tekst/aktualnosti-sto-kad-vlast-blokira-internet/95351.aspx

A mene osobno je taj članak potaknuo da izbacim "preko nekoliko" natuknica, 9A5EX je tražio ideje:

PROBLEMI (ZAČARANI KRUGOVI):

LJUDSKI FAKTOR (RASPOLOŽIVOST)
ako imate posao - nemate vremena, rijetko imate novaca
ako nemate posao - možda imate vremena, vjerojatno nemate novaca

posljedično teško je očekivati i najmanju dozu altruizma (?)
znači MOTIV može biti samo NOVAC (?)

ili će zaposlenici HRS & DUZS morati odrađivati kompletnu pripremu (!)

obrazovanje, znanje, osposobljenost i motiviranost na svim razinama (?)

TEHNOLOGIJA (PROTOKOLI)

ALE HF (Automatic Link Establishment protokol) - zašto odbacivati?
ALE VHF NBFM - zašto ne eksperimentirati paralelno uz HF ? antene su manje !

postoji već masa radiouređaja koja ima ugrađene ax.25 modeme:

NBFM & CrossBand Repeater ?
NBFM & GMSK ?
NBFM & APRS (ax.25) ?

NBFM & GMSK & NBP (S53MV) ?

& Twitter (Gateway's) ? za ALE, APRS, NBP ? (postoji već @HRSVKS na Twitter-u)

Smartphone, NetBook platforma
& Android OS & Google za razvoj protokola/software-a - ugurati ALE modul ?

IDEJE

regionalna inicijativa, susjedne zemlje, EU, WW ??
IARU & EU fondovi ?
preko IARU zainteresirati gigant Google za razvoj protokola/software-a za Android - ugurati ALE modul ?

eto...

73 & GL
Goran, 9A3WP
OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A5EX

Odlično Goran, ideju prihvačam. Konačno netko sa idejom, prijedlogom. Ideja je tvoja pa je u paketu sa tobom, dakle imaš mogučnosti relizirati , sve ili dio te tvoje ideje. Imenijem te koordinatorom za primjene nove tehnologije pri HRSVKS ( ozbiljno). Imaš otvorene mogučnosti da razvijaš nove ili postojeće sustave u HRSVKS. Tvoje je da samo pristaneš. Novaca zasad nema  ::).

Ovim skrećem pažnju svim "mlađim" i ne samo njima, ako imaju ideje, programe, planove... neka mi se jave.

73 de 9a5ex

9A3WP

Hvala ti na povjerenju Željac !

Vrlo rado bih pristao na ovo što nudiš, bio bih presretan.
Nažalost moram biti realan i zahvaliti se, ne mogu prihvatiti.
Izvlačim se sad? Niti najmanje.

U trenutku sam jedan od sretnika u ovoj našoj napaćenoj HR, svrstavam se
u gore navedenu grupu "još uvijek imam posao, ali nažalost nemam vremena"
- ni za obaviti sve što bi trebalo na tih nekoliko radnih mjesta koje
istovremeno pokrivam u firmi u kojoj radim. Novaca imam kao i onaj sretniji
dio HR populacije, a to je taman onako na rubu opstanka.

Nisam se približavao HRSVKS projektima baš iz razloga jer za osobnu opremu
nemam mogućnosti, odnosno mislim da VX7R, TMV7 i "notebook PC" nisu dovoljni.
Vrlo rado bih si priuštio jedan HF FT-817, ICOM  ili IC-7200 ili sličan...

Daleko sam ja nažalost i od recimo Matjaža S53MV i takve napredne ekipe.
Ne bavim se programiranjem. Primjena već gotove tehnologije, čak i na razini
elektroničkih kitova i gotovih software modula, lotanje, mjerenje... to mi
naravno već ne bi bio problem. Operatorske vještine i iskustvo također imam.

Ali vraćamo se na kraju na ono balansiranje na rubu egzistencije tako da mi
je nametnuta (ali i sretna jer volim taj posao) nužnost da svaku raspoloživu
minutu uložim isključivo u posao i samoobrazovanje. A posao mi je IT sistem
i administracija računalnih mreža.

Ako ne daj Bože "sve oko nas pukne" tu sam svakako, a ako si ikada oslobodim
dodatno vrijeme za ovo što nudiš opet sam tu. Da me se krivo ne shvati uopće
nemam isključivo materijalistički pogled na Svijet nego baš altruistički, ali
altruizam si kao i velika većina nas barem u HR nažalost jednostavno ne mogu
priuštiti.

Na kraju, što se po ovom pitanju događa na razini IARU (EU, WW) ?
Siguran sam da projekt HRSVKS zaslužuje povjerenje i sredstva EU fondova !
Moje mišljenje je da treba napraviti skicu Plana i Programa i ugovoriti
sa profesionalcima da to pripreme i prijave kao projekt kandidat za sredstva...

73 & CUAGN,
Goran, 9A3WP

OP: Goran QTH: Zabok
@9A3WP @DK3WP

9A3TY

Na početku, lijepi pozdrav svima.

Evo, pokušavam malo pohvatati konce i informirati se o HRSVKS-u pa mi neke stvari nisu jasne (jer se npr. jednom govori jedno a kratko nakon toga drugo) te bih molio dobronamjerne kolege da mi pokušaju pojasniti neke izrečene stavove / tvrdnje odnosno osnovna načela.

Kao prvo, uopće mi nije jasno što je to HRSVKS (pri tom ne mislim na kraticu nego na sustav). Ima li negdje neki dokument (u izdanju mjerodavnog tijela HRS-a jer ipak je to HRSov sustav, zar ne) u kojem je sve opisano. Npr. ja sam bio uvjeren da je riječ o sustavu u kojem će se moći tražiti ili pružiti pomoć u nesrećama, kriznim situacijama i sl. , koji će moći poslužiti svima i svakome kad ono koordinator za HRSVKS tvrdi drugačije :
Treba imati na umu da se radi o radiokomunikacijskoj potpori DUZS-u a ne HRS-u ili HZTK-i.

Zašto samo potpora DUZSu? Zar nema i drugih kojima bi mogao biti potpora. Zar se ne sjećate da se slalo preko paket radija poruke stožera saniteta za vrijeme domovinskog rata? Oni nisu DUZS niti imaju veze s njima.
Ako je stvarno HRSVKS samo potpora DUZSu i ništa drugo onda unaprijed zahvaljujem ali ne trebate uopće odgovarati na daljnja pitanja, sve mi je jasno.

No, ako to nije slučaj, idemo dalje .... 

U uvodnoj poruci se navodi :

"Otvaram novu temu i raspravu  u svezi HRSVKS. Svi su dobrodošli. Ukoliko netko ima želju da se aktivno uključi u grupu za djelovanje radioamatera za slučaj krizne situacije neka se svakako javi.
Plan rada Djelovanja radioamatera za slučaj krizne situacije za 2010 je pri finalizaciji i donosi dosta novih riješenja.
Ovim putem ću nastojati informirati radioamatere o djelovanju ove grupe."

da bi malo kasnije isti autor rekao :

"Plan djelovanja radioamatera u sustavu zaštite i spašavanja ( jeste dobro pročitali? ne spominje se Krizna situacija)."
"Dali ste svjesni da se radioamateri ne mogu baviti KRIZNIM SITUACIJAMA! "

Zar nije naslov ove konverzacije "HRSVKS" i zar to ne znači "Hrvatski radioamaterski sustav veza za KRIZNE situacije" ??

Prije godinu dana je napisano : Mislim da nema smisla ovdje izlagati Plan u elekroničkom obliku. Svi zainteresirani radioamateri biti će s planom upoznati. Kada, gdje i kako i to ćemo objaviti. Možda mi je promaknulo ali, gdje je dostupan taj Plan? Možda je na http://web.hamradio.hr/hrsvks/dokumenti/ ali avaj, Morate biti prijavljeni da bi pristupili ovoj stranici. Pokušao ja s podacima od foruma, računajući, ajde dobro, nema single-logon ali ipak je to isti HRSov web pa dobio ERROR: Invalid username. Why,bre, Bille? Jel ovo ima neke veze sa sekjuriti klirensom? Bavimo li se mi to nekim antiterorističkim poslovima kad nije za široku javnost a ni za cjelokupno članstvo HRS-a? 

Koordinator kaže Dakle,  ALE ne omogučava samo DATA prijenos nego i SSB glasovnu komunikaciju. a ALE je Automatik Link Establishment pa bih molio da mi neko objasni kako ide procedura SSB glasovne automatske uspostave linka.
(sorry, nisam mogao odoliti :-) )

Hrvatski radioamaterski savez u organizaciji svog sustava radioamaterskih veza u kriznim situacijama mora se organizirati tako da prati organizaciju državne uprave, te stoga i sustav veza mora biti organiziran hijerarhijski u nekoliko slojeva.

Zašto se mora tako organizirati? Jel to negdje propisano? Ako smo dovoljno pametni da skužimo kako nam to ne odgovara zar ne možemo donijeti odluku da ne prati organizaciju državne uprave?
I koju organizaciju sada pratimo - onu definiranu Zakonom o sustavu državne uprave ili neku drugu? Nešto mi se ne čini da pratimo tu iz Zakona.
Da li se možda mislilo reći - tako da prati organizaciju državne uprave za zaštitu i spašavanje?

Da li HRSVKS ima lokalni ili globalni karakter. tj. da li je predviđen za međunarodnu primjenu i ako da u kojim situacijama?

Pa kaže (opet) koordinator Sada na sjetskoj razini postoji radioamaterska mreža koja je kompatibilna sa vojskom USA, NATO snagama, HV,  a i biti će i sa HRSVKS. Ili ćemo ostati izolirana skupina, kako su je ono zvali ......!?

Zašto moramo biti kompatibilni sa vojskom USA, NATO snagama, ...? I zašto tamo nekakva strana radioamaterska mreža mora biti kompatibilna sa HV-om ?? Koliko god lupao glavom o zid nikako da to skužim.

U "O nama" piše :

Radioklubovi i radioamateri osiguravaju opremu i operatore koji će sudjelovati u radu Sustava radioamaterskih veza u kriznim situacijama. Sudjelovanje je dobrovoljno i svi radioamateri koji će se uključivati moraju se dobrovoljno prijaviti za rad u sustavu radioamaterskih veza u kriznim situacijama.

a na forumu se komentira :

Uloga kluba, kao udruge, (u ovakvim akcijama), kao mjesta iz kojega se radi radiopostajama, biti će marginalizirana.
Pretpostavljam da bi nositelji aktivnosti trebali biti pojedinci (s klupskim i drugim, unaprijed definiranim, resursima).  Pojedinci uključeni u rad DUZS, preuzimati će obveze kao osobe "s imenom i prezimenom", kao operatori, a ne kao članovi nekog radiokluba

na što nema službenog odgovora koji bi to opovrgnuo pa se da zaključiti da je to stajalište i HRSa tj. koordinatora za HRSVKS.
Znači, klub će biti samo servis koji će osigurati opremu i tu je priči kraj. Čudno.

Pa dalje kaže :

"Radioamateri neće u završnici slati izvješća Predsjedniku HRS-a i Glavnom koordinatoru HRSVKS, jer to nema smisla. Neće po ruševinama izvlačiti povređene ljude, niti gasiti požare. Oni se jednostavno tamo ne smiju ni pojaviti, iz jednostavnog razloga, zbog opasnosti po vlastiti život, biti će udaljeni s mjesta događaja. Zbog toga što nisu educirani niti ovlašteni da to rade."

Zar radioamateri nisu ljudi? Zar radioamater neće pomoći susjedu i gasiti požar (dok ne dođe vatrogasna postrojba) i neće pomoći izvući nekoga iz ruševina kad u blizini nema dovoljno "educiranih i ovlaštenih"? Mislim da je to osnovna ljudska vrlina - pomoći drugom čovjeku u nevolji.

"Radioamateri će prenositi poruke ovlaštenih osoba koje djeluju sa svojim profesionalnim timovima na terenu, pri tome je bitna poruka PISANOG oblika, i zato se koristi digitalni mod. Sve drugo je igrarija!"

Ma da. Eto, baš cijelo vrijeme tvrdim kako je NATo jedna igrarija. I kad njihov pilot nakon pada njegovog suborca u otvorenom govoru poziva bazu, diktira broj telefona zapovjednika kojeg treba zvati, ... upravo dokazuje moju tvrdnju. Šalu na stranu, ne znam za koordinatorova iskustva u kriznim situacijama al vjerujte mi da bih osobno rađe da mi život ovisi o najobičnijoj glasovnoj nego digitalnoj komunikaciji. A ako već koristimo digitalne modove onda to (po mom skromnom mišljenju) treba biti nešto što je u svakodnevnoj primjeni tako da se u frci i panici operator lako snalazi a ne da mora tražiti priručnike jer je to nešto što je zadnji put vidio prije godinu,dvije,... na nekoj vježbi - jer je u međuvremenu sve radilo automatski :-)
U konačnici, kad operator prenese glasovnu poruku ona se može otipkati i isprintati u centru u kojem ima struje, toplo je i suho, pa će postati PISANOG oblika i više neće biti igrarija.

Osim toga, koji je to profesionalni tim kojemu će radioamater prenositi poruke? Ah, da te čuje moj bivši zapovjednik koji je 1991 izjavio : "HV ne treba radioamatere. HV će biti profesionalna vojska u kojoj će se stručno osposobljavati vezisti i neće biti potrebni radio-klubovi u kojima će se oni prethodno educirati".

Dakle, ako si profesionalac, ne trebaju ti amateri. Zašto plaćamo puste djelatnike raznoraznih službi ako nisu u stanju osigurati komunikaciju u takvim (kriznim) uvjetima. Pa to im je posao. Da, to im je posao. Ponavljam, da, to im je posao. Zamislite da vam se javi MUP i kaže da nemaju dovoljno pendreka za mlatiti prosvjednike i traže suradnju. Jadni mi.

"Što ćemo ponuditi? Komunikacijsku potporu. Dakle sve mora biti transparentno. Nitko nije pitao; zašto to uopće  treba DUZS-u? Vjerujte mi treba!"

Samo jednoj osobi treba slijepo vjerovati. No, kako ovo nije vjerski nego radioamaterski forum da li biste bili ljubazni ovo malo elaborirati? Ako je već takvo stanje u državi, zar ne bi onda savez mogao osnovati tvrtku (i u njoj zaposliti članove saveza) koja bi profesionalno pružila potporu MUPu, HVu, ... pa da se nešto i zaradi ?!? Imam i prijedlog za naziv tvrtke "9A0OIV"

Pa kaže koordinator :
Damir , slažem se s tobom da trebamo mobilne ekipe i biti će ih. Sad ja pitam: kome će se ta ekipa iz portabla javiti?
Dakle, mora postojati komunikacijska točka gdje će ići informacija a to su regionalni centri koji će biti smješteni u centrima 112 i iz tog razloga trebaju raditi 24 sata. dakle prvo treba osposobiti pristupne točke.

Zar nije u bivšim centrima za obavješćivanje postojala pristupna točka? Zašto nije samo preseljena u centar 112?
A tko će dojavljivati tim komunikacijskim točkama? Dakle prvo treba osposobiti mobilne ekipe! :-) Jel prije kokoš ili jaje??
Kad bi nam bar osigurali mobilne centre veze to bi već bilo nešto što bi se moglo koristiti i u redovne redioamaterske djelatnosti :-)

Zadnje vijesti 09.02.2011. Video: Potres na području Kistanja
Kakve ovo ima veze sa HRSVKS-om?

Copyright © by HRSVKS
Mislio sam da samo tvrtka ili osoba može biti nositelj copyright prava, kad ono - može i sustav. Ah, čovjek se uči dok je živ.

I za kraj, podupirem mišljenje da se HRSVKS mora bazirati na svoj dostupnoj opremi koja je u svakodnevnoj primjeni a ne na nekim egzotičnim sustavima komunikacije, da se sustav trebao razvijati odozdo prema gore, da je za većinu članova bitnije definirati "survivor kit"-ove, procedure, napisati korisne naputke  a dodajem da je sustav trebao biti razvijen totalno neovisno o organizacijskoj strukturi DUZSa ali s omogućenim sučeljem prema DUZSu.

Srdačan pozdrav,

Ivo, 9A3TY

73 de Ivo, 9A3TY

9A2D

Bogme, Ivo, dobro si to napisao. Samo da dodam, ma baš me zanimaju ti profesionalni vezisti HV-a, odakle su oni potekli. Ja osobno sam i te veziste  obučavao, i policajce i vatrogasce kako se radi sa uređajima.
Što je bilo prije, kokoš ili jaje? Vječno pitanje.
Dok se mi ukoordiniramo, zamišljen sustav će potpuno zastarjeti i bojim se da neće biti previše sreće od njega. Neće biti daljnje promjene jer ti više nitko neće davati novce a bez novaca danas ništa. Pa čak i čovjek koji je u okviru HZTK (umjetno zaposlen, da ne spominjem koji je bivši tajnik HRS-a bio) a zadužen za koordinaciju nije mrdnuo prstom, već se sudi sa HRS-om i traži debelu odštetu, došlo je čak do toga da mu je zabranjen pristup u zgradu HZTK. Demonstracija snage a la Inicijativa SKED-ova na S20/SU20 mi je toliko smiješna da, prvo nisam povjerovao, a onda sam se, sam u sebi, počeo smijati.
Ako u mom kraju ili mojoj državi bude trebala moja stručna pomoć, znanje, iskustvo, oprema, vrijeme, tada ću se angažirati maksimalno. Za sada, čini mi se da su to Potemkinova sela.
Ne omalovažavam ovime nikoga niti ičiji trud ili utrošeno slobodno vrijeme, govorim kao amater koji je (nije hvala, iskusan i stručan) ali shvatite da smo mi na kraju repa svih repova.

73 de 9a2d

9A5EX

Pozdrav 9a3ty Ivo i ostali koji prate ove napise.

Zašto DUZS? http://www.duzs.hr/ između ostalog, bitno za ovu temu, DUZS ima zakonsku obavezu organizirati sve one koji se na bilo koji način bave zaštitom i spašavanjem u RH , kao npr. HGSS tako i radioamatere. HZTK-HRS obvezuju ih stavak: Temeljem  članka 26., stavak 1.  Zakona o zaštiti i spašavanju (,,Narodne novine" broj : 174/2004., 79/2007. i 38/2009.) Hrvatska zajednica tehničke kulture   obvezna je sudjelovati u pripremi i provedbi aktivnosti i mjera u zaštiti i spašavanju života i imovine i otklanjanju posljedica prirodnih i tehničko – tehnoloških katastrofa.
Iz ovoga proizlazi aktivnost HRS-a o radiokomunikacijskoj potpori DUZS. Pa nećemo valjda raditi komunikacijsku potporu HZTK i HRS-u? Koji je smisao toga? Da se bavimo samo sa sobom? Kome to treba? Upravo je to ono što trebamo izbjeći - baviti se samim sobom!
Na prijašnjim vježbama, informacije -  poruke su završavale kod glavnog koordinatora HRSVKS pa u vidu izvješća kod predsjednika HRS ,
ima li to smisla? Što će glavni koordinator i predsjednik HRS-a raditi sa tim porukama u kriznim situacijama?
- zatražiti od HV-a da hitno naprave pontonski most da bi se moglo preko Save jer su srušeni mostovi?! Ma dajte ljudi! o čemu pričamo?
Tko to može napraviti? samo DUZS. Glavni stožer zaštite i spašavanja RH za krizna stanja koji tada djeluje. Dakle, državna razina.
Dajte se malo informirajte.... Koliko mi je poznato Domovinski rat je veće davno završio, vrijeme je da se drugačije organiziramo, da upotrijebimo nove tehnologije.

Što nije jasno iz ovog dijela - pitajte. Moguće ja da nisam dovoljno jasan, da neznam objasniti!

73 de 9a5ex

9A2D

Nije li najbolji  primjer koordinacije upravo učešće 9A0HQ tima, međusobno povezivanje između raznih dijelova zemlje. Da li je to itko spomenuo u izvješćima? Svi pljuju na troškove za to a oni su u stvari minimalni, a ni lipe iz sredstava DUSZ-a. Ako se stvar svodi samo na to da se zadovolji papirnata forma, hvala lijepo.
Ma gdje su bili svi ti silni sportaši u ratu (ne govorim o pojedincima, kojih je u ratu sigurno bilo, već o klubovima) koji danas dobivaju silne novce, i iz kojekakvih proračuna i od sponzora a odigraju nekakvu trećerazrednu utakmicu? Pa odnos sporta i tehnike je u proračunima gradova i općina najmanje 1:20, naravno, u korist sporta. Sportaši održavaju tečajeve za mlade, ali ih i naplaćuju i dragi roditelji su svi ponosni na to, voditelji deru  novce, a mi? Jedva skupimo par sirotana koji nešto žele naučiti, ali bez financijske podloge. Naravno da tečajeve ne naplaćujemo niti instruktore i troškove plaćamo.
Ma imao bih toga još za reći, ali to bi već bio vapaj očajnika, zato je bolje šutjeti i raditi.

73 de 9a2d

9A5EX

Da li HRSVKS ima lokalni ili globalni karakter. tj. da li je predviđen za međunarodnu primjenu i ako da u kojim situacijama?

Pa kaže (opet) koordinator Sada na sjetskoj razini postoji radioamaterska mreža koja je kompatibilna sa vojskom USA, NATO snagama, HV,  a i biti će i sa HRSVKS. Ili ćemo ostati izolirana skupina, kako su je ono zvali ......!?

Zašto moramo biti kompatibilni sa vojskom USA, NATO snagama, ...? I zašto tamo nekakva strana radioamaterska mreža mora biti kompatibilna sa HV-om ?? Koliko god lupao glavom o zid nikako da to skužim.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jedna od važnih stvari je da HRSVKS može djelovati i međunarodno. Čuli ste da se u slučaju potresa vrši traganje za nestalima. Dakle o tome se radi. Kako ćemo to raditi!? Pa, kompatibilnim sustavom. Kojim!? Mobiteli ne rade jer je katastrofa!? KV ? da ! ali na kojaj frekvenciji i kada? ovo riješava ALE radio sustav.

Dali vam je poznato da DUZS ima međunarodnu koordinaciju za slučaj akatastrofa- oćigledno neznate. Šta to znaći? To znaći da RH sudjeluje u razmjeni pomoći za slučaj katastrofa širom svijeta. Kakve veze imaju radioamateri stim?
DUZS ima specijslističke službe za djelovanje u katastrofama (CZ), zadnja vježba je bila u Italji gdje se simurilara vježba spašavanja uzrokovana katastrofalnim potresima. Ondje su bili uključeni talijanski radioamateri. Ako ste mislisi da će u tome djelovati i HRSVKS na dobrom ste putu. Sada , ovog momenta HRSVKS ima kompatibilan sustav te može prenositi poruke i komunicirati sa ; Italijom, Portugalom, NJemačkom, Francuskom, UK, Poljskom te USA, Australijom, Zelandom idr. Dakao i u RH povezano je Osijek,Zagreb,
Rijeka, Split. Dakle, ukoliko je potreba da HRSVKS djeluje sa HV može na način da da HV-u jednu od ALE frekevencija i to je to. Ako je netko siguran da to neće trebati neka se izjasni.

73

9A3LI

Citat: 9a2d  u 27. Veljača 2011, 10:47:52
Nije li najbolji  primjer koordinacije upravo učešće 9A0HQ tima, međusobno povezivanje između raznih dijelova zemlje. Da li je to itko spomenuo u izvješćima? Svi pljuju na troškove za to a oni su u stvari minimalni, a ni lipe iz sredstava DUSZ-a.

Daj mi ovo malo pojasni o čemu se tu radi?
Mađusobno povezivanje sa kim i sa čim ?
Telegrafijom?
Jesam li ja glup pa stvarno ništa ne shvačam kako treba.
:)
Maloprije si popljuval digitalnu komunikaciju pa sam sad zbunjeh.

Uz ovakvu potporu 9A5EX nikad neće završiti započeto a zešto?
Jel su neki jalni ili misle da se tu djele dolari iz qslki pa su oni zakinuti.
Pih ..

Već sam napisao i ponoviti ću, centre mora netko držati u ispravnom stanju,
samo za to su trenutno potrebni ljudi, radio amateri operatori.
Bitno je da su centri uvjek na prijemu, ALE sistem a ne operator.
Koliko vidim iz do sada napisanog, 9A5EX prvo pokušava napraviti mrežu između
centara, automatsku razmjenu poruka.
Druga faza bi bila  objasniti ostalima kako sa dostupnim softverskim alatima
može konektirati taj centar i ostaviti poruku.
Dakle, traže se iskusni ali ne oni koji su obučavali vojsku u radu sa RU20 već
oni koji znaju kako su nekad funkcionirali BBSovi i kao su razmjenjivali poruke.
Ili još bolje kako danas takvi sistemi rade jer prošlo je više od 20 godina od tih vremena
Tu samo rijetke sijede glave mogu biti od pomoči.
E da, onda tu neki pljuju po KVu kao potpuno neupotrebljivom zbog propagacija.
Naravno, to veli onaj kojem je KV samo međufrekvencija i ne želi drugačije
razmišlajti.  ;)
9A5EX u centrima koristi uređaje koji skeniraju nekoliko frekvencija, a sad je i
5Mhz band u igri pa sve ide u boljem smjeru.
Ako se ne može uspostaviti veza Rijeka-Zagreb na nekom od bandova sigurno se
može Rijeka-Osijek pa kasnije Osijek-Zagreb, ne vidim u ćemu je problem.
Uostalom tko želi više naučiti o NVIS načinu rada, ima inetrenet, informacija o tome
ima i previše i uglavnom su sve preslici vojnih priručnika.
Sad za isprobavanje propagacija je ALE na nekoliko bandova
a za 80m je još uvijek 9A1CRA PSKmail server koji ni nakon nekoliko gdina
rada ne bilježi više od tri znaka iz Hrvatske i nekoliko iz EU.
Dok je GSMa sve to skupa nikome ne treba, zato treba sve to pogasiti
pa kad nebude GSMa ne bude ničega.

9A2GA

Kolege radioamateri,

situacija je vrlo jednostavna; zar niste shvatili?

Sve, što i kako se radi, proizlazi iz ugovora HRS-HZTK-HRSVKS. Sve rasprave i komentari su uzaludni.
Radi se onako kako mora biti i brane se zauzete pozicije.

Sve što je do sada napravljeno: 4 kompleta, program, pokazna vježba, uigravanje S20/SU20, ... to sve piše u tom ugovoru.

HRS mora raditi tako, inace nema novaca.  :'(

Pa sada, tko se usudi osporiti ovo što se radi ???  Taj dovodi u pitanje poštivanje članaka ugovora.

Nema poštivanja članaka ugovora = nema realizacije = nema novaca.

Vidite li kako je stvar jednostavna ?

Radi se o opstojnosti HRS-a.
Radi se o branjenju pogrešnih odluka koje su donešene.
Priznati grešku samom sebi je jako teško, a priznati grešku javno, još teže.

Blago nama kada smo gotovo 100% ovisni o HZTK, DUZS, i ostalima koji se financiraju iz proracuna ili onima koji se bave kockanjem (Hrvatska lutrija).  :-\
Tako i tako naša članarina ne pokriva niti štampanje 4 broja Radio HRS-a.  :o

Da li je DUSZ u promociji svojega rada, javno, ikada spomenuo radioamatere i HRSVKS (kao promociju radioamaterizma; ne promocija unutar sustava HZTK-DUSZ-HRS već tiskani mediji, radio, televizija, ...?

Svi daljnji komentari na ovu temu su nepotrebni.

Tko želi podržati postojeći sustav HRSVKS taj će to napraviti, a tko ne želi neće.
Odluka pojedinca.

73 de 9A2GA

9A2GA is a member of 9A1WFF

9A5EX

Kolega Boris 9a2ga, točno tako. HRSVKS svojim djelovanjem nastoji osigurati finsncijska sredstva za HRS. Učemu je problem? Pa HRSVKS je dio HRS-a, Povjerenstvo za HRSVKS! Ili možda nije? Oprema koja je nabavljena vlasništvo je HRS-a stavljena na korištenje HRSVKS, u ćemu je problem. Nabavljeno je 5 ic7200 i 4 dstar repetitora i još manje važnih stvari. Sve donacijom DUZS, u ćemu je problem? HRSVKS svojim rdaom promovira HRS. Pogledaj stranicu DUZS , unazad. Glavni koordinator radi promiđbu HRS-a, gdje god stigne, pogledaj izvješća. Za svoj angažman ne prima novac od HRS-a, koristi službene putove firme da bi što manje koštalo HRS, što je tu loše?
Idući tjedan koristim službeni put da bi napravio sastank sa koordinatorima HRSVKS i radioamaterima u Osijeku i postavili radio stanicu u centru 112 u Osijeku. Zašto bi ja to nekome ovdje morao objašnjavati!? HRS to ne košta ništa. Tim sastankom će se uspostaviti
suradnja DUZS i HRS u Osijeku. Dali je to promocija HRS-a?! ili nije. Pojedinca koji nije ukljućen u ovo, baš briga, gleda svoje poslove.

HRS je u teškoj situaciji, glede opstanka, to sam već puno puta spominjao, koji su razlozi. Briga me za Lovačko društvo Prepelica jer nisam njihov član. Ako ste članovi HRS-a što ste vi ućinili glede toga. Nismo mala djeca, ili jesmo pa da ništa ne shvaćamo. Zašto imam osjećaj da smo ostali u Domovinskom ratu i tamo 80. ih godina. HRSVKS je samo jedan primjer kako bi se mogao HRS izvući iz problema, samo jedan. Gdje su drugi primjeri? Ponavljam; ako će radioamateri biti svrha samom- sebi, ništa od toga. T neće nitko prepoznati kao program - projekt. HRSVKS je projekt kojem je zadaća da osim što će obavljati osnovnu djelatnost " pružanje komunikacijske potpore za hitne situacije" da promovira radioamaterizam, da stekne društveni status iu na kraju novac. Ovo zadnje treba zaraditi.
Toliko o "politici HRSVKS".

73