• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

HRSVKS

Autor 9A5EX, 15. Siječanj 2010, 14:01:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4OE

Citat: 9A5EX  u 21. Siječanj 2010, 19:13:16
Ovako bi to trebalo izgledati. Trebam MAHERA koji bi to mogao napraviti da se automatski skida sa stranice gdje se to objaljuje!?

Koja bi bila svrha da se to objavljuje?
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5EX

Sergio pogledaj link koji je stavio 9A2HM.
         Koja svrha? Da se što prije sazna: tko, što,kdje, kako,zašto, kada? Takav alarm bi povezali u sustav monitoriranja za HRSVKS. Kao što sam prije naveo" sustav za rano upozorenje" . Alarm bi trebalo proslijediti u ALE HFLINK sustav koji radi neprekidno ( 4 regonalne stanice) . Kao što su stavili alarme za plimni val. Znam da se može, ali ja ne znam kako. Znam da se to može napraviti i obliku SMS za mobitele.

9A4OE

Citat: 9A5EX  u 21. Siječanj 2010, 20:10:10
  Da se što prije sazna: tko, što,kdje, kako,zašto, kada? Takav alarm bi povezali u sustav monitoriranja za HRSVKS. Kao što sam prije naveo" sustav za rano upozorenje" ...

Nista lokalno sve globalno!
Sad mi nije jasno sustav se gradi na bazi internetskih veza ili na kv vezama?
Ako su centri povezani medjusobno nonstop na kv u ALE HFLink sustav zasto ih treba alarmirati nesto, netko sa interneta?
Koga bi alarmirali, ako se dogodi potres kod nas sta nas ima uzbunjivati tamo netko iz xy zemlje ili se dogodi poplava kao sto je bila u Lici? 

9A7KTF

Citat: 9A5EX  u 21. Siječanj 2010, 19:13:16
Trebam MAHERA koji bi to mogao napraviti da se automatski skida sa stranice gdje se to objaljuje!?

Mogu povuči jedino ovo što je ovdje -> http://hflink.net/blab/minihist.php
9A7KTF, Sergio

9A4OE

Par mobilnih i dobro opremljenih ekipa (5-6 ljudi) koje se u svakom trenutku mogu staviti na raspolaganje i to je to. Od tuda treba krenuti, a globalizacija usput.

9A5EX

Damir , slažem se s tobom da trebamo mobilne ekipe i biti će ih. Sad ja pitam: kome će se ta ekipa iz portabla javiti?
Dakle, mora postojati komunikacijska točka gdje će ići informacija a to su regionalni centri koji će biti smješteni u centrima 112 i iz tog razloga trebaju raditi 24 sata. dakle prvo treba osposobiti pristupne točke.
Zašto internet? Koordinatori neće sjediti ondje 24h, nema potrebe dok je stanje normalno. Imati će daljinski pristup uređajima putem interneta. Svejedno je gdje su, na poslu, doma ili na godišnjem odmoru. Kad "pukne" internet put pd noge! Mislim da ti je jasno zbog čega je oprema smještena u centrima 112.

Sergio, nisam bio precizan. Treba poveznica, link: web server koji prikuplja podatke o potresima ( mediteran), podaci o potresu -----IP ------ kompjuter koji je povezan na internet i kontrolira softverski KV uređaj ALE te ovaj to zaprima kao e-mail ili nekeko drukćije? te ga prosljeđuje stanicama u mreži. Slično kao alarm za E-sporadik! Ovi podaci su korisni za djelovanje Civilne zaštite, ne za radioamatere, koji u ovom slučaju rade komunikacijsku potporu DUZS-u. Dakle, HRSVKS pruža DUZS-u radio komunikacijsku potporu, a ne bave se samim sobom.

9A6NDD

U ovoj cijeloj prići treba biti vrlo oprezan oko organizacijskog smisla. Kada se uspostavi neka služba ona mora i djelovati, tj. određeni broj njezinih članova mora biti u svako vrijeme biti spremno na djelovanje s određenom i potrebnom količinom opremom.
Nemojte misliti da je to lako. Član sam dvije takve organizacije (DVD i GSS) i znam da se dogode trenutci kada se na akciju može odazvati mali broj članova. Nesreća nije situacija koja se zna unaprijed, pa da možemo planirati godišnji, slobodne dane i sl. Ako se zakonom obaveže da će se nešto moći raditi, onda se to i mora (pa makar i ne imali novaca za to, ili novaca za nabaviti opremu). Nitko vas više neće pitati ništa (dobro, na osnovu zakona lakše će se dolaziti do novaca, ali ako nije strogo definiran izvor financija onda se treba dobro potruditi oko toga), a morati će se sve traženo ispuniti. Inače slijedi odgovornost prema zakonu. Prije par godina vatrogasci su dobivali kazne za nepotunu opremu, a nisu od lokalne samouprave dobivali novce za nabavu opreme (lokalna uprava nije dobivala kazne). Dakle, ima puno problema.
Idući je problem podizanje ljudi u kaciju. Radim kod privatnika i nije baš jednostavno reći mu da odlazim u akciju. Mogu otići, ali mislim da sutra ne moram ni dolaziti.

Automatski centri čine mi se dobra ideja, jer ipak se s terena treba nekome javiti i nekako spojiti s svijetom (internetom i sl.) AKo informacije nikuda ne idu onda kakva korist od toga.
Osobno mi se čini da bi umreženost putem UKV (2m) uređaja bila dobra jer puno više ljudi ima tokac neko setup za KV u kriznim situacijama. Dakoko, trebale bi postojati i ekipe za KV.

Toliko razmišljanja od mene o ovoj temi. Ima tu ljudi kojima je ovo profesija, ja sam ipak amater s dosta neznanja. Samo znam da kada se dogodi piz...ja onda treba brzo i efikasno djelovati, a to nije baš uvijek lako.

9A4OE

Citat: 9A6NDD  u 22. Siječanj 2010, 09:19:15

Idući je problem podizanje ljudi u kaciju. Radim kod privatnika i nije baš jednostavno reći mu da odlazim u akciju. Mogu otići, ali mislim da sutra ne moram ni dolaziti.

Upravo na tragu tog pitanja je bio jedan moj prijasnji post, Emir je odgovorio kako je, ali to bas nije tako jednostavno.

9A4OE

Na ovu stranicu je mislio www.emsc-csem.org
Evo i ovo je kod nas moguce.

9A2JK

Mislim da su ''mobilne ekipe'' samo pusta maštanja i od toga nema sreće.
Smisla imaju samo ljudi koji žive tamo gdje se dogodi nesreća i u datom
momentu mogu uspostaviti komunikaciju sa centrom.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A5BAA

Upravo tako je i iz mojih iskustava s požarima i lokalnim DVD-om! Ako si u blizini ideš na intervenciju, ako nisi ništa..

Regionalni centri moraju biti poveznica između nas "terenaca" i svijeta jer na tom principu rade i ostale službe, a mi bi samo unaprijed trebali znati s kojom opremom i na kojim frekvencijama možemo biti u kontaktu s lokalnim regionalnim centrom jer bi naš angažman tada bio od najveće koristi zbog toga što bi od lokalnog zapovjednika u DUZS netko zapovjedio gdje i kome trebamo biti na usluzi, a to je i cilj i svrha HRSVKS-a!

9A6NDD

Citat:Upravo tako je i iz mojih iskustava s požarima i lokalnim DVD-om! Ako si u blizini ideš na intervenciju, ako nisi ništa..

Dečki iz mojeg DVD išli su i u ispomoć na Jadran, a nama su dolazila u pomoć i društva iz okolice kada se zakomplicira situacija. Tako da se neslažem da ne treba mobilnost. Isto članovi GSS idu tamo gdje se ukaže potreba za pomoć u akciji.

Ja mislim da u slučaju katastrofe na određenoj mikrolokaciji nema korsti od lokalaca. Svakome je prvo spasiti sebe i svoje. Istek kada sebe zaštite mogu se uključiti u rad ostalih službi. Stavite se u situaciju kakva je sada na Haitiu (katastrofa kaku nedao nam Bog) i znate da imate nekoga od bižnjih pod ruševinom (prijatelji, rodbina, susjedi). Da li će te razvlačiti antene i paliti agregate dok ne spasite svoje? Ja mislim da teško, pa da vas ne znam tko mobilizira.

Zato je bitno imati nekoga tko može doći i pomoći. Opet naravno to mogu biti prijatelji radioamateri i mislim da je to bolja solucija nego neke profesionalne ekipe za komunikaciju.
Regionalni centri moraju imati funkciju 24/7/365 i zato bi bilo dobro da su snmješteni na mjesto gde su pod stalnim nadzorom, s rezervnim izvorom napajanja ...

9A8DU

Pozdrav,sjećam se onih vremena kada je sve bezprijekorno funkcioniralo.Vojska,vatrogasci,pošta,gradska toplana,graditeljska operativa za popravke,staklari,hvala Bogu pekari su u to naj teže vrijeme pekli 7800kg.kruha u nepokorenom gradu,a grad brojao 100 000 stanovnika,jasno vam je koliko je u najtežim trenucima ostalo,
i evo nas tu gdje jesmo,upočetku svake nevolje treba malo vremena,malo je onih koji su trenirani za krizne situacije,dakle treba raspravljati ali moje je iskustvo da je situacija u "datom trenutku" sasvim drugačija od one zamišljene i u prosudbama napisane,naravno ljudi se dosta brzo naviknu na novo nastalu situaciju,obično je tako da 10 -15% od ukupnog broja nežale svoju žrtvu,pomažu do krajnjih granica izdržljivosti a ostali zna se....
73
73 Drago 9A8DU
(Osijek nepokoreni grad)
LIPANJ 1991 A VI ???

9A4OE

Mobilne ekipe kao poveznica sa regionalnim centrom, pa ne mogu svi sjediti na jednom mjestu.
Sta sa onim djelovima zemlje gdje nema radioamatera?
Jos jedan razlog za mobilne ekipe, one nisu "opterecene" sa situacijom na terenu, ljudske zrtve, materijalni gubici radovi na obnovi infrastukture osposobljavanje privrednih subjekata za normalizaciju poslovanja... sve na lokalnoj razini moze zadesiti nesreca ma kojeg oblika.
Ovdje se ne radi o lokalnim pozarima, nego o necem malo vecem i ozbiljnijem.
Bas me zanima kako bi to izgledalo kad je netko zaposlen u posti, telekomunikacijski tvrtkama, policiji, vatrogascima, vojsci, zdravstvu, televiziji, radio..., a prijavio se kao dobrovoljac ili je jedan od nosioca aktivnosti u hrsvks, na koji nacin ce se on odazvati. U kriznim situacijama oni angaziraju ljudstvo 100 posto.

9A5EX

Što je to "mobilna ekipa"?
       Radioamateri koji s opremom odlaze na određenu lokaciju zajedno sa snagama CZ. Oni su pričuvnici koji su mobilizirani ( zakonska regulativa) imaju dnevnicu, osigurani od osig. ustanove  itd. Oni su dragovoljci koji su se izjasnili da su spremni biti mobilizirani u tu svrhu. Nalaze se u zapovjdnom stožeru DUZS-a, šator ili zapovedni centar na terenu. Koriste radioamaterske uređaje definirane Planom djelovanja radioamatera u sustavu zaštite i spašavanja. Naravno da se računa i na radioamatere koji nisu uvedeni u "Bazu" i nisu mobilizirani. Oni djeluju u okviru svoga  Grada , Opčine i Županije na principu dragovoljnosti.
Teško da se može računati na radioamatersku komunikacijsku potporu od radioamatera koji stanuju u mjestu gdje je sve porušeno. Možda, ako mu kuća nije srušena.
        Nisam izmislio "toplu vodu" tako rade i drugdje, doduše rijetko viđeno u našem okružju.