• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.
Main Menu

HRSVKS

Autor 9A5EX, 15. Siječanj 2010, 14:01:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A4QV

A ja se pitam kad će 9A amateri shvatiti da postoji CTCSS kojeg koriste svi susjedi (Italija, Slovenija, Austrija) gdje se oni ne žale kako im mi upadamo u repetitore...

QV

9A3LI

Citat: 9a4qv  u 19. Siječanj 2010, 17:03:30

Uostalom, 3LI, ti pošalješ poruku na KV a ja radim na UKV ?? Di je tu logika  :o :o ;D

Al ste poskakali ..
Ne da mi se sad svakog citirati posebno.
Prvo nekaj kaj nema veze sa naslovom su ove mikro slikice, ak nešto ne volim onda
je to da ono kaj me zanima moram gledati na dva mjesta i posebno klikati na to.

Ok.. idemo dalje

Dakle, SSID su uporabljeni baš zato jer nismo znali koji je pravi, od viška glava ne boli.
Potrebne informacije za to smo našli tu:
http://aprs.fi/info/9A4QV

Poruke su poslane, jel bitan SSID, nije, jel bilo odgovora, nije.
(no, dobro, bitno je šta je digi a šta neki drugi kontroler ali koga to sad zanima)
Jel su poruke otišle, jesu:
http://www.db0anf.de/app/aprs/stations/messages-9A4QV

E sad, logika.
Meni taj APRS nema logike.
Jel je bitno da li je poslano preko KVa ili preko ISSa?
Ako je sistem OK on zna put do krajnje stanice, tu je sad previše toga u igri
pa možda i nisi dobio poruku a to samo dokazuje da je to ne radi kak treba.
;)
A da ti je neki laptop ili PC/ALE kontroler na 9A0ALE mreži poruku bi dobio,
pročitao i iz prstojnosti valjda odgovorio.
8)

No, na kraju, sa interneta APRS ide na KV.
Sa KVa ide na sve servere u svijetu na KVu, bilo koji band/freq.
Ovdje možeš pogledati koji server je aktivan i tko ga koristi:
http://www.pskmailreporter.de/html/home/home_new.html

A APRS poruku možeš poslati ako klikneš na:
To send PSKAPRS Message Click Here
(Java skripta)

Ali, ali uzaludni pokušaji da se napravi neki test sa VHF/UHF na KV kod nas
je stvarno gubljenje vremena.

Evo, sad imate priliku VI koji imate APRS sistem na VHF/UHF pa da vidimo,
da konačno napravimo i to testiranje.
9A7AOF je aktivan uvjek.

Pozdrav !

9A3LI

Citat: 9A6R  u 19. Siječanj 2010, 18:32:51
Pitam se kad će i hoće li će netko u HRS-u shvatit da je Vis dobra lokacija za postavljanje 2M rep.ali više za Talijane a manje za Hrvate...hrkljuš,hrkljuš.

A?

Antene za repetitore su samo vertikalke-omnice?
Zar zaista?

9A4QV

Evo ukopavam se zadnjim kopitima  ;D ;D ;D
iz nosnica mi izlazi para  ;D ;D ;D

Darko, APRS sustav radi odlično.
Svi "otpadnici" koji se na svake načine žele zakačiti na taj sustav ne rade, kao ni taj vaš prijelaz...
Ne rade upravo zbog logike i načina na koji je složena aprs mreža.

Pa mi se svim snagama borimo (kroz razne paradigme) da ograničimo promet na određeno područje pri tome pazivši da ni u ludilu ne prelazimo WIDE3-3 ili WIDE2-2 a sa druge strane ekipa to linka na KV ili internet!!!

Pa "mene" ne zanima kako se tamo neki Španjolaz vozi u svojoj Seat Cordobi ili da dolazi na ručak za 15 minuta. "Mene" ne zanimaju WX bulletini sa Indijskog oceana ili da su pirati napali neki brod u Adenu.....

Mene zanima što se dešava u definiranoj okolici (MAX WIDE3-3 ili samo 9A) zanima me kakvo je vrijeme u Sloveniji, i u Italiji jer ce te mase doci do nas. Zanimaju me padaline u Sloveniji jer ce plimni val po rijekama uci  kroz kratko vrijeme i u 9A..... Zanima me vidjeti gdje se nalaze amateri u 9A i susjednim državama, da im mogu poslati poruku, ai oni meni, pročitati neki WX ili info...sve ostalo je samo "šum u sistemu"

Dakle APRS ima logički definirane ciljeve i svoju svrhu, samo je druga stvar što pojedini "majstori" misle da su face jes se njihova ikona vidi u USA... Uostalom, bad path možeš vidjeti i po statistikama...

Dakle sav taj promet je beskoristan i kontraproduktivan jer samo guši naš "traffic" koji nam je interesantan. Još nam samo fali da neko digne gateway i prži u eter sav promet sa I-neta..

Dakle kad se shvate osnove i uloga APRS-a te poštuju preporuke koje smanjuju zagušenje kanala nepotrebnim trafficom, onda će on biti još i bolji nego što je sada...

P.S. WIDE9-9  ;D ;D

QV

9A3LI

Citat: 9a4qv  u 19. Siječanj 2010, 19:40:43
Evo ukopavam se zadnjim kopitima  ;D ;D ;D
iz nosnica mi izlazi para  ;D ;D ;D

Darko, APRS sustav radi odlično.
Jes, znal sam !
;)

Daklem osim nas izgleda da si i ti pal s Marsa!
;D  ;D

9A7AOF mi je šapnul da on nije poruku dobil zato jer nije njemu ni poslana
već usamljenoj kanti pod znakom 9A1CRA
Dakle da vidimo:
http://www.db0anf.de/app/aprs/stations/messages-9A1cra

Eto !
Marsovci jedni !
;D  ;D
No, ajde sad sa VHF/UHF na KV  ali ne na 9A1CRA već na 9A7AOF

73 !

Darko

Naknadno dodano:
Nas APRS ne zanima ni najmanje, APRS ne radi ako nema potrebnih linkova itd..
Trenutno je to aktivirano samo da vidimo koristi li to za naše potrebe ili ne.
Ovaj server nema žicu prema internetu već sve ide zrakom tj. PR mrežom.

9A4QV

Daj Darko ne pili  ;D ;D
Pa kaj ti misliš da mi ne znamo kad je netko upaljen na bandu  :P

Vidi ovu sliku, to ti je zadnje javljanje postaje 9A7AOF, i to preko TCP/IP aka PSK-maila na KV-U...
a poruku sam poslao na 9A1CRA koji bio aktivan preko TCP-IP pa sam mu tako i poslo poruku, jer ovaj drugi je CL ili misli da će mu se netko javiti s Marsa?  ;D

Vidiš ,ove tri postaje na slici u ZG i ispod, e to su ti prave APRS postaje i to preko RF-patha, njima posalji poruku, ali ne preko KV-a jer mi smo ipak na APRS-u  ;D

9A3LI

Al si ti teški!
;D

Pa jel tak teško nekom poslati APRS prema 9A7AOF ?
Istina da on sad ima malih propagacijskih problema.  ;)
Malo su preblizu za ovo doba dana, no pustimo sad to.
Dobiti će on poruku i sutra, nije to vokac sa displejom i ima/nema.

Dobro da sam naučil da KV nije RF-path, ipak je to dobri stari vajrles.
:)

9A4QV

hebate, ja sam težak?  ;D

Pa ako lijepo piše:

The Automatic Packet Reporting System was designed to support rapid, reliable exchange of information for local, tactical real-time information, events or nets.

Kako da pošaljem poruku toj postaji 9A7AOF koja nije on line na aprs mreži. Real time znači u realnom vremenu  ;D To ti nije store and forward sistem kao što je paket radio. To ti funkcionira tako da ti pošalješ poruku i ona nakon par hopova dođe do mene. Ne mora doći iz prve, imaš 4-5 retry zbog mogućih smetnji ovakvih majstora koji guše traffic. Ako me nema na mreži ta poruka mi ne može doći i gotovo.  Zaboravi internet i slične gluposti koje samo štete APRS-u...

QV

9A3VV

Citat: 9a4qv  u 19. Siječanj 2010, 21:28:58
...
The Automatic Packet Reporting System was designed to support rapid, reliable exchange of information for local, tactical real-time information, events or nets.
...
Ne bih se usudio reći da sam u ovim stvarima doma ali mi je vaša rasprava zanimljiva. Mislim da je ova rečenica, teniskim žargonom, game, set and match!
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A3LI

Citat: 9A3VV  u 19. Siječanj 2010, 22:28:43
Citat: 9a4qv  u 19. Siječanj 2010, 21:28:58
...
...
Ne bih se usudio reći da sam u ovim stvarima doma ali mi je vaša rasprava zanimljiva. Mislim da je ova rečenica, teniskim žargonom, game, set and match!

hehe
I na plotu svašta piše !
;D  ;D

A i tu:
http://www.pskmail.de/index.php?PSKmail-INTERMAR

9A7AOF

Poštovani,

ispričavam se ako sam svojim aprs porukama dirnuo nečije najintimnije osjećaje.

Pskmail sustav koji testiramo ima APRS kao jednu od mogućnosti. Isprobali smo s kratkog vala na kratki val, sa kratkog vala na internet i obratno.

Cilj je bio isprobati radi li kod nas u HR prijenos poruka sa kratkog vala na UKV i obratno. Prema ovome što se piše / priča to je u HR nemoguće, u bijelom svijetu je itekako moguće:

http://pskmail.wikispaces.com/APRS
http://pskmail.wikispaces.com/aprsqso

Copy & paste sa mojeg jPSKmail klijenta, terminal prozor:
Citat:

9A1CRA 0.9.32-IM8>

Getting your messages
From       Date  Time  Message
9A3LI     100118 11:37 Test PSKAPRS preko INTERMARa
9A6AGU    100117 10:26 ..da vidimo oce li dojti do tebe ovaj postar...test
PA0R      100107 13:39 set  to 'S' in pskmailrc.pl
PA0R      100107 13:38 modes are in .pskmail/qrg/freqs.txt
9A3LI     100105 06:37 OVO JE DRUGI TEST!!
9A3LI     100105 06:36 OVO JE SAMO TEST!
9A3ATZ    100103 12:30 aaaaaaaaaaaaa OOOOOOOOOKKKKKKKKKKKKKKK
9A3ATZ    100103 12:23 Jesi li ti uopcce primil koju moju poruku - koliko??
9A3ATZ    100103 12:20 Pa ovo kaj si napisal vidim
PA0R      100101 11:11 Happy New Year!

Getting aprs stations
APRS Stations near you

90,9A7AOF,46.00217,16.54667,14.9,E,00:05:10
90,9A6DNO,45.65717,16.11917,25.1,SW,00:06:45
14,9A2GA,46.57300,16.28933,32.3,N,00:04:04
31,9A2HM-9,46.73367,16.17750,42.6,N,00:07:56
14,S56JGL,46.29017,15.59950,44.8,NW,00:03:20
31,S51I-9,46.52183,15.64883,48.8,NW,00:10:53
31,RELAY,46.53533,15.63333,50.0,NW,00:08:36
90,S57C-2,45.95633,15.39667,54.4,W,00:09:37
14,S57NAW,46.75083,15.62783,59.0,NW,00:07:16
14,S57NAW-1,45.76050,15.31983,61.1,W,00:06:27
14,S59GCD,46.16333,15.22833,64.8,W,00:17:46

-end-

Ne znam što neki vide ili ne vide iz ovog što sam poslao ali priča ide ovako:

APRS poruke se šalju u nekonektiranom modu, jednako kao i na UKV-u.

Znam o čemu pišem, vidio sam kako radi UIview a osobno sam koristio (nekad davno)
aprs dodatak programu WPP.Također sam koristio i xastir program u linuxu.

Kad sam sa PSKMail klijentom u nekonektiranom modu aprs poruku dobijam u terminalu i u posebnom prozoru koji se zove APRS.

Ako nisam kod računala kad mi netko pošalje aprs poruku ili su smetnje "progutale" poruku, ta poruka se sprema na serveru.

Kad sam u konektiranom modu postoji naredba Get Messages koja mi izlista 10 poruka koje su namijenjene mojem pozivnog znaku.

Pošto pokraj svake poruke piše točan datum i vrijeme kad je poslana pa mogu odgovoriti na bilo koju poruku.

Sa kolegom PA0R sam razmjenjivao poruke tako da je jedan dio išao preko interneta jer je on radio na 10.147 MHz a ja na 3592 KHz. Poruke idu u realnom vremenu koliko je to moguće jer uvijek postoji određeno kašnjenje zbog preambule paketa, tx-delay-a radio postaje, kašnjenje na mreži svih mreža...

9A3ATZ i ja se čujemo u direktu, na istoj smo frekvenciji pa aprs poruke mogu ići i direktno ili via 9A1CRA kao digipitera..rade obje putanje.

9A3LI i 9A6AGU su slali poruke sa interneta, preko onog javascript prozora koji je spomenut nekoliko postova ranije. Poruke su išle u oba smjera.

Jedino što je "nemoguće" kod nas u Hrvatskoj to je test slanja poruke sa kratkog vala
na UKV i nazad. Naglašavam test.

Još jednom se ispričavam što sam svojom nesmotrenošću dirnuo u nečiji mir.
Potražit ću nekog u bližem ili daljem susjedstvu (izvan 9A) tko će biti raspoložen za testiranje.

Nadam se da nisam bio previše dosadan u svojoj želji za testiranjem i isprobavanjem nečega što je nekome novo a nekome dobro poznato.

Darko, 9a7aof

73!

9A4OE

Citat: 9a4oe  u 19. Siječanj 2010, 16:30:03
9a4qv-11 digipiter od njega nisi ni mogao dobiti odgovor
9a4qv-9 postaja u vozilu sumnjam da vozi sa sobom i racunar da bi ti mogao odgovoriti 18.01 posljednji put registriran
9a4qv ne radi posljednji put registriran 14.12.2009

Nemam namijeru braniti Adama...
Ne razumijem kako netko moze nesto primiti ako ta druga strana nije niti ukopcana. Gore se lijepo vidi kad je zadnji put bila ukopcana postaja 9A4QV koja je jedina mogla primiti poruku, one ostale dvije ne, jer im to nije niti namijena.
Stalno se vrtimo oko interneta i to u krivom smijeru, jer nama netreba nikakva komunikacija putem interneta nego je potrebno dobro osmisliti RF mrezu i u nju treba implementirati ono sto radi najpouzdanije i sto se moze realizirati najjeftinije.

Citat: 9a7aof  u 20. Siječanj 2010, 09:03:48
Cilj je bio isprobati radi li kod nas u HR prijenos poruka sa kratkog vala na UKV i obratno. Prema ovome što se piše / priča to je u HR nemoguće, u bijelom svijetu je itekako moguće:
Nitko ne kaze da to nije moguce, samo da bi se to ostvarilo moraju postojati neki preduvjeti, a to su da postoje dva korespodenta. Na ovaj nacin kako ste vi to izveli mogli ste poslati poruka na bilo koji pozivni znak, vi ste svoj zadatak ispunili, dali druga strana ima mogucnost da primi tu poruku.
Neka tebe netko nazove telefonom, a tebi je telefon iskopcan iz uticnice, druga strana je ispunila zadatak nazvala te je, i.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A5EX

Poštovani,
           tema se prilično raširila, ali i to ima veze sa HRSVKS. Pokrenuo sam inicijativu uspostave HF LINK ALE mreže - testna faza putem koordinatora regija HRSVKS. Dapaće, ovim putem pozivam sve radioamatere da se ukljuće u ovaj test.
Za to je potrebno; program MULTIPSK vrsta rada ALE 141A ( MILSTD 188-141A), računalo PC, Windows XP, KV uređaj
i interfejs kao za RTTY ili PSK 31. i antena 80m najbolje poluvalni dipol.
Stanica 9A0ALE je stalno uključena (20w i dipol antena u Zagrebu). Frekvencija je 3596Mhz, USB.
Stanica ima spotiranje na linku http://hflink.net/ channel zero. Ovdje možete vidjeti kvalitetu linka koju ste ostvarili
sa stanicom 9A0ALE.
         Možete, radi testa, prema ovoj stanici poslati i kratke poruke ( vremenska prognoza, možete koristiti copy-paste)
Puno uspjeha! 9A5EX, glavni koordinator za HRSVKS.

9A4QV

Gle ovoga 7AOF  ;D

Čuj, meni je jasno čim se vi bavite i kako to radi (kad sam ja testirao PSK-mail, bilo je ukupno desetak postaja aktivnih i sve se vrtilo na nekim beta linux verzijama itd), tako da mi je poznato šata i kako.....
Tada nisam bio primjetio ni tvoj a ni druge 9A znakove.... no dobro je da vas sad ima , što više to bolje.

Ono što vi sad pokušavate i kažete da ima cijeli svijet, mi smo to ugasili! Postojao je server za APRS i Gateway (9A6AIV) koji je hendlao puno više nego što sad vi pokušavate. Taj je imao i mail box i sve ostalo, a nisi se ni morao spajati na njega, čim bi čuo tvoj beacon istresao bi ti poruke iz mailboxa... Bilo je tu i drugih opcija slanja poruka preko e-maila, SMS-a itd....info buletini....

Dakle sve smo to ugasili iz jednostavnog razloga, što se većina ops-a spaja preko TCP/IP interneta na APRS od čega baš i nemaš koristi, jer u datoj kriznoj situaciji (za pretpostaviti ne) da neće raditi internet, ni telefon ni sms a neće biti ni napajanja pa ta kanta od servera neće raditi osim onih bijednih 15 minuta sa UPS-a. Osim toga, kako sam i prije rekao ,APRS nije store and forward nego real time mreža. Dakle upravo to što ti želiš (pokupiti poruku sa mailboxa kad te nema) nama to nije ideja ni ne treba...

Uostalom možemo postaviti ploču na drugu stranu. Ja sam poslao poruku sinoć preko aprsa na tvoju pozivnu oznaku, međutim ti je nisi dobio? ja imam potvrdu da sam je poslao jer ju je digipitiralo nekoliko digija. Dakle problem je u vašem sustavu jer vi nemate ni jedan Gate/digi koji će APRS poruke hendlati na PSK-mail ili HF. Ako se želiš spojiti na neki sustav ili mrežu, onda si moraš složiti gate za to. Ne misliš valjda da će aprs korisnici slagati gate da bi se ostali kačili na njih??

Sutra će mi doći Herman sa istim upitom kao i ti i reći pa ja am ti poslao poruku preko ALE a ti je nisi dobio? Pa će doći Emir i reći poslao sam ti poruku preko Paktora ,kaj je nisi dobio? Ne valja ti taj APRS sustav..  ;D ;D

Uostalom, možeš "pljunuti" do 9A1CRA a navečer ne možeš ostvariti konekciju na njega zbog propagacije  ;D ;D
daj se uozbiljite, kakva je to mreža ;D ;D

back to you...
QV

9A5EX

MORAM OBJAVITI TKO JE PRVI

[Call] [from 9A8A        ] [to 9A0ALE      ] [my BER=25 + SINAD= 8] (his BER=30 + SINAD=06)
[End of TX] answer to a call from 9A8A

[Call] [from 9A8A        ] [to 9A0ALE      ] (his BER=29 + SINAD=07)
[End of TX] answer to a call from 9A8A