• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Pravilnik za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka

Autor 9A2M, 10. Rujan 2022, 02:05:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3TY

#60
Citat: 9A3MR  u 15. Rujan 2022, 11:50:18

-Radioamaterski klub Vinkovci se, u skladu sa točkom 2. svoga Statuta nastavlja na rad Radio kluba "Vinkovci". Statut je odobren od strane organa državne uprave.

-slijedom toga je  RK Vinkovci ponovo primljen u članstvo HRS na Skupštini održanoj 31.05.2021
https://www.hamradio.hr/download/Zapisnik_E_skupstina_HRS_svibanj_2021.pdf

Stoga, Stručna služba HRS nije napravila ništa protivno pravilima ili odlukama Skupštine ili IO. Pozivna oznaka je stavljena u mirovanje i zatim reaktivirana.


73, Rolando 9A3MR

Dakle, to što taj isti organ kaže da novi klub NIJE PRAVNI SLJEDNIK ne znači ništa?
To što ne može biti PONOVNO primljen jer nikad prije nije bio primljen jer je riječ o novoj pravnoj osobi također ne znači ništa.

Ovo me podsjeća na onu priču "I onda je došao svizac ...."


Ako ukucate u google ključne riječi : pravni sljednik definicija brzo ćete doći i do :
"Do sveopćega pravnog sljedništva kod fizičkih osoba dolazi povodom nasljeđivanja, a kod pravnih osoba u slučajevima pripajanja ili spajanja trgovačkih društava i drugih oblika spajanja pravnih osoba."
Ovdje se definitivno ne radi ni o pripajanju ni o spajanju pravnih osoba. Mogu ja sad osnovati udrugu "Hrvatska radioamaterska sloga", skraćeno HRS i u statutu napisati da nasljeđuje tradiciju Hrvatskog radioamaterskog saveza ali to tu udrugu ne čini pravnim sljednikom HRS-a.

Naravno, svatko može izgovoriti a i napisati svašta pa tako i predsjednik HRS-a. Pogotovo u ovom slučaju jer zna da nitko ništa neće poduzeti, niti Hakom niti Ured državne uprave niti bilo koji drugi organ jer ih jednostavno boli briga za sve. Ili kako reče Ured za udruge pri Vladi RH - pokrenite sudski spor ako mislite da su vam uskraćena prava.

I tako nastavljamo dalje po bespućima muljanja, pogodovanja i podilaženja podobnima, ...
Pa se onda pitajte zašto sve više radioamatera ne želi plaćati članske doprinose.

A još bi, po vašem, i "zviždači" trebali zatvoriti oči i uši i usta (i tipkovnicu)?

How low can you go ?

73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.

9A4OE

Citat: 9A3TY  u 15. Rujan 2022, 14:25:28
Citat: 9A3MR  u 15. Rujan 2022, 11:50:18

-Radioamaterski klub Vinkovci se, u skladu sa točkom 2. svoga Statuta nastavlja na rad Radio kluba "Vinkovci". Statut je odobren od strane organa državne uprave.

-slijedom toga je  RK Vinkovci ponovo primljen u članstvo HRS na Skupštini održanoj 31.05.2021
https://www.hamradio.hr/download/Zapisnik_E_skupstina_HRS_svibanj_2021.pdf
Stoga, Stručna služba HRS nije napravila ništa protivno pravilima ili odlukama Skupštine ili IO. Pozivna oznaka je stavljena u mirovanje i zatim reaktivirana.
"3. Radioklub Vinkovci iz Vinkovaca (PONOVNO PRIMANJE - na osnovu uplaćenih klupskih članarina za 2020. i prethodne godine)
73, Rolando 9A3MR
Dakle, to što taj isti organ kaže da novi klub NIJE PRAVNI SLJEDNIK ne znači ništa?
To što ne može biti PONOVNO primljen jer nikad prije nije bio primljen jer je riječ o novoj pravnoj osobi također ne znači ništa.

Ne samo to nego su bili vidoviti pa su za svaki slučaj platili članarinu za 2020. i prethodne godine, a ono datum održavanja osnivačke skupštine novog kluba03. 02. 2022.

Ad 2. Prijedlog za primanje u članstvo i brisanje iz članstva u Hrvatskom radioamaterskom savezu.
"3. Radioklub Vinkovci iz Vinkovaca (PONOVNO PRIMANJE - na osnovu uplaćenih klupskih članarina za 2020. i prethodne godine)

Red.broj-NAZIV-POZIVNA-UPLAĆENE KLUPSKE ČLANARINE 2021-Datum osnivačke skupštine (Registar udruga RH)-Datum pristupanja Savezu-Sjedište/Adresa-OIB-Kategorijačlanstva

73 - Vinkovci - 9A1CHI - ne - 1 - 24.12.1997 - 31.5.2021 - Vinkovci-Gajeva 18II - Vinkovci - 08603563929 - redovit

Radio klub Vinkovci, Ljudevita Gaja 18
Radioamaterski klub Vinkovci, Jurja Dalmatinca 21

9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A3MR

"Pravna sljednost", "nasljeđivanje" "likvidacija" su termini koji definiraju vlasničke odnose.

Pozivna oznaka nije vlasništvo kluba. Ne može biti predmet likvidacije ili pravne sljednosti. Može se oduzeti i dati nekom novom klubu ili pojedincu u skladu sa Pravilnikom o dodjeli pozivnih oznaka.  Skupština je  usvojila prijedlog da se radio o istom radioamaterskom klubu  samo preregistriranom. (preregistrirati: ponovno registrirati pod novim i drugačijim uvjetima ono što je već registrirano). Ipak se radi o istim članovima u staroj i novoj udruzi.

Platili su članski doprinos unazad iako nisu bili obvezni nego tek od 2021. Da su primljeni kao nova udruga onda ne bi trebali platiti članarinu naredne dvije godine. Mogli bi tada zatražiti jednoslovnu pozivnu oznaku u skladu sa važećim Pravilnikom.

Što se vlasništva udruge, likvidacije i ostalih formalno pravnih odnosa iz sfere Zakona o Udrugama HRS nije nadležan da ih rješava.
Isto tako odluka Skupštine HRS da im se prizna kontinuitet rada (kao što piše u famoznom Članku 2 Statuta RK Vinkovci)  ne prejudicira imovinsko-pravne odnose stare i nove udruge.

73, Rolando 9A3MR

9A2M

Citat: 9A4QV  u 15. Rujan 2022, 12:58:30
Hrvoje, prijatelju stari, što ti sve ovo treba?
Kod mene si izgubio kredibilitet...definitivno.

Slučajnost ili ne, primjetio sam da kod 3 ili 4 posta, odgovora nakon tvojeg posta "kolega 9a5iss" također objavio post, nastavak na tvoj.
Zanimljiva su i vremena kada su postovi objavljivani...
Pogledaj, pored svakog tvojeg objavljenog posta vidi se i IP adresa.
Nisam taj koji će kopati sa koje adrese su došli postovi...
Naravno admin to jednostavnije vidi... i jednostavno se utvrdi jesi li u Poreču ili Vinkovcima...

Znaš na šta to liči i ukazuje?

Mislim da si potrošio sve kredite...

Lp..

Stari moj prijatelju Adame. Uopće mi nije jasno tvoje pisanje. Ja sam ti u zadnjem postu odgovorio o temi o Zakonu o udrugama o kojoj smo raspravljali. Da bi ti odjednom okrenuo temu na utvrđivanje sa koje IP adrese su poslani postovi.
Insinuiraš da ja pišem postove i u svoje ime i u ime Ivana/9A5ISS.
Ja sam u Poreču, on je u Vinkovcima. I ti to jako dobro znaš.
Ovakvim tvojim stavom prema meni, ja bih se trebao ljutiti na tebe a ne ti na mene. Jer me javno optužuješ da na forumu koristim tuđi identitet i lažno se predstavljam u nečije ime.

Evo ti moje IP adrese.9A5ISS

Evo ondak i moje IP adrese i QTH. Ja sam pisao pod svojim imenom i CALLom, a Hrvoje je pod svojim.


73 de 9A5ISS, Ivan - JN95KG - Vinkovci

9A2M

Eto, sve jasno kao dan. A molim i administratora da provjeri i očituje se.
Izgleda da tebi Adame smeta moje pisanje na forumu pa me na ovaj način želiš spriječiti?
Jer ovo za što me optužuješ je takva povrijeda ponašanja na forumu koja se sankcionira automatskim izbacivanjem s njega.

A ti iako i pišeš pod svojom IP adresom očito je da zastupaš i braniš nekoga na ovom forumu?
Ja i Ivan/9A5ISS ne skrivamo svoje IP adrese, pa onda ti nama otkrij u čije ime i u čiju korist ti pišeš?

73 de 9A2M, Hrvoje

9A6KX

Opet teorije zavjere, odjednom je svaki osoban stav obrana ili angažman za nekog, teorija zavjera i sl kao na nekim drugim opskurnim radioamaterskim forumima.

Meni i dalje nije jasno kako netko u dve godine ne uspije uplatiti članarinu na IBAN "svog" radiokluba kad već ima toliku volju za to napraviti...

73 mirko

9A2M

Mirko prijatelju,

Da li si ti ikada pročitao Statut bilo kojeg radiokluba?

Možeš ti samovoljno uplatiti članarinu na račun kluba, ali u svim statutima od svih radio klubova piše da Izvršni odbor odlučuje o prijemu novih članova.

Znači, oni te mogu a i ne moraju primiti u klub.


73 de 9A2M, Hrvoje

9A2M

#68
Poštovane kolege radioamateri,

Otvorio sam temu pod ovim naslovom iz jednostavnog razloga zato što nisam bio zadovoljan odgovorom iz stručne službe kojoj sam uputio mail.
Moj stav je da se o ovakvim stvarima ne treba pisati javno na forumu i da bi se sve trebalo rješavati preko izabranih tijela i osoba u HRS-u.
Znam i da sam nakon maila iz stručne službe trebao uložiti žalbu Izvršnom odboru HRS-a a potom i Skupštini HRS-a, međutim unaprijed sam slutio kako će se sve završiti. Danas je konačno svemu došao kraj i priča je dobila svoj rasplet.

Pao mi je kamen sa srca jer više neću morati pisati, trpiti razne provokacije i sve ostalo što se ovdje izdogađalo.

Ne zamjeram nikome, i molim da nitko ne zamjeri meni. Rasprava je bila kakva je bila i najbitnije je (barem meni) da je završila. Ako sam nekoga uvrijedio, ja mu se ispričavam. Biti će hamfesta, događanja, ja glavu od nikoga neću okrenuti i pružit ću ruku svakome onome tko je želi prihvatiti.

A sada bih htio sve opisati u sažetom obliku.

Dakle bio sam nezadovoljan odlukom da se pozivni znak mog bivšeg radiokluba dodijeli novoosnovanom klubu. Uputio sam službeni mail tajnici i dobio sam odgovor da je sve po propisima i da nisam u pravu. Na moj demanti nije mi odgovorila. Jučer se na forumu javio Mark 9A8A u ime Povjerenstva za pozivne oznake sa svojim očitovanjem.

Potom sam ponovo poslao mail tajnici i zamolio je da kontaktira Marka i posavjetuje se s njim. Tajnica šalje cirkularni mail meni, Marku, i predsjedniku HRS-a.

Kopija njezinog odgovora:

Poštovani,
u prilogu je
Rješenje o likvidaciji,
Statut novoosnovanog kluba - vidi članak 2,
Prijedlog za uknjižbu prava vlasništva i
Ugovor o darovanju.
Mislim da sve jasno piše.
73,
Marina

Mark, 9A8A nije zadovoljan odgovorom tajnice i to opravdava sa činjenicama, a predsjednik HRS-a podržava tajnicu u potpunosti.

Ono što je najzanimljivije su dva dokumenta koja je tajnica ovdje priložila. Ti dokumenti nisu javno dostupni da ih je mogla dohvatiti negdje na internetu nego ih je dobila od bivšeg predsjednika Radio kluba Vinkovci koji je ujedno na funkciji HRS UKV managera i član je Izvršnog odbora HRS-a.

U prvom dokumentu je Darovni ugovor uredno ovjeren kod javnog bilježnika u kojem bivši predsjednik Radiokluba Vinkovci daruje klupsku nekretninu novoosnovanom Radioamaterskom klubu Vinkovci. Klupska nekretnina sastoji se od dvorišta u kojem je zidana vikendica u kojoj se nalazi i sva oprema: radio uređaji, linearna pojačala, itd. Također tamo se nalazi i antenski stup sa više antenskih sustava.

U drugom dokumentu isto uredno ovjerenom kod javnog bilježnika nalazi se Zahtjev sudu da se ta nekretnina uvede u gruntovnicu na ime novoosnovanog kluba.

Napominjem da likvidacija kluba i dalje nije provedena a po svemu sudeći neće nikada ni biti jer se našao zaobilazni put kako da se sva imovina bivšeg kluba prebaci na novi klub.

Dakle, ovim činom priča je završena. Sada je jasno kao dan da je namjerno pušteno nadležnim institucijama da se klub stavi u likvidaciju a postupak likvidacije se nije mogao provesti iz razloga o kojima sam ovdje pisao.

Jedini način da se ovo ospori je sudski proces za kojega treba odvjetnik. Odvjetnik košta, sudski procesi kod nas u Hrvatskoj traju godinama a ishod je krajnje neizvjestan.

Svoje zaključke ne želim iznositi. Ovdje su sve činjenice pa ih donesite sami.

Isto tako što se tiče HRS-a, i na ovome primjeru kao i na puno drugih primjera se da zaključiti što se u njemu dešava i kako se u njemu radi.

Ja sa ovim postom završavam svoje pisanje na ovom forumu. Previše sam svog slobodnog vremena utrošio na pisanje a mogao sam ga potrošiti na puno ljepše stvari. Ali osjetio sam potrebu da se javljam i sudjelujem ne samo u ovoj nego i u nekim drugim temama a ne da kao velika većina šutim i samo čitam.

Eto, to bi bilo sve od mene. Radioamaterizam nikada neću napustiti dok god sam živ, uvijek ću naći načina da se bavim s njim, radit ću konteste sa ekipama koje me žele i koje mi odgovaraju i pomagati ću mladim radioamaterima sa svojim iskustvom.

Pošto sam otvorio ovu temu imam je pravo i zaključati, ali neću jer možda još netko nešto želi napisati.

Ako netko želi nešto napisati a uputi pitanje meni, ja mu se unaprijed ispričavam što moj odgovor neće dobiti.

Jer kao što sam gore već napisao, ne želim i neću se više ovdje nikome javljati niti o bilo čemu pisati niti komentirati.

I za kraj jedan pozdrav u stilu bećarca, pa ipak su u tijeku Vinkovačke jeseni  ;D

Živi mi i veseli bili i puno dalekih veza ostvarili!


73 de 9A2M, Hrvoje9A5VV

#69
Citat: 9A6KX  u 15. Rujan 2022, 22:46:29
Opet teorije zavjere, odjednom je svaki osoban stav obrana ili angažman za nekog, teorija zavjera i sl kao na nekim drugim opskurnim radioamaterskim forumima.

Meni i dalje nije jasno kako netko u dve godine ne uspije uplatiti članarinu na IBAN "svog" radiokluba kad već ima toliku volju za to napraviti...

73 mirko

Ako ja kažem da je takvo stanje u klubu o kojem se govori minimalno 20g, onda ta početna vrijednost mijenja cijeli kontekst i funkciju angažmana za ovu raspravu. Btw, klub održava tečajeve i legalan je i to je okej. Dodati ću još da ne favoriziram pokretača rasprave, da se ne bi pogrešno tumačilo.

9A5VV

S obzirom da sam možda nejasan. Pa da budem jasniji, dakle ako sam ja bio u klubu, i slagao se sa njime dugi niz godina, bio dionik rada kluba, nemam pravo da moraliziram o istome. To se odnosi i na mene isto - naravno.

9A3TY

Citat: 9A3MR  u 15. Rujan 2022, 18:31:10
"Pravna sljednost", "nasljeđivanje" "likvidacija" su termini koji definiraju vlasničke odnose.

Pozivna oznaka nije vlasništvo kluba. Ne može biti predmet likvidacije ili pravne sljednosti. Može se oduzeti i dati nekom novom klubu ili pojedincu u skladu sa Pravilnikom o dodjeli pozivnih oznaka.  Skupština je  usvojila prijedlog da se radio o istom radioamaterskom klubu  samo preregistriranom. (preregistrirati: ponovno registrirati pod novim i drugačijim uvjetima ono što je već registrirano). Ipak se radi o istim članovima u staroj i novoj udruzi.

Lijepo zboriš samo pravno niste u pravu. Nije riječ o istom klubu.
Preregistrirati se može automobil, profesionalni igrač, ... a u iznimnim slučajevima (kad se mijenja neki zakon ili donese novi zakon) i pravna osoba npr. društvo u udrugu, udruga u dioničko društvo. Ovdje to nije slučaj. Riječ je o NOVOJ registraciji udruge. Ili ćemo poštivati zakone, propise, pravilnike ili ćemo živjeti u džungli. Vi birajte.

Citat: 9A3MR  u 15. Rujan 2022, 18:31:10
Platili su članski doprinos unazad iako nisu bili obvezni nego tek od 2021. Da su primljeni kao nova udruga onda ne bi trebali platiti članarinu naredne dvije godine. Mogli bi tada zatražiti jednoslovnu pozivnu oznaku u skladu sa važećim Pravilnikom.

Nameću se dva zaključka :
1. Ipak je u šoldima sve
2. Ne bi platili članarinu ali ne bi niti dobili na poklon jednoslovnu oznaku koju sada imaju jer po važećem Pravilniku to ne bi mogli najmanje nekoliko godina.

Rolando, ne znam da li si svjesan da si otvorio Pandorinu kutiju?
Baš me interesira što će reći Povjerenstvo za DXCC diplome kad saznaju da se promijenila pravna osoba a ima isti znak. Da li će im i oni pokloniti do sada odrađene zemlje ili će resetirati na nulu. Hoće li im Mark priznati kod checkinga stare QSL-ke? Kad vide da je klub osnovan 2022.-ge mislim da sve stare veze padaju u vodu. Kad operator ode iz jednog kluba ne nosi sa sobom odrađene zemlje u drugi klub, zar ne? Formalno-pravno ovo je NOVI KLUB i nema nikakvog sljedništva , ma što neki napisali. Da, žalosno je da kad je trebalo nisu održali izbornu skupštinu a sad su mogli održati osnivačku. I za to ih treba nagraditi? Kako djeca uče poštivati pravila. Tako da im damo čokoladu kad naprave propust? Kako se uči cijeniti nešto? Tako da se to nešto stalno obezvrjeđuje? Wrong!

Što još reći nego, Rolando, duboko si me razočarao. Nakon tvoje borbe za uređenost HRSa i poštivanje pravila (a bio si potaknut neravnopravnošću klinaca) očekivao sam promjene na bolje u HRSu i svesrdno sam te podržavao. Sramota me kad vidim u što si se pretvorio.

Poštujem želju kreatora teme pa je ovo moj završni post po ovom pitanju.
73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.

9A6KX

Citat: 9A2M  u 16. Rujan 2022, 04:16:27
Poštovane kolege radioamateri,

...

Ja sa ovim postom završavam svoje pisanje na ovom forumu. Previše sam svog slobodnog vremena utrošio na pisanje a mogao sam ga potrošiti na puno ljepše stvari. Ali osjetio sam potrebu da se javljam i sudjelujem ne samo u ovoj nego i u nekim drugim temama a ne da kao velika većina šutim i samo čitam.

Eto, to bi bilo sve od mene. Radioamaterizam nikada neću napustiti dok god sam živ, uvijek ću naći načina da se bavim s njim, radit ću konteste sa ekipama koje me žele i koje mi odgovaraju i pomagati ću mladim radioamaterima sa svojim iskustvom.

Pošto sam otvorio ovu temu imam je pravo i zaključati, ali neću jer možda još netko nešto želi napisati.

Ako netko želi nešto napisati a uputi pitanje meni, ja mu se unaprijed ispričavam što moj odgovor neće dobiti.


73 de 9A2M, Hrvoje

iz svega ovoga se iščitava da je zapravo je u svemu bila najvažnija lokacija koju je kako kažeš 4FW isfinancirao...

73

9A2JK

Martin evo već dva dana nije ništa napisao na ovu temu, ali trakavica se nastavlja.  ;)

Pozivam vas da se držite teme rasprave, a tema je o Pravilniku za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka. 
Kako rasprava odmiče, odmičemo se i od teme rasprave. Ako želite raspravljati o registraciji udruga ili o 
nečemu drugom, nema problema. To je bar jednostavno - otvorite novu temu.

73
Martin 9A2JK
moderator
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2M

#74
Evo da reaktiviram ovu temu jer sada imam sve crno na bijelo.

Pravilnik je sastavio IO HRS-a i u njegovom prvom pasusu piše:

Na temelju članka 42. Statuta Hrvatskoga radioamaterskog saveza, a u skladu s Pravilnikom o
amaterskim radijskim komunikacijama
(NN 45/12, 97/14 i 116/17) i Pravilnikom o uvjetima
dodjele i uporabe radiofrekvencijskog spektra (NN 45/12, 50/12, 97/14

U članku 17. piše:

TRAJANJE PRIJEDLOGA POZIVNE OZNAKE

Članak 17.

Prijedlog pozivne oznake u pravilu ima neograničen rok trajanja, osim u
slučajevima navedenim u člancima 15. i 18. ovoga Pravilnika.

Članak 18.

U slučaju da radio klub kojemu je odobren prijedlog pozivne oznake sa jednoslovnim
sufiksom ne plati 2 godine uzastopno članarinu i ne produži valjanost dozvole za rad svoje
amaterske radijske postaje u roku jedne godine nakon isteka, pozivna oznaka sa jednim
slovom u sufiksu se stavlja u mirovanje na 3 godine.
Nakon isteka roka iz stavka 1. ovoga članka, ta pozivna oznaka se može predložiti drugom
radio klubu ili pojedincu u skladu s uvjetima iz članka 5. ili 8. ovoga Pravilnika.


Da ovaj Pravilnik nije sastavljen na temelju Pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama može se zaključiti ako se pročita članak 14. točka 3

Članak 14.

(1) Amaterska radijska postaja može se upotrebljavati kao klupska amaterska radijska postaja na temelju dozvole Agencije.

(2) Zahtjev za izdavanje dozvole iz stavka 1. ovog članka podnosi klub uz obvezno navođenje podataka o odgovornom radioamateru.

(3) Dozvola iz stavka 1. ovoga članka prestaje vrijediti u slučaju prestanka obavljanja djelatnosti ili prestanka postojanja kluba.


Dakle, predsjednik HRS-a zajedno sa stručnom službom tj. tajnicom i njezinom zamjenicom odlučio je dodijeliti Prijedloge pozivne oznake na osnovu članka 18. Pravilnika za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka.

Zanimljivo je da se u njemu spominje SAMO DODIJELJENA JEDNOSLOVNA POZIVNA OZNAKA, a znamo da svi radioklubovi imaju i troslovnu pozivnu oznaku.

Sa tim Prijedlogom pozivne oznake HAKOM je novoosnovanom radioamaterskom klubu dodijelio pozivne oznake bivšeg radiokluba.

Na moj prigovor upućen HAKOM-u temeljem članka 156. Zakona o općem upravnom postupku, dobio sam u pisanom obliku rješenje i objašnjenje na četiri stranice. Zaključno moj prigovor je odbijen sa obrazloženjem da HAKOM nema pravne osnove ocjenjivati Pravilnik za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka jer da svojim podzakonskim propisima nije regulirao način na koji će Savez donositi odluke o prijedlogu pozivnih oznaka niti je propisano da HAKOM daje suglasnost na Pravilnik i ocjenjuje njegovu zakonitost.

To je to, a sada procijenite i ocijenite tko je ovdje pošten a tko nije i tko radi po zakonu a tko ga krši i zloupotrebljava.
Samo su dva odgovora: HRS ili HAKOM


73 de 9A2M, Hrvoje