Hi Hrvoje,
kao što si i sam rekao IO donosi Pravilnik pa stoga i IO daje tumačenje Pravilnika. Jedino mjerodavno je da uputiš dopis IO i tražiš tumačenje.
Ako ne budeš zadovoljan jedino što ti preostaje je žaliti se Skupštini.
No, kad već raspravljamo, meni se čini da, ako govorimo o jednoslovnom sufiksu, odgovr leži u članku 17. i članku 18
Članak 17.
Prijedlog pozivne oznake u pravilu ima neograničen rok trajanja, osim u slučajevima navedenim u člancima 15. i 18. ovoga Pravilnika.Članak 18.
U slučaju da radio klub kojemu je odobren prijedlog pozivne oznake sa jednoslovnim sufiksom ne plati 2 godine uzastopno članarinu i ne produži valjanost dozvole za rad svoje amaterske radijske postaje u roku jedne godine nakon isteka, pozivna oznaka sa jednim slovom u sufiksu se stavlja u mirovanje na 3 godineDakle, do god imate važeću dozvolu znak je vaš. Možda će se neki pitati zašto nije potrebno i platiti članarinu HRS-u? Pa objašnjenje leži u onom "i" između dva uvjeta. Dakle, po tom "i" potrebno je da se ispune oba događaja tj. da se ne plati članarina "i" da se ne produlji valjanost dozvole da bi se stekli uvjeti za stavljanje u mirovanje.
(Ako nakon ovog HRS promjeni taj "i" u "ili" to će biti još jedan dokaz da HRS misli samo na financije a ne na radioamaterizam u Hrvatskoj tj. da ne odaje priznanje kvalitetnom operatorskom radu osim ako si podoban).
Naravno, tu je i drugi detalj zašto ne treba platiti članarinu HRS-u a to je da ti HAKOM prilikom produljenja već izdane dozvole ne traži "Potvrdu o prijedlogu ..." jer bi to bio nonsense s obzirom da ti je već izdana dozvola s tim znakom.
Usput, spominjanje članka 15. u članku 17. je
po mom mišljenju notorna glupost. No, s obzirom na moj ograničeni um sigurno postoji objašnjenje koji se to
slučaj krije u
uvjetima za predaju zahtjeva !!! što je sadržaj članka 15.
Kad već pišemo o temi "Pravilnik za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka" ne mogu a da se ne dotaknem i
diskriminatornog odnosa Pravilnika prema nečlanicama , nečlanovima članica i članovima nečlanica HRS-a.
Naime, iako se u članku 3. lijepo navodi koja je svrha jednoslovčanih sufiksa
"Prijedlozi pozivnih oznaka s jednoslovnim ili dvoslovnim sufiksom imaju svrhu promidžbe kvalitete operatorskog rada, a predstavljaju i priznanje za višegodišnji rad." te iako se u istom članku u stavku 2. navodi da "
Svaki radio klub i radioamater A razreda s pozivnom oznakom s tri (dva) slova u sufiksu ima pravo zatražiti prijedlog pozivne oznake s jednim ili s dva slova u sufiksu, prema kriterijima iz ovoga Pravilnika." naknadno, nažalost , dolazimo do tog diskriminatornog kriterija najprije u članku 7. u kojem se navodi
"Prijedlog za dodjelu jednoslovne pozivne oznake iz serije 9A1A do 9A0Z (tablica 1.) može podnijeti svaki radio klub udružen u Hrvatski radioamaterski savez ili pojedinac, član HRS-a, uz ispunjavanje uvjeta iz članka 8. ovoga Pravilnika, a koji su propisani za radio amatera A razreda." Naravno, u tom članku se krije i onaj sitni detalj po kojem formalno-pravno, niti jedan pojedinac nema pravo na jednoslovčani sufiks jer pojedinac ne može po Statutu HRS-a biti član HRS-a. Znam da će sad svi skočiti ali
po mom mišljenju to je formalno-pravno tako.
I na kraju, spomenuo bih da mi se čini da na HRSovim stranicama nema dostupnih starih pravilnika (ako ih neko ima molio bih vas da mi ih pošaljete na mail - ima ga na qrz.com) a veliko je pitanje da li se jednom stečena prava (po starim pravilnicima) mogu ograničavati novim pravilnicima. (Možda da pitam Tomaševića ?

)
(To bi, Martine, između ostalog trebali biti dokazni materijali za , navodno, kršenje Pravilnika u prošlosti. )
Have a nice day and keep ham-ing.
(eto, barem da nešto bude razumljivo onima koji se u eteru predstavljaju sa 9A znakom a kad im se obratiš na hrvatskom ništa te ne kuže).