• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Pravilnik za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka

Autor 9A2M, 10. Rujan 2022, 02:05:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2M

Pozdrav,

Da li mi netko može pomoći protumačiti članak 19. ovoga Pravilnika?

Konkretno, radioamaterska udruga je član HRS-a, ima izdanu dozvolu za rad od HAKOMA ali u jednom trenutku nadležna Služba za opću upravu zbog neodržavanja Skupština donosi odluku o njenom prestanku djelovanja. Isto tako, navodi se da je udruga u likvidaciji. Likvidacijski postupak nije proveden niti nakon pola godine (zakonski rok je 60 dana).

Dakle, u Registru udruga piše da je ona u prestanku djelovanja (nije brisana jer likvidator još nije proveo likvidacijski postupak).

Da li takva udruga može zadržati svoju pozivnu oznaku ili ona po ovom Pravilniku za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka ide u mirovanje 5 godina?


73 de 9A2M, Hrvoje

9A4DU

Pozdrav,
Moje misljenje je da bi se trebala zadrzati pozivna oznaka.
Ipak je call sign ime i prezime nekoga.
Pogotovo ako se odrzao nekakav broj veza i poznat je znak drugim Hamovima..
Ovaj clanak je po meni vise vezan za slucaj smrti (pa se stavlja znak u mirovanje 5 godina)
73
Ante

9A2M

Pozdrav Ante,

Moje pitanje je postavljeno za neki konkretan slučaj i čisto je pravne prirode. Pravilnik je na snazi, napisao ga je IO HRS-a a ovo što ti misliš nije njegovo tumačenje nego tvoje mišljenje kako bi to trebalo biti.


73 de 9A2M, Hrvoje

9A4QV

Logikom stvari tek nakon likvidacije ako prije toga ne istekne sozvola sama po sebi.


9A2M

Likvidacija može trajati godinama, beskonačno...
Dok god se ne provede udruga se vodi u registru da je prestala djelovati. Tek nakon provedene likvidacije udruga se briše iz registra.

73 de 9A2M, Hrvoje

9A5ISS

Pa Hrvoje, pravilnik je jasan i nedvosmislen, ali što ćeš kada ga krše oni koji su ga napisali.


9A2M

Da li ga netko krši ili ne ja ne znam. Zato sam i postavio pitanje. Međutim ja znam tko ga provodi i znam kako ga tumači.
A tumači ga ovako:

"Članak 19. Pravilnika za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka odnosi si se na hibernaciju pozivne oznake (ne prijedloga kako je u Pravilniku krivo navedeno) u trajanju od 5 godina ukoliko je dodijeljena radioamateru kao fizičkoj osobi. Isto se ne odnosi na pravnu osobu, odnosno radioamatersku udrugu, te se time odredba iz Članka 19. Pravilnika ne može primijeniti u ovom slučaju."

Između ostalog, posebno je zanimljivo ovo: (ne prijedloga kako je u Pravilniku krivo navedeno)

To piše u važećem Pravilniku iz 2021. Isto to piše u Pravilnicima iz 2019. i 2016. I nitko to ne vidi i ne ispravlja?!?

9A2JK

Sve OK, ali imam dojam da miješamo kruške i jabuke. Naslov teme je ''Pravilnik za dodjelu prijedloga 
pozivnih oznaka'',  točno onako kako se zove i pravilnik kojega komentiramo. Dakle govorimo o 
*** prijedlogu *** pozivne oznake, ne o dodijeljenoj pozivnoj oznaci. Ili možda ne?Prijedlog pozivne oznake predlaže Savez i za to imamo pravilnik.

Pozivnu oznaku dodjeljuje HAKOM.
HAKOM može prihvatiti prijedlog Saveza ali i ne mora.
HAKOM može promijeniti ranije dodijeljenu pozivnu oznaku.

Članak 19. Pravilnika za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka, po mojem mišljenu dovoljno je jasan. 
Ako je Savez izdao prijedlog (temeljem zahtjeva *** odgovorne *** osobe radiokluba), i ako je 
HAKOM dodijelio traženi znak tome klubu, onda je za HRS priča završena.

Je li klub izvršava svoje obaveze prema državi (održava skupštine, predaje zapisnike s skupština 
uredu Ministarstva pravosuđa i uprave, itd...), stvar je samo toga kluba tj. odgovorne osobe kluba, 
definitivno ne Saveza.

Za Savez, klub prestaje postojati kada skupština HRS-a donese odluku o prestanku članstva kluba u HRS-u.

Za državu, klub postoji tako dugo kada ispunjava sve propisano u skladu o propisima o udrugama 
građana u Hrvatskoj.

Kao što je Hrvoje ispravno napisao, ovo je samo moje mišljenje, ne tumačenje.

Netko spominje kršenje Pravilnika za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka. Nisam upućen, ali bi volio znati 
konkretan primjer gdje je to prekršen ovaj Pravilnik?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

#8
Hi Hrvoje,

kao što si i sam rekao IO donosi Pravilnik pa stoga i IO daje tumačenje Pravilnika. Jedino mjerodavno je da uputiš dopis IO i tražiš tumačenje.
Ako ne budeš zadovoljan jedino što ti preostaje je žaliti se Skupštini.

No, kad već raspravljamo, meni se čini da, ako govorimo o jednoslovnom sufiksu, odgovr leži u članku 17. i članku 18

Članak 17.
Prijedlog pozivne oznake u pravilu ima neograničen rok trajanja, osim u slučajevima navedenim u člancima 15. i 18. ovoga Pravilnika.


Članak 18.
U slučaju da radio klub kojemu je odobren prijedlog pozivne oznake sa jednoslovnim sufiksom ne plati 2 godine uzastopno članarinu i ne produži valjanost dozvole za rad svoje amaterske radijske postaje u roku jedne godine nakon isteka, pozivna oznaka sa jednim slovom u sufiksu se stavlja u mirovanje na 3 godine


Dakle, do god imate važeću dozvolu znak je vaš. Možda će se neki pitati zašto nije potrebno i platiti članarinu HRS-u? Pa objašnjenje leži u onom "i" između dva uvjeta. Dakle, po tom "i" potrebno je da se ispune oba događaja tj. da se ne plati članarina "i" da se ne produlji valjanost dozvole da bi se stekli uvjeti za stavljanje u mirovanje.
(Ako nakon ovog HRS promjeni taj "i" u "ili" to će biti još jedan dokaz da HRS misli samo na financije a ne na radioamaterizam u Hrvatskoj tj. da ne odaje priznanje kvalitetnom operatorskom radu osim ako si podoban).
Naravno, tu je i drugi detalj zašto ne treba platiti članarinu HRS-u a to je da ti HAKOM prilikom produljenja već izdane dozvole ne traži "Potvrdu o prijedlogu ..." jer bi to bio nonsense s obzirom da ti je već izdana dozvola s tim znakom.

Usput, spominjanje članka 15. u članku 17. je po mom mišljenju notorna glupost. No, s obzirom na moj ograničeni um sigurno postoji objašnjenje koji se to slučaj krije u uvjetima za predaju zahtjeva !!! što je sadržaj članka 15.


Kad već pišemo o temi "Pravilnik za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka" ne mogu a da se ne dotaknem i diskriminatornog odnosa Pravilnika prema nečlanicama , nečlanovima članica i članovima nečlanica HRS-a.
Naime, iako se u članku 3. lijepo navodi koja je svrha jednoslovčanih sufiksa "Prijedlozi pozivnih oznaka s jednoslovnim ili dvoslovnim sufiksom imaju svrhu promidžbe kvalitete operatorskog rada, a predstavljaju i priznanje za višegodišnji rad."  te iako se u istom članku u stavku 2. navodi da "Svaki radio klub i radioamater A razreda s pozivnom oznakom s tri (dva) slova u sufiksu ima pravo zatražiti prijedlog pozivne oznake s jednim ili s dva slova u sufiksu, prema kriterijima iz ovoga Pravilnika." naknadno, nažalost , dolazimo do tog diskriminatornog kriterija najprije u članku 7. u kojem se navodi "Prijedlog za dodjelu jednoslovne pozivne oznake iz serije 9A1A do 9A0Z (tablica 1.) može podnijeti svaki radio klub udružen u Hrvatski radioamaterski savez ili pojedinac, član HRS-a, uz ispunjavanje uvjeta iz članka 8. ovoga Pravilnika, a koji su propisani za radio amatera A razreda."

Naravno, u tom članku se krije i onaj sitni detalj po kojem formalno-pravno, niti jedan pojedinac nema pravo na jednoslovčani sufiks jer pojedinac ne može po Statutu HRS-a biti član HRS-a. Znam da će sad svi skočiti ali po mom mišljenju to je formalno-pravno tako.

I na kraju, spomenuo bih da mi se čini da na HRSovim stranicama nema dostupnih starih pravilnika (ako ih neko ima molio bih vas da mi ih pošaljete na mail - ima ga na qrz.com) a veliko je pitanje da li se jednom stečena prava (po starim pravilnicima) mogu ograničavati novim pravilnicima. (Možda da pitam Tomaševića ?  ;) )
(To bi, Martine, između ostalog trebali biti dokazni materijali za , navodno, kršenje Pravilnika u prošlosti. )

Have a nice day and keep ham-ing.
(eto, barem da nešto bude razumljivo onima koji se u eteru predstavljaju sa 9A znakom a kad im se obratiš na hrvatskom ništa te ne kuže).  ;D

73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.

9A2M

Citat: 9A2JK  u 11. Rujan 2022, 09:22:27

Za Savez, klub prestaje postojati kada skupština HRS-a donese odluku o prestanku članstva kluba u HRS-u.

Za državu, klub postoji tako dugo kada ispunjava sve propisano u skladu o propisima o udrugama 
građana u Hrvatskoj.

Točno!

Martine, prije tri dana poslao sam ti mail sa svim dokumentima koje sam poslao i tajnici koja me ignorirala i nije mi poslala nikakav odgovor.
Odgovorio si mi "U konkretni slučaj, o kojem ti pišeš, ja ne mogu ulaziti, jer nemam dovoljno saznanja o slučaju. Osim toga, trenutno, nemam ni vremena to proučavati. Sorry."

A sada se ovdje javljaš i sada imaš vremena?!?

Nekim čudom, odmah nakon tvog odgovora stigao je i odgovor od tajnice. Nisam bio zadovoljan njezinim očitovanjem i poslao sam joj novi mail.
Odgovora nema!

No hajde da još jednom ponovimo gradivo.

Konkretno, radioamaterska udruga je član HRS-a, ima izdanu dozvolu za rad od HAKOMA ali u jednom trenutku nadležna Služba za opću upravu zbog neodržavanja Skupština donosi odluku o njenom prestanku djelovanja. Isto tako, navodi se da je udruga u likvidaciji. Likvidacijski postupak nije proveden niti nakon pola godine (zakonski rok je 60 dana).
Dakle, u Registru udruga piše da je ona u prestanku djelovanja (nije brisana jer likvidator još nije proveo likvidacijski postupak).

Tajnica se poziva upravo na ovaj Pravilnik i šalje mi sljedeći odgovor:

Članak 19. Pravilnika za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka odnosi si se na hibernaciju pozivne oznake (ne prijedloga kako je u Pravilniku krivo navedeno) u trajanju od 5 godina ukoliko je dodijeljena radioamateru kao fizičkoj osobi. Isto se ne odnosi na pravnu osobu, odnosno radioamatersku udrugu, te se time odredba iz Članka 19. Pravilnika ne može primijeniti u ovom slučaju.

A taj Pravilnik je napisan Na temelju članka 42. Statuta Hrvatskoga radioamaterskog saveza, a u skladu s Pravilnikom o
amaterskim radijskim komunikacijama
(NN 45/12, 97/14 i 116/17) i Pravilnikom o uvjetima
dodjele i uporabe radiofrekvencijskog spektra (NN 45/12, 50/12, 97/14).

U Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama u članku 14. stavak 3. piše:

(1) Amaterska radijska postaja može se upotrebljavati kao klupska amaterska radijska postaja
na temelju dozvole Agencije.
(2) Zahtjev za izdavanje dozvole iz stavka 1. ovog članka podnosi klub uz obvezno navođenje
imena predsjednika kluba ili radioamatera koji je odgovoran za rad klupske amaterske radijske
postaje.
(3) Dozvola iz stavka 1. ovoga članka prestaje vrijediti u slučaju prestanka postojanja kluba.

A tajnica se drži ovog Pravilnika za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka zanemarujući Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama.

Znači li to da su HRS-ovi pravilnici iznad zakona države?

9A2JK

Citat: 9A2M  u 11. Rujan 2022, 15:16:22
...
Znači li to da su HRS-ovi pravilnici iznad zakona države?

Ne, ne znači.
Ne znam koliko puta treba ponoviti jedno te isto. Kad je u pitanju dozvola za korištenje radiofrekvencijskog 
spektra u amaterskoj službi, HRS dodjeljuje samo prijedlog pozivne oznake. Samo to i ništa drugo. Sve 
drugo bi značilo da se HRS postavlja iznad zakona ove države.

Konkretno, da ponovimo, HRS (a tako i tajnica) trebaju se držati samo Pravilnika za dodjelu prijedloga 
pozivnih oznaka. Jednostavno da jednostavnije ne može biti. Ako netko misli da bi u Pravilnik za dodjelu 
prijedloga trebalo nešto promijenit to jednostavno mogu napraviti tako da prijedlog za promjenu upute 
Izvršnom odboru HRS-a.

Hrvoje, kojim pravom ti mene prozivaš da ''sad imaš vremena'', a prije nisam imao vremena? Napisao sam 
(tebi!) da ti odgovaram prijateljski i u najboljoj namjeri, te da nemam nikakva prava davati službena 
očitovanje o bilo čemu, nego samo moje razmišljanje. I što sad nije u redu?

I, da, nemam baš nikakve namjere ulaziti u konkretni slučaj.

73
Martin 9A2JK

Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2M

#11
Citat: 9A2JK  u 11. Rujan 2022, 16:18:31

I, da, nemam baš nikakve namjere ulaziti u konkretni slučaj.

73
Martin 9A2JK


I ne moraš, to i nije tvoj posao.

HAKOM ne nadzire rad HRS-a. Ali će odreagirati na službeni dopis tajnice.
Ja ne znam kako stupiti u kontakt s njom osim ovako preko foruma jer mi ne odgovara na mail.
I molim je da ga pročita, protumači i odradi posao za koji je plaćena.

Ovo je tužno, žalosno i ponižavajuće.


73 de 9A2M, Hrvoje


9A2JK

A što bi to tajnica trebala odraditi?
Poništiti izdanu Dozvolu za korištenje RF spektra ?
Dovršiti likvidaciju udruge građana ?
Poništiti postupak likvidacije udruge građana ?
Je li bi tajnica trebala kontrolirati jesu li odgovorne osobe klubova
odradile ono što trebaju prema državi ?

Ako nešto drugo, konkretno što ?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2M

Tajnica treba na osnovu dopisa koji joj je upućen provjeriti u Registru udruga status Radioamaterske udruge. Zatim treba pogledati Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama, članak 14.

(1) Amaterska radijska postaja može se upotrebljavati kao klupska amaterska radijska postaja
na temelju dozvole Agencije.
(2) Zahtjev za izdavanje dozvole iz stavka 1. ovog članka podnosi klub uz obvezno navođenje
imena predsjednika kluba ili radioamatera koji je odgovoran za rad klupske amaterske radijske
postaje.
(3) Dozvola iz stavka 1. ovoga članka prestaje vrijediti u slučaju prestanka postojanja kluba.

Ako je iz Registra udruga razvidno da je udruga u prestanku postojanja, poslati dopis u HAKOM da joj se po stavku 3. ovoga članka poništi dozvola.

9A2JK

Citat: 9A2M  u 11. Rujan 2022, 18:05:14
Tajnica treba na osnovu dopisa koji joj je upućen provjeriti u Registru udruga status Radioamaterske udruge. Zatim treba pogledati Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama, članak 14.

Ne, definitivno ne. To se ne radi ni u totalitarnim režimima.

Tajnica provjerava samo je li plaćena članarina Savezu. Uplatu članarine za klub (udrugu građana) radi za to 
ovlaštena osoba kluba i uplata članarine Savezu znači da je klub izvršio sve obaveze prema državi, 
konkretno urednu registraciju udruge građana.

Osoba koje je potpisala zahtjev HAKOM-u za Dozvolu za korištenje RF spektra je odgovorna osoba za 
udrugu. Potpis ovlaštene osobe kluba znači da je klub izvršio sve obaveze prema državi, konkretno 
urednu registraciju udruge građana.

Da ponovimo, 123456 puta. HRS nije iznad države i zakona i ne provjerava niti nadzire rad udruga (radioklubova).

Da ponovim po 123456 puta, gornje je samo moje razmišljanje. Dokaži mi što je od toga pogrešno?

73
Martin 9A2JKNije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.