• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Pravilnik za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka

Autor 9A2M, 10. Rujan 2022, 02:05:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2M

Citat: 9A4OE  u 13. Rujan 2022, 15:00:10
Citat: 9A2M  u 10. Rujan 2022, 02:05:32
Pozdrav,

Da li mi netko može pomoći protumačiti članak 19. ovoga Pravilnika?

Konkretno, radioamaterska udruga je član HRS-a, ima izdanu dozvolu za rad od HAKOMA ali u jednom trenutku nadležna Služba za opću upravu zbog neodržavanja Skupština donosi odluku o njenom prestanku djelovanja. Isto tako, navodi se da je udruga u likvidaciji. Likvidacijski postupak nije proveden niti nakon pola godine (zakonski rok je 60 dana).

Dakle, u Registru udruga piše da je ona u prestanku djelovanja (nije brisana jer likvidator još nije proveo likvidacijski postupak).

Da li takva udruga može zadržati svoju pozivnu oznaku ili ona po ovom Pravilniku za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka ide u mirovanje 5 godina?

73 de 9A2M, Hrvoje

Krivo si postavio pitanje.
Ispravno bi bilo dali je tajnica mimo odluke o brisanju i prestanku članstva u HRS-a Skupštine HRS-a (najviše tijelo) mogla oduzeti jednoj (osobnost pravne osobe do trenutka potpunog brisanja iz registra udruga, što u ovom trenutku još nije učinjeno) legitimnoj, aktivnoj članici (popis 2021) pozivnu oznaku i dodijeliti drugoj (osobnost pravne osobe koja nema veze sa prijašnjom, razlikuje se u nazivu i sjedištu udruge) koja u ovom trenutku niti nema status aktivne članice HRS-a (bar se ne vidi po zapisnicima u ovom trenutku)?
Prema zapisniku Skupštine Skraćeni zapisnik elektroničkog zasjedanja Skupštine  HRVATSKOGA RADIOAMATERSKOG SAVEZA od 28.5.2021. do 31.5.2021 vidljivo je da je
Ad 2. Prijedlog za primanje u članstvo i brisanje iz članstva u Hrvatskom radioamaterskom savezu.
3. Radioklub Vinkovci iz Vinkovaca (PONOVNO PRIMANJE - na osnovu uplaćenih
klupskih članarina za 2020. i prethodne godine)
O D L U K A
U članstvo Hrvatskoga radioamaterskog saveza primaju se Radioklub Vinkovci iz Vinkovaca,
Dalje nema traga u zapisnicima sa skupštine (na kojoj se jedino mogu donijeti odluku o prijemu i brisanju iz članstva) da je taj Radio klub Vinkovci brisan iz članstva HRS-a
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Radio klub Vinkovci, Ljudevita Gaja 18
Radioamaterski klub Vinkovci, Jurja Dalmatinca 21

E pa vidiš Damire, u ovo se ne razumijem ni ja. Ja sam samo tražio očitovanje tajnice a ona mi je odgovorila ono što sam ovdje već objavio.
I na moj demanti više se uopće nije javila. I sve mi to jako "smrdi".
Ona je trebala, ako već ne zna, tražiti mišljenje pravnika kojeg HRS ima i kojeg mi svi članovi plaćamo.

9A4OE

U statutu novoosnovane udruge nigdje ne piše da je pravni sljednik Radio kluba Vinkovci, pa tako se niti imovina ili bilo što kluba nemože samo tako prenijeti na novoosnovani rk.
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2JK

Citat: 9A4OE  u 13. Rujan 2022, 18:53:28
U statutu novoosnovane udruge nigdje ne piše da je pravni sljednik Radio kluba Vinkovci, pa tako se niti imovina ili bilo što kluba nemože samo tako prenijeti na novoosnovani rk.
Registar udruga je javna stvar i sve o svakoj udruzi može se vidjeti na stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave. 
Tamo piše:

Detalji udruge:
Naziv: Radio klub ''Vinkovci''  U LIKVIDACIJI
Status: Prestanak djelovanja

Detalji udruge:
Naziv: RADIOAMATERSKI KLUB VINKOVCI
Status: Aktivna

U statutu RADIOAMATERSKOG KLUBA VINKOVCI, članak 2. piše, 
citiram:
''Radioamaterski klub Vinkovci nastavlja se na radu Radio Kluba Vinkovci 
i nastavlja tradiciju radioamaterizma na prostoru grada Vinkovaca koja traje od 1924 godine.
''
kraj citata.

Ovo valjda znači da je Radio klub ''Vinkovci'' ugašen,
a da je RADIOAMATERSKI KLUB VINKOVCI  slijednik Radio kluba ''Vinkovci''.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Ako je tajnica izdala Potvrdu o prijedlogu pozivne oznake novoosnovanoj udruzi bez poštivanja redovne procedure (zahtjev ide najprije Povjerenstvu koje odluku dostavlja IO -u koji donosi odluku o dodjeli) znači da je (po mom mišljenju) prekoračila ovlasti i krivotvorila službenu ispravu.
Što treba napraviti Predsjednik / IO bi trebalo svima biti jasno.
A ako je to napravila po nečijoj naredbi krug ljudi koje treba sankcionirati je samo proširen ali i dalje je sve jasno.

Netko napiše da nastavlja tradiciju a neki kažu da to znači da je pravni sljednik je najbolji vic koji sam čuo u zadnje vrijeme.

Ima li itko od odgovornih u HRSu (Predsjednik ili IO ili Povjerenstvo) što za reći? Ako smo u zabludi najbolje se "prereže" stvar tako da se izađe u javnost sa pravim informacijama. Ili se namjerno puštaju trakavice na forumu kako bi u godišnjem izvješću ljepše izgledao veći broj posjeta web stranicama (uz guranje stvari pod tepih) ?
73 de Ivo, 9A3TY

9A2M

Od tako jednostavne stvari, ovdje se pravi trakavica koju najvećim dijelom produžava Martin. On jako dobro zna sve što se događa u Dalmatinskoj 12. I nije mu bez veze netko dao nadimam advokat HRS-a. Martine, tako ti Boga, molim te da prestaneš sa svojim besmislenim iznošenjem stavova.

Ponavljam po ne znam koji puta, odgovorna osoba novoosnovanog radiokluba je HAKOM-u podnijela obrazac zahtjeva za izdavanje Dozvole i priložila friško izdan Prijedlog pozivne oznake od strane tajnice HRS-a. HAKOM nema povezan sustav sa HRS-om niti uopće provjerava Prijedloge pozivne oznake.
I Dozvola je po defaultu izdana.

Na moje pitanje službenici HAKOM-a kako je moguće da je izdala Dozvolu na osnovu Prijedloga pozivne oznake koja bi trebala biti u mirovanju, ona mi je odgovorila da njen posao nije provjeravati ispravnost iste. I da je za točnost izdavanja odgovorna osoba koja ju je izdala. Također podnositelj Zahtjeva za izdavanje dozvole svojim potpisom prihvaća odgovornost svega što je naveo u dozvoli.
Uputila me je na stručnu službu HRS-a. Pisao sam tajnici, dobio sam odgovor koji sam ovdje već naveo. Nisam bio zadovoljan odgovorom, poslao sam novi mail ali nisam dobio odgovor.

Ja ovo pišem već po treći puta ali uvijek uskoči Martin, tvrdi da nisam u pravu, onda netko napiše još nekoliko postova i tako se vrtimo u krug.

Ovo Ivo/9A3TY pišem tebi i molim da eventualan QRM od Martina ignoriraš jer se on ponaša kao kada neka stanica u pile-upu poziva neku određenu a 9A2JK uskače preko nje.

Ivo mikrofon je tvoj.

9A3TY de 9A2M K

9A4OE

Citat: 9A2JK  u 13. Rujan 2022, 20:34:34
Registar udruga je javna stvar i sve o svakoj udruzi može se vidjeti na stranicama Ministarstva pravosuđa i uprave. 
Tamo piše:

Detalji udruge:
Naziv: Radio klub ''Vinkovci''  U LIKVIDACIJI
Status: Prestanak djelovanja

Detalji udruge:
Naziv: RADIOAMATERSKI KLUB VINKOVCI
Status: Aktivna

Namjerno ili iz neznanja ne navodiš treći pojam u statusu udruga "brisan".
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

9A2JK

Citat: 9A2M  u 14. Rujan 2022, 02:48:42
Od tako jednostavne stvari, ovdje se pravi trakavica koju najvećim dijelom produžava Martin. On jako dobro zna sve što se događa u Dalmatinskoj 12. I nije mu bez veze netko dao nadimam advokat HRS-a. Martine, tako ti Boga, molim te da prestaneš sa svojim besmislenim iznošenjem stavova.

Hrvoje,

imaš pravo, od jednostavne stvari pravi se trakavica. Jedan klub je brisan, a drugi je registriran. 
Novoregistrirani klub u svojem statutu navodi da je slijednik brisanog kluba. Statut novoregistriranog
kluba državna uprava je priznala, a samim time i to da je novoregistrirani klub slijednik brisanog kluba. 
Ako je slijednik, onda je nekako normalno da nasljeđuje i prijedlog znaka.

Tebi sve to nije pravo pa zahtijevaš očitovanje od tajnice HRS-a, koje si i dobio.
Kako nisi bio zadovoljan obrazloženjem, onda meni šalješ privatni e-mail još 07.09.2022. na koji sam 
ti odgovorio 09.09.2022., a na temelju raspoloživih informacija. Kako ni tada nisi bio zadovoljan 
(valjda po onoj ''ja se tako neću s vama igrati''), 10.09.2022. otvaraš temu na forumu.

Svatko ima pravo komentara na forumu, uz uvjet poštovanja pravila foruma, što ti meni sada 
negiraš. U nedostatku argumenata kreću uvreda i etiketiranja.

Hrvoje, ako misliš da ono što sam napisao nije točno, zatraži očitovanje od odgovorne osobe 
u Ministarstvu pravosuđa i uprave Republike Hrvatske koja je prihvatila statut novog kluba
Najbolje je da tu osobu nazoveš na njezin privatni mobitel i to poslije njezinog radnog vremena.  ::)

73
Martin 9A2JK

9A5ISS

Citat: 9A2JK  u 14. Rujan 2022, 08:59:15

Hrvoje,

imaš pravo, od jednostavne stvari pravi se trakavica. Jedan klub je brisan, a drugi je registriran. 
Novoregistrirani klub u svojem statutu navodi da je slijednik brisanog kluba. Statut novoregistriranog
kluba državna uprava je priznala, a samim time i to da je novoregistrirani klub slijednik brisanog kluba. 
Ako je slijednik, onda je nekako normalno da nasljeđuje i prijedlog znaka.

To je samo vaše osobno tumačenje.

--... ...--

9A6KX

Citat: 9A2M  u 14. Rujan 2022, 02:48:42
"Danom 25.01.2022 udruga je u prestanku djelovanja. Razlog prestanka djelovanja:Protek dvostruko više vremena od vremena predviđenog za održavanje redovne sjednice skupštine, a ona nije održana"

valjda si 9a2m znao da niste dvije godine održali skupštinu te za poslijedice ? što niste reagirali? imate Statut, dovoljna je bila trećina redovnog članstva za svo odlučivanje, smjenu vodstva, dostavu zapisnika i odluka skupštine uredu državne uprave...

u svakom slučaju bolje je da se baviš pravnom praksom dodjele prijedloga pozivnih oznaka nego da zaspeš na poslu   ;D

73 mirko

9A5ISS

Pozdrav, 6KX

Eto da ja objasnim vrlo čudnu situaciju koju dosta ljudi ne razumije... predsjednik kluba nas jednostavno nije htjeo primiti u klub, niti nam je dao priliku da se učlanimo, ja sam novi radioamater, i nikad nisam bio član radio kluba Vinkovci, iako sam iz Vinkovaca, i htio sam postati članom. Uprava kluba (predsjednik i tajnik) su stalno obečavali da će primiti i mene i Hrvoja, no nikada nisu, pod raznim izlikama da nemaju vremena sada riješavati papire oko članstva , ovo ono... Ja sam zbog toga prve godine i bio član kod Mirka 9a3qb u RK Josipovac, druge godine sam nažalost izašao iz toga kluba jer su mi gospoda iz RK Vinkovci rekli da sada napokon mogu uplatiti članarinu i postati članom, no nakon nekog vremena su opet postali nedostupni , te su mene i Hrvoja 2M počeli ignorirati, pogotovo tajnik kluba (čovjek kojega ni malo ne zanima radioamaterizam i koji nikad nije napravio poštene veze na bandu)... Pošto nikako nismo mogli postati članovi, nismo ni imali mogučnost sazvati skupštinu, bilo je još dosta ljudi koji su htjeli postati članovi (bivši članovi kluba koji par godina nisu bili aktivni te su se htjeli ponovno aktivirati, i par mojih kolega koji su htjeli polagati), ni njih nisu nikad prihvatili , jer uprava valjda nije imala slobodnoga vremena da bi riješili papire za članarinu ili što već, te su zbog toga i zapustili klub do te mjere da se desilo to što se desilo (Hrvoje ni ja nismo ni znali da oni nisu toliko vremena održavali skupštinu!!!!!). Da napomenem da smo i Hrvoje i ja radili dosta pute konteste sa klubske lokacije i trudili se zadnjih mjeseci održavati lokaciju (da neko nebi rekao: što se imate brinuti oko toga kluba jer nikada niste ni bili članovi).  Nismo htjeli biti napasni, i napadati upravu kluba (Predsjednika i par radnika iz njegove firme koji su imali razne pozicije u klubu, a uopće nisu bili ozbiljni radioamateri), jer smo se nadali da će kad tad uhvatit slobodnog vremna da nas prime, i da nam prepuste klub, ako oni nemaju vremena voditi ga, mi bi imali. Ja sam mogao bez problema i tečaj organizirati, imao sam sve pripremljeno, no eto... Taj klub je imao svoju tradiciju i htjeli smo da se ta tradicija nastavi, i nastavila bi se, da je uprava imala malo razumjevanja.

Sad će neko reći:"Pa osnujte vi svoj klub, skupite par ljudi.". Sve je to ljepo, i o tome smo razmišljali, no to nije baš tako lako, da je onaj klub nastavio biti aktivan, imali bi čvrstu podlogu, klub sa dugom tradicijom, lako bi ga ponovno aktivirali, i to nebi toliko vremena zahtjevalo (jednostavno bi sve bilo jednostavnije).

--... ...--   de 9A5ISS , Ivan

9A2JK

@9A5ISS – Naravno da je sve što sam napisao na forumu samo moje mišljenje. A što si drugo mislio? 
Svoje pak mišljenje temeljim na činjenicama koje svi mogu provjeriti, kao u ovom slučaju registracije udruga. 
Zar stvarno misliš (kao što neki lupetaju) da ja na forumu iznosim službena stajališta IO HRS?

Forum služi samo za razmjenu mišljenja, iskustava i znanja među korisnicima. 
Pogledaj Pravila ponašanja na forumu.

Nadalje, radioamateri se međusobno oslovljavaju s imenom i uvijek na ''TI''. Isto kao i kad si u QSO-u. 
Ne tipkaš valjda NAME IS 9A5ISS ? Više pogledaj OVDJE.

Vratimo se na temu, a tema je Pravilnik za dodjelu prijedloga pozivnih oznaka.
Izgleda da smo konačno došli do pravog problema, a to su međuljudski odnosi.
Zašto su u tvojem okruženju međuljudski odnosi takvi kakve spominješ nije stvar Pravilnika za dodjelu 
prijedloga pozivnih oznaka. Vaši međuljudski odnosi se ne rješavaju na ovom forumu. To je samo vaša 
stvar i ničija druga.

73
Martin 9A2JK

9A8A

Pozdrav !

Vidim da se cesto spominje Pravilnik o pozivnim oznaka i Povjerenstvo za pozivne oznake pa eto par rijeci od povjerenstva, naime Povjerenstvo za pozivne oznake nije kontaktirano u ovome konkretnome slucaju?

Pozivne oznake bi se trebale dijeliti u skladu sa Pravilnikom, a to je :
- klupske postaje 9A1xxx (nije potrebno misljenje povjerenstva), po zelji
- P razred 9A3xxx,  nije potrebno misljenje povjerenstva, znakovi se dijele po redu, odnosno po zelji
- A razred 9A5xxx, nije potrebno misljenje povjerenstva, znakovi se dijele po redu, odnosno po zelji
- dvoslovni znak, povjerenstvo provjerava ostvarene uvjete (za klubove i pojedince), znakovi se dijele po zelji
- jednoslovni znak, povjerenstvo provjerava ostvarene uvjete (za klubove i pojedince), znakovi se dijele po zelji
- posebne/prigodne pozivne oznake, povjerenstvo provjerava uvjete, znakovi se dijele po zelji

Sto se tice konkretnog problema moje je misljenje da bi u Odjelu opce uprave u Vinkovcima, koje je registriralo novi klub,  trebalo traziti misljenje te da se utvrdi da li je novi klub "pravni sljednik" staroga kluba ili ne (cuveni cl. 2 o kojem ste vec pisali). Ukoliko je sljednik staroga kluba onda je sve OK !
Ako nije onda je HRS izdao pozivne oznake unaprijed (vjerujuci da je novi klub "pravni sljednik" staroga kluba) i treba ih povuci, HAKOM ponistiti dozvolu, a novi klub bi imao pravo na troslovni pozivni znak tipa 9A1xxx dok za jednoslovni znak treba ostvariti uvjete iz Pravilnika.

73
Mark

9A2M

Citat: 9A2JK  u 14. Rujan 2022, 08:59:15

Hrvoje, ako misliš da ono što sam napisao nije točno, zatraži očitovanje od odgovorne osobe 
u Ministarstvu pravosuđa i uprave Republike Hrvatske koja je prihvatila statut novog kluba
Najbolje je da tu osobu nazoveš na njezin privatni mobitel i to poslije njezinog radnog vremena.  ::)

73
Martin 9A2JK

Martine, ovo što si napisao zadnje "Najbolje je da tu osobu nazoveš na njezin privatni mobitel i to poslije njezinog radnog vremena.  ::)" točno znam na koga ciljaš. Pošto mi tajnica HRS-a nije odgovarala na mail ja sam je nazvao na mobitel, nekoliko minuta poslije njenog završetka radnog vremena. Rekla mi je da je upravo sjela u auto, drsko mi odgovorila da je ona napravila sve po Zakonu i da je više ne maltretiram. Ovo je još jedan dokaz da ti sa Stručnom službom imaš jako dobre kontakte i da ti se požalila na moje "maltretiranje".

A sada u privitku pogledaj moju email prepisku sa stručnom službenicom iz Službe za opću upravu  Vukovarko-srijemske županije.

9A2M

Citat: 9A8A  u 14. Rujan 2022, 16:58:09
Pozdrav !

Vidim da se cesto spominje Pravilnik o pozivnim oznaka i Povjerenstvo za pozivne oznake pa eto par rijeci od povjerenstva, naime Povjerenstvo za pozivne oznake nije kontaktirano u ovome konkretnome slucaju?

Pozivne oznake bi se trebale dijeliti u skladu sa Pravilnikom, a to je :
- klupske postaje 9A1xxx (nije potrebno misljenje povjerenstva), po zelji
- P razred 9A3xxx,  nije potrebno misljenje povjerenstva, znakovi se dijele po redu, odnosno po zelji
- A razred 9A5xxx, nije potrebno misljenje povjerenstva, znakovi se dijele po redu, odnosno po zelji
- dvoslovni znak, povjerenstvo provjerava ostvarene uvjete (za klubove i pojedince), znakovi se dijele po zelji
- jednoslovni znak, povjerenstvo provjerava ostvarene uvjete (za klubove i pojedince), znakovi se dijele po zelji
- posebne/prigodne pozivne oznake, povjerenstvo provjerava uvjete, znakovi se dijele po zelji

Sto se tice konkretnog problema moje je misljenje da bi u Odjelu opce uprave u Vinkovcima, koje je registriralo novi klub,  trebalo traziti misljenje te da se utvrdi da li je novi klub "pravni sljednik" staroga kluba ili ne (cuveni cl. 2 o kojem ste vec pisali). Ukoliko je sljednik staroga kluba onda je sve OK !
Ako nije onda je HRS izdao pozivne oznake unaprijed (vjerujuci da je novi klub "pravni sljednik" staroga kluba) i treba ih povuci, HAKOM ponistiti dozvolu, a novi klub bi imao pravo na troslovni pozivni znak tipa 9A1xxx dok za jednoslovni znak treba ostvariti uvjete iz Pravilnika.

73
Mark

Evo službenog očitovanja iz Odjela opće uprave u Vinkovcima.

9A4QV

Hrvoje, pa ti i kolega uopće niste članovi staroga kluba a koliko vidim ni novoga kluba.
Koje su vaši pravni temelji i prava da ispitujete rad neke udruge.
Pravno gledano vi nemate ništa u rukama...
Likvidator može sada jednostavno odraditi likvidaciju i sva sredstva prebaciti novome klubu koji je osnovan, tako kaže novi zakon o udrugama.
Vi i dalje nećete biti članovi ni novoga ni staroga kluba.

Lp...