• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Teleskopski stup, tkz MAĐARAC .. tražim pomoć ..

Autor 9A3SM, 10. Kolovoz 2023, 20:21:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3SM

Pozdrav svima,
Imam kratko pitanje za pomoć ili savjet za rješenje moga problema.
Imam teleskopski stup nabavljen iz Mađarske tamo nekih 90tih godina ... stup je bio u upotrebi i nakon spuštanja imao je odmor od par godina.
Kada sam ( smo ) ga jučer pokušali ponovno podići i upogoniti na žalost nakon par pokušaja podizanja i spuštanja isti je " ispustio dušu " tj pukla je unutarnja sajla kojoj se dizao i spuštao ..
Na moju žalost nemam iskustva sa repariranjem sličnih stupova pa trebam pomoć u savjetu ako je netko imao priliku to raditi ili je radio .
Od kuda početi, kojim redoslijedom ?? Mi smo uspjeli otvoriti donji dio sa mehanizmom za namotavanje sajle i ustanovili da stajanje na vanjskom lageru je dao svoj obol, neke male kutijice po segmentima su imale mast u unutrašnjosti itd itd .. ali najbitnije pitanje kako i kojim sistemom se to može reparirati i staviti u upotrebu ili ga se spremi za otpad i idem u potragu za novim.
Zahvaljujem unaprijed za svaki dobronamjeran savjet pa me se može dobiti i na telefon : 098 638-680, Mato - 9A3SM za one koji ne znaju ...
VY 73 de Mato - 9A3SM

9A2NO

Bok Mato

Po mom iskustvu - nema pomoći.
Meni je, nakon godina upotrebe, puklo nekoliko niti na sajli koje su se zgužvale i blokirale stup.
Polako sam ga rastavljao (a imam i detaljne nacrte stupa) i vidio u čemu je problem.
Sajla na vrhu ima dugačku oprugu koja amortizira stres na sajli i stupu.
Kroz cijeli stup ide jedna sajla putem kolotura... Rastavio ali nikada uspio sastaviti.

Treba poznavati tehniku sastavljnanja a nikada nisam čuo da to netko zna. Svjedočio sam,
višednevnom, pokušaju sastavljanja stupa u vojarni. Bezuspješno...

Unutra imaš jako kvalitetne koloture a i alumijske cijevi nisu za otpad.
Mogu koristiti za neku antenu ili polufiksirani stup.

73 Dino

9A2JK

Ja sam imao sličnu situaciju.
Znam jednoga koji to može riješiti.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2NO

Pa podijeli tvoje saznanje s nama

73 Dino

9A2JK

Nemam pravo u tuđe ime ništa govoriti niti javno objavljivati nečiji broj telefona ili e-mail adresu.

Ako netko treba informaciju o kolegi radioamateru koji je uspješno servisirao moj stup,
može se javiti na moj e-mail 9a2jk (na) (kako je ime ove web stranice) ili mi poslati poruku preko foruma 
ili telefonom (na moj broj u malim oglasima), a ja ću QSP za QSO.

73
Martin 9A2JK

9A3TY

Citat: 9A2JK  u 11. Kolovoz 2023, 13:53:29
a ja ću QSP za QSO.

Jel može prijevod?
Unatoč čitanju definicije Q-kratica ne kužim što je pisac htio reći.

QSO I can communicate with _________ direct (or relay through ______). Can you communicate with ______ direct or by relay?
QSP I will relay to ______. Will you relay to ______?

;D
73 de Ivo, 9A3TY