Autor Tema: Prijedlozi za izmjenu Pravilnika o amaterskim radijskim komnikacijama  (Posjeta: 7862 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 9A5BWT

 • Junior Member
 • **
 • Postova: 56
Po meni je pravilnik o amaterskim komunikacijama loš. To valjda spada u amaterske teme.
Trebalo bi
1. Dodati članak o udaljenoj kontroli postaje i da za udaljenu kontrolu vrijede sva pravila kao i za fizičku kontrolu.
- I onda više nema pitanja o remote. Je li dozvoljeno i kome.
2. Ukinuti članak neprekidnoj prisutnosti od 3 mjeseca ili ga detaljnije definirati. Ili je potrebna fizička prisutnost ili nije. Definirati neprekidno ako nema prekida od barem mjesec dana ili tri mjeseca.
- Ja bih ga skroz ukinuo. Ako netko hoće emitirati kao 9A/W1KA primjerice neka to radi koliko god dugo mu je milo. Ako daje lokator mora dati lokator remote postaje.
3. Razlikovati dozvole i pozivne oznake.
- Ako se da dozvola strancu za remote postaju na njegovom posjedu bez obzira je li iz CEPT zemlje ili iz neke druge s kojom imamo ugovor o reciprocitetu ili nemamo nikakav ugovor potpuno svejedno. Pitanje je samo da li je postaja izvedena po pravilima. Onda se dodijeli oznaka uz postaju ili se ne mora ni dodjeljivati. A svatko tko radi sa te postaje radi sa svojim znakom i dodaje 9A/ ako je izvan Hrvatske. Jer to ne želimo samo da zadovoljimo zakon nego mora biti radi amatera i potvrda veze. Možda bi remote postaja trebala javno objavljivati tko je radio kada na njoj da se može kontrolirati da nitko nije varao. Da li treba dozvoliti rad sa oznakom remote postaje? Pa možda je to ok, ali zašto bi itko htio? Koja bi bila svrha toga? Valjda ljudi sebi rade veze.
4. Ukinuti obavezno vođenje dnevnika.
- Nitko ne vodi dnevnik 100% po pravilima, a svaka postaja bi morala imati svoj dnevnik. Da li  kad radite natjecanje uvijek dopunite glavni dnevnik postaje s ispravnim rednim brojevima? I kad imate više postaja? I kad radite remote jel se sve veze svih operatora upišu u jedan dnevnik?
5. Dodati u pravilnik da li nerezidenti mogu ili ne mogu dobiti pozivnu oznaku.
- Sada stoji da CEPT dozvole odnosno HAREC dozvoljavaju dodjelu 9A oznaka strancima ali nejasno je da li tu spadaju ove recipročne zemlje SAD i Kanada. Treba dodati "ili amateri s dozvolama iz zemalja s kojima postoji ugovorom o reciprocitetu" ili tako nešto. Vjerujem da Amerikanci imaju znanje i da možemo pretpostaviti da su sposobni slijediti hrvatska pravila. Jasno treba napisati je li za hrvatski znak potrebno imati boravište ili nije. I opet razlikovati oznaku/dozvolu za samu postaju od osobne oznake. Postaja bi trebala imati 9A oznaku ako uopće treba, a operater je nešto drugo.

I onda nitko ne bi nepristojno raspravljao o nekom gospodinu amerikancu jel on državljan, jel polagao u Hrvatskoj ispit (koji je vjerojatno dosta lakši od američkog), jel mu se smije dodijeliti 9A znak uopće ili samo ako ima prebivalište ili boravište.
Sve bi to bilo potpuno nebitno. Ja osobno mislim da i je nebitno.
Jedino, ako se razmaše ovo sa remote pristupom onda bi svatko u svijetu mogao tražiti hrvatsku oznaku jer eto može pa bismo potrošili sve 9A oznake. Pada mi na pamet za FT8 je problem imati prefisk jer onda ne možeš poslati lokator, nema dovoljno mjesta. Pa bi htio imati 9A oznaku.
Samo, meni uopće nije jasno koja je čar raditi s drugog kraja svijeta. Zar nema svaka diploma neka pravila o lokaciji? Za DXCC, recimo, stoji da moraš raditi sve kontakte za nagradu iz istog entiteta i remote je izričito dozvoljen. Tako recimo ja bih mogao raditi s tom remote postajom blizu moje kuće za DXCC nagradu, ali ne bi Amerikanac. Pa je čudno da se za prijavu na remotehamradio moraš prijaviti sa isključivo američkom dozvolom. Ne shvaćam, osim ako varaju, a zato bi korištenje trebalo biti javno. Isto tako za VUCC nagradu moraš biti na nižim frekvencijama unutar 200km što bih opet ja mogao, a Amerikanac ne.
Sada dolazim do zanimljivog problema sa HRS pravilnikom o dodjeli prijedloga pozivnih oznaka. Tamo ne vidim nikakva ograničenja za lokaciju? Ja bih mogao raditi s nekoliko remote postaja u svijetu i odraditi 300 entiteta tako?

Mimo sadržaja pravilnika, trebalo bi ga prevesti barem na engleski za strance i/ili nekakav skraćeni oblik brošuru. Svi amateri znaju da ne smiju emitirati izvan bandova i što je carrier u usb i lsb, to im ne treba govoriti. Nego samo podaci o granicama bandova i obaveznom korištenju 9A prefiksa i link na IARU1 bandplan.

Nadam se da moja mišljenja imaju i drugima smisla. Hoćemo li otvoriti neku temu za prijedloge izmjena pravilnika?
« Zadnja izmjena: 13. Kolovoz 2022, 18:07:05 od 9A2JK »

Offline 9A2JK

 • Global Moderator
 • ???
 • *****
 • Postova: 2.615
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Prijedlozi za izmjenu Pravilnika o amaterskim radijskim komnikacijama
« Odgovori #1 u: 13. Kolovoz 2022, 18:16:11 »
Odlična ideja.
Na jesen se očekuje javna rasprava o novom Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama. 
Sad je pravo vrijeme početi raspravljati o prijedlozima za izmjenu postojećeg Pravilnika i, 
svatko za sebe, iskristalizirati prijedloge koje će moći poslati HAKOM-u. 

Novi Zakon o elektroničkim komunikacijama pogledajte u Narodnim novinama 76/22 dok je 
sada važeći Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama u prilogu ove objave.

73
Martin 9A2JK
moderator

P.S. Nije obavezno, ali radi lakše komunikacije, potpišite objavu sa svojim imenom.
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A2NO

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 442
Odg: Prijedlozi za izmjenu Pravilnika o amaterskim radijskim komnikacijama
« Odgovori #2 u: 15. Kolovoz 2022, 11:43:02 »
OK.
Kad se ne može utjecati na dodjele pozivnih oznaka, iako operator fizički ne boravi u Hrvatskoj, onda bi to moglo ovako:

Ako netko servisira, održava, popravlje, iznajmljuje opremu ( radioamatersku) i cjenik javno objavljuje, mislim
da bi trebao ući u sustav PDV-a. Kao što se iznamjuju apartmani sa radioamaterskom opremom i on ulazi
u sustav PDV bez obzira dodatnu uslugu. Njegova oprema su osnovno sredstvo.

Drugo, možda, da se uvede dodak sufiksu koji će svima obznaniti da radi sa remote postaje.
Da se, nekako, sankcionira davanje lažnih podataka. Osoba radi iz, npr. USA preko remote postaje a daje svoju,
američku pozivnu oznaku. To bi trebao kontrolirati vlasnik remote postaje.

LP

Offline 9A5BWT

 • Junior Member
 • **
 • Postova: 56
Odg: Prijedlozi za izmjenu Pravilnika o amaterskim radijskim komnikacijama
« Odgovori #3 u: 15. Kolovoz 2022, 13:28:18 »
OK.
Kad se ne može utjecati na dodjele pozivnih oznaka, iako operator fizički ne boravi u Hrvatskoj, onda bi to moglo ovako:

Ako netko servisira, održava, popravlje, iznajmljuje opremu ( radioamatersku) i cjenik javno objavljuje, mislim
da bi trebao ući u sustav PDV-a. Kao što se iznamjuju apartmani sa radioamaterskom opremom i on ulazi
u sustav PDV bez obzira dodatnu uslugu. Njegova oprema su osnovno sredstvo.

Ja mislim da je ovo već riješeno.
Članak 2
2 radioamater: fizička osoba koja se bavi radijskom tehnikom i radiooperatorstvom isključivo iz osobnih razloga i bez novčane naknade.
E sad netko napravi antenu i stavi ju u oglasnik? Što mora imati? Račun od trgovine kao dokaz da ju je kupio?
I sad možeš prijaviti bilo koga iz oglasnika poreznoj za obavljanje neregistrirane djelatnosti. Tu i tamo to poreznici i sami provjeravaju.

Drugo, možda, da se uvede dodak sufiksu koji će svima obznaniti da radi sa remote postaje.
Da se, nekako, sankcionira davanje lažnih podataka. Osoba radi iz, npr. USA preko remote postaje a daje svoju,
američku pozivnu oznaku. To bi trebao kontrolirati vlasnik remote postaje.

Koji problem rješava dodavanje sufiksa koji nije riješen postojećim pravilnikom?
Postojeći pravilnik kaže
Članak 15
(5) Strani državljani, koji na području Republike Hrvatske upotrebljavaju amatersku radijsku postaju u skladu s odredbama CEPT-a (HAREC), na početku svoje pozivne oznake dodaju oznaku "9A/" za telegrafiju, odnosno riječi "9A stroke" za telefoniju.
Po meni je sasvim svejedno je li na području Hrvatske i amater koji upotrebljava postaju na području Hrvatske. Možda bi trebalo preformulirati "koji upotrebljavaju amatersku radijsku postaju na području Republike Hrvatske" da bi bilo jasnije.

Budući da mora dodati 9A/, ne znam je li bitno razlikovati remote. Jer onda bi i svatko iz Hrvatske morao dodavati sufiks ako radi s remote postajom. A što je remote postaja onda moramo isto razraditi. Ja imam ICOM koji na sebi ima ethernet port. Je li remote rad ako ga kontroliram sa računalom koje je odmah pored i ne diram ga prstima? Svi ćemo reći da nije. Što Ako je u potkrovlju da je kraći koaks, a ja radim na tabletu iz dnevne sobe? Pa nije valjda, ista je kuća. Što ako imam dvije kuće, napravio sam si novu, živim u novoj, na drugoj parceli, odmah pored stare, ali stara je višje pa mi je tamo antena. Je li to remote na drugoj parceli? Pa nije valjda ti si vlasnik obje jedne do druge. Što ako mi je prijatelj susjed i da meni da se koristim njegovom? Što ako je susjed u drugoj ulici? Što ako je kupska na drugom kraju županije? Što je sa online dnevnicima? Morao bi na QRZ otvoriti dnevnik sa drugom oznakom 9A0ABC/R sufiks ili nešto takvo što inače ne bi morao jer možda radiš DXCC nagradu i vrijedi ti jednako dok god si unutar 9A.

Treba što je moguće više pojednostavniti svako pravilo i da ih ima što manje.
Ja bih radije da korisnici remote postaje / remote postaja mora objaviti dnevnike javno i vrijeme kad je operator bio prijavljen. Tako da ih bilo tko može pretražiti. I da mora biti registrirana kao remote postaja.
Ne znam bi li to bilo dovoljno.

Ja sam lani radio Havaje. Kako mogu uopće znati da nije to bila ta remote postaja 5 kilometara od mene. Odmah sam pomislio da je remote. Poslije sam pogledao na lotw i potvrđena mi je veza.
Što mogu poduzeti? Kako provjeriti? Pa ako je remote postaja objavila da je operater s tom oznakom bio prijavljen na remote postaju taj dan od toliko do toliko sati onda znam da nije dao prefiks, a trebao je.
Međutim, kako znamo da remote postaja sve objavljuje? Ako nije objavila, nikome ništa.


I sad moje pitanje je: Postoji li legitiman razlog zašto bi netko sa Havaja želio raditi iz postaje u Hrvatskoj?
Koja je svrha? Postoje nagrade koje se ne obaziru na lokaciju? Ako postoje, je li to zbog propusta organizatora koji nije mislio na remote ili je tako postavljeno s namjerom. - Zato bi možda strancima trebalo zabraniti rad remote postajom.
Možda netko želi raditi neko isključivo europsko natjecanje gdje je multiplikator rijetka godina rođenja pa eto radi iz čiste zabave pa plati remote postaju? - Zato možda strancima ne bi trebalo zabraniti rad remote postajom.

Ili eto jednog dobrog primjera. Ja nisam bio u Hrvatskoj kad je bilo HF natjecanje 9A gdje mogu sudjelovati samo postaje iz Hrvatske. Znači ja ne mogu. Ali da sam imao remote pristup mogao sam. Sa svojom oznakom. Sa lokacijom iz Hrvatske. Antena je Uhrvatskoj, radio uređaj u Hrvatskoj. Zašto ne? Je li ikome za bodovanje ili bilo što drugo bitno radim li ja remote ili imam prste na radiju? Ja mislim da nije. Isto ne bi trebalo biti bitno je li remote postaja moja doma ili moga kluba ili sam platio Amerikancu. Onda ne treba ni posebna oznaka/sufiks.
« Zadnja izmjena: 15. Kolovoz 2022, 13:32:56 od 9A5BWT »

Offline 9A2JK

 • Global Moderator
 • ???
 • *****
 • Postova: 2.615
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Prijedlozi za izmjenu Pravilnika o amaterskim radijskim komnikacijama
« Odgovori #4 u: 21. Kolovoz 2022, 20:59:33 »
Ako si od stanice udaljen više od 52,3 cm (pedesetdvazareztri centimetra) i ako stanica nema tipke 
i gumbe (npr. Flexradio), onda je to remote rad.  ;D ;D

A sad malo ozbiljnije.
Formiranje pozivnih znakova u amaterskoj službi regulirano je međunarodnim ITU Radijskim propisima, 
ARTICLE 19 – Identification of stations. U prilogu je stranica RR19-7 ITU Radio Regulations. 
Predlažem pažljivo pročitati, pogotovo dio: ''two characters and a single digit (other than 0 or 1), 
followed by a group of not more than four characters, the last of which shall be a letter.'' 

73 
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A4OE

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.914
Odg: Prijedlozi za izmjenu Pravilnika o amaterskim radijskim komnikacijama
« Odgovori #5 u: 22. Kolovoz 2022, 09:22:00 »

A sad malo ozbiljnije.
Formiranje pozivnih znakova u amaterskoj službi regulirano je

Pravilnikom o uvjetima dodijele i uporabe radiofrekvencijskog spektra
9A4OE Damir JN75EI-JN85MQ bivši član 9A1ARS

Offline 9A2JK

 • Global Moderator
 • ???
 • *****
 • Postova: 2.615
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Odg: Prijedlozi za izmjenu Pravilnika o amaterskim radijskim komnikacijama
« Odgovori #6 u: 23. Kolovoz 2022, 18:01:02 »
Izdavanje Dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u amaterskoj službi ne bi trebalo biti 
vezano za posjedovanje amaterske radijske postaje i to bi trebalo propisati novim Pravilnikom.

Pravilnik bi treba biti odraz realnosti, uostalom zato i idu izmjene. Osim tehnološkog napretka, 
realnost je da lokane zajednice i država kroz HZTK, financiraju samo rad s mladima i sve manje 
(ili ništa) radioklubove. To za posljedicu ima propast radioklubova  pa mladi operateri nakon 
položenog ispita nemaju gdje raditi, jer ogromna većina ne može kupiti stanicu, bilo iz financijskih 
razloga ili zato jer nema uvijete za postavljanje antena. Jedno od rješenja je rad s daljinskim 
upravljanim radijskim postajama i/ili s postaje nekog starijeg operatera, a za to im treba Dozvola.

Usporedimo to s Vozačkom dozvolom. Da bi dobili vozačku dozvolu ne trebate posjedovati auto. 
Vozačka dozvola daje pravo upravljanja određenim kategorijama vozila u cestovnom prometu. 
Također je nevažno tko je vlasnik i na čije ime je registriran auto. Ako nam vlasnik auta dozvoli,
možemo voziti njegov auto temeljem vlastite vozačke dozvole.

Slično kao vozačka dozvola, trebala bi se izdavati i Dozvola za uporabu radiofrekvencijskog 
spektra u amaterskoj službi.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A2M

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 271
Odg: Prijedlozi za izmjenu Pravilnika o amaterskim radijskim komnikacijama
« Odgovori #7 u: 24. Kolovoz 2022, 17:16:32 »
HAKOM je još uvijek vrlo fleksibilan što se tiče nas radioamatera.

Za izdavanje Dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u amaterskoj službi oni će napraviti iznimku i izdati dozvolu bez obzira da li osoba koja je zatraži posjeduje ili ne posjeduje amatersku radijsku postaju. Dovoljno je ispuniti Zahtjev, poslati Prijedlog pozivne oznake i u jednoj rečenici napisati: Nemam uvjeta za nabavku (ili nemam uvjeta za postavljanje) osobne amaterske radijske postaje ali želim Dozvolu jer mi se pruža mogućnost rada sa radioamaterske postaje moga prijatelja (ili djeda, oca, radiokluba).

Ovakve iznimke već postoje, a postoje i dozvole izdane na taj način.

Nitko tko na ovaj način zatraži dozvolu neće biti odbijen. Lako provjerljivo slanjem jednog maila ili jednim pozivom HAKOM-u.

Offline 9A5BWT

 • Junior Member
 • **
 • Postova: 56
Odg: Prijedlozi za izmjenu Pravilnika o amaterskim radijskim komnikacijama
« Odgovori #8 u: 31. Kolovoz 2022, 13:21:21 »
 to se tiče vođenja loga, otvorio sam temu na QRZ.com sa upitom kako druge zemlje imaju pravila.
https://forums.qrz.com/index.php?threads/is-keeping-a-contact-log-a-legal-requirement-in-your-country.826093/
Za sada sam pročitao ovo:
Sjedinjene Američke Države - ne, od June 9, 1983 ... per FCC PR Docket 82-726
Ujedinjeno Kraljevstvo - ne
Ukrajina - da "ali nitko ne mari" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0205-11#Text https://uarl.info/page/pro_zatverdzhennya_reglamentu_amatorskogo_radiozvyazku_ukrayini
Australija - ne
Bugarska - ne
Mađarska - da Chapter 12 / Article 17 https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1300015.nmh
Belize - valjda da "ali nitko ne mari"
 vedska - ne
Brazil - da "ali ja ne marim"

Nije se nitko javio iz Njemačke, recimo, ali nisam uspio ništa pronaći što bi sugeriralo da je zakonski potrebno.
https://de.wikipedia.org/wiki/Regelungen_im_Amateurfunkdienst
https://www.darc.de/der-club/referate/ausland/english-version/
https://www.darc.de/fileadmin/_migrated/content_uploads/AFuG_March_2008_kurz_englisch.pdf

Sve mi upućuje na to da je to većinom "ne" ili "da, ali koga briga". Rekao bih da smo mi u kategoriji "da, ali koga briga".

Pa stvarno predlažem da se probamo toga riješiti. Neka svatko vodi sebi log za svoje potrebe jer to je ionako realnost u Hrvatskoj i izvan Hrvatske.

Offline 9A2M

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 271
Odg: Prijedlozi za izmjenu Pravilnika o amaterskim radijskim komnikacijama
« Odgovori #9 u: 31. Kolovoz 2022, 18:21:48 »
Apsolutno je nebitno hoće li to biti u novom pravilniku ili neće.
Kome god je stalo do veza koje je odradio i do korespodenata sa kojim je radio, vodit će log, slati QSL- kartice, veze će kasnije moći iskoristiti za apliciranje za neke diplome, itd.

Umjesto što si se već toliko potrudio oko ovog po meni nebitnog pitanja, trebao si umjesto njega postaviti upit kako druge zemlje imaju regulirana pravila oko remote rada, tj. da li je strancima u njihovim državama dozvoljen remote rad kao što je to slučaj kod nas.


73 de 9A2M, Hrvoje
« Zadnja izmjena: 31. Kolovoz 2022, 18:35:28 od 9A2M »

Offline 9A5BWT

 • Junior Member
 • **
 • Postova: 56
Apsolutno je nebitno hoće li to biti u novom pravilniku ili neće.
Kome god je stalo do veza koje je odradio i do korespodenata sa kojim je radio, vodit će log, slati QSL- kartice, veze će kasnije moći iskoristiti za apliciranje za neke diplome, itd.

Umjesto što si se već toliko potrudio oko ovog po meni nebitnog pitanja, trebao si umjesto njega postaviti upit kako druge zemlje imaju regulirana pravila oko remote rada, tj. da li je strancima u njihovim državama dozvoljen remote rad kao što je to slučaj kod nas.


73 de 9A2M, Hrvoje

Svi amateri koji rade u Hrvatskoj su u prekršaju zbog te glupe odredbe i tebi je to apsolutno nebitno.
I ti misliš da sam ja svoje vrijeme trebao utrošiti drugačije. Sreća pa mi nisi šef da mi određuješ kako sam ja trebao trošiti svoje vrijeme i oko čega ću se truditi.
Ja sam mislio da su pravila tebi bitna, ali izgleda da nisu.
"Apsoluitno je nebitno" što svi radioamateri jedne države krše svoje zakone na dnevnoj bazi? I onda prozivaš nekoga tko želi to ispraviti?

Ako tebe zanima kako je u drugim zemljama reguliran remote rad, zašto ti ne postaviš to pitanje? Ali neću ja tebi govoriti oko čega se ti trebaš truditi. To je samo pitanje za tebe.

Mene ne zanima kakva pravila imaju druge zemlje oko remote rada jer - i o tome sam već pisao - ne vidim nikakvu svrhu da radim remote izvan svoje zemlje.
Ne vidim ni zašto bi netko drugi radio remote izvan svoje zemlje, ali ako to netko radi i ako ga veseli nemam ništa protiv. Ako je i zabranjeno u bilo kojoj zemlji, nemam ništa ni protiv toga. Ako zabrane ili ostave kod nas da stranci mogu raditi remote, potpuno mi je svejedno dok se god predstavljaju ispravno sa predznakom i lokatorom remote postaje.

Nisam ni vidio nikakav tvoj argument zašto bi trebalo biti drugačije osim "mi njima damo, a oni nama ne daju" ili "on to prodaje". A opet, što je tu krivo?

Offline 9A2M

 • Master in Training
 • *****
 • Postova: 271

Svi amateri koji rade u Hrvatskoj su u prekršaju zbog te glupe odredbe i tebi je to apsolutno nebitno.
I ti misliš da sam ja svoje vrijeme trebao utrošiti drugačije. Sreća pa mi nisi šef da mi određuješ kako sam ja trebao trošiti svoje vrijeme i oko čega ću se truditi.
Ja sam mislio da su pravila tebi bitna, ali izgleda da nisu.
"Apsoluitno je nebitno" što svi radioamateri jedne države krše svoje zakone na dnevnoj bazi? I onda prozivaš nekoga tko želi to ispraviti?

Kako možeš napisati da su SVI radioamateri u Hrvatskoj u prekršaju kada ih većina vodi logove?


Ako tebe zanima kako je u drugim zemljama reguliran remote rad, zašto ti ne postaviš to pitanje? Ali neću ja tebi govoriti oko čega se ti trebaš truditi. To je samo pitanje za tebe.

Mene ne zanima kakva pravila imaju druge zemlje oko remote rada jer - i o tome sam već pisao - ne vidim nikakvu svrhu da radim remote izvan svoje zemlje.
Ne vidim ni zašto bi netko drugi radio remote izvan svoje zemlje, ali ako to netko radi i ako ga veseli nemam ništa protiv. Ako je i zabranjeno u bilo kojoj zemlji, nemam ništa ni protiv toga. Ako zabrane ili ostave kod nas da stranci mogu raditi remote, potpuno mi je svejedno dok se god predstavljaju ispravno sa predznakom i lokatorom remote postaje.

Nisam ni vidio nikakav tvoj argument zašto bi trebalo biti drugačije osim "mi njima damo, a oni nama ne daju" ili "on to prodaje". A opet, što je tu krivo?

Ja jako dobro znam kako je u drugim zemljama reguliran remote rad. Dakle ovo što se radi u Hrvatskoj niti u jednoj državi na svijetu nije dopušteno!
I to tebi ne smeta i nije ti čudno?!?

Pogledaj ARRL DXCC listu. 9A/neki strani znak ima toliko i toliko potvrđenih DXCC entiteta.
To je tebi normalno? Meni ne da nije normalno, nego me je sramota to gledati.
Nađi mi i jednu drugu državu, npr. DL/neki strani znak na toj listi. Nema je, jelda?

I tebi je svejedno i smatraš to ispravnim?!? I svejedno ti je što se ta usluga prodaje?!? Jesi li ti svjestan o čemu pišeš i šta pišeš?
Radioamaterizam je hobi i svako naplaćivanje njegovog korištenja kod nas je protuzakonito.

Nisam se imao namjeru javljati u ovom topicu jer je otvoren u cilju skretanja sa teme Remote radio a ne zbog imena pod kojim piše.
Kakvi božji prijedlozi za izmjenu Pravilnika?

Da je našem vodstvu stalo do svojih članova, oni bi s nama komunicirali. Mi s njima pokušavamo putem ovog foruma a onda dobijemo ili ignoranciju ili odgovor od moderatora da forum nije za to namijenjen nego za diskusiju između nas članova. Da bi onda taj isti moderator, postavljajući se kao njihov advokat nama davao odgovore u njihovo ime, braneći ih i postavljajući se direktno na njihovu stranu.

I tako ispada da su članovi HRS-a glupi i neuki, da nisu u pravu i da ih se može šišati kao ovce.

Neka nas šišaju i uvjeravaju da nismo u pravu ali postoji jedna instituacija u kojoj na našu sreću ne sjede ovce za šišanje.
Naravno radi se o HAKOM-u.

E vidiš, određena ekipa vrši nevjerojatan pritisak, dosađuje non-stop, pokušava ih ubijediti na sve moguće načine da se u novi Pravilnik ugura Remote radio. A sve to se događa i puno prije nego što je uopće i otvoreno savjetovanje za izmjenu Pravilnika.

Ja sam neki dana razgovarao više od sat vremena sa gospođom iz HAKOM-a. Ako te zanima njen broj i želiš porazgovarati s njom pošalji mi poruku i dat ću ti ga. A ne da okolo po bijelom svijetu ispituješ kakvo je tamo stanje sa logovima, hi.

Pravilnik će napraviti HAKOM i njihova riječ će biti posljednja.

A kome ne bude odgovarao, vize za Ameriku su nedavno ukinute, avionska karta nije skupa pa ako želi raditi po američkim radioamaterskim propisima sretan mu put!73 de 9A2M, Hrvoje« Zadnja izmjena: 02. Rujan 2022, 04:53:16 od 9A2M »

Offline 9A5BWT

 • Junior Member
 • **
 • Postova: 56

Kako možeš napisati da su SVI radioamateri u Hrvatskoj u prekršaju kada ih većina vodi logove?

Ja jako dobro znam kako je u drugim zemljama reguliran remote rad. Dakle ovo što se radi u Hrvatskoj niti u jednoj državi na svijetu nije dopušteno!
I to tebi ne smeta i nije ti čudno?!?

Pogledaj ARRL DXCC listu. 9A/neki strani znak ima toliko i toliko potvrđenih DXCC entiteta.
To je tebi normalno? Meni ne da nije normalno, nego me je sramota to gledati.
Nađi mi i jednu drugu državu, npr. DL/neki strani znak na toj listi. Nema je, jelda?

I tebi je svejedno i smatraš to ispravnim?!? I svejedno ti je što se ta usluga prodaje?!? Jesi li ti svjestan o čemu pišeš i šta pišeš?
Radioamaterizam je hobi i svako naplaćivanje njegovog korištenja kod nas je protuzakonito.

Pravilnik će napraviti HAKOM i njihova riječ će biti posljednja.

A kome ne bude odgovarao, vize za Ameriku su nedavno ukinute, avionska karta nije skupa pa ako želi raditi po američkim radioamaterskim propisima sretan mu put!

73 de 9A2M, HrvojeČinjenice da nešto NIGDJE nije dopušteno i što je to tebi čudno, a meni nije samo po sebi ne govvori ništa o tome da li bi trebalo biti dopušteno. Kad već hoćeš raspravljati, onda dodaj argument. Zašto je ŠTETNO raditi remote? Svi te ignoriraju jer to nikad ne kažeš i samo si potvrdio. napisao sam ti da ništa osim "mi njima damo, a oni nama ne daju" nisi predstavio i samo si to opet rekao. Ja ti mogu samo ponuditi isti odgovor.

9a/neki strani znak je radio entitete, kažeš. Dobro i gdje je ŠTETA u tome? Ispravno se dakle predstavljao i po DXCC pravilima radio iz jedne zemlje. Tebi to nije normalno i sramota? Meni je normalno i nije sramota. Ne vidim nikakav problem. Ti opet nisi ponudio nikakav argument nego mišljenje bez obrazloženja.

Usluga se prodaje? I opet osim što imaš mišljenje, gdje ti je obrazloženje zašto misliš to što misliš, gdje je ŠTETA? I Icom i Yaesu i Kenwood i Flex i Elecraft i Acom i Diamond i MFJ i Anytone i tisuću drugih kompanija prodaje uređaje. I uređaji se kvare i netko ih popravlja. I ta oprema je isključivo amaterska. Ne možemo raditi bez uređaja, kablova, antena, stupova, servisa.
Jesi li ti svjestan što pišeš?
Ajde da preskočimo jednu relaciju pa ću reći da ti pričaš o usluzi, a ja pričam o hardveru. Jel stvarno ako ti netko popravi uređaj, nećeš mu dati ništa? Recimo da čovjek zna popraviti pojačalo, a ti ne znaš, ali nema firmu, nećeš mu nadoknaditi rad ili ćeš poslati u firmu svaki put? Ako nemaš penjačku opremu da se popneš na stup ili ti to nije milo pa zoveš nekoga da ti napravi što treba, nećeš mu nadoknaditi njegovo vrijeme, rizik, znanje, opremu, gorivo? Ako sam ja U Njemačkoj kupio jeftini kabel i tebi prodao skuplje, jer sam išao po njega, izgubio dane na putu, ja ne smijem tražiti naknadu za svoje vrijeme? Ako netko napravi antenu koju netko drugi ne zna napraviti i to proda daleko jeftinije nego Wimo, je li sad on kriminalac, a kupac ga moli da mu uzme novce jer ne može nigdje drugdje naći?
To da se ne smije zarađivati je isto tako mutno kao i vođenje dnevnika. Čovjek ima firmu i radi. Jesi li mu pročešljao knjige da li uopće zarađuje obzirom koliko je koštalo to postaviti? Ako misliš da je nešto nelegalno jesi li prijavio Hakomu i poreznoj što te muči?

Ajmo na dnevnik
-------------------------------------------------------
DNEVNIK AMATERSKE RADIJSKE POSTAJE

Članak 20.

(1) Prigodom rada s amaterskom radijskom postajom na nepokretnoj lokaciji ili na plovilu, u
skladu s propisima o sigurnosti na plovilima, radioamater mora voditi dnevnik amaterske
radijske postaje (u daljnjem tekstu: dnevnik postaje), sa stranicama označenim po
njihovu redoslijedu, u koji se bilježe svaodašiljanjačitljivim zapisom. Zapis
svakogodašiljanjamora sadržavati sljedeće podatke:
1. dan, mjesec i godinu,
2. početak i kraj radiokomunikacijskog prijenosa ili odašiljanjaprema usklađenom
svjetskom vremenu (UTC),
3. uporabljeni frekvencijski pojas ili točnu frekvenciju,
4. vrstu emisije i snagu odašiljačke postaje,
5. lokaciju i pozivnu oznaku amaterske radijske postaje s kojom je uspostavljena
komunikacija ukoliko je ona razmijenjena tijekom komunikacije,
6. potpis radioamatera koji je odgovoran za odašiljanje.

(2) Dnevnik postaje može se voditi i uz pomoć računala, uz uvjet da je osigurana mogućnost
tiskanja (ispisa) dnevnika postaje u svrhu kontrole.

(3) Dnevnik postaje mora se čuvati najmanje godinu dana od dana zadnjeg zapisa
odašiljanja.
-------------------------------------------------------

Jesi li upisao svaku vezu? Kad si se javio u grupu, jesi li naveo sve oznake? Kad si se javio na repetitor, jesi li upisao u dnevnik postaje?
Jesi li upisao i početak I KRAJ u dnevnik svake veze?
Jesi li upisao snagu odašiljanja svaki put?
Kad si radio natjecanje, jesi li upisao sve veze i u dnevnik postaje?
Kad si radio iz kluba, jesi li upisao u dnevnik klupske postaje svoje veze pod svojim znakom?

Ako nisi svaki put napravio sve to, u prekršaju si.
Da, znam što pišem i još uvijek tvrdim da je svaki radioamater u prekršaju jer nije napravio to kako tu piše jer je i besmisleno to voditi tako.
Tebi to nije čudno? Misliš da treba koristiti zdrav razum u vezi toga što i kako upisujemo u dnevnik? Pa NARAVNO i to svi radimo i zato smo svi u prekršaju umjesto da uskladimo propis sa zdravim razumom.


I zato hajde da idemo korak dalje i zapitajmo se zašto je potrebno voditi dnevnik???
Stvarno zašto? Ovdje ti ne može pomoći loš argument da to svi drugi rade, jer većina drugih država nema takav propis, a one koji imaju, ne provode ga kao ni Hrvatska.
Koji bi onda mogao biti razlog? Ako si radio smetnje da može doći službenik HAKOM-a i provjeriti da to nisi bio ti?
1. Kad se to dogodilo? Je li nekome došao službenik HAKOM-a i provjerio dnevnik?
2. Što ako ne upišeš vezu, onda je to dokaz da nisi radio? Naravno da nije. To je samo dokaz da nisi ništa upisao. Ako upišeš vezu onda sm sebe možeš okriviti za smetnje, ako ne upišeš vezu, onda to ne dokazuje da nisi smetao.
Poanta je da tko može dokazati išta iz tvog dnevnika? Čemu to služi?
Svi vodimo dnevnike zato što želimo, jer nam treba. Kome ne treba, taj ga ne vodi.
Koje je opće dobro od propisa da svi moraju voditi dnevnik i da li netko provodi, provjerava, piše kazne u suprotnom?

Hajde da dovedemo propise u korak sa vremenom u kojem živimo.Putujem sutra :-DMario

Offline 9A2JK

 • Global Moderator
 • ???
 • *****
 • Postova: 2.615
  • 9A2JK Amateur Radio Site
Članak 2. stavak 2.  Pravilnika glasi:

''2. radioamater: fizička osoba koja se bavi radijskom tehnikom i radiooperatorstvom isključivo
iz osobnih razloga i bez novčane naknade,''


Zadnji dio rečenice ''bez novčane naknade'' odosi se samo na ono što radioamater odašilje preko 
svoje radijske postaje. Drugim riječima ''bez novčane naknade'' se odnosi samo na sadržaj odašiljanja 
i ništa drugo.

 Radioamater smije prodati za novac svoju radio stanicu. Hoće li pri tome što zaraditi, to je njegova stvar. 
Je li prodaja radio stanice ili neke druge radioamaterske opreme podložna plaćanju nekakvih taksi ili poreza? 
To je stvar drugih državnih službi.

Ne znam zašto radioamater ne bi smio iznajmiti, uz naplatu, svoj auto? Ili svoju radijsku postaju? Ili svoj 
SWR metar, ili osciloskop i sl? Naravno da se Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama time ne bavi 
niti bi se trebao baviti.

Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama bavi se amaterskim radijskim komunikacijama i jasno kaže
da radioamater ne smije naplaćivati svoje odašiljanje na radiofrevencijskom spektru namjenjenom za 
amatersku službu. 

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

Offline 9A3TY

 • Život posvećen forumu
 • *******
 • Postova: 1.388
 • Red pršuta, red sira ...
Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama bavi se amaterskim radijskim komunikacijama i jasno kaže
da radioamater ne smije naplaćivati svoje odašiljanje na radiofrevencijskom spektru namjenjenom za 
amatersku službu. 

Eto ti ga na. Propade mi biznis. A baš sam htio uplatiti pretplatu za remote rad i početi skupljati DXCC-e i druge diplome za ekipu po nekoj sitnoj naknadi.
Hmmm, ako se javljam kao netko drugi u eter da li je to "moje" odašiljanje? Možda mogu naplaćivati "tuđe" odašiljanje?  ;D

73 de Ivo, 9A3TY

Ovaj odgovor izdan je u elektroničkom obliku i pravovaljan je bez potpisa i pečata.