Kako možeš napisati da su SVI radioamateri u Hrvatskoj u prekršaju kada ih većina vodi logove?
Ja jako dobro znam kako je u drugim zemljama reguliran remote rad. Dakle ovo što se radi u Hrvatskoj niti u jednoj državi na svijetu nije dopušteno!
I to tebi ne smeta i nije ti čudno?!?
Pogledaj ARRL DXCC listu. 9A/neki strani znak ima toliko i toliko potvrđenih DXCC entiteta.
To je tebi normalno? Meni ne da nije normalno, nego me je sramota to gledati.
Nađi mi i jednu drugu državu, npr. DL/neki strani znak na toj listi. Nema je, jelda?
I tebi je svejedno i smatraš to ispravnim?!? I svejedno ti je što se ta usluga prodaje?!? Jesi li ti svjestan o čemu pišeš i šta pišeš?
Radioamaterizam je hobi i svako naplaćivanje njegovog korištenja kod nas je protuzakonito.
Pravilnik će napraviti HAKOM i njihova riječ će biti posljednja.
A kome ne bude odgovarao, vize za Ameriku su nedavno ukinute, avionska karta nije skupa pa ako želi raditi po američkim radioamaterskim propisima sretan mu put!
73 de 9A2M, Hrvoje
Činjenice da nešto NIGDJE nije dopušteno i što je to tebi čudno, a meni nije samo po sebi ne govvori ništa o tome da li bi trebalo biti dopušteno. Kad već hoćeš raspravljati, onda dodaj argument. Zašto je ŠTETNO raditi remote? Svi te ignoriraju jer to nikad ne kažeš i samo si potvrdio. napisao sam ti da ništa osim "mi njima damo, a oni nama ne daju" nisi predstavio i samo si to opet rekao. Ja ti mogu samo ponuditi isti odgovor.
9a/neki strani znak je radio entitete, kažeš. Dobro i gdje je ŠTETA u tome? Ispravno se dakle predstavljao i po DXCC pravilima radio iz jedne zemlje. Tebi to nije normalno i sramota? Meni je normalno i nije sramota. Ne vidim nikakav problem. Ti opet nisi ponudio nikakav argument nego mišljenje bez obrazloženja.
Usluga se prodaje? I opet osim što imaš mišljenje, gdje ti je obrazloženje zašto misliš to što misliš, gdje je ŠTETA? I Icom i Yaesu i Kenwood i Flex i Elecraft i Acom i Diamond i MFJ i Anytone i tisuću drugih kompanija prodaje uređaje. I uređaji se kvare i netko ih popravlja. I ta oprema je isključivo amaterska. Ne možemo raditi bez uređaja, kablova, antena, stupova, servisa.
Jesi li ti svjestan što pišeš?
Ajde da preskočimo jednu relaciju pa ću reći da ti pričaš o usluzi, a ja pričam o hardveru. Jel stvarno ako ti netko popravi uređaj, nećeš mu dati ništa? Recimo da čovjek zna popraviti pojačalo, a ti ne znaš, ali nema firmu, nećeš mu nadoknaditi rad ili ćeš poslati u firmu svaki put? Ako nemaš penjačku opremu da se popneš na stup ili ti to nije milo pa zoveš nekoga da ti napravi što treba, nećeš mu nadoknaditi njegovo vrijeme, rizik, znanje, opremu, gorivo? Ako sam ja U Njemačkoj kupio jeftini kabel i tebi prodao skuplje, jer sam išao po njega, izgubio dane na putu, ja ne smijem tražiti naknadu za svoje vrijeme? Ako netko napravi antenu koju netko drugi ne zna napraviti i to proda daleko jeftinije nego Wimo, je li sad on kriminalac, a kupac ga moli da mu uzme novce jer ne može nigdje drugdje naći?
To da se ne smije zarađivati je isto tako mutno kao i vođenje dnevnika. Čovjek ima firmu i radi. Jesi li mu pročešljao knjige da li uopće zarađuje obzirom koliko je koštalo to postaviti? Ako misliš da je nešto nelegalno jesi li prijavio Hakomu i poreznoj što te muči?
Ajmo na dnevnik
-------------------------------------------------------
DNEVNIK AMATERSKE RADIJSKE POSTAJE
Članak 20.
(1) Prigodom rada s amaterskom radijskom postajom na nepokretnoj lokaciji ili na plovilu, u
skladu s propisima o sigurnosti na plovilima, radioamater mora voditi dnevnik amaterske
radijske postaje (u daljnjem tekstu: dnevnik postaje), sa stranicama označenim po
njihovu redoslijedu, u koji se bilježe svaodašiljanjačitljivim zapisom. Zapis
svakogodašiljanjamora sadržavati sljedeće podatke:
1. dan, mjesec i godinu,
2. početak i kraj radiokomunikacijskog prijenosa ili odašiljanjaprema usklađenom
svjetskom vremenu (UTC),
3. uporabljeni frekvencijski pojas ili točnu frekvenciju,
4. vrstu emisije i snagu odašiljačke postaje,
5. lokaciju i pozivnu oznaku amaterske radijske postaje s kojom je uspostavljena
komunikacija ukoliko je ona razmijenjena tijekom komunikacije,
6. potpis radioamatera koji je odgovoran za odašiljanje.
(2) Dnevnik postaje može se voditi i uz pomoć računala, uz uvjet da je osigurana mogućnost
tiskanja (ispisa) dnevnika postaje u svrhu kontrole.
(3) Dnevnik postaje mora se čuvati najmanje godinu dana od dana zadnjeg zapisa
odašiljanja.
-------------------------------------------------------
Jesi li upisao svaku vezu? Kad si se javio u grupu, jesi li naveo sve oznake? Kad si se javio na repetitor, jesi li upisao u dnevnik postaje?
Jesi li upisao i početak I KRAJ u dnevnik svake veze?
Jesi li upisao snagu odašiljanja svaki put?
Kad si radio natjecanje, jesi li upisao sve veze i u dnevnik postaje?
Kad si radio iz kluba, jesi li upisao u dnevnik klupske postaje svoje veze pod svojim znakom?
Ako nisi svaki put napravio sve to, u prekršaju si.
Da, znam što pišem i još uvijek tvrdim da je svaki radioamater u prekršaju jer nije napravio to kako tu piše jer je i besmisleno to voditi tako.
Tebi to nije čudno? Misliš da treba koristiti zdrav razum u vezi toga što i kako upisujemo u dnevnik? Pa NARAVNO i to svi radimo i zato smo svi u prekršaju umjesto da uskladimo propis sa zdravim razumom.
I zato hajde da idemo korak dalje i zapitajmo se zašto je potrebno voditi dnevnik???
Stvarno zašto? Ovdje ti ne može pomoći loš argument da to svi drugi rade, jer većina drugih država nema takav propis, a one koji imaju, ne provode ga kao ni Hrvatska.
Koji bi onda mogao biti razlog? Ako si radio smetnje da može doći službenik HAKOM-a i provjeriti da to nisi bio ti?
1. Kad se to dogodilo? Je li nekome došao službenik HAKOM-a i provjerio dnevnik?
2. Što ako ne upišeš vezu, onda je to dokaz da nisi radio? Naravno da nije. To je samo dokaz da nisi ništa upisao. Ako upišeš vezu onda sm sebe možeš okriviti za smetnje, ako ne upišeš vezu, onda to ne dokazuje da nisi smetao.
Poanta je da tko može dokazati išta iz tvog dnevnika? Čemu to služi?
Svi vodimo dnevnike zato što želimo, jer nam treba. Kome ne treba, taj ga ne vodi.
Koje je opće dobro od propisa da svi moraju voditi dnevnik i da li netko provodi, provjerava, piše kazne u suprotnom?
Hajde da dovedemo propise u korak sa vremenom u kojem živimo.
Putujem sutra :-D
Mario