• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Prijedlozi za izmjenu Pravilnika o amaterskim radijskim komnikacijama

Autor 9A5BWT, 13. Kolovoz 2022, 17:07:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5BWT

Ne igramo se tko je jači. Jasno je meni zašto pišu log ljudi. Ja upisujem veze u 5 različitih online logova jer želim da moji sugovornici imaju potvrdu veze i ako mi dođe karta, ili molba za kartu,poslat ću ju poštom o svom trošku.

Ja hoću da to bude opcija, a ne propis. Iako je propis, ne drže se ljudi toga. Eto tu u temi sam postao da druge države ili nemaju takav propis, ili imaju, ali ga se nitko ne drži.

Ja ti vjerujem da ti logiraš.
Ja ti vjerujem da ti čuvaš 50 godina logova.
Ja ti vjerujem da ispisuješ na papir.
Ja ti NE vjerujem da si upisao kraj svake veze i snagu odašiljanja za svaku vezu.
Ja ti NE vjerujem da si upisao baš svaki put kad si stisnuo predaju u zadnjih 12 mjeseci.

Ajde budi iskren. Ne znam tvoje navike, mislim da pišeš puno o FT8.
Naravno da će ti kompjutor tu pisati u log. Nije ti se dogodilo da si probao JTDX umjesto WSJT-X jednom pa nije bilo podešeno sve i ta veza nije poslana u log?
Nije ti se dogodilo da si okinuo repetitor i nije ti se nitko javio? Ili ti se javio netko koga nisi razumio. Jesi li upisao u log?
Jesi li pozvao na kratkom valu i nije ti se nitko javio? Jesi li upisao u log?

9A2JK

Programi za logiranje imaju sve opcije koje zahtjeva Pravilnik. Klik mišom upisao sam QSO u log s 
vremenom pozivanja. Klik mišom veza je spremljena u log s vremenom kad je veza napravljena 
(ako je). To, završno, vrijeme je meni važno za ispis na QSL kartu i slanje na LoTW, jer je to vrijeme 
kad je veza napravljena.

Pravilnik propisuje kako se mora voditi log. Lako i jednostavno.

Priče kako u nekoj državi nije obavezno vođenje loga su samo priče, jer ***mnogi*** koji tvrde da u 
njihovoj državi ne treba voditi log zapravo to ne znaju. Jedni iz te iste države tvrde jedno, a drugi 
drugo. U konačnici, ***apsolutno je nevažno*** kako je u drugoj državi. Važno je kako je u 
Republici Hrvatskoj.

Kad već provociraš  ;) o FT8 evo što kaže Thierry FT8WW (citat s njegove web stranice)

''Traffic in CW and FT8, only. The remoteness of Crozet from the large ham radio populations and the 
inefficient propagation guided this choice. Despite what some say, FT8 is currently the most effective 
way to make QSOs in difficult conditions. Even in CW when the bands were empty, I was able, in FT8, 
to make contacts.''

Vratimo se na Pravilnik. Lako je provjeriti da novim Pravilnikom nismo baš ništa izgubili u odnosu 
na stari, ali da smo dobili, jesmo.

Kažeš, ''Po meni je pravilnik o amaterskim komunikacijama loš''. Osim što misliš da ne bi trebali voditi 
dnevnik, što je to još po tebi loše u Pravilniku?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A5BWT

Martine, ja ne provociram nego ti govorim kako je.

To što je tebi važno i što kaže Hakom pravilnik nije isto.
Članak 20, stavak 1, točka 2: početak i kraj radiokomunikacijskog prijenosa ili odašiljanja prema usklađenom svjetskom vremenu (UTC)
Martine, imaš li za svaku vezu u zadnjih 12 mjeseci početak i kraj?
Zašto izbjegavaš odgovor?
"Pravilnik propisuje kako se mora voditi log. Lako i jednostavno."
Jel sve tvoje veze u zadnjih 12 mjeseci imaju snagu zavedenu ulogu?
Jesi li zaveo svako odašiljanje na koje ti nitko nije odgovorio?
Ajde molim te priznaj iskreno da nisi, jer nitko to ne radi.
To ne radimo ne zato što smo loši ljudi, nego su ta pravila glupa. I zato ih treba ukinuti, a mi ćemo nastaviti voditi dnevnike prema svojim potrebama i potrebama kolega s kojima držimao veze.

A priče nisu samo priče. Ako ti netko iz druge države tvrdi da nije obavezno, zašto misliš da ti znaš bolje? Ako hoćeš nekoga demantirati, onda dokaži.

Koji je benefit obaveznog vođenja loga? Ne pitam te koji je benefit loga nego da je to obavezno. Ne možeš navesti ništa i to sam naširoko objasnio u ovoj temi.

p.s.
Ti si taj, Martine koji je počeo o logiranju sada pričati.
Ja sam samo želio znati koliko dugo smo zaglavili s ovim pravilnikom. Datum.

9A2JK

Ja, niti bilo tko drugi na ovom forumu, javnom objavom nije dužan nikome ''odgovarati'' na pitanja. Može i ne mora.

Ali dobro, da ti odgovorim. Ponavljam ono što sam već napisao.

Citat: 9A2JK  u 19. Siječanj 2023, 11:00:27
Programi za logiranje imaju sve opcije koje zahtjeva Pravilnik. Klik mišom upisao sam QSO u log s 
vremenom pozivanja. Klik mišom veza je spremljena u log s vremenom kad je veza napravljena 
(ako je). To, završno, vrijeme je meni važno za ispis na QSL kartu i slanje na LoTW, jer je to vrijeme 
kad je veza napravljena.

Što moj gornji citat znači? Softver za logiranje ima mogućnost upisivanja vremena QSO-a na razne načine, onako 
kako to korisnik želi. Ja radim tako da prije pozivanja DX-a upišem njegov znak u log. To je automatski vrijeme 
početka emitiranja (kao što sam već napisao). Kad napravim vezu, logiram tu vezu, a softver upisuje vrijeme kad 
je veza napravljena. Treba li dalje crtati?

Što se snage tiče, snagu koju ja koristim je ona koliko moj uređaj može dati. To jednom definiram i automatski je 
logirano. Velike li mudrosti?  ????

Ne, pravilo u vođenju dnevnika nije glupo, što god netko o tome misli.
Ali, ako netko misli da je pravilo o vođenju dnevnika glupo, nitko nikome ne brani poslati obrazloženje i prijedlog 
HAKOM-u za ukidanje toga pravila.

Zašto misliš da znam bolje od nekoga drugoga? Ne, ja uopće ne mislim da znam bolje od nekoga drugoga, ali imam 
dovoljno godina i život me je naučio da ljudi na internetu i društvenim mrežama prečesto pišu gluposti. Najbolji je 
primjer gluposti je ono što na raznim društvenim mrežama pišu o FT8WW ili o 3Y0J (npr. da 3Y0J idu na plastičnoj jahti ???).
To isto vrijedi i za obavezno vođenje loga.

Što to znači da smo s ovim Pravilnikom ''zaglavili''? Ne razumijem što se želi reči.
Osim što misliš da je loše što Pravilnik propisuje obavezno vođenje dnevnika veza, što je to još loše u Pravilniku ?

73
Martin 9A2JK

P.S. Ne treba se ljutiti. Valjda si iza riječi ''provociraš'' vidio smajlić  ;)

9A5BWT

Gledaj. Ne ljutim se, samo sam obrazložio da ništa ne provociram.

To što se često na mrežama mogu naći gluposti ne govoriapsolutno ništa o količini gluposti na onoj temi gdje su ljudi svjedočili o pravilima u svojim zemljama.
Kad već hoćeš filozofirati. Ne možeš se pozivati da ako netko govori neistinu negdje, da to smanjuje nečiji tuđi kredibiletet drugdje. To jednostavno nema smisla.
Ako je netko rekao nešto o plastičnim jahtama, ne znači da netko drugi ne zna pravila o vođenju loga. Ja sam siguran da su ljudi informirani na svojim tečajevima kao što sam ja na svojem bio.

Pravilo o logiranju je glupo, što god ti mislio o tome.
Vidiš kako ni taj argument ne funkcionira. Ja sam nabrojao puno razloga zašto je glupo, a ti si samo izjavio da nije, što god drugi mislili o tome. Bravo. To nije konstruktivna rasprava.

Ja sam pisao ovdje u nadi da će drugi shvatiti da je glupo i da će netko tko iz HRS-a surađuje sa Hakomom o toj temi to proslijediti.
Zar nismo već utvrdili da nitko nije znao da je bila javna rasprava i prošla?
Martine daj stvarno. Možemo lijepo raspravljati, ali ćeš se praviti lud pa opet izvlačiti "pa mogao si predložiti" iako smo utvrdili da je prošlo svima ispod radara i iako jesam predložio.
Bez ljutnje, stvarno, ali ako smo nešto utvrdili jel možemo ne vraćati se na to?

Ajde da se vratim na logiranje.
Ti možda imaš samo jedan uređaj i radiš samo dx na kratkom valu i koristiš jedan softver i nikad ne mijenjaš snagu.
Međutim, to mora da je iznimka.
Ja imam 3 uređaja i pojačalo i mijenjam snagu stalno.

Martine ajde jedno pitanje. Samo jedno za tebe.
Postavio sam ga već.
Rekao si da li mi treba crtati.
Kažeš klik kad pozoveš dx i klik kad napraviš vezu i softver ti zalogira kraj.
I svaku si vezu napravio? Nije bilo nikad da se nisi probio kroz pileup?
Ajde molim te. Hakomov pravilnik kaže da moraš svako odašiljanje zalogirati.
Kladim se u što god hoćeš da ne radiš po pravilima. Ne slijediš sva ta pravila.
Tvrdim da nema amatera U Hrvatskoj koji radi, a koji slijedi sva ta pravila.

Netko nije zalogirao kad je pozvao, a nije ostvario vezu. Netko nikad ne upiše snagu. Netko ne piše veze preko repetitora, netko ne piše veze u skedu.... Nema tog amatera koji nije u 12 mjeseci krivo radio.
Volio bih da to priznaš.
Ako nećeš, mislim da nisi iskren sam prema sebi, ali ja se više neću vraćati na to. Završio sam.

Zašto je dobro da se MORA voditi log? Nikome to ne koristi.
Ako Hakom dođe istraživati smetnju, ne mogu dokazati nešto što nije u dnevniku. Dnevnik te može samo okriviti, a nikako ti pomoći.
Ne služi za potvrde veze jer nemaš nikakve obaveze slati te podatke niti poštom, niti internetom.
I naravno da ne moraš odgovoriti, nitko ne mora, znamo svi to, ne moraš filozofirati oko toga.

JA ŽELIM VODITI LOG.
ALI GA ŽELIM VODITI SA INFORMACIJAMA KOJE MENI TREBAJU.
JA ĆU POTVRDITI SVAKU VEZU KOJU SAM NAPRAVIO TAKO DA MOJI KOLEGE MOGU DOBITI NAGRADE.
Samo ne želim da je to obaveza ako sam se javio nekome tko je pitao puff puff jesam otvorio repetitor? Jesi, dobro je, sretno. Kužiš?

9A2JK

Citat: 9A5BWT  u 19. Siječanj 2023, 17:45:24
Ja sam siguran da su ljudi informirani na svojim tečajevima kao što sam ja na svojem bio.

Vidiš, ja sam siguran da ljudi ***nisu*** informirani kao što si ti bio na svojem tečaju. To zato jer desetljećima 
skoro pa i nema tečajeva. Potencijalni radioamater se pripremi za polaganje radioamaterskog ispita kako zna, 
javi se za polaganje tamo gdje treba i pristupi pismenom polaganju ispita (zaokruživanjem jednog od četiri 
ponuđena odgovora).

Zašto misliš da je pravilo o logiranju glupo? 
S tvoje strane sam vidio samo tvrdnju da nitko ne vodi dnevnik striktno kako je propisano Pravilnikom. Ništa drugo 
na temu gluposti vođenja dnevnika.

Obrazloženje i prijedlog HAKOM-u da ukine vođenje dnevnika kao obavezu uvijek možeš poslati. Ne trebaš čekati 
javnu raspravu. HAKOM će ti sigurno odgovoriti i obrazložiti zašto je to propisano u Pravilniku ili prihvatiti tvoj prijedlog 
i to ukinuti. HAKOM je državna agencija i može mijenjati Pravilnik uvijek kad smatra da to treba. Kod donošenja odluke 
o promjeni Pravilnika, HAKOM ne treba tražiti ničije mišljenje niti dopuštenje.

Ponavljam, napiši e-mail HAKOM-u s upitom o logiranju. Siguran sam da ćeš dobiti odgovor, a možda se čak i iznenadiš.

73
Martin 9A2JK

9A5BWT

Zato što sam razuman čovjek, želim skupiti podršku. Sigurno da je došlo od HRS-a takav prijedlog s riječima da ga podržava velik broj članova, bio bi shvaćen puno ozbiljnije nego da ga pošalje jedan radioamater.
Zar to nije očito?

Ali objasnio sam već nekoliko puta zašto mislim da je glupo.

1. NITKO ne vodi dnevnik striktno kako je propisano.

Zar se ikoji zakon može poštivati ne striktno? Kakve veze ima riječ striktno u raspravi??? Kočnice na autu moraju biti ispravne, moraju raditi svjetla, mora se ovjes držati na okupu.. Ne mogu raditi samo prednje kočnice, a stražnje ne pa da se pitamo jel striktno sve kočnice moraju raditi? Da, moraju.
Ako je porez na nešto 25% jel možemo platiti 15% pa pitati pa jel to baš striktno 25%? Pa striktno je, dabome da je striktno.
Svi koji se ne drže toga, krše. Da li će biti kažnjeni je drugi par cipela.
Ako netko ne upiše snagu, krši zakon.
Ako netko ne upiše kraj nego samo početak vrijeme, krši zakon.
Ako netko ne upiše vezu, krši zakon.
Ako netko ne nema printer, a ja nemam printer jer su printeri užasno frustrirajući i z aništa drugo mi ne treba, krši zakon. Ja bih morao kupiti printer samo zbog toga i -održavati ga da se ne zapeče tinta.
Ako se nekome pokvario printer i nije ga zamijenio, krši zakon.
Ako nekome ponestalo žute boje, krši zakon jer neki printeri neće printati osim ako su sve boje ispravne!!
Ako je netko pozvao, a nitko mu se nije javio i to nije upisao u dnevnik, krši zakon. Većina ljudi nije ni svjesna ovoga!!!
Ako ti je sugovornik rekao lokaciju, piše da ju moraš upisati, inače, kršiš zakon.

2. Dnevnik se ne traži.

Kad je zadnji put Hakom od nekoga tražio dnevnik?

3.  Dnevnik ne dokazuje ništa.

Ako nema upisa u dnevnik, ne znači da nije bilo emisije, znači samo da nije upisana. Možda je bilo, možda nije. Radioamater se može okriviti ako je upisao, a ne može ako nije. Pa to je svima poticaj da ne upisuju.

4. Moraju se upisivati podaci o snazi, ali ne moraju o vrsti antene koju si koristio.

Mojih 100w je tvojih možda 10, a nečijih tuđih 1000. Čemu? Što dokazuje?

5. Puno je podataka.

Primjer netko od ranije: netko zove na repetitor e jel prolazi ovo?
Ako ja moram upaliti kompjutor, otvoriti program, upisati vrijeme početka, vrijeme kraja, frekvenciju, , vrsu emisije, pozivnu oznaku, lokaciju (ako ju je rekao, moram upisati).
Nije propisano da moram raport, ali pretpostavljam da bez toga programi i web siteovi neće primiti log pa moram i svoj i njegov raport.
sve to samo da bih mu rekao "dobro je, ide". Onda mu se neću javiti.

6. Amateri ne pišu dnevnik kad im se ne da.

Ljudi ne pišu ako neće. To je već sad stanje, uvijek je bilo tako. Ako je u skedu ili na repetitoru ili zellu

7. Što je sa remote postajama?

Kad Amerikanac radi iz Amerike sa postaje u Hrvatskoj, da li mora pisati log? Pa hakom nema ovlasti nad njim! Dakle on je u povlaštenom položaju.
Što je sa Zellom? Odgovoran je vlasnik zello gatewaya valjda, ali nitko ne može očekivati da on piše log.
Ali pravilnik kaže da se log mora voditi.

8. Zna li netko definirati zašto je bitno. Koji PROBLEM se RJEŠAVA obavezom logiranja???

I to ne može biti "da znamo ako smetaš" jer nijedan smetač jednostavno ne mora pisati log. A ako su mu došli mjeriti, onda opet je log najmanje bitan u toj priči, taj ima puno većih problema!
Auto mora imati ispravne kočnice zato da ne ubije nekoga.
Zašto amateri moraju imati log? Ali pazi, za opće dobro, a ne zbog drugih amatera. Drugi amateri nisu pod Hakomom. Zašto država treba da amateri imaju log?

9. Želim uživati u hobiju, a ne da mi bude teret.

Kad kažem teret moram odmah pisati da me ne prozoveš krivo.
Ako ne moram upisivati lokaciju - nije potrebna za provjeru veze i nije za nagradu, onda želim imati opciju da lokaciju ne upisujem. Ne treba mi država to propisivati.
Ako ni meni ni sugovorniku ne treba upisana veza jer pričamo svaku večer jer nam je eto fora koristiti radio, onda me država ne treba siliti da to upisujem.
Kako bi se ti osjećao da moraš pisati vrijeme, početnu i krajnju kilometražu, stanje goriva, lokaciju polaska i lokaciju dolaska svaki put kad pališ auto?
I Što ako si upalio auto i nisi nikamo išao? Svejedno moraš pisati vrijeme i kilometražu?

Shvaćaš li zašto nema smisla???
Volio bih da netko ozbiljno o tome razmisli. To je relikt prošlosti kad je to valjda bilo JEDINO sredstvo za komunikacijom u svijetu i postojala je bojazan paranoične države što se može odati ili organizirati. Danas toga nema, odnosno radio je najmanje efikasan za prijenos informacija.

9A5BWT

10. Ukidanjem obaveze ništa se ne bi promijenilo.

Ne bi bilo niti jednog zapisa više niti manje jer nikog nije briga.
Samo nitko ne bi kršio zakon.

9A5VV

Ja vodim log prije svega radi sebe, nema mi smisla raditi veze i ne voditi log. U log stavljam vrijeme kada je veza odrađena. Vrijeme početka i kraja veze bi bilo zgodno imati kao podatak ali je nepraktično pogotovo ako se radi qrp/p, pa to ne vodim. Na lotw je vremenski razmak za prizavanje veza ako se ne varam pola sata ili 15minuta?.  Log vodim na qrz i iz njega šaljem na lotw a bekap je na hamlog.eu.

9A2JK

9A5BWT, vidiš kako ti i ja možemo lijepo raspravljati. Iako se ne slažemo u svemu, jedan drugoga ne etiketiramo, 
ne omalovažavamo niti vrijeđamo. Jedino što mi je žao da ti ne znam ime. Ti se meni obraćaš s Martine, a je tebe 
moram zvati 9A5BWT. Ali dobro.

Na temu komunikacije s HAKOM-om, napisao si:
Citat: 9A5BWT  u 19. Siječanj 2023, 20:00:40
Zato što sam razuman čovjek, želim skupiti podršku. Sigurno da je došlo od HRS-a takav prijedlog s riječima da ga podržava velik broj članova, bio bi shvaćen puno ozbiljnije nego da ga pošalje jedan radioamater.
Zar to nije očito?
Ovdje se jako slažemo, iako ih ima koji misle da nam Savez ne treba (ostavimo to za drugu temu).

Mi možemo predlagati promjene Pravilnika kako god nas volja, ali treba ipak uvažiti da Pravilnik donosi HAKOM. 
Ljudi u HAKOM-u (inače jako skloni nama radioamaterima) nisu napisali Pravilnik onako bez veze kako je kome 
palo na pamet, nego na temelju Zakona naše države.

Zakone, znamo, ne donosi HAKOM nego Hrvatski sabor. E, sad, tu ima jedna ''kvaka''. Država Hrvatska je potpisnica 
gotovo svih međunarodnih sporazuma civiliziranog svijeta. Kad su u pitanju radijske komunikacije bilo koje vrste to 
su Radijski propisi Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU Radio Regulations).

Sad se vračamo natrag. Hrvatski sabor donosi Zakon koji je u skladu s ITU Radio Regulations. Državna agencija HAKOM, 
na temelju Zakona (koji proizlazi iz ITU Radio Regulations) donosi Pravilnik o amaterskim radijskim komunikacijama. 
Tu se negdje nalazi(o) i propis o vođenju dnevnika radioamaterskih veza.

Ukratko, HAKOM ne donosi Pravilnik ''po nečijoj volji'' nego sve kreće od ITU Radio Regulations, a ITU Radio Regulations 
se mijenjaju svakih nekoliko godina na svjetskim administrativnim radijskim konferencijama (WARC).

Sve gore spomenuto ne priječi nas da ujedinjeni, kroz HRS, damo svoje želje i prijedloge. Ali, prijedlog mora biti dobro 
obrazložen i utemeljen, inače postajemo neozbiljni.

73
Martin 9A2JK

9A3TY

Martine, na kojem WARC-u je dogovoreno da se sa CEPT i drugim dozvolama može raditi remote na tuđoj postaji? Koje zemlje su to do sada usvojile?
Na kojem WARC-u je dogovoreno da se može naplaćivati iznajmljivanje remote postaje? Koje zemlje su to do sada usvojile?

BTW, čovjek se zove Mario a i ti to znaš samo se praviš da ne znaš da bi po tko zna koji put napisao istu stvar.
Treba samo dobra volja i par sekunda za ukucati https://www.qrz.com/db/9A5BWT ako ti je to toliko važno, zar ne ?!

Zdravi i veseli bili !

73 de Ivo, 9A3TY

9A2JK

Ivo, 9A3TY, hvala što si me podsjetio na qrz.com. To stalno zaboravljam.
Gledam samo callbook na hamradio.hr.

Mnoge zemlje su usvojile remote rad, a u budućnosti će ih biti još i više. U biti, nevažno je gdje se fizički nalazi
operater, važno je samo lokacija amaterske stanice.

U Republici Hrvatskoj izrijekom, u Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama, remote rad je dopušten.
I time je svaka rasprava o legalnom remote radu završena.

Zašto nekome ***smeta*** remote rad meni nije jasno. Meni ne smeta ako netko radi remote.
Ali dobro, nismo svi jednaki. Neki su više jalni, a neki manje.

Naplaćivanje najma amaterske stanice ***nikada*** ničim nije bilo zabranjeno.
Zabranjeno je samo komercijalno ***emitiranje*** na radioamaterskim frekvencijama i neki nekomercijalni 
sadržaji propisani Pravilnikom o amaterskim radijskim komunikacijama.

73
Martin 9A2JK

9A5BWT

Martine.

Tko želi, može saznati moje ime i prezime na QRZ.com ili u Hakom registru valjanih dozvola ili me može pitati.

Ja uvažavam da pravilnik donosi Hakom, meni je to poznati. Ne znam koja je svrha isticanja toga. Naslov teme počinje riječju "prijedlozi". Jasno mije da pravilnik donosi hakom.
Hakomov pravilnik počinje sa riječima "Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti. Na temelju članka 16. stavka 1. točke 1. i članka 69. stavka 22. Zakona o elektroničkim komunikacijama (»Narodne novine«, broj 76/22) Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti donosi PRAVILNIK O AMATERSKIM RADIJSKIM KOMUNIKACIJAMA"
Jasno nam je to. Tko je otvorio pravilnik, to je prvo što je vidio.
Ako predlažem izmjene, valjda sam otvorio pravilnik.

Ovaj pravilnik je zakon iako se zove pravilnik. Zakon je propisao da se o detaljima donosi pravilnik,a  ada ga donosi agencija. Zakonodavac je odlučio prepustiti izradu zakonodavstva agenciji, ali onda se ne zove više zakon, ali ima svejedno snagu zakona. Jer, da postoji zakon koji regulira amaterske komunikacije, onda ne bismo trebali neku agenciju da donese pravilnik koji prepisan od riječi do riječi iz zakona.
Istina je da pravilnik mora biti u okviru zakona, ali pravilnik dopunjuje zakon tamo gdje zakon nije precizan.
Dakle, Zakon o telekomunikacijama je Hrvatski Sabor, na kojeg se pozivaš, donio bez specifične regulative o radioamaterima osim da ih regulira pravilnik agencije.
Hakom UPRAVO po nečijoj volji donosi pravilnik. Ono što regulira pravilnik, nije u zakonima, zato je pravilnik bio i potreban. Netko u Hakomu po svojoj volji donosi pravilnik. Taj netko je "Vijeće Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti" kako piše na početku pravilnika.

Ne moramo uvažavati pravilnik ako raspravljamo o izmjenama tog pravilnika. Ne moramo uvažavati zakon ako rspravljamo o izmjenama zakona. Ne moramo uvažavati ustav ako raspravljamo o izmjenama ustava. (zapravo moramo jer je propisano kako i u kojoj mjeri se mijenja ustav, ali opet izmjene ustava su moguće)

Zakoni ne propisuju da se mora voditi dnevnik amaterske radio postaje. Ako ti znaš da propisuju, molim dokaz.
ITU ne propisuje amaterskim postajama vođenje dnevnika. Ako ti znaš da propisuju, molim dokaz.
Osim toga, prve riječi u statutu ITU su "While fully recognizing the sovereign right of each State to regulate its telecommunication..."
https://www.itu.int/en/council/Documents/basic-texts/Constitution-E.pdf

Eto ljudi iz Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva i Bugarske su naveli da oni ne moraju voditi dnevnik. Kako su oni zaobišli međunarodne konvencije?
Ako znaš da nije tako, molim dokaz.

"Tu se negdje nalazi(o) i propis o vođenju dnevnika radioamaterskih veza."  To si izmislio jer bi ti to želio.
Ako znaš za propis, navedi ga.

Ja sam jako dobro obrazložio i utemeljio svoj prijedlog i nisam nimalo neozbiljan.
Što je to točno neozbiljno u mom prijedlogu???

Ti si neozbiljan jer navodiš neke zakone i propise, a ne odnose se na temu.
Ako sam u krivu - molim dokaz.

"Sve gore spomenuto ne priječi nas da ujedinjeni, kroz HRS, damo svoje želje i prijedloge."
Pa to je svrha mojih postova. Želim da ujedinjeni, kroz HRS, damo svoje želje i prijedloge.
Naslov teme je "Prijedlozi za izmjenu pravilnika o amaterskim radijskim komunikacijama", a tema je na forumu "Hrvatskog Radioamateskog Saveza".
Je li moglo biti ikako jasnije da ja to predlažem?

Martine, tvoj doprinos raspravi nije nimalo konstruktivan.
Nisi ponudio niti jedan protuargument na moje točke zašto treba ukinuti odredbu o obaveznom vođenju dnevnika.
Nisi ni odgovorio logiraš li odašiljanja kad ti nitko nije odgovorio na CQ. Kladim se da ne logiraš jer vjerojatno ne možeš ni naći program koji ti dozvoljava logiranje bez pozivne oznake. Ali izbjegao si odgovor jer ne želiš priznati da ne slijediš pravilnik.
Ti samo radiš ono što se zove "moving the goal post". Umjesto da odgovoriš argumentima, izmisliš neki novi problem koji treba demantirati.

9A5BWT

Citat: 9A2JK  u 22. Siječanj 2023, 11:46:13

U Republici Hrvatskoj izrijekom, u Pravilniku o amaterskim radijskim komunikacijama, remote rad je dopušten.

Martine, kako remote postaja ili onaj tko upravlja remote postajom vodi dnevnik?

9A2JK

Citat: 9A5BWT  u 22. Siječanj 2023, 12:16:54
Citat: 9A2JK  u 22. Siječanj 2023, 11:46:13

Martine, kako remote postaja ili onaj tko upravlja remote postajom vodi dnevnik?

Na isti način kao kad je operater fizički prisutan kod stanice.

73
Martin 9A2JK