• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Pomoć oko SWR-a

Autor 9A3TPL, 27. Lipanj 2016, 09:21:42

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3TPL

Prije gro godina mi je to netko drugi složio, a sad kad sam se preselio, moram si ponovno sve posložiti i podesiti, pa imam par pitanja vezana uz SWR.
Da li SWR utječe na RX?
Da li sa se promjenom tipa kabla, a zadržavanjem dužine, mijenja SWR? Tipa zamijeni se RG58 za RG213?
Da li se sa duljinom kabla mijenja SWR? Ako da, koja je duljina kabla preporučena za koju frekvenciju za single band antenu? A kako spojiti multiband antenu? Ima li kakav kalkulator (ili formula)?

Hvala
Tomislav

9A2NO

TPL, vrlo jednostavno.

SWR utječe i na RX: ako imaš gubitke na predaji imaš i na prijemu. Logično.
Predaju možeš nadoknaditi snagom, prijem ničim, osim antenom
Deblji kabel, RG213 ima manje gubitke od tanjeg, RG58. Logično. Ne mijenja SWR.
Duljina kabla ne mijenja SWR ali što je kvalitetniji kabel imaš manje gubitke,
slabljenje signala. I RX i TX. Multiband antena kao i single band...Pravila su ista.

Jedino pravilo. Što kraći kabel, što kvalitetniji kabel, što kvalitetniji konektor,
to bolje. Loš konektor ti može napraviti štetu kao i loš kabel.

Ako radiš "super postaju", pazit ćeš na svaku sitnicu. I duljinu i promjer i tip kabla
i konektor, na svaki spoj. Ako radiš prosječnu postaju ne lupaj glavu. RG213 i dobar SWR. Antena je najbitnija.

73 Dino

9A3TPL

Hvala!

Pitam jer sve moram sad nanovo složiti i prisiljen sam na 20m kabla (od dosadašnjih 10m).
Antena mi je istunirana i sa 10m kabla stvar mjerim 1:1
Kad se spojim na kabl koji se spušta na mjesto di bi trebala biti stanica, SWR je preko 8. Kad stavim komad kabla od 30m, SWR je oko 3.
Pa me cijela priča malo buni.

Tomislav

9a5czi

Ako ti je impedancija antene točno 50 oma, tada je s aspekta SWR-a potpuno svejedno koliko je dugačak kabel.
Kako je to vrlo rijetka situacija u praksi, duljina kabela može znatno utjecati na SWR. Idealno bi bilo da je duljina kabela višekratnik polovice valne duljine na radnoj frekvenciji, no upitno je koliko to uopće ima smisla pokušati ostvariti.

Zapravo bi trebao ugoditi antenu na minimalni SWR nakon što sve dijelove antenskog sustava postaviš na svoje mjesto.

Zrinko, 9A5CZI 

9A2JK

9A3TPL, prvo o kakvoj se anteni radi?
Za koji band/bandove je antena?
Koliko je visoko od zemlje?
Da li ta tvoja antena ima balun/prigušnicu ?

Drugo, čime si izmjerio da je SWR 1:1 ?
Da li sa SWR-metrom ugrađenim u primopredajnik ili vanjskim SWR metrom?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A2Z

Martin dobro pitanje, o kakvoj se anteni radi ??
Ovo drugo tvoje pitanje sada i meni nije jasno SWR?
Zašto bi trebalo biti razlike u mjerenju SWR-a na uređaju ili na nekom vanjskom SWR-u??
Kod mene je isti SWR na uređaju kao i na vanjskom SWR-u

9A2JK

Ma ne bi trebalo biti razlike, naravno.
Stjepane, nikoga ne podcjenjujem i ne omalovažavam, ali očito 9A3TPL nema iskustva
sa antenama. I nije sramota pitati. Prije bi rekao da je sramota ne željeti učiti.
Naime, što ako je na uređaju koji koristi uključen antenski tuner? To se može dogoditi
i najiskusnijem. OK, ako je aktiviran tuner, onda će i vanjski SWR metar pokazivati isto,
ali će onda to biti barem podsjetnik da treba isključiti tuner i onda mjeriti SWR i podešavati
antenu. Eto, zato pitam.

Nije mi jasno ni da li 9A3TPL želi napraviti novi dipol i za koji band?
Ako želi dipol za neki band, možemo mu pomoči savjetom, ali trebamo više informacija.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TPL

Odgovor na gornja tri posta:
Postavljam nekoliko antena.
Imam jednu sa banun-om za sve amaterske bandove ispod 50mhz - ta je rješena i stvar radi savršeno
Imam jednu za 2m i 70cm - i ta je rješena i radi savršeno

Ovo o čemu se trenutno radi je za 11m - nije iz kućne radinosti - single band antena. Može se tunirati, ali na vrhu (a ima do vrha)
Antena je 4m iznad krova zgrade (zgrada ima 2 kata) i nema balun.
Swr 1:1 sam izmjerio sa vanjskim SWR metrom (diamond 1000), dok sam bio na krovu sa kraćim kablom (i kvalitetnijim, ali to nebi smjelo utjecati na swr?)

Iskustva sa (baznim) antenama nemam - samo sa magnetkama za auto. Prije mi je to netko drugi bio postavio - no sada nemam priliku puštat ljude na krov zgrade jer se prolazi preko privatne terase - pa sam osuđen to sve sam napraviti - a iskustva nema.
Tomislav

9A3LI

Citat: 9A2JK  u 28. Lipanj 2016, 20:48:18
Naime, što ako je na uređaju koji koristi uključen antenski tuner? To se može dogoditi
i najiskusnijem. OK, ako je aktiviran tuner, onda će i vanjski SWR metar pokazivati isto,

Daj to malo pojasni, da li se swr mjeri isperd tunera ili iza tunera. čemu služi antenski tuner u uređaju,
trebamo li imati antenski tuner u uređaju i još jedan vani prije vanjskog SWRa?
Dobra antena ne treba nikakav tuner, loš kabel sa velikim gušenjem ne pogoršava SWR nego ga "popravlja",
mejreno kod uređaja, naravno.

Za 9a3tpl:
Loš kabel sa velikim gušenjem, nikakav prijem.
Promejna dužine koaksijalnog kabela i promjena SWRa znači da je kabel dio antene a to nije dobro, znači da je antena loša,
netko je to već napisao.
Ako takav kabel prolazi pored drugih elektronskih uređaja moguće su smetnje na njima pri predaji.
Ne preostaje ti ništa drugo nego postaviti kabel dužine koja ti treba i ponovo se igrati sa dužinom antene,
skratiti, produžiti, već što je potrebno.

9A6ARP

Čitajući pažljivo post tvog problema oko swr-a.
Prvo postavio si kriva pitanja
drugo -- nikad se ne mjeri swr na naćin kako si ga ti mjerio, nego se mjeri sa kablom koji ćeš koristiti u cijeloj dužini za svoj tx. Znaći nikad ne mjeri swr odlazeći na krov sa kraćim kablom i onda priključiš svoj do tx koji ima X metara to si zapamti, bezveze je da ti objašnjavam zašto,, drži se toga i kraj priće.
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A1UN

;D

Ovo nije za TPL, nego za stručnjake koji savjetuju razno razne budalaštine

9A3TY

Ja se također ne bih složio s uvaženim kolegom Darkom.
Mjerenje na samoj anteni izuzetno je važno, naročito prilikom rješavanja problema.

Ukoliko je swr na samoj anteni ok a s priključenih x metara koaksijalnog kabela više nije ok to najčešće znači da je kabel postao dio antene što ne bi smjelo biti. Kabel bi trebao biti samo prijenosni vod i osim po pitanju gubitaka ne bi smio igrati ulogu u promjeni swr-a, naravno ako je odgovarajuće impedancije gledano u sustavu kao cjelini tj. ako je uređaj 50 ohma i antena 50 ohma onda i on mora biti 50 ohma.
Naravno, antena zbog svoje kapacitivne i induktivne komponente ima 50 ohma na samo jednoj frekvenciji pa je sve "savršeno" samo na toj frekvenciji ali za ovaj tvoj slučaj to nije bitno.

Moguće je i da je kabel jednostavno neispravan (u prekidu, u kratkom spoju, nagnječen pa ima skok u impedanciji, nije predviđen za tu radnu frekvenciju, nije odgovarajuće impedancije, ...). Kabel zna stvoriti problem i kad je predug pa ne stoji ravno već je na jednom dijelu smotan u klupko pa nastane neželjeni "choke".

Iz tvog opisa pretpostavljam da je riječ o nekoj vertikalnoj anteni za CB. Ako si siguran da ti je kabel ispravan ja bih provjerio sve spojeve na anteni. Ako je sastavljena od više elemenata onda bih je rastavio očistio spojna mjesta i ponovno sastavio. Prekontrolirao bih i radijale i njihova spojna mjesta (ako ih antena ima).

73 de Ivo, 9A3TY

9A3TPL

Antena ja (prije postavljanja) raskopana i počišćena.
Sa 10m LMR400 kabla mjerim swr 1:1
Sa 20m rg58 kabla mjerim divlje velik swr.

Svjestan sam koliko je taj kabl loš - ali prijem je dovoljno dobar za uporabu koja je meni bitna, a to je da malo klinca uvučem u cijelu priču sa radio stanicama - a relacija je ZG-SMB i sa ovako lošim kablom dolazi iz ZG do SMB. Klinac je na vrhu zgrade i kod njega je kabl relativno kratak i tamo nije bilo problema.

Kabl je položen u bijeloj kabelskoj kanalici i nigdje nije nagniječen, niti je nategnut. Konektori na kablu su zalotani.

Sudeći po svim odgovorima, izgleda da je kabl kvaran - pa ću redom:
a) vidjeti da nema slučajno kratki spoj negdje
b) izmjeriti impedanciju
c) posuditi negdje jednako dug komad kabla i vidjeti je li isti problem
d) isprobati moj komad kabla na drrugoj anteni
e) uložiti u bolji komad kabla.

pa javim što sam zaključio

Pitanje 2 - u slučaju da ispadne da je kabl kriv. Imam dva komada kabla LMR400 od 10m. U usporedbi sa RG58 kablom - je li mi bolja opcija nadoštukati ta dva komada u jedan?
Tomislav

9a5czi

LMR400 je daleko bolji kabel od RG58. Ako imaš mogućnost spojiti ova dva komada od 10m na način da je spoj dovoljno  električki i mehanički kvalitetan to je sigurno bolja opcija od novog RG58 kabela u komadu.

SWR ovisi o duljini kabela samo u slučaju da je u kabelu prisutan stojni val, tj. kada impedancije antene i kabela nisu iste. To ne mora značiti da je kabel postao dio antenskog sistema i da zrači, već samo da je prisutan stojni val.
Stojni val ima svoje točke maksimuma i točke minimuma duž kabela. Ako se poklopi situacija da je na kraju kabela koji priključuješ na uređaj točka maksimuma, tada ćeš imati visoki SWR, a može se dogoditi i da imaš mali swr ako s duljinom kabela pogodiš točku minimuma.

73, Zrinko

9A6C

Ajde da i ja budem pametan...

Očito - radi se o rezonatnoj anteni za neku frekvenciju koaj je radila dobro. Nova varijabla ja 20 m rg58 kabela - ja bh ga provjerio ohmemtrom na kratki spoj ili prekid. 20 m tog kabelanije dovoljno da značajno upropasti antenski sustav na 27 MHz.

Ako se swr mjeri uz uređaj, u pravilu što gori kabel, to bolji swr, jer se povratni val značajno oslabi.
Poželjno je u točki napajanja namotati par zavoja kao ugly balun ili VF prigušnicu da se spriječi ili umanji tok VF struje niz kabel do uređaja. Pogledati radove od 9A4ZZ.

Ako impedancija antene u točki napajanja nije 50 ohm+0jX, lako se može dogoditi da nesretno odabrana dužina kabela počne djelovati i kao transformator impedacije pa kod uređaja unese zabunu i nemir :D

Idealno bi bilo izmjeriti impedanciju antene u točki napajnaja nekim analizatorom  i pregledati sve kabele i konektore, obično problem bude banalan.

LMR400 je predobar kabel za ovaj band, ali nema veze...

Sretno i samo naprijed.
Ljudi koji o sebi govore u trećem licu uplašeni su, narcisoidni i skromnih mentalnih sposobnosti