• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Pomoć oko SWR-a

Autor 9A3TPL, 27. Lipanj 2016, 09:21:42

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A3TY

Citat: 9a5czi  u 01. Srpanj 2016, 10:51:53
SWR ovisi o duljini kabela samo u slučaju da je u kabelu prisutan stojni val, tj. kada impedancije antene i kabela nisu iste.

Zrinko, molio bih te ako mi možeš ovo malo pojasniti. Zanima me ova ovisnost SWR-a o duljini kabela. Poznato mi je da gubitak raste s duljinom kabela ali što se i zašto događa s SWR-om u ovisnosti o duljini kabela? Naime, ako se ne varam, po definiciji bi SWR trebao biti omjer maksimuma (gdje se polazni i povratni val zbrajaju) i minimuma (gdje se polazni i povratni val oduzimaju). Kako povratni val nastaje u nekoj točki promjene a s obzirom da je pretpostavka da je kabel po cijeloj svojoj duljini identičnih svojstava pa te promjene nema pa nema ni stvaranja nekih dodatnih stojnih valova osim onoga u točki napajanja antene nije mi jasna ta tvoja izjava da SWR ovisi o duljini kabela pa molim pojašnjenje da li si mislio o nekom specijalnom slučaju tipa duljina kabela je višekratnik valne duljine i obrnuto ili specijalnom slučaju omjera impedancija antene/kabela/uređaja ili da to vrijedi za sve duljine kabela i sve iznose impedancija.

Hvala unaprijed.

BTW, moguće je da uređaj mjeri SWR različit od 1:1 a da su impedancije antene i kabela iste npr. antena 75 ohma, kabel 75 ohma ali je uređaj 50 ohma  ;)
73 de Ivo, 9A3TY

9A2Z

Citat: 9a3tpl  u 30. Lipanj 2016, 12:49:59
Odgovor na gornja tri posta:
Postavljam nekoliko antena.
Imam jednu sa banun-om za sve amaterske bandove ispod 50mhz - ta je rješena i stvar radi savršeno
Imam jednu za 2m i 70cm - i ta je rješena i radi savršeno

Ovo o čemu se trenutno radi je za 11m - nije iz kućne radinosti - single band antena. Može se tunirati, ali na vrhu (a ima do vrha)
Antena je 4m iznad krova zgrade (zgrada ima 2 kata) i nema balun.
Swr 1:1 sam izmjerio sa vanjskim SWR metrom (diamond 1000), dok sam bio na krovu sa kraćim kablom (i kvalitetnijim, ali to nebi smjelo utjecati na swr?)

Iskustva sa (baznim) antenama nemam - samo sa magnetkama za auto. Prije mi je to netko drugi bio postavio - no sada nemam priliku puštat ljude na krov zgrade jer se prolazi preko privatne terase - pa sam osuđen to sve sam napraviti - a iskustva nema.

Ja te ne razumijem?
Imaš jednu za sve bandove sa balunom (ne znaš o kakvom balunu i anteni se radi) ali ta antena radi dobro??
Imaš neku za 2m i 70cm (neznaš koja je to antena) ali i ta radi dobro?
Imaš neku (za single band) za 11m koju tjuniraš?? ali ne znam zašto jer ta bi antena morala raditi bez TUNERA.
Za ovu antenu 11m potraži  pomoć kod nekih CB-jaša, ako ti sve ostale antene kako si naveo na AMATERSKOM OPSEGU  DOBRO RADE????

9a5czi

Citat: 9a3ty  u 01. Srpanj 2016, 12:46:03

Zrinko, molio bih te ako mi možeš ovo malo pojasniti. Zanima me ova ovisnost SWR-a o duljini kabela...

Ivo, u pravu si... Ovo što sam napisao nije sasvim korektno jer je swr isti duž cijelog kabela, no zbog neprilagođenja impedancije antene na impedanciju kabela nije svejedno koju duljinu kabela koristimo, odnosno uređaj će vidjeti različit SWR ovisno o duljini kabela.
Jedino u slučaju kada je električka duljina kabela jednaka višekratniku polovice valne duljine, uređaj može vidjeti približno točan SWR. Kažem približno točan zbog gubitaka u kabelu koji se ne mogu zanemariti...

73 de Zrinko

9A7BCP

Evo ja sam CB-jaš pa bi pomogao , na žalost čini se da si u ZG inače bi svratio , izmjeri SWR na anteni , ako je OK, kupi u Chipoteke novi komad kabela 3-4 kun je metar , nije skupo , dva nova konektora, polemi, ispitaj ohmski i to je to . Pozz

9A6ST

Pozdrav,

Ako ti nije problem ponesi antenu i kabel u ZG pa cemo to kod mene sloziti ..
73, Zeljko 9A6ST

9A2Z

Citat: 9a7bcp  u 01. Srpanj 2016, 14:14:15
Evo ja sam CB-jaš pa bi pomogao , na žalost čini se da si u ZG inače bi svratio , izmjeri SWR na anteni , ako je OK, kupi u Chipoteke novi komad kabela 3-4 kun je metar , nije skupo , dva nova konektora, polemi, ispitaj ohmski i to je to . Pozz

Ja sam mislio da si ti Radioamater pošto koristiš pozivnu oznaku 9a7bcp. Pisao sam ti u vezi izolatora za FD3 antenu.

9A2JK

SWR je samo mjera prilagođenja impedancije u točki u kojoj se mjeri. Samo to i ništa više.
Najbolje bi bilo mjeriti SWR na mjestu gdje je kabel spojen na antenu. (To je jednostavno
sa miniVNA PRO koji se spaja direktno na antenu, a sa mobitelom ili PC-om preko ''plavog zuba'').

Predlažem da ne razvijamo raspravu u pogrešnom smjeru (možemo otvoriti drugu temu, zakaj ne? ),
nego da pomognemo kolegi napraviti antenu.

@9A3TPL: antena nije samo vodič od kojega je napravljena, nego je antena i sva okolina u kojoj
se antena nalazi (visina od tla, kuće, drveće, stupovi el. mreže, ograda, itd...). Sve to utječe na
SWR. Zbog toga je svaka antena kompromis. Želimo smanjiti utjecaj okoline i staviti antenu na što
veću visinu i što dalje u ''prazan'' prostor. Naravno da okolina diktira te uvjete, zato je svaka
situacija ''slučaj za sebe''.

Predlažem napraviti najobičniji dipol.

Formula za izračun:   150/frekvencija u MHz = duljina dipola u metrima.
Ovo je prilično konzervativni izračun, pa će antena biti predugačka, ali to se i traži.
Kod podešavanja SWR-a, svaki kraj dipola po malo će se skraćivati dok ne dobiješ najbolji SWR,
zato u startu dipol treba biti duži.

Npr. za 27 MHz to je 150/27 = 5,6 m.
Znači, cijeli dipol je dugačak 5,6 m. Napajanje je u sredini, pa je svaki kraj dugačak 2,8 m.

Kako bi takav dipol izgledao pogledaj na linku http://www.angelfire.com/mb/amandx/dipole.html
prva slika ''dipole antena''.

Kabel, predlažem RG213, spojiš kao na slici, sredina kabela na jedan kraj dipola, oplet kabela
na drugi kraj dipola. Čitava ''mudrost'' spajanja kabela na dipol je napraviti tako da kabel ''ne trpi''
natezanje žica dipola, niti natezanje prema dolje zbog vlastite težine i na kraju spojeve zaštititi
od vlage (za izolaciju ne koristiti električarsku ''izolir traku'', to je ''zakonom zabranjeno'' !). Malo
proguglaj kako su to drugi riješili.

Predlažem napraviti i ''choke balun'' – vidi filmić:
https://www.youtube.com/watch?v=tVVCbaRAUWk

Ja se ne bi zezao sa nikakvim konektorima kao na videu, nego jedan kraj kabela namotao na
komad odvodne cijevi dia 100 mm, 10-ak zavoja, bez konektora. Video je samo za ilustraciju.

Kad je to gotovo slijedi podešavanje na prihvatljivi SWR. Budući da je dipol predugačak
(namjerno), SWR je u startu vrlo visok i viši je na višoj radnoj frekvenciji pa bi antenu treba
malo po malo skraćivati.

To znači:
a) Izmjeriti SWR na najnižoj i najvišoj frekvenciji i to zapisati u tablicu. (SWR bi trebao biti
     viši na višoj frekvenciji).
b) Spustiti antenu i skratiti za npr. 5 cm.
c) Podići antenu i izmjeriti SWR na najnižoj i najvišoj frekvenciji i to zapisati u tablicu.
d) Spustiti antenu i skratiti za npr. 5 cm.
e) Podići antenu i izmjeriti SWR na najnižoj i najvišoj frekvenciji i to zapisati u tablicu.

Postupak b i c ponavljati dok ne dođeš do prihvatljivog SWR-a. Prihvatljivi SWR je sve
do 1:2. Ako možeš doći do 1:1,5 odlično, inače posao je završen i ne treba bolje.

Na priloženim slikama, za ilustraciju, je SWR mojih antena za 80 i 40 m.
Slika za 80 m je sa antenskog analizatora, a rukom nacrtani dijagram je mjerenje sa
SWR metrom na različitim frekvencijama 7 – 7.2 MHz.

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A3TY

Možda neće riješiti ovaj problem ali će sigurno pomoći ... toplo preporučujem :

AT&T Archives: Similiarities of Wave Behavior
https://www.youtube.com/watch?v=DovunOxlY1k

Tektronix - Transmission Lines
https://www.youtube.com/watch?v=I9m2w4DgeVk&t=5m31s

Visualizing RF Standing Waves on Transmission Lines
https://www.youtube.com/watch?v=M1PgCOTDjvI
73 de Ivo, 9A3TY

9A2Z

Citat: 9a3ty  u 02. Srpanj 2016, 12:49:40
Možda neće riješiti ovaj problem ali će sigurno pomoći ... toplo preporučujem :

AT&T Archives: Similiarities of Wave Behavior
https://www.youtube.com/watch?v=DovunOxlY1k

Tektronix - Transmission Lines
https://www.youtube.com/watch?v=I9m2w4DgeVk&t=5m31s

Visualizing RF Standing Waves on Transmission Lines
https://www.youtube.com/watch?v=M1PgCOTDjvI

Ivo!
Stvarno si se dobro potrudio da čovjek riješi problem svoje CB-antene  ::)

9A3DZK

Citat: 9A2Z  u 01. Srpanj 2016, 13:06:53
Citat: 9a3tpl  u 30. Lipanj 2016, 12:49:59
Odgovor na gornja tri posta:
Postavljam nekoliko antena.
Imam jednu sa banun-om za sve amaterske bandove ispod 50mhz - ta je rješena i stvar radi savršeno
Imam jednu za 2m i 70cm - i ta je rješena i radi savršeno

Ovo o čemu se trenutno radi je za 11m - nije iz kućne radinosti - single band antena. Može se tunirati, ali na vrhu (a ima do vrha)
Antena je 4m iznad krova zgrade (zgrada ima 2 kata) i nema balun.
Swr 1:1 sam izmjerio sa vanjskim SWR metrom (diamond 1000), dok sam bio na krovu sa kraćim kablom (i kvalitetnijim, ali to nebi smjelo utjecati na swr?)

Iskustva sa (baznim) antenama nemam - samo sa magnetkama za auto. Prije mi je to netko drugi bio postavio - no sada nemam priliku puštat ljude na krov zgrade jer se prolazi preko privatne terase - pa sam osuđen to sve sam napraviti - a iskustva nema.

Ja te ne razumijem?
Imaš jednu za sve bandove sa balunom (ne znaš o kakvom balunu i anteni se radi) ali ta antena radi dobro??
Imaš neku za 2m i 70cm (neznaš koja je to antena) ali i ta radi dobro?
Imaš neku (za single band) za 11m koju tjuniraš?? ali ne znam zašto jer ta bi antena morala raditi bez TUNERA.
Za ovu antenu 11m potraži  pomoć kod nekih CB-jaša, ako ti sve ostale antene kako si naveo na AMATERSKOM OPSEGU  DOBRO RADE????
Ja razumin. Bar mislin.
Prve 2 nisu bitne, jedna je multiband kv i dobro radi, druga je vjerojatno tvornička dualband i čovjek ne zna oznaku, nije ni bitno jer to dobro radi.
A treća, koliko znam većina antena se može tunirati u nekoj mjeri, većina dužih antena, tj. za kv se treba tunirati, jer kako je spomenuto okolina utječe na antenu i tvorniki istunirana ne odgovara svim uvjetima.
A možda čovijek tunira cb antenu na amaterski band, tako da je logično da je potrebno tuniranje.
Tuniranje se očito odnosi na tuniranje ANTENE, tj. fizička promjena mehaničke duljine,  a ne preko tunera(koji je iza stanice).
Logika mi nalaže da se radi o tome. Ako sam pogriješio, nemojte zamjeriti. Zanima me rasprava o SWR-u pa sam se uključio.
Zašto ne bi pitao radioamatere, isto tako zašto ne bi CB vertikalku koristio u amaterske svrhe ako dobro radi.
Pozdrav

9A5TD

Citat: 9a5czi  u 01. Srpanj 2016, 14:12:53

Jedino u slučaju kada je električka duljina kabela jednaka višekratniku polovice valne duljine, uređaj može vidjeti približno točan SWR....

Može li mi ovo gore netko tehnički objasniti, npr. da krenemo od razlike izmedju pola valne duljine i cijele valne duljine..Sorry ne kužim tu razliku baš najbolje ??

73...de...Ja

9A2Z

9A3DZK

[/quote]

Zašto ne bi pitao radioamatere, isto tako zašto ne bi CB vertikalku koristio u amaterske svrhe ako dobro radi.
Pozdrav
[/quote]

9A3DZK
Željko, pa nećemo se valjda mi radio amateri baviti CB-om. Nema tu logike. 9A3TPL piše da mu CB -antena na 11 metara ne radi OK pa ju tunira tunerom iako je ona singl za 11m. Inače se ta antena za CB-11 metara ne može koristiti kao takva u radio amaterske svrhe. Možda na 28MHz uz tuner ali loše.
Nama svima je dostupan internet a tamo se pronađe sve. Pitaj Google koji zna sve. Vrlo jednostavno riješenje za CB.

https://www.google.hr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=cb%20antene

9A6ARP

Ne kužim ni ja Damire, a kamoli da ti objasnim. Ima tu sručnjaka te će nam skoro razjasniti misteriju cijele ove post grupe na forumu.
9A6ARP, Darko
(9a6arp @ gmail.com)

9A5TD

Citat: 9A2NO  u 27. Lipanj 2016, 10:21:58

SWR utječe i na RX: ako imaš gubitke na predaji imaš i na prijemu. Logično.

Jesi li siguran u ovo sto tvrdis? Probaj po pitanju prijema RG-213 zamijeniti npr. sa onim jadnim TV kabelom od 75 Ohma pa usporedi rezultate SAMO U  PRIJEMU, možda te malo i iznenade. ( Utjecaj na rx signal postoji samo bih volio da se svatko u praxi uvjeri u razliku )

9A2Z

Citat: 9A6ARP  u 13. Srpanj 2016, 09:17:01
Ne kužim ni ja Damire, a kamoli da ti objasnim. Ima tu sručnjaka te će nam skoro razjasniti misteriju cijele ove post grupe na forumu.

Normalno da to nitko ne (kuži) ne razumije. Zločesta je tvoja pretpostavka oko stručnjaka? jedan od stručnjaka si sigurno ti i svi mi koji smo si napravili antene sa dobrim SWR-om. Svi znamo da pravila osim onih osnovnih nema. Faktora za dobar SWR je puno i sve se to rješava na licu mjesta. Nema tu puno filozofije  :)
Ovdje ćeš naći pitanja i odgovore  koja te sigurno ne interesiraju.

https://www.google.hr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=SWR+impact+on+antenna