• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Vertikalka i zaštitno gromobransko uzemljenje

Autor 9A2JK, 04. Veljača 2012, 07:30:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A2JK

Citat iz teme WPX 2011 (da ne odemo ''off topic''  ;) )

Citat: 9A2EY  u 02. Veljača 2012, 09:11:06
Bravo Leone! Moje čestitke!
Kod mene je u pogonu bio FT-817 i HF6V Butternuth vertikalka.
Pozdrav & 73

Željko 9A2EY

Željko, ako dobro vidim sliku vertikalke, debela žutozelena žica je spojena na
gromobransko uzemljenje zgrade ? Točno ?
(Za one koji su propustili, slika je u temi WPX 2011)

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A6R

Odlična antena,radio s njom.Nažalost bila je na posudbi. :'(
Preporučavam je svakome tko si je može priuštiti.(cca 500Eura)

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A2JK

Citat: 9A6R  u 04. Veljača 2012, 10:12:01
Odlična antena,radio s njom.Nažalost bila je na posudbi. :'(
Preporučavam je svakome tko si je može priuštiti.(cca 500Eura)

73,9A6R

Reni, kakve veze ima tvoj komentar sa gromobranskom zaštitom?

73
Martin 9A2JK
moderator

9A6R

I ta posuđena je bila jako dobro uzemljena.Mnogi RA su došli to pogledati!
Evo sad ima veze sa uzemljenjem.

73,9A6R

9A2JK

Kako si izveo to uzemljenje?
To je pravo pitanje, a odgovor će nam svima koristiti.
(Sorry, tuđe iskustvo je uvijek najjeftinije  ;))

73
Martin 9A2JK

9A6R

Izveo sam ga slično kao i 9A2EY.Pošto živim u zgradi  ona ima kvalitetno uzemljenje,po krovu cijeli splet pocinčanih traka.Sa mojom Fe trakom spojio se
na postojeću,sve po P.S.-u.Prošle godine su mi naložili da sve stupove(a imam ih nekoliko)treba nanovo uzemljiti sa novom Fe trakom.Došla dva momka,ja s njima i sve napravili,ja iz svog novčanika platio.Tako ti to ide moj Martine.Plati pa se rugaj!

73,9A6R

9A3VV

Već smo pisali o uzemljenju antena i uređaja i to je problem koji mene jako muči. Da se ubijem ne mogu izvesti propisano uzemljenje nego nešto što je ni v rit - ni mimo  ::) Kad zagrmi otkačim izlaz s antenskog preklopnika do uređaja a antenski preklopnik stavim u položaj uzemljeno i molim se da ne zvizne u moju antenu. To je jedino što mogu... Istina, ukopao sam u zemlju (ako se to uopće može nazvati zemljom) nekih 25 metara pocinčane trake ali kako je kod mene svega 15-ak cm crvene istarske zemlje, a ispod toga kamen, onda zamislite koji je trud trebao za iskopati krampom, lopatom i štemalicom (nema šanse da se na to mjesto dovede ikakav stroj za kopanje!) 25-metarski kanal dubine u prosjeku 50 cm i kakva je korist od njega... Od uređaja do nosača vertikalke i dalje do bakrene pletenice od nekih 25 ili nešto više kvadrata koja je prikačena na nosač hex beama vodi licnasta žica od 10 ili 16 kvadrata u dužini od nekih desetak metara, a ta bakrena pletenica koja vodi do pocinčane trake je duga nekih 7-8 metara. I to je to. Znam, Martine, reći ćeš da TO nije uzemljenje i složit ću se s tobom, ali TO je jedino što sam mogao napraviti obzirom na okolnosti!
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A6R

Bolje je i nikakvo uzemljenje nego nekvalitetno.Damire možemo nastaviti u osobnoj prepisci putem E-maila.

73,9A6R

9A2JK

Citat: 9A3VV  u 04. Veljača 2012, 15:42:00
...
Znam, Martine, reći ćeš da TO nije uzemljenje i složit ću se s tobom, ali TO je jedino što sam mogao napraviti obzirom na okolnosti!

Ne Damire, neću reći da TO nije uzemljenje! Svatko radi u svojim uvjetima
kako najbolje može i zna. Ali ću reći da bi bilo korisno kad bi podijelili svoja
iskustva sa drugima i svi skupa naučili jedni od drugih. Ja sam čitao u literaturi i na
Internetu o uzemljenjima, kako bi to trebalo biti i kako su to drugi amateri napravili.
Zato mislim da nešto malo znam, ali više znam da među nama ima onih koji znaju
puno više
, samo ih treba ''isprovocirati'' da se jave.  ;)

73
Martin 9A2JK

9A3VV

Listam Kaiserov elektrotehnički priručnik pa ću, ako što korisno nađem, nabaciti ovdje par smjernica, a stvarno bi bilo lijepo ako bi se netko stručan na tom polju oglasio s konkretnim uputama što i kako uraditi da bi antene bile kvalitetno uzemljene.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A5BDP

Bok...

Kada sam prije par godina postavljao uzemljivačku instalaciju za vertikalku povodio sam se smjernicama navedenima u slijedećem tekstu:

http://www.bencher.com/pdfs/00361ZZV.pdf

No međutim tu je uglavnom riječ o RF uzemljenju iliti nama amaterima korisnom uzemljenju dok je gromobransko uzemljenje u teoriji donekle slično ali ima neke bitne razlike...
Kod RF uzemljenja je bitno da se čim prije kapacitivnim putem struja iz vrućeg kraja antene zatvori u uzemljenju koje predstavlja drugi dio dipola dok je kod gromobranskog bitno da kratkotrajni veliki iznos struje tzv impuls 1,2/50 usek  sa vrha antene čim prije odvede u zemlju uz težnju da munjovod ostane nakon toga čitav i u funkciji...

9A3BGC

pozz, evo ja zavidim svima koji imaju dobro uzemljenje. evo ja sam prisiljen raskopat stup i skinut antene jer negdje nešto probija na gromobran zgrade. struja me uvijek strese kad dodirnem dva uređaja, a da ne govorim o iskrama koje vidim kad spajam konektore na uređaje. kad sam mjerio sa instrumentom između dva uređaja struja je išla do 200 volti. eto ljudi ima nas još sa problemima. tako da će 2m biti iz portabla, a jedino će dipol za KV ostat na zgradi.

9A5BDP

Za 9a3bgc..

Možda nije problem u gromobranskom uzemljenju zgrade nego u tvojim uređajima ili njihovom napajanju. Iz svega što si napisao čini mi se da imaš razliku potencijala između uređaja koji je napojen iz mreže i gromobranskog uzemljeja. Za gromobransko uzemljenje možemo pretpostaviti da je izvrsno spojeno sa zemljom dok uređaji obično dobijaju zaštitno uzemljenje preko utičnice i električe mreže. Još ako je u cijeloj priči nadodano nulovanje iliti TN-C sustav napajanja 230V naponom moguće je da nula 'pliva' na nekom potencijalu pa bi trebalo provjeriti...za prvu ruku treba izmjeriti napon između zaštitnog kontakta u schutzko utičnici i gromobranskog uzemljenja...ako je tu trajno prisutan neki napon onda električna instalacija nije u redu..

9A2JK

Ako sam dobro shvatio sve ono što sam pročitao o zaštitnim uzemljenjima,
ključ je MJESTO ZA IZJEDNAČAVANJE POTENCIJALA. To je mjesto na koje su
spojena kučišta svih uređaja i to svaki uređaj za sebe (svaki posebno,
ne u seriju) putem najmanje IMPEDANCIJE.

Najčešći uzrok stradavanja uređaja je INDUKCIJOM. Ne direktnim udarom
groma nego indukcijom od udara groma negdje u blizini (ova blizina je
relativan pojam, mogu biti i kilometri, tvrde neki tekstovi).

Ako su uređaji spojeni na nekakvo uzemljenje (zaštitno strujno ili gromobransko)
na različite načine (različite impedancije) postojat će razlike potencijala između
dva (ili više) uređaja, pa će poteći struja koja će pak uništiti uređaj.

Kad su uređaji spojeni na mjesto za izjednačavanje potenicjala, potencijalne
razlike nema (ili je jako mala), pa nema ni struje koja može napraviti štetu.

Kako spojiti uređaje u točku za izjednačavanje potencijala, različito je u svakom
konkretnom slučaju. Treba samo razmišljati na gore spomenuti način, nacrtati
plan spajanja i onda to realizirati.

Budite u dobrim odnosima sa Svetim Ilijom Gromovnikom.  ;)

73
Martin 9A2JK

9A3BGC

zanimljivo, e ovako da idem redom. ispravljač je nov i tvornički tako da sumnjam, drugi je stari vojni i do sad nisam imao problema sa njim. nulovanje sam maknuo jer mi je osigurač stalno izbacivao čim bi spojio antenu na stanicu. uređaji su manje više tako tako stari. ali nemam samo ja taj problem sa tom nekom čudnom strujom. i susedi po zgradi isto se žale da ih tepe od antena. pred par godina je gromček zuknuo u zgradu kad su delali krov i makli gromobran, da vam ne pričam koliko je bilo skurenih uređaja. jedan električar mi je rekao da si stavim katodnu sklopku na gromobran i da ću time odvojit i da ne bi trebalo bit takvih problema,. malo sam skeptičan da bude ta sklopka izdržala ako grom pogodi u antene. jedino rješenje je to maknut sve, ostavit žičani dipol i u portabl. ionako ide toplije vrijeme  ;D