• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Vertikalka i zaštitno gromobransko uzemljenje

Autor 9A2JK, 04. Veljača 2012, 07:30:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

9A5ALL

Da i ja postavim pitanje, možda me netko ispravno usmjeri:
Dakle, tik do kuće imam 11m stup (rešetkasta konstrukcija, ono baš munjozovno  ;D). Stup je uzemljen (kolko može biti sa 10m trake 70cm-1m pod zemljom).

E sad, imam dva pitanja. Prvo, stup sastoji od 4 segmenta, koji su međusobno spojeni sa po 16 M12 šrajfa (znači, svaki segment ima 4 "noge", sa po četiri "rupe"), a stup je naravno pobojan - Otpor je mali, međutim, kak da znam dal je dovoljno mali? Dali postoji opasnost na tim mjestima di su spajani segmenti dođe do pada napona i preskakanja na npr. kuću?
Pretpostavljam da realno -da; Ako je tak, kak bi vi to rješili?

Drugo pitanje: Dakle, stup ima gromobran, kuća ima svoje zaštitno uzemljenje (nema gromobrana na kući).
E sad... GND je na šasiji, i taj GND je preko napajanja spojen na kućno uzemljenje. Znači, stanica mi je praktički most između dva uzemljenja koja bi u slučaju udara munje bila na dva poprilično različita potencijala.
Kaj mi preporučate? Dal da spojim gromobran i uzemljenje zajedno? Ili ne?

Hvala!

9A4ZZ

Pozdrav ,
na tvom mjestu ja bi unutar stupa po kutevima od vrha do dna ,pričvrstio gromobransku  FeZn traku, bilo sa vijcima na očišćene točke stupa ili varenjem sa zaštitom.

73 de 9A4ZZ,MlaDen.

9A2JK

@9A5ALL
10 m trake (pretpostavljam Zn) je slabo uzemljenje.
Ako je teren zemlja (pretpostavljam da je, jer je traka ukopana 0,7-1 m
u zemlju) predlažem sljedeće:

1. Zakopati Zn trake zvjezdasto okolo stupa koliko ti prostor dopušta.
Npr. barem tri trake duljine do 15 m svaka. Dubina 0,7 m je dovoljna.

2. Zabiti u zemlju šiljke na početku i završetku trake i na udaljenosti
dvostruke duljine šiljaka. Šiljak je obična pocinčana cijev, duljine 1,5 do 2 m.
Ako uzmeš 1,5 metra, onda šiljak ide na početak, kraj i svaka 3 metra.
Šiljak zavari za Zn traku.

3. Na svaku nogu stupa bi trebala ići jedna Zn traka. Budući da je stup
uz kuću onda bih ja noge uz kuću spojio na jednu traku, a ostale dvije
svaka na svoju traku.

Pitanje spajanja zaštitnog i električnog uzemljenja:

Sve čekam da netko postavi ovo pitanje. Ako sam dobro shvatio literaturu
o gromobranskim i zaštitnim uzemljenjima, ona bi zaštitno električno uzemljenje
i gromobransko uzemljenje trebalo biti spojeno u jednu točku radi izjednačavanja
potencijala
. To spajanje se naravno radi u zemlji (pod zemljom). Komentari
električara sa kojima sam ja razgovarao bili su: odlučno NE. Sam spomen spajanja
zaštitnog električnog uzemljenja i gromobranskog uzemljenja za njih je bilo ravno
bogohuljenju. Kad sam tražio objašnjenje, pozivali su se na nekakve propise (koje
ja nisam vidio), ali nisam mogao ''izvući'' razumno objašnjenje.

Zanima me zašto neki električari tvrde da to nije dopušteno?

73
Martin 9A2JK

P.S. 9A5ALL, dobro si primijetio. Jači udar groma u blizini inducirat će dovoljno veliki
napon na žicama kućne instalacije i antenskom kabelu. Budući da oklop kabela i žica
zaštitnog električnog uzemljenja nisu spojeni na točku za izjednačavanje potencijala,
uređaj se nalazi između dva poprilično različita potencijala ...
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

9A5ALL

@9A4ZZ, @9A2JK

Hvala Vam na odgovorima; I ja razmišljam otprilike u istom smjeru, samo, naletio sam na slične kontradiktorne izjave ko i ti @9A2JK.
Logika nalaže jedno, a "stručnjaci" drugo, pa si ti sad misli...

A kaj se tiče gromobrana, pretspostavljam od samog početka da tih 10m nije dovoljno; Nemogu baš izvesti gromobran najkvalitetnije jer je stup u kutu iza kuće, ali budem izvukao što mogu.

9A5ALL

E, da, još malo o gromobranu i zaštitnoj instalaciji:
Bio sam testirao gromobran na način da sam između gromobrana i faznog vodića spojio 500W reflektor. Čisto da vidim dal ima nekog pada napona.
Reflektor je svijetlio ko betlehem uz pad napona od cca 10V. Znači, gromobran nekog vraga radi. Eee, ali u slijedećem trenutku shvatim: Ček, ček malo... halo... zašto FID nije izbacio???  ;D
Naravno, FID je bio neispravan. Jesam našao način za test... :)

9A3VV

Citat: 9A2VX  u 05. Veljača 2012, 17:46:18
Da se ja malo uključim!

Vodimo računa da imamo tri vrste uzemljenja koja nas radioamatere zanima.
Radno, ZAŠTITNO i gromobransko.
Radno uzemljenje često dolazi u razmatranje kod onih radioamatera koji rade s kilovatima pa im trebaju tri faze,,, itd, Pod tim se najčešće podrazumijeva zvjezdište ili nula odnosno točnije povratna žica prema trafostanici.
Zaštitno uzemljenje bi trebala imati svaka zgrada i sada dolazimo do Fidove sklopke koja mora promatrati diferenciju struje između nule i zaštitnog uzemljenja.
Gromobransko uzemljenje je za Iliju Gromovnika i ono ne smije biti blizu nikakvim žicama:telefonskim, antenskim, naponskim... niti radnom niti zaštitnom uzemljenju.
Kako se štititi? i zaštititi?
Pretpostavimo da je elektrodistribucija napravila dobro radno uzemljenje. Njegova dužina je velike i može doći do indukcije pogotovo ako su izvedbe zračnim kablovima ili vodičima.
Gdje nema dobrog radnog uzenljenja, ona često spaja radno i zaštitno uzemljenje na istu točki i evo ti problema. Po Primorju toga ima na pretek jer je loša vodljivos pa tako poboljšavaju svoje uzemljenje. Kada izgore kućanski uređaji, onda oni "nisu" odgovorni nego mi.
E sada ono glavno: Gromobransko uzemljenje ne smije ići niti na nekoliko metara od ovoga. Napon koraka ne smije biti preko 50V, a ako uzmete da grom može imati nekoliko MV kakav bi to korak morao biti?.
Antene se moraju štititi zaštitnim uzemljenjem jer uređaji imaju mnogo metala (kutija), pa je najbolje ako možemo napraviti vlastito uzemljenje i instrumentom ispitati njegovu vodljivost. Inače BJEŽI od toga ili radi u rukavicama.
Kako riješiti udar groma ili prenapona u antenu. Martin je dao odgovor a ja ću potcrtati.
Moraš imati iskrište i antenu odspojiti od uređaja kada ne radiš, tj uzemljiti. E sada da li ću ići raditi kadsa je nevrijeme?
Postoje razni prenaponski elementi ili u obliku iskrišta ili plinski odvodnici koji rade na X volti, ali oni samo dodatno smanjuju opasnost. Ne pružaju 100% zaštitu.

Vlastito iskustvo još iz 80tih godina uči me da niti najbolji doktori elektrotehnike iz tadašnjih svih krajeva  nisu mogli riješiti probleme gromova, prenapona i iskrenja zbog atmosferskog pražnjena.  Posljedice kvarova sam uspio smanjiti jedino dogradnjom signalnih diodica 100mA u seriju prema štićenim uređajima, i plinskim iskrištima 50V. Ostalo je vezano prema policama osiguravajućih kuća HI!
Napominjem da su učestale milijunske štete prije toga svedene na štete od stotinajk DM tadašnjih.
Znam da sam bio dosadan s ovim postom, ali prisilili ste me da se javim. Pa ipak mi je to struka!
Bit ću slobodan citirati cijeli Zvonimirov post uz crveno označene dijelove. Od groma, baš kako Zvonimir napisa, ne možemo tražiti da se ponaša logično, vrijeme, mjesto i intenzitet udara je nešto što je nemoguće kontrolirati niti time upravljati. Zato nemojmo se puno opterećivati svojim poimanjem logike nego vjerujmo STRUCI. Što je nama logično može biti jako krivo i inzistiranje na našem mišljenju i našem viđenju (logici) nas može jako skupo stajati.

Ovdje je Pravilnik preuzet od bivše države a do današnjeg dana nije izašao novi pa neka vas ne čudi jezik kojim je pisan ;):

http://www.gromobrani.com/tehnicki-prpoisi-pravila-gromobrana.html

Treba ga prostudirati. U tablicama se pojavljuje AE (spojeno u jedno slovo) pa 8 mm AE znači 8 mm kvadratnih (četvornih kome je milije).

Na proljeće mi, koliko vidim, slijedi ozbiljan rad - kopanje novih kanala i bušenje rupa za cijevne uzemljivače.
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A3VV

U stvari, postoji jedan Propis koji je, koliko sam mogao zaključiti, namijenjen projektantima i izvođačima, ali evo linka ako netko želi:

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2008_07_87_2799.html

I, naravno. tu je i Propis o izmjeni Propisa ::):

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2010_03_33_862.html

Sve je napisano tako razumljivo da ih je milina čitati. A dobro je privikavati se jer će nam uskoro i najbanalniji propisi biti tako pisani. ;D
73 Damir 9A3VV
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A6R

Jel ima netko od vas da mu je puka grom u antenu?Meni je,prije par godina u multiband vertikalku koja je bila na propisno uzemljenom stupu(cijev 4m).Pocinčana željezna traka,sve po PS-u,na gromobransko uzemljenje od zgrade.
Srećom uređaji bili odspojeni,također i iz utičnice :)
Ali zato nije TV aparat kojeg je zviznulo preko TV logperiodic antenice koja je bila nisko na spomenutoj cijevi.Također ode i PS od DVD player-a a u TV-u je otišla cijela jedna tiskana ploča 1500kn štete.Na sreću sve je još bilo pod jamstvom,novo, pa sam platio nula kuna. :D
Antena otišla Bogu za kurira a bila jako dobra :'(
Da se nisam uzemljio ko zna kako bi sve skupa završilo ???
A možda bi i bolje prošao,tko će ga znati?
GL

73,9A6R
GOD AND GUNS KEEP US STRONG!

9A5ALL

OK, dakle, pravilnik (a i zdrava logika) nalaže da se gromobran (antenski) i zaštitno uzemljenje električne instalacije ne spajaju.
Ok.

Ali - kaj sa razlikom potencijala između gromobrana i uzemljenja? U mojem slučaju i nije veliki problem stanica, jer je u slučaju grmljavine ionako odspojena od antenskog sustava.
Međutim, na istom stupu imam Wireless antenu koja u fokusu ima kompletni router. Taj router se napaja pomoću LAN kabla (PoE), a napajanje je spojeno naravno u kućnu instalaciju.
Radi smanjenja smetnji LANa na 6m band upotrebljavam oklopljeni kabel, koji zapravo spaja spaja stup (možemo reči gromobran) i zaštitno uzemljenje.
Budući da je uređaj spojen u struju 24/7, realno je za očekivati da možda jednom neću biti u priici ištekati ga kad počne grmjeti.
Budući da na stupu imam 220V, razmišljao sam da napajanje routera preselim u ormarić na stupu, a zaštitni vodić iz te šuko utičnice na stupu spojim na gromobran.
Bi to bilo ok?

9A3VV

Lijepo je Zvone napisao: Gromobransko uzemljenje je za Iliju Gromovnika i ono ne smije biti blizu nikakvim žicama: telefonskim, antenskim, naponskim... niti radnom niti zaštitnom uzemljenju! Malo si ti to iskomplicirao, na taj si stup nagurao svega, čak i 220V, ako štogod sukne u njega bit će veselo...

Ako su zaštitno uzemljenje i gromobransko uzemljenje urađeni propisno onda bi trebali biti praktički na istom potencijalu.
73 Damir 9A3VV

9A5ALL

@9A3VV

U trenutku atmosferskog pražnjenja nemogu biti na istom potencijalu nikak, u tome i je problem. Ni gromobranska instalacija (vrh/dno stupa) sama po sebi nije na istom potencijalu u slučaju udara groma, jer zbog otpora na njoj pad napona nije zanemariv.

Dakle, ako zanemarimo inducirani napon u mreži, tj. zaštitnom vodiću, antenski kabel će biti most između dva potencijala: Jedan koji će težiti relativnom naponu zemlje u trenutku udara (ako uzmemo u obzir lutajuće struje, napon koraka i sl.) i drugi koji će biti isti taj napon, uvećan za pad napona na stupu.

Recimo da stup ima otpor od 0.01ohm. Recimo da je struja pražnjenja 30kA. Pad napona, tj. razlika između gromobrana i zaštitnog uzemljenja bi bio 300V, što nije zanemarivo.
U tom slučaju, za tih 300V (odnosno struju koja će poteći) linija manjeg otpora je preko kabla, tj. kroz radio uređaj/napajanje.

A da je svašta na stupu, je - tome i služi :)

9A3VV

Ne bih se upuštao u stručnu raspravu mada sam završio elektrotehničku školu no iz te sam branše otišao prije 40 godina i za sobom zatvorio vrata pa se ne smatram vše za to kvalificiranim. Tu i tamo se ponečeg sjetim ali sada mi baš ništa pametno ne dođe... Vidjet ćemo hoće li se Zvone uhvatit na udicu pa nam otvoriti vidike ;) Zvooooneeeee........
73 Damir 9A3VV

9A2JK

Citat: 9A3VV  u 08. Veljača 2012, 22:59:19
...
Ako su zaštitno uzemljenje i gromobransko uzemljenje urađeni propisno onda bi trebali biti praktički na istom potencijalu.

Zaštitno i gromobransko uzemljenje biti će na istom potencijalu samo onda
ako su ta dva uzemljenja pod zemljom međusobno spojena putem najmanje
impedancije.

73
Martin 9A2JK

9A3VV

Znači, ako tako rezoniramo, ta bi dva uzemljenja morala biti galvanski spojena vodičem dovoljno velikog presjeka da mu otpor bude praktički zanemariv a to, kako Zvone napisa, ne dolazi u obzir. I tu smo u kontradikciji... Hoćemo li i jare i pare? Teško dobijemo oboje.
73 Damir 9A3VV

9A2JK

Nisam siguran da je Zvone napisao da zaštitno (strujno) i gromobransko uzemljenje
ne smiju biti međusobno spojeni.

Ipak Damire, (iako ja ''fučkam'' na propise koji ''reguliraju'' prirodne zakone), pogledaj
na link koji si sam dao - Tehnički propis za sustave zaštite od djelovanja munje na
građevinama.

Članak 9.
Pojedini nazivi rabljeni u ovom Propisu imaju sljedeće značenje:

– sustav – međusobno povezani unutarnji i vanjski sustav zaštite kojim se smanjuje
vjerojatnost nastanka šteta na građevini zbog udara munja,

Možemo teoretizirati i dalje (zapravo pozivam i druge da se uključe), ali predlažem
pogledajte rješenja iz života drugih. Jako dobro, uz hrpu crteža i fotografija, o tome piše
na linku www.w8ji.com

Može i ARRL Handbook (izdanje 2006., poglavlje 3. Safety, stranica 3.7).

73
Martin 9A2JK