• Welcome to Hrvatski Radioamaterski Savez.

Vertikalka i zaštitno gromobransko uzemljenje

Autor 9A2JK, 04. Veljača 2012, 07:30:51

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

YU1CF

Jedna od dobrih varijanti o kojoj treba razmisliti je opisana u posebnoj temi:

YU1CF Uzemljena i kratkospojena vertikalna antena za 7 MHz.

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A2JK

Jučer sam bio na kavi s inžinjerom kojemu je struka projektiranje i nadzor
električnih i gromobranskih instalacija. Na pitanje o međusobnom spajanju
gromobranskog uzemljenja i zaštitnog električnog uzemljenja i što kažu o
tome naši propisi, rekao mi je da po najnovijim propisima (starim par godina)
zaštitno električno uzemljenje i gromobransko uzemljenje trebaju biti
međusobno spojeni pod zemljom. Dodao je da kod vršenja nadzora izvođač
radova ne smije zatrpati uzemljenje dok se on (nadzor !) vizualno ne uvjeri
da je sve spojeno kako treba.

Naravno, nisam čitao ni taj, niti prijašnje propise, ali znam da je opasno po
život i imovinu imati antensku instalaciju bez gromobranskog uzemljenja,
isto kao što je opasno koristiti električnu instalaciju bez zaštitnog električnog
uzemljenja. Također je opasno kada ta dva uzemljenja nisu međusobno
povezana radi izjednačavanja potencijala.

Neki (ne samo radioamateri) tvrde da se električno zaštitno i gromobransko
uzemljenje ne smiju spajati. Postavio sam pitanje koje sada ponavljam.
Molim objašnjenje, s gledišta elektrotehnike, zašto se to ne bi smjelo?
Što se može dogoditi, s gledišta elektrotehnike, ako su ova dva uzemljenja
međusobno spojena?

73
Martin 9A2JK
Nije znanje znati i za sebe ga zadržati, nego je znanje znati ga podijeliti.

YU1CF

Gromobransko i zaštitno uzemljenje bi trebalo da budu spojeni.
Baš kako ti je kolega i rekao.
Razlog - Izjednačavanje potencijala....

Iz istog razloga ako padobranac skoči na jednu žicu dalekovoda, neće mu biti ništa (isti potencijal).
Ali kada mu donesu metalne merdevine....... :'(

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A3VV

Citat: 9A2JK  u 17. Veljača 2012, 08:42:46
Jučer sam bio na kavi s inžinjerom kojemu je struka projektiranje i nadzor
električnih i gromobranskih instalacija. Na pitanje o međusobnom spajanju
gromobranskog uzemljenja i zaštitnog električnog uzemljenja i što kažu o
tome naši propisi, rekao mi je da po najnovijim propisima (starim par godina)
zaštitno električno uzemljenje i gromobransko uzemljenje trebaju biti
međusobno spojeni pod zemljom. Dodao je da kod vršenja nadzora izvođač
radova ne smije zatrpati uzemljenje dok se on (nadzor !) vizualno ne uvjeri
da je sve spojeno kako treba.
...
Dakle, ja stanujem u kući dio koje je stariji od 300 godina i u kojem je prije 60-ak godina uvedena električna instalacija još sa Bergmanovim cijevima (metalne cijevi iznutra obložene terpapirom) u kojima su po dvije žice sa platnenom izolacijom zalivenom katranom i koja je zaštićena nulovanjem (vezanjem kontakta za uzemljenje na utičnici sa nul-vodičem). U novijem je dijelu kuće urađena instalacija sa vodičem za uzemljenje koji je spojen na vodovodnu instalaciju. I sve je to tako spojeno na Elektrinu distributivnu mrežu, bez projekta, bez ičega... Gromobranska zaštita nije postojala dok ja nisam digao antene i naravno, ni na kraj mi pameti nije bilo spajati je na vodovodnu cijev da bih izjednačio potencijale. Zamisli da u moju antenu rukne munja sa nekoliko desetina kA i naponom od nekoliko stotina kV... Ako bi se netko na drugom kraju sela u tom trenutku poželio napiti vode pa uhvatio špinu (pipu, slavinu, kako hoćeš) da si nalije vode u čašu - što bi mu se dogodilo? A veliš da taj inžinjer samo onako vizualno, odokativno što bi se reklo, (pr)ocijeni je li sve spojeno kako propis nalaže i onda se to smije zatrpavati? Ne mjeri otpor uzemljenja da bi se uvjerio je li otpor uzemljenja u dopuštenim granicama?
Citat: YU1CF  u 24. Veljača 2012, 00:15:39
...
Iz istog razloga ako padobranac skoči na jednu žicu dalekovoda, neće mu biti ništa (isti potencijal).
...
Nema potrebe, dosta je da se s obje ruke primi za tu jednu žicu, ali da ih razmakne... Ptice mogu stajati s obje noge na toj jednoj žici, mali je korak, a sukladno tome i napon koraka ;) Inače bi padale s dalekovoda reš-pečene ;D Kao i taj hipotetički padobranac ;)
73 Damir 9A3VV
(CTC, FISTS, QCWA, A1C, R-CW-C)
Use and enjoy Morse code operation - fundamental to ham radio.
Always keep in mind that there's a very fine line between "hobby" and "mental illness". Don't cross this line!

9A2JK

Damire, iz tvojega posta razabirem da zgrada u kojoj živiš nema
zaštitno električno uzemljenje.

Iz mojega posta se razabire da nadzorni inžinjer prvo vizualno
provjeri kako je izvedeno električno zaštitno i gromobransko
uzemljenje. Nakon toga, izvođači mogu sve zatrpati i nastaviti
sa nadzemnim radovima. Naravno da svaki nadzor vrši i mjerenja.
Valjda ti je jasno da nikakvo mjerenje ne može ustanoviti da npr.
uzemljenje (dio zatrpan u zemlji i oku nevidljiv) nije napravljeno
sa npr. bakrenom žicom od 1 mm2. Zato, Damire, treba prvo
vizualno provjeriti, pa tek onda mjeriti.
Molim bez ljutnje, ali tražio si odgovor.

Bolje da se mi držimo teme. Kako će netko napraviti zaštitu, to je
njegova stvar. Svatko će to napraviti u okviru svojih mogučnosti.
Ipak, treba biti svjestan opasnosti nekorištenja električnog zaštitnog
uzemljenja kao i nekorištenja gromobranskog uzemljenja. To je
ono na što ja želim podsjetiti svakoga od nas, kao i na potrebu
međusobnog spajanja ova dva uzemljenja radi izjednačavanja
potencijala.

73
Martin 9A2JK

9A2JK

Bio sam zaboravio komentirati:

Citat: 9A3VV  u 24. Veljača 2012, 01:29:10
...

Dakle, ja stanujem u kući dio koje je stariji od 300 godina i u kojem je prije 60-ak godina uvedena električna instalacija još sa Bergmanovim cijevima (metalne cijevi iznutra obložene terpapirom) u kojima su po dvije žice sa platnenom izolacijom zalivenom katranom i koja je zaštićena nulovanjem (vezanjem kontakta za uzemljenje na utičnici sa nul-vodičem). U novijem je dijelu kuće urađena instalacija sa vodičem za uzemljenje koji je spojen na vodovodnu instalaciju. I sve je to tako spojeno na Elektrinu distributivnu mrežu, bez projekta, bez ičega... Gromobranska zaštita nije postojala dok ja nisam digao antene i naravno, ni na kraj mi pameti nije bilo spajati je na vodovodnu cijev da bih izjednačio potencijale. Zamisli da u moju antenu rukne munja sa nekoliko desetina kA i naponom od nekoliko stotina kV... Ako bi se netko na drugom kraju sela u tom trenutku poželio napiti vode pa uhvatio špinu (pipu, slavinu, kako hoćeš) da si nalije vode u čašu - što bi mu se dogodilo?

Kad bi ta dva ''uzemljenja'' pod zemljom bila spojena najmanjom impedancijom,
nebi se dogodilo ništa.

U trenutnoj tvojoj situaciji (kada ta dva ''uzemljenja'' nisu spojena i u zamišljenom
događaju udara munje koji se može dogoditi) mogao bi stradati netko u tvojoj
zgradi koji bi se u tom trenutku primio za špinu.

73
Martin 9A2JK

YU1CF

Citat: YU1CF  u 24. Veljača 2012, 00:15:39
...
...
9A3VV
Nema potrebe, dosta je da se s obje ruke primi za tu jednu žicu, ali da ih razmakne... Ptice mogu stajati s obje noge na toj jednoj žici, mali je korak, a sukladno tome i napon koraka ;) Inače bi padale s dalekovoda reš-pečene ;D Kao i taj hipotetički padobranac ;)
[/quote]

Nema potrebe da se tema razvlači. Ipak taj hipotetički padobranac nikako ne bi mogao da strada, ma koliko imao dugačke ruke.
Razlog je taj što žica za koju se uhvati ima veoma mali otpor, i pad na 1m je sigurno manji od 0.1V.
To se i veoma lako dokazuje. Ako bi pad bio 60V (što jeste opasno po život) i to na 1m rastojanja, onda na 1 km bi bio 60 KV. A pod takvim uslovima teško da bi iz elektrana uspeli da prenesemo električnu energiju do potrošača...

Pozdrav Goran YU1CF
Proizvodnja antena

9A2JK

Odličan tekst o gromobranskoj zaštiti,
''Motorola Standards and Guidelines for Communication Sites R56''
na linku:

http://www.radioandtrunking.com/downloads/motorola/R56_2005_manual.pdf

Istina, malo je opširno, ali zato sa mnoštvom ilustracija
koje, skoro da same za sebe, sve govore.

73 ES GL
Martin 9A2JK

9A6NDD

Stvarno zanimljivo, interesantno i jaaaakoooo opširno, ali ljepe i korisne slikice.
Nakon prelistavanja onak na brzinu ja još uvijek imam par pitanjca:
1. Da li je u pravilu gromobranski sistem zgrade spojen s zaštitnim uzemljenjem (onim u utičnicama)?
2. Imam metalni stup na zgradi visine cca. 5 m na kojem je dodatak od fiberglasa od cca. 1,5 m i koji služi kao srednji oslonaca za InVee antenu. Da li je taj "stup" dovoljno spojiti na gromobransku traku s licnom od 4mm2 ili treba "deblja" žica ili spojiti to s na neki drugi način.
3. Da li je pametno uzemljiti uređaje u PPSu na način da sve spojim u jednu točku (stanicu,AT, stolno računalo i dr.) i onda sve to provedem i spojim na traku od gromobrana?
4. Uzemljenje dipola i drugih žičanih antena. Da li je nepotrebno ili bi bilo dobro na ulasku kabla u zgradu napraviti prijelaz koji je uzemljen? Na način da postoji metalna ploča s dva ženska konektora, a ploča je spojena na uzemljenje i na ploču su vezani kablovi preko opleta.

Zanima me to jer FD4 koji imam voli skupljati statiku. Sada to rješavam da antene isključujem i stavljam krajeve u staklenku ;-) koja služi kao izolator i onda ne frcaju iskre po sobi. Problem je što ne odspojim uvijek antene, a volio bih koliko toliko zaštiti stanicu i druge urađaje. Naravno od direktne strele nebeske nema baš puno pomoći i zaštite.

73

9A2JK

@9A6NDD - Na našem forumu postoje mnogo bolji znalci od mene.
Ne znam zašto se ''ne usude''  ::) komentirati, pa ću zato ja
pokušati odgovoriti na tvoja konkretna pitanja:

1. Trebali bi biti!

2. 4 mm2 nije dovoljno.

3. Svi uređaji u PPS-u trebaju biti spojeni u jednu točku,
ali ne serijski. (Vidi sliku na str. 5-34 R56_2005_manual-a).
Iz te točke uređaji trebaju biti spojeni na SVOJE zasebno
uzemljenje. To uzemljenje, pod zemljom, treba biti spojeno
sa gromobranskim uzemljenjem zgrade.

4. Vidi linkove:

http://www.w8ji.com/ground_systems.htm
http://www.w8ji.com/house_ground_layouts.htm

73
Martin 9A2JK

9A6NDD

Hvala na odgovoru i linkovima...

1. Nadam se da je...
2. Par kvadrata više nije problem dodati...
3. Nemoguća misija mi je kopati oko zgrade i spajati sve nanovo  :-\ znači morat će ići po nekom lošijem sistemu. Najednostavnije mi je sve spojiti na gromobransku traku, ali još uvijek nisam siguran da li ima smisla...
4. Sviđa mi se rješenje uzemljenja za koblove. Nije problem napraviti ni u manafakturi ;-)

9A2QP

Za 9a3bgc   pazi morao bi svoje gromobransko uzemljenje antene vezati na gromobransko uzemljenje zgrade tj izjednaciti potencijal na nulu oba uzemljenja pa tako se i u zgradi radi sva pojedinacna uzemljenja su vezana na jednu tocku jer bi se inace pojavile razlike potencijala izmedju pojedinacnih uzemljenih krugova pa se tako i plinske metalne cijevi uzemljuju u istu tocku a i vodovodne cijevi takodjer u zgradama. Mislim da ti je to rjesenje ti imas dva razlicita uzemljena kruga i izmedju njih se pojavila razlika potencijala. To je jedan slucaj a jel imas satelitski receiver ili video mozda , probaj ga iskljuciti iz uticnice mozda zbog njega imas onaj napon izmedju antene i uredjaja.
Kad smo sretni uvijek smo dobri,ali kada smo dobri,nismo uvijek sretni.....
73 de 9A2QP Joe

9A6NDD

Da ne otvaram novu temu, a vezano je uz vertikalku i uzemljenje.
Imam jedno teoretsko pitanje, ali uskoro možda bude i realizirano, ako se zadovolje neki uvjeti.
Dakle, ako hoću staviti vertikalku (/nhz, cca. 10m) na stambenu zgradu visine 5 katova (ravan krov)  i ako je propisno spojim na gromobransku instalaciju (koja postoji), koje zakonske uvjete moram zadovoljiti da to bude legalno. Odnosno, ako se desi neki udar munje ili slično, pa nastane šteta kod drugih sustanara, da mene ne može nitko kriviti zbog "nelegalne" antene.

Pronašao sam pravilnik o Gromobranskim instalacijama gdje se navodi:

4.88 Televizijske antene i antene  za ultrakratke valove treba priključiti na gromobransku instalaciju
neposredno, a druge antene – preko odvodnika prenapona smještenog što bliže anteni. To se odnosi na antene
uzemljene iz pogonskih razloga. Efektivna vrijednost naizmjeničnog napona reagiranja odvodnika prenapona
pri 50 Hz može iznositi najviše 2000 V, ako antena nije predviđena za viši radni napon.
4.881 Metalne krovne nosače za antene treba uzemljiti odnosno priključiti na gromobransku instalaciju.
4.882 Presjek i materijal priključnih vodova za antenu ili krovni nosač moraju ispunjavati uvjete iz tačke 4.21
ovih propisa.

Ostatak na: http://www.zapadstan.hr/files/Pravilnik_o_tehnickim_propisima_o_gromobranima%20.pdf

E, sad da li se ovo odnosi i na radiomaterske antene i da li treba dobiti neki papir da je to spojeno sve u skladu s prvilnikom, zakonom ili čim već...  ???

73